Νέα δημοσκόπηση, της τηλεόρασης του Σίγμα αυτή τη φορά, παρουσιάζει την αρνητική εικόνα των πολιτών, σε σειρά ζητημάτων, με το 63% των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, το 25% ούτε προς τη σωστή ούτε προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 12% θεωρεί ότι η Κύπρος κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.
Σε κατακόρυφη πτώση βρίσκεται η δημοτικότητα του Προέδρου, που συγκεντρώνει αρνητικό ποσοστό της τάξης του 49%. Το 32% απαντά ότι δεν έχει άποψη ενώ το 19% απάντησε θετικά.
Απογοήτευση
Ενδεικτική είναι η απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τους πρώτους 12 μήνες διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη». Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, ήτοι 21% δηλώνει «απογοήτευση», το 15% εντοπίζει «στασιμότητα», ένα 12% απαντά «αποτυχία», το 8% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για «απάθεια» ενώ ένα 6% θεωρεί ότι ο Πρόεδρος «προσπαθεί».
Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση, με βάση τη δημοσκόπηση, ότι από όσους ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη το 28% έχει πλέον αρνητική άποψη για τη διακυβέρνηση, το 37% ούτε θετική ούτε αρνητική ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 35% διατηρεί θετική άποψη για τη διακυβέρνηση.
Σύγκριση με Αναστασιάδη
Ενδεικτικά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει 49% αρνητική δημοτικότητα και 39% θετική ενώ την αντίστοιχη περίοδο επί Αναστασιάδη, ο τέως Πρόεδρος απολάμβανε 40% θετική δημοτικότητα και 19 αρνητική.
Αρνητικό πρόσημο βάζει το μεγαλύτερο ποσοστό στη συνολική αξιολόγηση των πρώτων 12 μηνών της διακυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, ένα ποσοστό της τάξης του 47% εμφανίζεται δυσαρεστημένο, το 27% των ερωτηθέντων δεν ξέρει δεν απαντά, ενώ το 16% εμφανίζεται ικανοποιημένο από τους πρώτους 12 μήνες διακυβέρνησης.
Σε σχέση με τους χειρισμούς του Προέδρου στο θέμα των διορισμών των μελών των Ημικρατικών Οργανισμών, οι μισοί ερωτηθέντες (50%) απάντησαν ότι είναι δυσαρεστημένοι, ένα ποσοστό 30% απαντά ούτε δυσαρεστημένο ούτε ικανοποιημένο, το 13% είναι ικανοποιημένο ενώ το 7% δεν ξέρει δεν απαντά.
Συμπολίτευση
Ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση σε σχέση με το εάν τα κόμματα της συμπολίτευσης κινούνται στην ίδια ή σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Πρόεδρο. Η μεγάλη πλειοψηφία (55%) των συμμετεχόντων στη δημοσκόπησε θεωρεί ότι τα συμπολιτευόμενα κόμματα κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αναφορικά με την αξιολόγηση των υπουργών της κυβέρνησης, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου διατηρεί την πρώτη θέση στις θετικές ψήφους, ακολουθεί η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου και ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου.
Πιο συγκεκριμένα, στην κλίμακα από το 0 (καθόλου αποτελεσματικοί) μέχρι το 10 (απόλυτα αποτελεσματικοί), ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξασφαλίζει 6,38 βαθμούς, η Αθηνά Μιχαηλίδου 6,33 και ο Υπουργός Εργασίας 5,89. Ακολουθούν ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός με 5,5, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος με 5,4 μονάδες, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου με 5,2.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα ότι από τους ανασχηματισθέντες υπουργούς, περισσότερες μονάδες αποδοχής έλαβε ο τέως Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας με 5,3 μονάδες.
Αντιπολίτευση
Δυσαρέσκεια, όμως, εκφράζουν οι πολίτες και για το επίπεδο της αντιπολίτευσης, που ασκούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.
Ένα ποσοστό της τάξης του 54% εκφράζει δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση ο ΔΗΣΥ ενώ το 42% εκφράζει δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση το ΑΚΕΛ. Την ίδια ώρα, το 16% των ερωτηθέντων εμφανίζεται ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση του ΔΗΣΥ και ένα 24% είναι ικανοποιημένο από την αντιπολίτευση του ΑΚΕΛ.
Οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν και στο ερώτημα εάν πρέπει να παραμείνει ο ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση ή αν πρέπει να ενταχθεί στη συγκυβέρνηση. Οι απαντήσεις δίνουν το ξεκάθαρο στίγμα της προσέγγισης των πολιτών καθώς το 56% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει να παραμείνει στην αντιπολίτευση ενώ το 32% τάχθηκε υπέρ της ένταξης στην κυβέρνηση.
Ούτε οι κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κυπριακό φαίνεται να πείθουν τους πολίτες, αφού, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 60% θεωρεί το οι κινήσεις του προέδρου στο κυπριακό γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι είναι οι ενδεδειγμένες κινήσεις. Σύμφωνα, μάλιστα με την έρευνα, το 61% θεωρεί ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι επιθυμεί λύση ενώ ένα 35% θεωρεί ότι ο Πρόεδρος μπορεί να πείσει.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα ένα μπορεί ο Πρόεδρος να ξεφύγει από τις πολιτικές των συμπολιτευόμενων κομμάτων στο κυπριακό. Ποσοστό 64% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι δεν μπορεί να ξεφύγει, 32% θεωρεί ότι μπορεί να ξεφύγει ενώ το 4% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.
Πρωτιά ΔΗΣΥ
Πάντως, εάν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν σήμερα, την πρωτιά θα κέρδιζε ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 22,7%, ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 21,6%, το ΕΛΑΜ «κλειδώνει» την τρίτη θέση με 11,3%. Τέταρτο κόμμα το ΔΗΚΟ με 9% και ακολουθούν η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ με 3,4%, οι Οικολόγοι με 2,3%, το ΒΟΛΤ και το Κόμμα για τα Ζώα εξασφαλίζει ποσοστό 1,1%. Ποσοστό της τάξεως του 17% απάντησε ότι δεν αποφάσισε.
Ταυτότητα έρευνας
Στη δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό της τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ, συμμετείχαν 1004 άτομα (επιτυχημένες συνεντεύξεις) με παγκύπρια κάλυψη. Η δειγματοληψία είναι τυχαία, στρωματοποιημένη πολυσταδιακή ενώ οι συμμετέχοντες είναι όλοι 18 ετών και άνω και με δικαίωμα ψήφου. Η περίοδος συλλογής των δεδομένων άρχισε στις 12/02/24 και ολοκληρώθηκε στις 16/2/24.
Πηγή: Politis
Comments are closed for this post.