Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πραγματική Επιλογή του Αναστασιάδη είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Avatar photo

Published

on

Την εβδομάδα που πέρασε δύο ήταν τα κυρίαρχα θέματα  που απασχόλησαν την προεκλογική εκστρατεία. Αν και επουσιώδη ως προς τις πολιτικές θέσεις, κατά βάθος τα γεγονότα αυτά κρίνονται ως πολύ ουσιαστικά ως προς το που κατευθύνονται πράγματα.

Το πρώτο γεγονός αφορά στην παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη (ΝΧ) σε οίκημα του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Έμπα της Πάφου. Το δεύτερο, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) κατά την επίσκεψη του στο Μέλαθρον Αγωνιστών όπου ανέφερε ότι «ένας εκ των τριών συνεργατών του ότι θα είναι ο νέος πρόεδρος της δημοκρατίας και σίγουρα θα συνεχίσει να έχει επιρροή πάνω σε αυτόν»

Τα δύο αυτά γεγονότα προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο σε δημοσιογραφικό επίπεδο όσο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και σε τηλεοπτικές συζητήσεις. Οι δηλώσεις Αναστασιάδη ανάγκασαν μάλιστα το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη να βγάλει ανακοίνωση καταγράφοντας κάθετα την διαφωνία του. Ενώ από τα Επιτελεία Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ τηρήθηκε σιγή ιχθύος αποδεχόμενοι σιωπηρώς τουλάχιστο  την τοποθέτηση Αναστασιάδη. Ακολουθήσε νέα δήλωση από το ΠτΔ  ότι πρόκειται για αστεϊσμό και ένιωσε την ανάγκη να επαναλάβει ξανά τη προφορική του διαβεβαίωση και ότι η επιλογή του είναι ο Αβέρωφ!!!!

Σε κάθε περίπτωση τα δύο αυτά γεγονότα δεν είναι καθόλου  άσχετα με βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν μελετώντας κάποιος τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.  Ότι δηλαδή καταγράφεται ένα ποσοστό μεταξύ  30% – 35%  των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΝΧ. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 8 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες. Συνεπώς περίπου ο ένας στους τρεις συναγερμικούς ψηφοφόρους αντί Αβέρωφ Νεοφύτου (ΑΝ) του επίσημου υποψήφιου του κόμματος τους,  επιλέγουν το μέλος του κόμματος τους Χριστοδουλίδη. Το ποσοστό αυτό αποτελεί μία πολύ κρίσιμη μερίδα του εκλογικού σώματος που ενδεχομένως να καθορίσει και  Ποιοι Δυο τελικά θα περάσουν στο δεύτερο γύρο εφόσον σε αυτό το ποσοστό οφείλεται αυτή τη στιγμή η διαφορά του ΝΧ από τους δυο βασικούς ανθυποψηφιους του. Το γεγονός αυτό έχει γίνει πλήρως αντιληπτό τόσο από το επιτελείο του Αβέρωφ όσο και από αυτό του ΝΧ αλλά και από τον ίδιο τον Αναστασιάδη. Το μεγάλο στοίχημα για τον Αβέρωφ Νεοφύτου είναι να επαναπατρίσει αυτό το ποσοστό προς τη δική του υποψηφιότητα επικαλούμενος την ενότητα του κόμματος και τον κομματικό πατριωτισμό του συναγερμικού ψηφοφόρου. Από την άλλη ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιχειρεί να συντηρήσει αυτό το ποσοστό προς τη δική του υποψηφιότητα εφόσον αντιλαμβάνεται ότι είναι κρίσιμο και για την πρωτιά που καταγράφει αυτή τη στιγμή.  Άρα λοιπόν καθόλου τυχαία τόσο η επίσκεψη όσο και η χαρακτηριστική φωτογραφία του ΝΧ στο οίκημα του Δημοκρατικού Συναγερμού Έμπας στην Πάφο.

Μέσω της επίσκεψης αλλά και της φωτογραφίας αυτής ο ΝΧ στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι ένα μεγάλο μέρος των συναγερμικών είναι στο πλευρό του. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που επαναλαμβάνει συνεχώς ότι είναι περήφανος συναγερμικός και ότι ουδέποτε έχει απεμπολήσει τις πολιτικές του καταβολές. Δηλώνει επίσης με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ότι δεν είναι ο υποψήφιος του Κέντρου και ότι δεν θεωρεί τη κυβέρνησή διεφθαρμένη θέλοντας ακριβώς να κρατήσει την επιρροή του ανάμεσα στο 33%  του ΔΗΣΥ  που το στηρίζουν.

Δηλώνει και Ανεξάρτητος αλλά και Συναγερμικός και συνεχιστής της γραμμής Αναστασιάδη.

Εξάλλου στο πρόσφατο Debate φρόντισε εντέχνως να καταγράψει ότι είναι οπαδός της Κληριδικης Σχολής και της γραμμής Αναστασιάδη στο κυπριακό προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Από την άλλη ο Αβέρωφ Νεοφύτου απευθυνόμενος σε αυτό το 33% του ΔΗΣΥ επιχειρεί να παρουσιάσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως αποστάτη ως τον άνθρωπο εκείνο που στην ουσία με τις ενέργειες του διασπά την Παράταξη.

Η δήλωση του ΠτΔ  ότι θα έχει επιρροή και στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση εννοεί πρωτίστως  τον ΑΝ και τον ΝΧ.  Η δήλωση αυτή  είναι ξεκάθαρα υποστηρικτική προς τον Χριστοδουλίδη. Την ίδια στιγμή αδειάζει τον Αβέρωφ εφόσον ενισχύει το αφήγημα Χριστοδουλίδη ότι είναι συνεχιστής της γραμμής Αναστασιάδη αφήνοντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου πασκίζει  απεγνωσμένα να καταγράψει τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως διασπαστή και υποψήφιο του κεντρώου χώρου. Το μήνυμα του ΠτΔ -έστω και αν μετα το χαρακτήρισε ως αστεϊσμό είναι ότι – «είτε με Αβέρωφ είτε με Χριστοδουλίδη συνεχίζω την επιρροή και την εξουσία μου»

Ενώ στις δημοσκοπήσεις η συντριπτική πλειοψηφία  του κόσμου (πέραν του 70%) θεωρεί ότι τα πράγματα στην Κύπρο οδηγούνται προς λάθος κατεύθυνση,  υπάρχει ένα ποσοστό  γύρω 30% που θεωρεί ότι τα πράγματα στην Κύπρο κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτός ο κόσμος είναι ο κόσμος που πρόσκειται  κυρίως στο ΔΗΣΥ. Άρα ο κόσμος αυτός θεωρεί ότι τα πράγματα πρέπει να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση. Εκείνο που τον απασχολεί είναι ποιος είναι ο καλύτερος από το χώρο του ΔΗΣΥ για να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ  λοιπόν επιλέγει αντί του Προέδρου του ΔΗΣΥ  Αβέρωφ τον συναγερμικό Νίκο Χριστοδουλίδη.  Επιλέγει δηλαδή αντί του «αντιπαθητικού δικού μας υποψήφιου, τον συμπαθητικό δικό μας υποψήφιο» και καταγράφεται το εξής παράδοξο. Πολλοί δημόσια φαίνεται να υποστηρίζουν Αβέρωφ Νεοφύτου, παρασκηνιακά είναι υποστηρικτές του Νίκου Χριστοδουλίδη. Το κρίσιμο για αυτούς δεν είναι η αλλαγή εξουσίας αλλά η πρόσβαση και η συνέχεια στην εξουσία.

Την ίδια ακριβώς στάση τηρεί και ο ίδιος ο ΠτΔ. Το σχήμα λογού ότι «Τη μέρα στηρίζει Αβέρωφ και τη νύχτα στηρίζει Χριστοδουλίδη» είναι χαρακτηριστικό. . Προφορικά και δημόσια νιώθει συνεχώς την ανάγκη να επαναλαμβάνει ότι στηρίζει Αβέρωφ αλλά οι ενέργειες του υποβοηθούν τον Χριστοδουλίδη. Το γεγονός ότι στενοί συνεργάτες του όπως ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος προσχωρούν στο στρατόπεδο του Νίκου Χριστοδουλίδη και ενδεχομένως το επόμενο διάστημα και ο Πρόδρομος Προδρόμου  ενισχύουν την κυρίαρχη άποψη ότι ο Νίκος Αναστασιάδης τρέχει στις εκλογές με δύο επιλογές.

Στόχος  του είναι  να διασφαλίσει ότι ένας  εκ των δύο του υποψήφιων  θα εκλεγεί για να  του διασφαλίζει  και την υστεροφημία του αλλά και συνέχεια του στην πρόσβαση στην εξουσία για παν ενδεχόμενο στο μέλλον. Εξάλλου και οι δύο -Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης- συναγωνίζονται για το ποιος είναι ο πιο γνήσιος συνεχιστής του έργου της Κυβέρνησης που δεν την θεωρούν κατ’ ουδένα λόγο διεφθαρμένη.

Καταληκτικά τα δυο αυτά συμβάντα της περασμένης βδομάδας καταδεικνύουν ότι

Πρωτο, Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι και θα παραμένει περήφανος Συναγερμικός

Εξάλλου η πολιτική τακτική  «Έμπα- Έβγα»  είναι συνήθης πρακτική στο ΔΗΣΥ. Με το Προδρόμο και το Ρίκκο που «διαγραφήκαν » από το ΔΗΣΥ όταν στήριξαν Μαρκιδη και επέστρεψαν δριμύτεροι στην εξουσία επί Αναστασιάδη.

Δευτερο, Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει δυο υποψήφιους στην προεκλογική κούρσα αλλά η πραγματική του επιλογή είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Πάμπος Χρυσοστόμου

Διεθνολόγος – Αναλυτής 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους

Avatar photo

Published

on

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επανεκλέγηκε στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 29 ψήφους.

Η κ. Δημητρίου εξασφάλισε τη στήριξη των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 του ΔΗΚΟ και των 4 της Άμεσης Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έλαβε συνολικά 19 ψήφους, προερχόμενες από τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 4 βουλευτές του κινήματος Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ επέλεξαν να τηρήσουν αποχή κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας.

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η κ. Δημητρίου είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους από τον ΔΗΣΥ και την Άμεση Δημοκρατία, ενώ ο κ. Στεφάνου είχε λάβει επίσης 19 ψήφους από το ΑΚΕΛ και το Άλμα. Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι εξασφάλισαν από 8 ψήφους έκαστος.

Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Ζαχαρίας Κουλίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διαβεβαίωση των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

Πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας: Η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου επιβεβαίωσε τη συνεργασία ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ–Άμεσης Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατέδειξε ότι η νέα Βουλή ξεκινά τη θητεία της με έντονη πολυκομματικότητα και νέες ισορροπίες δυνάμεων.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατέρρευσε το αφήγημα της «Σάντη» – Εκτεθειμένος ο Δρουσιώτης, ανοίγει ο κύκλος των ευθυνών

Avatar photo

Published

on

Η πολύμηνη υπόθεση που συντάραξε την κοινή γνώμη και άγγιξε κορυφαίους θεσμούς του κράτους φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα φάση, μετά τα συμπεράσματα της Αστυνομίας που καταρρίπτουν το σύνολο των ισχυρισμών γύρω από την επονομαζόμενη «Σάντη». Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν από την ηγεσία της Δύναμης, τα μηνύματα, τα ηχητικά αποσπάσματα και το ευρύτερο αφήγημα που προωθήθηκε δημόσια κρίθηκαν κατασκευασμένα και χωρίς πραγματική τεκμηρίωση.

Η έρευνα διήρκεσε δύο μήνες και κατέληξε στην αποδόμηση δεκάδων ισχυρισμών που αφορούσαν δικαστές, κρατικούς αξιωματούχους, τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα δημόσια πρόσωπα. Η ίδια η 45χρονη φέρεται να παραδέχθηκε ότι κατασκεύασε τα επίμαχα μηνύματα, γεγονός που δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα ως προς τις ποινικές και αστικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύψουν.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται πλέον ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος είχε υιοθετήσει και προβάλλει δημόσια τους ισχυρισμούς της υπόθεσης. Η Αστυνομία ανακοίνωσε νέα ποινική διερεύνηση για τη διακίνηση των πλαστών μηνυμάτων και πιθανές ψευδείς ειδήσεις, με τον ίδιο και τη «Σάντη» να θεωρούνται τα βασικά πρόσωπα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Παρά τις αντιδράσεις του Δρουσιώτη, ο οποίος επιμένει ότι παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και συνδέει τις εξελίξεις με το επικείμενο πόρισμα για το «Κράτος Μαφία», η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον ίδιο. Το αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν σοβαρές καταγγελίες κατά προσώπων και θεσμών έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, αφήνοντάς τον πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο.

Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τις αρχικές καταγγελίες στις ευθύνες όσων τις κατασκεύασαν, τις διέδωσαν ή τις αξιοποίησαν δημόσια, σε μια υπόθεση που δοκίμασε την αξιοπιστία θεσμών και προσώπων και η οποία απέχει ακόμη από το οριστικό της τέλος.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές

Avatar photo

Published

on

Η σημερινή εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση της νέας Βουλής και ταυτόχρονα μια δοκιμασία ισχύος για τα κόμματα, τις συμμαχίες και τις μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες.

Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του, Στέφανο Στεφάνου, άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου, τον Στέφανο Στεφάνου και, υπό προϋποθέσεις, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι κανείς δεν διαθέτει από μόνος του την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καθοριστικές τις αποφάσεις μικρότερων πολιτικών δυνάμεων όπως η Άμεση Δημοκρατία, το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ.

Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το πραγματικό διακύβευμα είναι πολιτικό. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος: να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πολιτικό κόστος αλλά και πιθανές μελλοντικές απολαβές.

Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι τέσσερις ψήφοι της μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει πρόγευση των πολιτικών συσχετισμών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν θα αναδείξει μόνο έναν νικητή, αλλά και τους νέους άξονες συνεργασίας, αντιπαράθεσης και επιρροής που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Βουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών

Off the Record3 weeks ago

Ο Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Όσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!

EKLOGES20262 weeks ago

Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Σάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

EKLOGES20262 weeks ago

EKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Τι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών

Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks ago

Πότε ανοίγουν οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks ago

Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 weeks ago

Επιστολή Ανδρούλλας Καμιναρά στη διεύθυνση του OMEGA για λανθασμένη παρουσίαση των θέσεών της

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia