Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Βούλγαρης – Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974

Avatar photo

Published

on

Επτά «πέτρινα» χρόνια μέσα από την κάμερα του Π. Βούλγαρη
https://youtu.be/OmW9L5obJuI
«Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974», ένα ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Έλληνα σκηνοθέτη.
Το 37λεπτο ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη «Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974». ταινία, η οποία περιέχει πολύτιμο αρχειακό υλικό· από την κηδεία των Γεωργίου Παπανδρέου και Γιώργου Σεφέρη ως τις δίκες του Αλέκου Παναγούλη και άλλων αγωνιστών.
« Σε αυτό το φιλμ υπάρχει ό,τι καταφέραμε εμείς που μείναμε στον τόπο » είπε ο σκηνοθέτης, ο οποίος θυμήθηκε ότι την ώρα του πραξικοπήματος του 1967 ο ίδιος συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας «Κιέριον» του Δήμου Θέου. « Συμμετείχαν όλοι» είπε συγκινημένος. « O Αγγελόπουλος, η Μαρκετάκη, ο Φέρρης, ο Βαλτινός. Ήταν μια ταινία όμως που άρχισε να φθίνει,γιατί άλλους τους συνελάμβαναν και άλλοι φεύγανε».
Σιγά σιγά άρχισε να καταγράφει ό,τι μπορούσε με μια κάμερα Super 8. Φυλακές του Μπογιατίου, κάποια στρατοδικεία… Αργότερα το υλικό έφθασε στο Παρίσι, όπου ο Κώστας Γαβράς το είδε μαζί με τον Κρις Μαρκέρ. Αμέσως βοήθησαν τον Βούλγαρη, στέλνοντάς του μια μηχανή 16 mm και φιλμ. Έτσι συνεχίστηκε η κινηματογράφηση. Η κηδεία του Πέτρουλα, οι φυλακές της Ακροναυπλίας, η πορεία της Ειρήνης. « Στη Δικτατορία, από ένστικτο, φανταζόμασταν ότι κάτι θα συμβεί στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου », ανέφερε ο σκηνοθέτης, « αλλά κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα μαζεύονταν 500.000 άνθρωποι. Ήταν ένας τρόπος για να φανεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που δεν αντιδρά ». Όλα αυτά όμως γίνονταν κρυφά. Έπρεπε να έχεις ειδική άδεια για να κυκλοφορείς με κάμερα στους δρόμους της Αθήνας. « Ήταν μια εποχή συντροφικότητας, το ξεκίνημα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, μια εποχή που τη θυμάμαι σε ένα κλίμα φοβίας και ανασφάλειας,αλλά ταυτόχρονα και βαθιάς ανθρωπιάς. Άρα, είναι ένα χρήσιμο υλικό.Για να ξαναθυμηθούμε εμείς και για να μάθουν οι νέοι ».
Δ εν έλειψαν οι δυσκολίες και τα κυνηγητά. Αλλά αυτό δεν πείραζε γιατί «καταγράψαμε σημαντικά πράγματα από ταράτσα σε ταράτσα, όπως τα γεγονότα στη Νομική. Ίσως η ποιότητα να μην είναι πάρα πολύ καλή,όμως το γεγονός που καταγράφεις είναι» συμπλήρωσε στο τέλος της παρουσίασης ο Νίκος Καβουκίδης.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά | Χρίστος Κρασίδης | Τετάρτη 18/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση», η Ανδρούλλα Καμιναρά φιλοξενεί τον Ακτιβιστή, Υπεύθυνο επικοινωνίας τη Κίνησης Συμπαράστασης για το AIDS και ιδρυτικό στέλεχος της Accept – ΛΟΑΤΚΙ, Χρίστο Κρασίδη, σε μια ουσιαστική και τεκμηριωμένη συζήτηση για τα δικαιώματα, την ισότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Κύπρο.

🔹 Η θέση της LGBTQI κοινότητας στην κυπριακή κοινωνία
🔹 Η ανάγκη για ισότητα, ισονομία και κοινωνική αποδοχή
🔹 Η θεσμική κατοχύρωση δικαιωμάτων και ο ρόλος των δημόσιων πολιτικών
🔹 Η σημασία της ενημέρωσης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
🔹 Ο καθοριστικός ρόλος της πρόληψης και των τακτικών εξετάσεων
🔹 Οι δυσκολίες στην πρόσβαση σε ισότιμες υπηρεσίες υγείας

👉 Μάθετε περισσότερα για δωρεάν και ανώνυμες εξετάσεις: https://www.asmcyprus.org/kanetest

🎯 Ένα επεισόδιο που φωτίζει ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα με σοβαρότητα, τεκμηρίωση και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τις εκποιήσεις: Παρουσίαση κοινοβουλευτικών προτάσεων

Avatar photo

Published

on

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τις κοινοβουλευτικές προτάσεις για τις εκποιήσεις, ανοίγοντας τη συζήτηση γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα της περιόδου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2026, στις 18:30, στο ξενοδοχείο Πεύκος στη Λεμεσό (Διεύθυνση: Μισιαούλη & Καβάζογλου 70, 3016 Λεμεσός).

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ως εισηγητές πρόσωπα με εμπειρία και γνώση στο αντικείμενο. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν ο βουλευτής και πρόεδρος των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, ο δικηγόρος Ζηνώνας Νικολαΐδης, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Μιχάλης Τάλας, ο σύμβουλος αφερεγγυότητας Ανδρέας Μιχαηλίδης, καθώς και ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Βιργινία Χρίστου, συντονίστρια της Θεματικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Η εκδήλωση στοχεύει στην παρουσίαση προτάσεων αλλά και στην ανταλλαγή απόψεων γύρω από το ζήτημα των εκποιήσεων, το οποίο επηρεάζει άμεσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με στόχο την ανάδειξη λύσεων και πολιτικών παρεμβάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 25 342661 και 22 518787.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ διέψευσε ότι βρίσκεται σε επαφή με Στιβ Γουίτκοφ

Avatar photo

Published

on

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί διέψευσε κατηγορηματικά χθες, Δευτέρα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο έχει ξαναρχίσει τις επαφές με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Λευκού Οίκου Στιβ Γουίτκοφ.

«Η τελευταία επαφή μου με τον κ. Γουίτκοφ έγινε πριν από την απόφαση του εργοδότη του να σκοτώσει τη διπλωματία με ακόμη μια παράνομη στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ιράν», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Αραγτσί μέσω X.

«Οποιοσδήποτε ισχυρός περί του αντιθέτου κατά τα φαινόμενα μόνο σκοπό έχει να παραπλανήσει όσους εμπορεύονται πετρέλαιο και την κοινή γνώμη», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε, επικαλούμενος πηγή του στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλη «ενημερωμένη» πηγή του, δεν κατονόμασε ούτε τη μια ούτε την άλλη, ότι έχει επανενεργοποιηθεί δίαυλος επικοινωνίας των δυο εμπόλεμων κρατών τις τελευταίες ημέρες και ότι ο κ. Αραγτσί έστειλε μηνύματα όσον αφορά τρόπους για τον τερματισμό του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa

Continue Reading
Advertisement
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ6 hours ago

Απειλεί να «ασκήσει τα δικαιώματα» της η Τουρκία-«Άκυρη η NOTAM Λευκωσίας»

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ7 hours ago

Το μεσημέρι η κηδεία του Αλί Λαριτζανί – Το Ιράν δεσμεύεται να «εκδικηθεί» τον θάνατό του

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ7 hours ago

Ρούμπιο: Ψευδές το δημοσίευμα για απομάκρυνση του προέδρου της Κούβας

ΕΚΠΟΜΠΕΣ10 hours ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά | Χρίστος Κρασίδης | Τετάρτη 18/03 στις 6μμ

Off the Record13 hours ago

ΔΗΚΟ χωρίς παρασκήνιο δεν υπάρχει…

Off the Record14 hours ago

Οι φουστανέλες του Φράγκου- Ο σκληρός Στεφάνου και η Αννίτα

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Iran: regime change is a slogan, not a plan

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Εκδήλωση Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τις εκποιήσεις: Παρουσίαση κοινοβουλευτικών προτάσεων

Off the Record2 days ago

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο και οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

Off the Record2 days ago

Ο εξοστρακισμός της Ειρήνης Χαραλαμπίδου

EKLOGES20263 weeks ago

Ekloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ

Behind Politics4 weeks ago

Behind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ

#exAformis4 weeks ago

#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

Off the Record3 weeks ago

Μακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι

EKLOGES20264 weeks ago

Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Κάτι σιγοβράζει στο ΑΚΕΛ

Off the Record4 weeks ago

Βελτιωμένη η εικόνα Χριστοδουλίδη- Αναδιάταξη κομματικού σκηνικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Πάνω από δύο ώρες διήρκησε η κατάθεση Φαίδωνος-Κατέθεσαν πρόσωπα στην υπόθεση καταγγελίας για βιασμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Η δύσκολη εξίσωση ενός πολιτικού τριγώνου: Το στρίμωγμα της Ειρήνης από ΑΚΕΛ και η ανατίναξη γεφυρών από Οδυσσέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Αχιλλέας Αιμιλιανίδης για αθώωση Συλλούρη-Τζιοβάνη: «Πολύ αρνητική απόφαση για την κατηγορούσα Αρχή»

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia