Προτάσεις για οικονομία και ανάπτυξη ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου
• Οι πρόσφυγες δεν αντέχουν άλλο τα βάρη της κατοχής
• Όχι στη δημιουργία υπερδήμου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
Την άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, την περαιτέρω ανάπτυξη της επαρχίας Αμμοχώστου και τη στήριξη των επιχειρήσεων – μελών του, απαίτησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ).
Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος του κ. Αυγουστίνος Παπαθωμάς καταδίκασε με εμφαντικό τρόπο τις τουρκικές προκλήσεις που αφορούν το αυθαίρετο και παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Ζήτησε από τον Γ. Γ. των Ηνωμένων Εθνών να φροντίσει να επαναλειτουργήσει το γραφείο του Επιμελητηρίου στην οδο Γλάδστωνος 26 στην κατεχόμενη Αμμόχωστο κάτω από την διοίκηση του ΟΗΕ,  ως πρώτο μέτρο εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πόλη καθώς επίσης και για να συμβάλουν στην δημιουργία συνεργασιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Αφού είπε ότι το ΕΒΕΑ κατάγγειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην Ε. Ένωση τις άνομες ενέργειες της Τουρκίας, επισήμανε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση, εντός και εκτός Κύπρου για να ανατρέψουμε τους παράνομους σχεδιασμούς της Άγκυρας».
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΒΑΡΩΝ
Στη συνέχεια, ο κ. Παπαθωμάς ζήτησε όπως το κράτος κατανέμει ισότιμα τα βάρη της κατοχής και της εισβολής, ώστε να μην τα επωμίζονται μόνο οι πρόσφυγες. Στα πλαίσια αυτά, ανέφερε ότι το κράτος πρέπει να εξηγήσει στους εκτοπισμένους πολίτες γιατί δεν θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στο να χρησιμοποιούν έστω και «προσωρινά» τις περιουσίες των Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές και να τις διεκδικούν κάποιοι που δεν έχασαν τις περιουσίες τους.
Και πρόσθεσε:
• Έφτασε η ώρα, έστω και καθυστερημένα να εφαρμοστεί η πολιτική της ίσης κατανομής βαρών της εισβολής και κατοχής, ώστε οι εκτοπισμένοι να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ίδια την πατρίδα τους.
Για το σκοπό αυτό, το ΕΒΕΑ προτείνει τη δημιουργία ενός φορέα «Διαχείρισης Κατεχόμενων Περιουσιών», αλλά και ειδικού ταμείου που θα καλύπτει τις ανάγκες για την πληρωμή του δικαιώματος απώλειας χρήσης ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι το ΕΒΕΑ με το ΚΕΒΕ ανέλαβαν σωρείαν πρωτοβουλιών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις επιχειρήσεις και επισήμανε ότι η κρατική στήριξη πρέπει να συνεχιστεί για ευάλωτους τομείς. Ειδικά για την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου ζήτησε από το κράτος να αναλάβει επιπρόσθετες πρωτοβουλίες στήριξης.
Αφού αναφέρθηκε στα σημερινά προβλήματα της οικονομίας και των επιχειρήσεων ζήτησε όπως το κράτος προχωρήσει σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε 4 άξονες, που είναι ο επιχειρηματικός κόσμος, ο τραπεζικός τομέας, η κυβέρνηση και η δημόσια υπηρεσία.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
Σχετικά με την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, είπε ότι χρήζει ειδικής προσέγγισης από το κράτος και ζήτησε:
• Συνέχιση της παροχής κρατικής στήριξης στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
• Κίνητρα σε ντόπιους και ξένους επενδυτές για νέες επενδύσεις σε όλους τους τομείς, Υγεία, Παιδεία, Βιολογικές καλλιέργειες κλπ.
• Προώθηση νέων έργων υποδομής στην περιοχή.
• Μεταφορά σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ΤΕΠΑΚ στην Επαρχία – Μεταστέγαση του ΑΞΙΚ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.
• Στήριξη των ανέργων, κυρίως των νέων.
Επίσης, είπε ότι χρειάζεται:
• Προώθηση έργων για σύγχρονες Πλατείες στις κοινότητες.
• Ανάπλαση δρόμων της περιοχής και δεντροφύτευση τους.
• Επίσπευση του σχεδιασμού για ολοκλήρωση της κλειστής αίθουσας πολλαπλής χρήσης (Palais De Sports).
• Ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου Ολυμπιακών προδιαγραφών με θερμαινόμενη πισίνα.
• Αναβάθμιση των υφιστάμενων γηπεδικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αγίας Νάπας.
• Δημιουργίας γηπέδου γκολφ και συνεδριακού κέντρου.
Στη συνέχεια ο κ. Παπαθωμάς εξέφρασε την αντίθεση του ΕΒΕΑ στη δημιουργία ενός υπερ – δήμου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.
Όπως χαρακτηριστικά είπε:
• Η δημιουργία ενός υπέρ-Δήμου, που θα προσομοιάζει τόσο αριθμητικά όσο και γεωγραφικά με τον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου, εμπεριέχει τον ορατό κίνδυνο μετά από μια περίοδο 10-20 ετών να αντικαταστήσει τον κατεχόμενο Δήμο της Αμμοχώστου. Θεωρούμε ότι Εθνικά αυτό είναι απαράδεκτο και ότι ο κίνδυνος δημιουργίας Δήμων “Νέας Αμμοχώστου” ή “Νέας Κερύνειας” κλπ. είναι ορατός, όπως έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν στην Ελλάδα.
• Θα αποδυνάμωνε το «brand name» της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, ενώ η δημιουργία ενός τουριστικού Δήμου με την ενοποίηση των Δήμων Αγίας Νάπας, Σωτήρας και Λιοπετρίου, θα είναι ίσως κάτι μοναδικό, αφού θα επεκτείνεται κατά μήκος ακτογραμμής 30 σχεδόν χιλιομέτρων, από το Κάβο Γκρέκο μέχρι τον “Ποταμό Λιοπετρίου”, τα έργα ανάπλασης του οποίου έχουν ήδη αρχίσει. Παράλληλα ο Πρωταράς ο οποίος θα ανήκει στον Δήμο Παραλιμνίου, θα διατηρήσει το δικό του επίσης δυνατό “brand name”.
Το ΕΒΕΑ συμπλήρωσε, υποστηρίζει τη λύση για δύο Δήμους, μοντέλο που μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις ανάγκες και προτεραιότητες μας, ενισχύοντας και την υπάρχουσα δομή Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Για την τουριστική ανάπτυξη της Ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου εισηγήθηκε:
• Αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων ειδικά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
• Κίνητρα για καταπολέμηση της εποχικότητας.
• Νέα έργα ποιοτικής τουριστικής υποδομής.
• Προώθηση νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο αθλητικός, ο γεωργικός, οικολογικός, οι καταδύσεις, ο θρησκευτικός, ο αλιευτικός, συνεδριακός, κλπ.
• Ανασυγκρότηση και διαχείριση των Τουριστικών μας «BRAND Names» –Αγίας Νάπας και Πρωταρά η οποία θα οδηγήσει στην αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.
• Μεγαλύτερη διεθνή προβολή των «BRANDS» της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά.
ΑΝΕΡΓΙΑ
Για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην επαρχία Αμμοχώστου ζήτησε:
• Ίδρυση τριτοβάθμιας σχολής ξενοδοχειακών και επισιτιστικών Σπουδών.
• Μεταστέγαση άλλων σχολών στην Επαρχία Αμμοχώστου.
• Παροχή νέου εξειδικευμένου προσωπικού στις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η παρουσία αυξημένου αριθμού φοιτητών θα τονώσει τη ζωή κατά τους χειμερινούς μήνες.
• Παραχώρηση προσωρινής άδειας εργασίας σε εργάτες από τρίτες χώρες, εκεί που δεν υπάρχει διαθέσιμο ντόπιο προσωπικό.
• Εκσυγχρονισμός της πολιτικής για την απασχόληση και τα κριτήρια παραχώρησης άδειας σε ξένους εργάτες.
Ακόμα ο κ. Παπαθωμάς ανακοίνωσε ότι το ΕΒΕΑ και το Επιμελητήριο Πειραιά συμπληρώνουν 50 χρόνια από την αδελφοποίηση τους, γι’ αυτό προγραμματίζονται διάφορες κοινές εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο του 2021 και κατά την διάρκεια το 2022.
Τέλος είπε ότι παρά τα προβλήματα της πανδημίας, το ΕΒΕΑ επέδειξε έντονη δράση σ’ όλους του τομείς στηρίζοντας τα μέλη του.
Στη συνέλευση του ΕΒΕΑ απεύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ. Σίμος Ιωάννου και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.
Στη συνέλευση παρευρέθηκαν βουλευτές Αμμοχώστου, κρατικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου.
Vouli TV