ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εντός και Εκτός: Οι Τούρκοι κατασκευάζουν υποδομές στη Ρουμανία με χορηγό την… Ε.Ε.
Σας ανέφερα χθες τον τρόπο με τον οποίο η Αγκυρα αξιοποιεί την παρουσία μουσουλμανικών και τουρκογενών πληθυσμών στη βαλκανική χερσόνησο, με παράδειγμα τη Βουλγαρία. Ωστόσο, η ατζέντα της Αγκυρας στην επέκταση της επιρροής της προς τα (ευρύτερα) Βαλκάνια δεν είναι βασισμένη απλά και μόνο σε δεσμούς αίματος ή πολιτισμικής συνάφειας. Διαθέτει και βαριά οικονομική διάσταση, μάλιστα με… ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Τελευταίο παράδειγμα είναι η Ρουμανία. Εκεί, σύμφωνα με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ ρουμανικών μέσων ενημέρωσης (pressone.ro, economedia.ro, economica.net), τουρκικές εταιρείες θα κατασκευάσουν το 20% της αξίας των αυτοκινητοδρόμων που δημοπράτησε η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου. Σύμφωνα με τα εκτενή ρεπορτάζ, τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών που υλοποιούν σχέδια μεγάλων υποδομών έχει πενταπλασιαστεί.
ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ
Αναφέρονται µάλιστα και κάποιες εταιρείες που συμμετέχουν σ’ αυτά τα έργα και συνδέονται άμεσα με το περιβάλλον του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι οι Cengiz, Alsim Alarko, Mapa, Yapi Merkezi, Gülermak, Makyol, Özaltın and İlci και Kalyon. Τα έργα που έχουν αναλάβει είναι πολύ σημαντικά. Ανάμεσά τους είναι ο κύριος αυτοκινητόδρομος που ενώνει μεγάλες πόλεις στη Ρουμανία (Α1), αλλά και ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μήκους 300 χιλιομέτρων, που θα μεταφέρει ποσότητες από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη ρουμανική ενδοχώρα. Το ενδιαφέρον σε όλα αυτά είναι πως τα έργα υποδομών χρηματοδοτούνται σε σημαντικό βαθμό μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Η επικράτηση των τουρκικών εταιρειών από μόνη της δεν είναι, βεβαίως, ενάντια στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Είναι όμως ένας δείκτης γεωπολιτικός. Αρα, το δίλημμα για την Αθήνα, τη Σόφια, το Βουκουρέστι και στο μέλλον άλλες πρωτεύουσες των Βαλκανίων, είναι αν θα παρακολουθήσουν άπραγες αυτή την αργή αλλά σταδιακή εδραίωση της τουρκικής επιρροής. Τροφή για σκέψη.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας και επί επτά μήνες κρατούμενος στις αλβανικές φυλακές, Φρέντι Μπελέρης. Χθες επρόκειτο να συνεχιστεί η δίκη του, ωστόσο έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας της έδρας αποφασίστηκε να διακοπεί για δύο ακόμη εβδομάδες. Η δίκη θα συνεχιστεί το μεσημέρι της 5ης Δεκεμβρίου. Αιτία μιας ακόμη αναβολής ήταν η απουσία του Αβντίλ Ράμα, αδελφού του Αρσέν Ράμα, ο οποίος είναι και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του κ. Μπελέρη. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ιστότοπος himara.gr δόθηκε εντολή στην αλβανική αστυνομία να εντοπίσει τον μάρτυρα και, στην ανάγκη, να τον μεταφέρει στο δικαστήριο ακόμη και διά της βίας. Αρκετοί, βέβαια, θα παρατηρήσουν ότι η αναβολή καταγράφεται μια ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου στον κρατούμενο κ. Μπελέρη και τις δηλώσεις που έκανε μετά. Πέρα, πάντως, από το αμιγώς ελληνοαλβανικό μπρα ντε φερ για την υπόθεση Μπελέρη, σε επίπεδο ευρύτερο υπάρχει τεράστιο παρασκήνιο, με την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο να εμφανίζονται ως πρωτεύουσες ενεργές και πρόθυμες να βοηθήσουν στο γεφύρωμα του χάσματος. Είναι πια δεδομένο ότι –διπλωματικά– η υπόθεση Μπελέρη έχει λάβει διαστάσεις πολύ ευρύτερες από τις αμιγώς ελληνοαλβανικές.
O ΤΟΠΟΣ
Η Βουλή, στην οποία ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να μιλήσει. Υπάρχει ένα τυπικό πρόβλημα αναφορικά με τη θεσμική ιδιότητα του κ. Κασσελάκη. Ο ίδιος (μιλώντας στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό) ανέφερε πως είναι «αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Είναι όμως; Οχι, σύμφωνα με τη θεσμική πρόβλεψη, όπως αυτή διατυπώνεται στον κανονισμό της Βουλής (άρθρο 20). Εκεί αναφέρεται ότι: «Ο πρόεδρoς της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας πoυ δεν μετέχει στην κυβέρνηση απoκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπoλίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα πoυ τoυ αναγνωρίζει o κανoνισμός της Boυλής και oι κείμενες διατάξεις». Συμπέρασμα; Μόνον ο Σωκράτης Φάμελλος, ως «ο πρόεδρoς της μεγαλύτερης σε δύναμη Koινoβoυλευτικής Oμάδας πoυ δεν μετέχει στην κυβέρνηση» μπορεί να «απoκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπoλίτευσης». Αυτά είναι σημαντικά, κυρίως ενόψει της «ρευστοποίησης» της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες εβδομάδες.
Η ΑΤΑΚΑ
«Η σύγκλιση των κρατών-μελών ανήκει στους θεμελιώδεις στόχους που έθεσε η Ε.Ε., ήδη από τα αρχικά της στάδια. Ενας στόχος, όμως, που συνεχώς στην πράξη “σκοντάφτει”. Δεν γίνεται να ασκούμε μόνο κριτική για το τι πρέπει να βελτιωθεί στην Ε.Ε., να απαιτούμε από αυτήν μια σειρά βήματα, αλλά ταυτόχρονα να αφήνουμε τα δικά μας στην άκρη». Αυτό είπε χθες ο Πάρις Κουκουλόπουλος, τομεάρχης Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι για το κόμμα του «αυτό δεν είναι κάτι νέο, αλλά αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα κριτήρια αξιολόγησης της πορείας της χώρας». Δεδομένου ότι ο κ. Κουκουλόπουλος είναι από τους παλιούς της Κ.Ο., αυτού του τύπου η εκσυγχρονιστική αργκό πρέπει να αναμένεται.
Podcast Therapy
«Ο μικρός της τζαμαρίας» | Παύλος Λιασίδης στο Podcast Therapy S2 E14
Στο Podcast Therapy φιλοξενείται ο Παύλος Λιασίδης, υποψήφιος βουλευτής Αμμοχώστου με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, σε μια ουσιαστική συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές στη διακυβέρνηση. Με εμπειρία κυρίως στον τομέα της ενέργειας, παρουσιάζει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Κεντρικός άξονας της συζήτησης είναι η πρότασή του για Διακομματικές Ομάδες Δράσης (ΔΟΔ), στα πρότυπα των intergroups της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως εργαλείο διαφάνειας, λογοδοσίας και ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών.
Οι ΔΟΔ περιγράφονται ως δομημένο πλαίσιο συνεργασίας με σαφείς στόχους και πρακτικά αποτελέσματα, πέρα από παλαιοκομματικές λογικές.
Η συζήτηση κλείνει με τους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει την εκλογή του, τονίζοντας την ανάγκη πολιτικής ανανέωσης και προσαρμογής των αξιών του Δημοκρατικού Συναγερμού στη σύγχρονη κοινωνία.
Παρακολουθήστε το επεισόδιο στο Vouli.TV και στο Podcast Therapy
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σκληρή απάντηση Παπαδούρη σε Μιχαηλίδη: Δημόσια τα στοιχεία, ψευδές το αφήγημα
Δημόσια και τεκμηριωμένη τοποθέτηση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Σταύρου Παπαδούρη, απέναντι στον Οδυσσέα Φ. Μιχαηλίδη, με αιχμή την πολιτική αξιοπιστία και το ήθος. Ο Σταύρος Παπαδούρης αποδομεί το αφήγημα περί άγνοιας της υποψηφιότητάς του στη Λεμεσό, παραθέτοντας συγκεκριμένα χρονολογημένα δημόσια στοιχεία, και ξεκαθαρίζει ότι η πολιτική διαδρομή οφείλει να στηρίζεται σε τεκμηρίωση, συλλογικότητα και ίσους κανόνες για όλους — όχι σε υπαινιγμούς και προσωπικές αφηγήσεις.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του
Off the Record
O κος Αποτελεσματικός της καλαθοσφαίρισης
Δεν πέρασε απαρατήρητο στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του αθλητισμού το γεγονός ότι ο τελικός του Final 4 του Κυπέλλου Γυναικών μεταδόθηκε από το ΡΙΚ. Κι αυτό δεν ήταν ούτε αυτονόητο ούτε τυχαίο.
Η προβολή αθλητικών εκδηλώσεων στη δημόσια τηλεόραση προσδίδει τεράστιο κύρος και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο λόγος ήταν ξεκάθαρος: η αναβάθμιση της διοργάνωσης και η εικόνα αξιοπιστίας που εκπέμπει η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.
Στα πηγαδάκια λέγεται πως πίσω από αυτή την εξέλιξη βρίσκεται –για ακόμη μια φορά– η μεθοδική δουλειά του Ανδρέα Μουζουρίδη, προέδρου της ΟΜοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ο οποίος εδώ και καιρό χτίζει, χωρίς τυμπανοκρουσίες, γέφυρες εξωστρέφειας και θεσμικής σοβαρότητας. Το αποτέλεσμα; Το γυναικείο μπάσκετ να βγαίνει από το «στενό κύκλο των ειδικών» και να μπαίνει στα σπίτια του κόσμου.
Και όπως ψιθυρίζεται, όταν μια διοργάνωση κερδίζει τηλεοπτικό χρόνο στο ΡΙΚ, συνήθως σημαίνει πως κάποιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους — και κάποιοι άλλοι αρχίζουν να το συνειδητοποιούν.
Ο Μπασκετικός
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record2 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record2 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record1 week agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή4 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record1 week agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών
-
Think Tank1 month agoΤο πραξικόπημα των ΤΚ το 1963 | Μία εκπομπή ντοκουμέντο
-
Off the Record2 weeks agoΟ κωμικός θίασος και τα ρεζιλίκια…

Αγαπητέ 