Την ώρα που η Κυβέρνηση εμμένει στην αρνητική της θέση επί της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, για επέκταση της περιόδου κατά την οποία δικαιούται ένας πατέρας να αιτηθεί την άδεια πατρότητας μετά την γέννηση του παιδιού του, αφού κάτι τέτοιο θα επιφέρει αύξηση δαπανών, το μπαλάκι για το τι μέλλει γενέσθαι με την εν λόγω πρόταση, πέφτει στην Επιτροπή Εργασίας, η οποία θα κληθεί να πάρει αποφάσεις σε μια από τις επόμενές της συνεδρίες.

Στην πρόταση, γίνεται εισήγηση για επέκταση του δικαιώματος του πατέρα να λάβει την άδεια των δύο εβδομάδων που δικαιούται, εντός 52 εβδομάδων (σ.σ. ένας χρόνος), ενώ υπήρξε εισήγηση να δικαιούται ο πατέρας να λάβει την άδειά του μόλις ολοκληρωθεί η άδεια της μητέρας.

Θέση της Κυβέρνησης, η οποία δεν έθεσε το θέμα ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για να λάβει απάντηση για το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας, είναι πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αυξηθούν οι δικαιούχοι, καθώς επίσης και η περίοδος άδειας. Ως εκ τούτου, ενδεχομένως κάποιοι που δεν δικαιούνταν πριν να υποβάλουν αίτηση, σε περίπτωση που τροποποιηθεί ο νόμος, να τους επιτρέπεται, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κόστος που καλείται να πληρώσει το κράτος.

Παράλληλα, τέθηκε το επιχείρημα ότι η άδεια πατρότητας παραχωρήθηκε από το κράτος για να στηριχθεί η μητέρα στην δύσκολη, πρώτη περίοδο μετά τη γέννηση του παιδιού της οικογένειας. Αυτό έφερε την αντίδραση από αριθμό βουλευτών, όλων των κομμάτων, οι οποίοι θέτουν ως επιχείρημα ότι ο λόγος που παραχωρήθηκε η άδεια στους πατέρες, δεν έπρεπε να είναι για να στηριχθούν οι μητέρες, αφού οι ευθύνες μεταξύ των δύο γονέων είναι ίσες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Καυκαλιάς, «η άδεια πατρότητας δόθηκε για να σπάσουν τα στερεότυπα και εδώ γίνεται αναφορά ότι η άδεια πατρότητας δεν είναι για το παιδί, αλλά για να στηρίξει τη μάνα», ενώ επεσήμανε ότι η έγνοια της Κυβέρνησης είναι να μην παίρνουν όλοι την άδεια πατρότητας».

Παρότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, διαφώνησε με την θέση του κ. Καυκαλιά για την Κυβέρνηση, προέβη στην εισήγηση όπως αντί για 52 εβδομάδες, να επεκταθεί σε συν δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή της μητέρας στην εργασία της κι αν γίνει κάτι τέτοιο, τόνισε ότι αξίζει να ξανά δουν την πρόταση.

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Εργασίας, Φάνος Κουρουφέξης, ξεκαθάρισε ότι ο κάθε πατέρας έχει δικαίωμα να λάβει την γονική του άδεια, διάρκειας τεσσάρων μηνών, μέχρι το παιδί να κλείσει οκτώ χρονών, η οποία είναι απλήρωτη, ενώ υπέδειξε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο θα αποφέρει κάποια ωφελήματα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως, δεδομένο θεωρείται ότι μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο, άδεια πατρότητας θα δικαιούνται τόσο οι ανύπαντροι πατέρες που αναγνώρισαν τα παιδιά τους, όσο και όσοι έχουν σύμφωνο συμβίωσης με τη μητέρα, πράγμα που τη δεδομένη στιγμή απαγορεύεται.

Απορρίφθηκαν 900 πατέρες

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην Επιτροπή, το 2021, υποβλήθηκαν συνολικά 3532 αιτήσεις για άδεια πατρότητας, εκ των οποίων οι 900 απορρίφθηκαν, ενώ οι δικαιούχοι που έλαβαν την συγκεκριμένη άδεια, ήταν 2632.

Αυτός ο αριθμός επιβεβαιώνει ότι μόλις το ένα τρίτο των πατέρων που δικαιούνται την άδεια, ασκούν το δικαίωμά τους, κάτι που ενδεχομένως να είναι συνυφασμένο με το γεγονός ότι καλύπτεται το 72% του μέσου όρου των ασφαλιστέων αποδοχών τους.

Σε μια τέτοια εποχή με τα αρκετά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, αλλά και μετά την απόκτηση ενός παιδιού, όπου τα έξοδα μεγαλώνουν απότομα, το συγκεκριμένο ποσό μοιάζει μικρό για να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας.

«Στόχος η εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»

Όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, πρόθεση της Επιτροπής είναι να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση είτε με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης είτε όχι, ώστε να υπάρχει το δικαίωμα η άδεια πατρότητας να λαμβάνεται δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της άδειας της μητέρας.

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου σήμερα ένας νέος πατέρας μπορεί να λαμβάνει αυτό το επίδομα εντός περιόδου 16 εβδομάδων μετά τη γέννηση του παιδιού και εξέφρασε τη θέση ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να την λαμβάνουν δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας, με στόχο την εξισορρόπηση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και τη στήριξη των νεαρών μητέρων όταν λήγει η άδεια μητρότητάς τους και θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ανέφερε επίσης ότι ζήτησαν από τη γραμματεία της Επιτροπής να τους πει τι ισχύει σε άλλες χώρες και από το Υπουργείο Εργασίας να τους δώσει τις τελικές θέσεις της Υπουργού Εργασίας. Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα έχοντας ενώπιον τους τα στοιχεία αυτά, θα λάβουν και τις τελικές τους αποφάσεις.

Vouli TV