Απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Βόμβα ΕΕ με πυροσβεστικά», που αναφέρεται στην ενοικίαση δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών, δίδει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, για το αναφέρει πως περιέχει «σοβαρότατες ανακρίβειες».

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει πως στο πλαίσιο των προσπαθειών των αρμόδιων υπηρεσιών της Δημοκρατίας για αναβάθμιση της πυροσβεστικής ικανότητας και ευελιξίας του Τμήματος Δασών αποτάθηκε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό RescEU για εξασφάλιση συγχρηματοδότησης για ενοικίαση πτητικών πυροσβεστικών μέσων, σημειώνοντας ότι σε κανένα στάδιο της διαδικασίας και σε κανένα επίπεδο δεν υπήρξε από οποιονδήποτε εκπρόσωπο της ΕΕ παρέμβαση σε θέμα συναφές με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Όπως σημειώνει, σε αυτό το πλαίσιο έγινε κατορθωτή η εξασφάλιση συγχρηματοδότησης της ΕΕ για ενοικίαση δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Air tractor (και όχι Canadair).

Επιπλέον, προσθέτει πως το σενάριο ότι με τουρκικές πιέσεις η ΕΕ επέβαλε την εγκατάσταση των δύο αεροσκαφών στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων είναι εντελώς αβάσιμο και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, συμπληρώνοντας ότι η χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου, η οποία ας σημειωθεί γίνεται από το 2006 για σκοπούς αποτελεσματικότερης πυρόσβεσης στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφασίστηκε με καθαρά τεχνοκρατικά και επιχειρησιακά κριτήρια.

Σημειώνει ακόμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φέτος θα διαθέτει 6 πρωτεύοντα πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης, δύο από τα οποία θα επιχειρούν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ακρωτηρίου, για να υπάρχει πιο έγκαιρη κάλυψη των νότιων περιοχών του Τροόδους.

«Η απόφαση», αναφέρει, «για χρήση του στρατιωτικού αεροδρομίου του Ακρωτηρίου λήφθηκε σε διαβούλευση και με το Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις απαραίτητες παραμέτρους και έχοντας πλήρη επίγνωση των αναγκών ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως επίσης την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε σχέση με τις αναφορές στο δημοσίευμα σε τεχνικές/επιχειρησιακές λεπτομέρειες μίας πυροσβεστικής επιχείρησης, το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι αρκεί να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του Τμήματος Δασών για θέματα πυρόσβεσης, στηρίζεται πάντοτε σε τεκμηριωμένες σχετικές μελέτες εμπειρογνωμόνων για θέματα πυρόσβεσης.

Επιπροσθέτως, αναφέρει πως θεωρεί εξαιρετική επιτυχία για την Κύπρο την εξασφάλιση επιπρόσθετων μέσων αεροπυρόσβεσης στο πλαίσιο ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «δέχεται την όποια καλόπιστη κριτική, νοουμένου ότι αυτή βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και δεδομένα, και όχι σε ατεκμηρίωτες και αβάσιμες πληροφορίες».

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΘΝΕ)

Vouli TV