Συνολικά 435 δάσκαλοι και καθηγητές είναι αποσπασμένοι, στο υπουργείο Παιδείας, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Εκκλησία, σε Υφυπουργεία, σε γραφεία Επιτροπών, ακόμη και σε πρεσβείες όπως εκείνη της Μόσχας. Οι εκατοντάδες αποσπάσεις εκτός της αίθουσας διδασκαλίας, απασχόλησαν την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής στη διάρκεια συζήτησης εξορθολογισμού των δαπανών της δημόσιας Εκπαίδευσης.
Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι αυξάνονται τα κονδύλια για την Παιδεία χωρίς να βελτιωθούν τα αποτελέσματα. «Αυτό σημαίνει σπατάλη πόρων».
Όπως είπε, στη διάρκεια του 2020 – 2021 ήταν 305 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. «Πολλοί πήραν προαγωγές, όντας αποσπασμένοι. Ζητήσαμε και αναμένουμε στοιχεία για όσους αποσπάστηκαν πριν το 2014», είπε και μίλησε για εκπαιδευτικούς που βρίσκονται εκτός τάξης ακόμη και 20ετία.
Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε τρεις περιπτώσεις όπου καθηγήτριες ακολούθησαν τους πρέσβεις συζύγους τους και αποσπάστηκαν στο εξωτερικό, λαμβάνοντας και επιδόματα.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι βάσει στοιχείων της Υπηρεσίας είναι αποσπασμένοι 206 δάσκαλοι (η παλαιότερη από το 2002), 189 καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης (πιθανόν η παλαιότερη από το 2006) και 39 καθηγητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης.
Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονται στο Υπουργείο Παιδείας, άλλοι στα Υφυπουργεία Καινοτομίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, στα γραφεία των Επιτροπών Διοίκησης και Δικαιωμάτων του Παιδιού, στη Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών, στο Ίδρυμα Θεοτόκος Λεμεσός στη Θεολογική Σχολή, στην Εκκλησία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, σε Πρεσβείας Μόσχας, Μπρατισλάβας, Σορβόννης και στο Προεδρικό Μέγαρο. «Αν οι αποσπάσεις γίνονται εκτός εκπαίδευσης είναι παράνομες», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχαηλίδης.
Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας Αθήνα Μιχαηλίδου, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι κάποιες θέσεις αποσπάσεων πρέπει να διατηρηθούν. «Δεν θα τερματιστεί ποτέ η ανάγκη η ανάγκη αποσπάσεων», καθώς όπως είπε, χρειάζονται την πρακτική τους εμπειρία από την τάξη για τη χάραξη πολιτικών.
Εντούτοις, είπε η Υπουργός, εκείνο που πρέπει να αλλάξει είναι η πολυετής παραμονή σε απόσπαση. Στόχος, επίσης, να μειωθούν οι αποσπάσεις στελεχών, όπως διευθυντών καθώς και η δημιουργία θέσεων Λειτουργών Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού.
Σημειώθηκε, επίσης εκ μέρους του Υπουργείου, ότι οι αποσπάσεις είναι λύση ανάγκης. Επίσης ότι δεν είναι όλες οι αποσπάσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά ότι κάποιοι απουσιάζουν συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας. Διευκρινίζεται ότι οι ώρες απόσπασης αυτών των 435 φυσικών προσώπων αντιστοιχούν σε 275 ωράρια εκπαιδευτικών.
Η Επιτροπή Ελέγχου πέρα από αναλυτικά στοιχεία για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών, ζήτησε όπως ετοιμαστεί νομοθεσία και κανονισμοί που να διέπουν την εν λόγω πρακτική.
Πηγή: Philenews
Comments are closed for this post.