Στη δυσπιστία που προκάλεσαν οι νέες αποκαλύψεις για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, καθώς και στον κόπο που απαιτείται για να κερδίσεις τη χαμένη σου αξιοπιστία ως χώρα, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης σε Kύπριους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ενόψει και της συζήτησης για την έρευνα Cyprus Confidential από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η Κύπρος, είπε, έγινε προορισμός των διεθνών απατεώνων.

«Η κυπριακή κοινωνία πλήρωσε το κόστος των κυρώσεων. Έκλεισαν επιχειρήσεις, άλλες μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα ή την Τουρκία, επηρεάστηκαν οι εξαγωγές του αγροτικού τομέα. Δυστυχώς, κάποιοι στην Κύπρο εκμεταλλεύτηκαν τα κενά, αδιαφορώντας για την κακή φήμη που θα προσέδιδαν στην πατρίδα μας. Είναι δυστύχημα ότι προστίθεται κι αυτό μαζί με την υπόθεση Pegasus, τα Panama Papers, τα χρυσά διαβατήρια».

Πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλίδες, υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης. «Όταν κάποιοι εκφράζαμε τις αμφιβολίες μας για το θέμα της χρυσής βίζας και των χρυσών διαβατηρίων, οι διαβεβαιώσεις που λαμβάναμε από την τότε κυβέρνηση ήταν ότι είχαμε το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Πού καταλήξαμε; Ο κάθε διεθνής απατεώνας να προσφεύγει στην Κύπρο», είπε.

Χρειάζεται πολύς κόπος για να ανακτήσεις τη χαμένη σου αξιοπιστία, πρόσθεσε. «Την περασμένη εβδομάδα, όταν δημοσιεύθηκε η έρευνα για το νέο σκάνδαλο, έλαβα τηλεφωνήματα από τρεις ευρωβουλευτές άλλων χωρών που με ρωτούσαν για το συγκεκριμένο θέμα».

Αυτά τα ξαναζήσαμε και στο παρελθόν, όμως, δεν έχουμε την πολυτέλεια μια τόσο μικρή χώρα να έχει τέτοια στάση, τόνισε. «Πρέπει να προστατέψουμε το όνομα της χώρα μας και να καταστούμε ένας αξιόπιστος εταίρος, για να μπορεί να επενδύσει η ΕΕ σε εμάς».

Πηγή: Philenews

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.