Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι εταιρείες ΟΣΕΑ και Intercity καταγγέλοντας “μεθοδευμένες ενέργειες για εξουδετέρωση τους” από τις δημόσιες συγκοινωνίες. Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση.

Ο ΟΣΕΑ και η Intercity με την παρούσα ανακοίνωση, καταγγέλλουν μεθοδευμένες ενέργειες σε διάφορα επίπεδα, για εξουδετέρωσή τους και ανάθεση των δημοσίων συγκοινωνιών σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Ο ΟΣΕΑ και η Intercity, διεκδίκησαν μέσω του διαγωνισμού του Υπουργείου Μεταφορών, τις συμβάσεις για τις δημόσιες επιβατηγές μεταφορές για την Επαρχία Αμμοχώστου και τα Διαστικά δρομολόγια αντίστοιχα, υπηρεσίες που με μεγάλη επιτυχία προσφέρουν την τελευταία δεκαετία.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και του Συμβουλίου Προσφορών του Τμήματος Δημοσίων Έργων, οι προσφορές που υποβλήθηκαν από τους δύο φορείς ήταν έγκυρες, χωρίς καμία παρατήρηση. Η Επιτροπή Αξιολόγησης έκρινε ότι προκρίνεται η Κοινοπραξία MLKP και σε σχέση με την σύμβαση στην Επαρχία Αμμοχώστου και στις Διαστικές συγκοινωνίες.
Ακολούθησαν νομικές προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο, όπως προέβλεπε και η διαδικασία. Υποβλήθηκαν δύο προσφυγές, σε διαφορετικούς Δικαστές που εξετάστηκαν ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Οι Αποφάσεις και των δύο Δικαστών είχαν ένα κοινό αποτέλεσμα. Χαρακτήριζαν, για διαφορετικούς λόγους, άκυρη την συμμετοχή της Κοινοπραξίας MLKP και ανέτρεψαν τις αποφάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και του Συμβουλίου Προσφορών για ανάθεση των συμβάσεων στην εν λόγω κοινοπραξία.
Οπως ήταν φυσικό, η μόνη αναμενόμενη εξέλιξη ήταν να αποφασιστεί η ανάθεση και της μίας και της άλλης σύμβασης στους επόμενους αναδόχους που αξιολογήθηκαν ότι πληρούσαν τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και έδωσαν τις πιο συμφέρουσες έγκυρες προσφορές.
Αντί αυτού, εν μέσω και πολλών πληροφοριών αλλά και στοιχείων, ότι υπήρχε μεθόδευση για παρακοή των Δικαστικών Αποφάσεων, η Επιτροπή Αξιολόγησης, με καθυστέρηση δύο μηνών μετά τις Δικαστικές Αποφάσεις, αποφάσισε να επανέλθει. Αντι ανάθεσης, αποφάσισαν την επαναξιολόγηση και των δύο προσφοροδοτών, δηλαδή και της κοινοπραξίας που χαρακτήρισαν άκυρη δύο Δικαστικές Αποφάσεις αλλά και τους εναπομείναντες διεκδικητές με ήδη αξιολογημένες ως έγκυρες προσφορές και με εντός των ορίων των προβλέψεων οικονομικές προτάσεις.
Αυτή η απόφαση, επιβεβαιώνει τις μεθοδεύσεις, αφού είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια για να βάλουν την άκυρη κοινοπραξία από το παράθυρο.
Υπενθυμίζουμε, ότι ο Γενικός Ελεγκτής συνεχίζει να συμμετέχει ως παρατηρητής στη διαδικασία, ενώ έχει ήδη εκφράσει – και δημόσια και χωρίς περιστροφές – την εύνοια του προς τον εν λόγω οικονομικό φορέα – την κοινοπραξία, με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter).
Έντονη συμμετοχή στις διαδικασίες έχει και η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, με την οποία είμαστε αντίδικοι σε εφέσεις κατά των Δικαστικών αποφάσεων που μας δικαιώνουν. Πως τεκμηριώνεται η αμεροληψία του νομικού συμβούλου σε αξιολόγηση και εφαρμογή Δικαστικών Αποφάσεων τις οποίες έχει αμφισβητήσει;
Επίσης, νομίζουμε ότι είναι σημαντικό να ενημερώσουμε ότι η διαδικασία και οι αποφάσεις ανάθεσης, που ανατράπηκαν από την Δικαιοσύνη, λήφθηκαν επί υπουργίας της Υπουργού Βασιλικής Αναστασιάδου. Την επομένη, η οικογενειακή επιχείρηση της Υπουργού, ανέλαβε και εκπροσωπεί την Κοινοπραξία για θέματα δημοσίων σχέσεων και προβολής.
Είναι κανείς που αμφισβητεί κάτω από αυτά τα δεδομένα την εις βάρος μας και προς όφελος συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων μεθόδευση;
Σε σχετικό αναλυτικό μας υπόμνημά που αποστείλαμε σήμερα προς τα μέλη της Βουλής, αναλύουμε εκτενώς τα στοιχεία που αφορούν τα πιό πάνω.

Vouli TV