Connect with us

VOULI REPORT

Παρουσίαση βιβλίου “Η συμφωνία που “γκρίζαρε” το Αιγαίο» των Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη (Βίντεο)

Avatar photo

Published

on

Πραγματοποίηθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Η συμφωνία που “γκρίζαρε” το Αιγαίο. Από τα Ίμια στη Μαδρίτη» των Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στην Δημοσιογραφική Εστια Λευκωσίας. Η διοργάνωση έγινε απο τις Εκδόσεις “Πεδίο” και τα βιβλιοπωλεία “Πάργα”.

Στην παρουσίαση μίλησαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Βενιζέλος, Μιχάλης Παυλίδης, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Κέντας και οι δύο συγγραφείς, Μιχάλης Ιγνατίου και Νίκος Μελέτη.

Την εκδήλωση συντόνισε η Στάλω Γρηγορίου, αρχισυντάκτρια στο OMEGA.

Ο ένας εκ των δύο συγγραφέων, Μιχάλης Ιγνατίου δηλώνει πως “Αυτό το βιβλίο δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν δεν επέμενε ο Νίκος Μελέτης να ερευνήσουμε αυτή την πτυχή της νεότερης ελληνικής ιστορίας”

Ο Νίκος Μελέτης, επίσης συγγραφέας του βιβλίου αυτού, με την σειρά του εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο με αγαπητούς φίλους που μοιραζόμαστε τις αγωνίες για την Ελλάδα και την Κύπρο. “Πιστέυω αρκάδαντα ότι υπάρχει αυτή η ενότητα του χώρου, που δεν είναι για λόγους μόνο εθνικούς αλλά και για γεωπολιτικούς σε μια γραμμή ασφάλειας”.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων,  Γιώργος Κέντας ανέφερε για το βιβλίο πως “Πίσω απο όλη την συμφωνία της Μανδρίτης, απο αυτήν την κρίση των Ιμίων, βρισκόταν μια συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού“.

Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος αναφέρει επίσης για το βιβλίο πως “Είναι μια ακόμη μεγάλη έρευνα που φέρνουν στο φως της δημοσιότητας όλα τα απόρρητα έγγραφα των Αμερικανών, που απο την επόμενη ακριβώς μέρα των επεισοδίων στα Ιμια, άρχισαν να εργάζοντια πυρετωδώς για κατάληξη σε συμφωνία για αποφυγή σύγκρουσεις Ελλάδας – Τουρκίας που θα ήταν καταστροφική για τα Αμερικάνικα συμφέροντα”.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει περιγραφικά ότι “Στις 6 Ιουλίου 1997, η ελληνική αντιπροσωπεία έφθανε στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον τότε πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Όμως το ραντεβού είχε κανονιστεί ημέρες πριν, με παρέμβαση των Αμερικανών, και είχε κρατηθεί μυστικό. Στις 8 Ιουλίου, υπογραφόταν, παρουσίο των δύο ηγετών, η Διακήρυξη της Μαδρίτης, ένα κείμενο που είχαν «προ-μαγειρέψει» οι Αμερικανοί, και είχαν δουλέψει γι’ αυτόν τον σκοπό από την επομένη του επεισοδίου των Ιμίων. Μέσα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών ξεδιπλώνεται όλος ο σχεδιασμός, καθώς και οι συναντήσεις, οι συνομιλίες, τα παζάρια που οδήγησαν στη Μαδρίτη και όσα ακολούθησαν κατά την επίμονη προσπάθεια των Αμερικανών να διασώσουν αυτή τη Συμφωνία. Μια Συμφωνία που σφράγισε από τότε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την αναγνώριση των «νόμιμων και ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο και με τη δέσμευση για «αποφυγή μονομερών ενεργειών», η οποία τηρήθηκε ως αποφυγή άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Μια Συμφωνία που προετοίμασε το έδαφος για την ακύρωση της μεταφοράς των S-300 στην Κύπρο. Το επεισόδιο των Ιμίων δεν αρκούσε για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου. Χρειάστηκε και η Συμφωνία της Μαδρίτης…

LIVE

Vouli Report — Κωστής Ευσταθίου | Σάββατο 06/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Κώστας Ευσταθίου, πρώην στέλεχος της ΕΔΕΚ, μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Λευκωσίας. Ο Ευσταθίου μιλά ανοιχτά για τη ρήξη του με το κόμμα, τις παθογένειες που οδήγησαν στη διάσπαση και για το Κυπριακό, μέσα από τη δική του ιδεολογική προσέγγιση.

🔥 Ρήξη με την ΕΔΕΚ & Απώλεια Ταυτότητας
Ο Ευσταθίου τονίζει ότι η σημερινή ΕΔΕΚ «δεν θυμίζει σε τίποτα» την ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη. Υπογραμμίζει ότι το κόμμα στερείται ηγεσίας που εμπνέει και ενώνει, και πως «ο πρόεδρος κάθε κόμματος πρέπει πρώτα να ενώνει, όχι να διχάζει».

🛡️ Κυπριακό: Απόρριψη ΔΔΟ & Πρόταση Περιφερειακής Ομοσπονδίας
Ο Ευσταθίου απορρίπτει τη ΔΔΟ, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε δύο κράτη και έμμεση αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής. Αντίθετα, προτείνει περιφερειακή ομοσπονδία, διασφαλίζοντας την ενότητα και την κυριαρχία του κράτους.

🧭 Ιδεολογία με Επίκεντρο τον Ενιαίο Λαό
Η ιδεολογική του πυξίδα είναι ξεκάθαρη: στην Κύπρο υπάρχει ένας λαός και ένα κράτος. Οι δύο κοινότητες δεν πρέπει να χωριστούν, αλλά να συνθέτουν τον λαό του νησιού με κοινή πορεία και μέλλον.

🎙️ Παρουσιάζει: Μίκης Κασάπης
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

VOULI REPORT

Vouli Report — Γιώργος Λουκαΐδης | Πέμπτη 04/12 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, ο Γιώργος Λουκαΐδης — βουλευτής Λευκωσίας του ΑΚΕΛ — τοποθετείται χωρίς περιστροφές για τα κρίσιμα ζητήματα που καθορίζουν τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

Συζητάμε:

🔄 Ανανέωση ΑΚΕΛ & Απογοήτευση των πολιτών μετά το 2013
Ο Λουκαΐδης εξηγεί πώς το ΑΚΕΛ επιχειρεί να ανανεωθεί με νέα στελέχη και πιο σύγχρονη πολιτική ταυτότητα. Παράλληλα αναλύει γιατί η απογοήτευση απέναντι στα μεγάλα κόμματα παραμένει έντονη από το 2013 — μια χρονιά–ορόσημο για την κυπριακή οικονομία.

🛂 Χρυσά Διαβατήρια & Πολιτική Συνέχεια
Ο βουλευτής αναφέρεται στο σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων», το οποίο — όπως σημειώνει — τραυμάτισε την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποστηρίζει ότι η πολιτική Χριστοδουλίδη αποτελεί συνέχεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, εξυπηρετώντας συμφέροντα τραπεζικής ασυδοσίας και οικονομικών ελίτ.

🌍 Εξωτερική Πολιτική & Μονοδιάστατος Προσανατολισμός
Ο Λουκαΐδης κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι έχει εγκαταλείψει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, υιοθετώντας μονοδιάστατη στρατηγική προσανατολισμένη πλήρως προς τη Δύση.

🚨 Μεταναστευτικό & Κοινωνική Πόλωση
Σχολιάζει ότι το μεταναστευτικό παρουσιάζεται ως «μείζον πρόβλημα» για να καλλιεργηθεί διχασμός, απομακρύνοντας την κοινωνία από τις πραγματικές προκλήσεις. Η άνοδος της ακροδεξιάς — σύμφωνα με τον ίδιο — ενισχύει αυτό το αφήγημα.

Το Vouli Report συνεχίζει με καθαρές τοποθετήσεις, χωρίς φίλτρα και χωρίς σημειώσεις.
Γιατί η πολιτική χρειάζεται διαφάνεια — και η αλήθεια πρέπει να ακούγεται ξεκάθαρα.

🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Πέμπτη 04/12 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading

VOULI REPORT

Vouli Report — Νέα Σεζόν | Δήμητρης Δημητρίου, Σάββατο 22/11 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

📰 Vouli Report — Νέα Εκπομπή, Νέα Σεζόν

Στο πρώτο επεισόδιο του Vouli Report, ο Δημήτρης Δημητρίου — νυν βουλευτής του ΔΗΣΥ και εκ νέου υποψήφιος για τις βουλευτικές εκλογές του 2026 — ανοίγει τα χαρτιά του και τοποθετείται χωρίς περιστροφές για τις πολιτικές εξελίξεις.

Συζητάμε:

🇨🇾 Κυπριακό & Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία
Ο Δημητρίου υπενθυμίζει ότι η ΔΔΟ είναι πάγια θέση του ΔΗΣΥ από το 1976 και εξηγεί πώς διαμορφώνεται η στρατηγική του κόμματος στα μείζονα εθνικά ζητήματα.

🏛️ Λήψη αποφάσεων & συλλογικότητα στον ΔΗΣΥ
Πώς λειτουργεί πραγματικά ένα μεγάλο κόμμα σε κρίσιμες στιγμές.

🛂 Μεταναστευτικό
Οι θέσεις του κόμματος για το πιο φορτισμένο ζήτημα της πολιτικής ατζέντας — και οι πρακτικές προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι.

⚖️ Εθνικόφρον vs. Εθνικιστικό κόμμα
Ο Δημητρίου εξηγεί τη διαφορά, όπως ο ίδιος τη βλέπει, σε μια περίοδο όπου οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται συχνά και αδιάκριτα.

Το Vouli Report ξεκινά δυνατά, με ειλικρινείς συζητήσεις, καθαρές θέσεις και χωρίς σημειώσεις.
Γιατί η πολιτική χρειάζεται διαφάνεια — και η αλήθεια πρέπει να ακούγεται από πρώτο χέρι.

🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Σάββατο 22/11 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia