Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Βούλγαρης – Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974

Avatar photo

Published

on

Επτά «πέτρινα» χρόνια μέσα από την κάμερα του Π. Βούλγαρη
https://youtu.be/OmW9L5obJuI
«Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974», ένα ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Έλληνα σκηνοθέτη.
Το 37λεπτο ανέκδοτο ντοκιμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη «Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967- 1974». ταινία, η οποία περιέχει πολύτιμο αρχειακό υλικό· από την κηδεία των Γεωργίου Παπανδρέου και Γιώργου Σεφέρη ως τις δίκες του Αλέκου Παναγούλη και άλλων αγωνιστών.
« Σε αυτό το φιλμ υπάρχει ό,τι καταφέραμε εμείς που μείναμε στον τόπο » είπε ο σκηνοθέτης, ο οποίος θυμήθηκε ότι την ώρα του πραξικοπήματος του 1967 ο ίδιος συμμετείχε στα γυρίσματα της ταινίας «Κιέριον» του Δήμου Θέου. « Συμμετείχαν όλοι» είπε συγκινημένος. « O Αγγελόπουλος, η Μαρκετάκη, ο Φέρρης, ο Βαλτινός. Ήταν μια ταινία όμως που άρχισε να φθίνει,γιατί άλλους τους συνελάμβαναν και άλλοι φεύγανε».
Σιγά σιγά άρχισε να καταγράφει ό,τι μπορούσε με μια κάμερα Super 8. Φυλακές του Μπογιατίου, κάποια στρατοδικεία… Αργότερα το υλικό έφθασε στο Παρίσι, όπου ο Κώστας Γαβράς το είδε μαζί με τον Κρις Μαρκέρ. Αμέσως βοήθησαν τον Βούλγαρη, στέλνοντάς του μια μηχανή 16 mm και φιλμ. Έτσι συνεχίστηκε η κινηματογράφηση. Η κηδεία του Πέτρουλα, οι φυλακές της Ακροναυπλίας, η πορεία της Ειρήνης. « Στη Δικτατορία, από ένστικτο, φανταζόμασταν ότι κάτι θα συμβεί στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου », ανέφερε ο σκηνοθέτης, « αλλά κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα μαζεύονταν 500.000 άνθρωποι. Ήταν ένας τρόπος για να φανεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που δεν αντιδρά ». Όλα αυτά όμως γίνονταν κρυφά. Έπρεπε να έχεις ειδική άδεια για να κυκλοφορείς με κάμερα στους δρόμους της Αθήνας. « Ήταν μια εποχή συντροφικότητας, το ξεκίνημα του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, μια εποχή που τη θυμάμαι σε ένα κλίμα φοβίας και ανασφάλειας,αλλά ταυτόχρονα και βαθιάς ανθρωπιάς. Άρα, είναι ένα χρήσιμο υλικό.Για να ξαναθυμηθούμε εμείς και για να μάθουν οι νέοι ».
Δ εν έλειψαν οι δυσκολίες και τα κυνηγητά. Αλλά αυτό δεν πείραζε γιατί «καταγράψαμε σημαντικά πράγματα από ταράτσα σε ταράτσα, όπως τα γεγονότα στη Νομική. Ίσως η ποιότητα να μην είναι πάρα πολύ καλή,όμως το γεγονός που καταγράφεις είναι» συμπλήρωσε στο τέλος της παρουσίασης ο Νίκος Καβουκίδης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνουν ημερομηνία για το νέο τετ α τετ Χριστοδουλίδη με Ερχιουρμάν-Συνεχίζουν την προεργασία οι διαπραγματευτές

Avatar photo

Published

on

Θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών στο επόμενο διάστημα όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σχετικά με την συνάντηση των δύο διαπραγματευτών σήμερα, Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου, και του Μεχμέτ Ντάνα, εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη, έγινε μια συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο της προεργασίας για την επόμενη συνάντηση των ηγετών για την οποία, όπως αναφέρθηκε, θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένες πληροφορίες στο επόμενο διάστημα.

Όπως αναφέρθηκε, ο καθορισμός της ημερομηνίας εξαρτάται και από το πρόγραμμα των δύο ηγετών.

Πηγή: KYΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για αποκλιμάκωση της έντασης στη νεκρή ζώνη, μίλησε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά

Avatar photo

Published

on

Προς αποκλιμάκωση της έντασης στη νεκρή ζώνη κινούνται οι προσπάθειες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, ανέφερε την Τρίτη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις Ζαν-Πιερ Λακρουά, μετά τη συνάντηση σχεδόν μίας ώρας που είχε στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, υπογραμμίζοντας τη σημασία να επικρατεί ηρεμία στην περιοχή.

Ο κ. Λακρουά δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν το Κυπριακό και η κατάσταση στη νεκρή ζώνη, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό να επικρατεί ηρεμία.

Ανέφερε επίσης ότι το πρωί επισκέφθηκε την Πύλα και ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρούνται συνθήκες ηρεμίας στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι τα επεισόδια που σημειώθηκαν καταδεικνύουν πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Αρχικά ανέφερε ότι είχε μια «πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση» με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη προσθέτοντας ότι συζήτησαν για την τρέχουσα κατάσταση στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, «η οποία είναι, φυσικά, μια πολύ σημαντική διαδικασία».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνεχίσει να επικρατεί ηρεμία στην νεκρή ζώνη και πρόσθεσε ότι η ειρηνευτική αποστολή είναι στην υπηρεσία της πολιτικής διαδικασίας.

Ο κ. Λακρουά ανέφερε ότι σήμερα το πρωί επισκέφθηκε την Πύλα και ότι ανέφερε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να εργάζεται «ακούραστα» για να υπάρξει αποκλιμάκωση.

«Βλέπουμε ότι η κατάσταση οδεύει προς την αποκλιμάκωση και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνεχιστεί αυτή η πορεία», είπε.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαίωσαν τη σημασία του ρόλου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την εκτίμηση που εξέφρασε προς το έργο της ειρηνευτικής δύναμης.

«Η παρουσία μιας ουδέτερης και αμερόληπτης αποστολής στην νεκρή ζώνη, πιστεύω, είναι πραγματικά σημαντική», είπε και υπογράμμισε ότι στηρίζουν την διασφάλιση συνθηκών ηρεμίας στην νεκρή ζώνη. «Και με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε τις συνθήκες για να προχωρήσουν οι πολιτικές συνομιλίες», κατέληξε.

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ», Παρασκευή 24/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Αντωνία Φράγκου, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΔΗΚΟ
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ

Οι δύο υποψήφιες διασταυρώνουν επιχειρήματα σε πέντε βασικές θεματικές ενότητες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών:

🔹 Κοινωνική Δικαιοσύνη – Άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις
🔹 Ενέργεια & ΑΠΕ – Προκλήσεις και ευθύνες για τη μη πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
🔹 Στεγαστικό – Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των ενοικίων και της δυσκολίας πρόσβασης σε κατοικία
🔹 Διαφθορά – Συγκεκριμένες προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση και ενίσχυση της λογοδοσίας
🔹 Νέοι & Μέλλον – Πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στην Κύπρο

Με αυστηρό χρόνο, σαφείς κανόνες και εστίαση στην ουσία, το The Duel προωθεί έναν άμεσο και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο.

⚔️ DUEL: ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ

📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

 

Continue Reading
Advertisement
Off the Record6 hours ago

Το ΑΛΜΑ, η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η ψυχιατρική…

Off the Record7 hours ago

Τα κλεμμένα λεφτά της άμυνας και του Τ. Κοινωνικών ασφαλίσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ16 hours ago

Ψάχνουν ημερομηνία για το νέο τετ α τετ Χριστοδουλίδη με Ερχιουρμάν-Συνεχίζουν την προεργασία οι διαπραγματευτές

Off the Record1 day ago

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης βρέθηκε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Κόμπος: Η ασφάλεια της ΕΕ και η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, είναι αλληλένδετες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Για αποκλιμάκωση της έντασης στη νεκρή ζώνη, μίλησε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά

Off the Record2 days ago

Όταν η Νταϊάνα Κωνσταντινίδη δεν έκρυβε τη χαρά της για την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»

Off the Record2 days ago

Το ανθρωπόμορφο τέρας και οι φρικαλεότητες

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE2 days ago

THE DUEL «ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ», Παρασκευή 24/04 στις 5μμ

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE2 days ago

THE DUEL «ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ», Πέμπτη 23/04 στις 5μμ

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia