Χωρίς την Τουρκία το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να πάει στην Ευρώπη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είπε ότι προσβλέπουν σε συνεργασία με το Ισραήλ για έναν τέτοιο αγωγό σημειώνοντας ότι μπορούν να συζητήσουν τους όρους και ότι τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά.

Επιστρέφοντας από την Αλβανία, ο Τούρκος Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει την απόσυρση της αμερικανικής στήριξης στον EastMed και είπε ότι “στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι ένα έργο που θα πραγματοποιηθεί. Έκαναν όλες τις αναλύσεις για αυτό, είδαν ότι δεν υπάρχει τίποτα θετικό. Δηλαδή οι υπολογισμοί για το κόστος δεν βγαίνουν. Η Αμερική είναι μια χώρα που κινείται με βάση το κεφάλαιο. Δεδομένου ότι δεν βγαίνει το κόστος, απέσυρε την υποστήριξή της λέγοντας ‘δεν είναι κάτι που θα γίνει’. Τελικά, τι είναι αυτό για το οποίο συζητείται πάντα εδώ; Αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν πρόκειται να πάει αέριο στην Ευρώπη από εδώ, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας”, είπε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε πως όταν ακόμη Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων ήταν ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, είχε έρθει ο Ισραηλινός ομόλογό  με αυτή την πρόταση. “Το πράγμα πήγαινε κάπου. Ίσως τότε θα μπορούσαμε να το κλείσουμε με το Ισραήλ. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία ελπίδα για γίνει τώρα; Μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε τους όρους. Γιατί τα οφέλη είναι πολύ σημαντικά. Έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Έχουμε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Χέρτζογκ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένετ στέλνει μηνύματα σε άλλο επίπεδο. Όπως γνωρίζετε, πρόσφατα δέχτηκα μέλη της Ραβινικής Συμμαχίας Ισλαμικών Χωρών στο Προεδρικό συγκρότημα και είχαμε συναντήσεις μαζί τους. Αν πρόκειται να κάνουμε πολιτική, η πολιτική δεν γίνεται με καβγάδες και μαλώματα. Πρέπει να ακολουθήσουμε την πολιτική στη γραμμή της ειρήνης”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “η προσέγγισή μας στην ανατολική Μεσόγειο είναι γνωστή. Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη. Με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη, τοποθετήσαμε το θέμα σε ένα επίσημο κείμενο. Συνεχίζουμε τις εργασίες μας σε αυτό το επίσημο κείμενο. Αφενός, παραλάβαμε τέσσερα σκάφη γεώτρησης και δύο σκάφη σεισμικής έρευνας. Αυτά τα πήραμε χωρίς λόγο; Αυτά θα εργαστούν στη Μαύρη Θάλασσα και θα εργαστούν στη Μεσόγειο. Θα έχουμε την ισχυρότερη υποδομή από αυτή την άποψη. Για αυτό και η περίπτωση της Αμερικής είναι μια καθαρά οικονομική ανάλυση. Ως αποτέλεσμα αυτών των αναλύσεων, είδαν ότι τίποτα δεν θα έβγαινε από αυτό”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Vouli TV