ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η προεδρική παρέμβαση δεν ήταν αρκετή για λιμάνι της Λάρνακας
Προτού κοπάσει η ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο και ενώ όλες οι πλευρές εξωτερίκευαν ένα αίσθημα ευφορίας, η επένδυση στο λιμάνι της Λάρνακας περνά και πάλι από σαράντα κύματα. Τα όσα χωρίζουν τις δυο πλευρές δεν γεφυρώθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με αποτέλεσμα η ανάδοχος εταιρεία του έργου να μην έχει ανανεώσει τη μια από τις τρεις εγγυητικές η οποία έχει λήξη από τις 31 Ιανουαρίου 2024. Μια εξέλιξη η οποία συσσωρεύει και πάλι σύννεφα πάνω από ένα μεγάλο έργο για την επαρχία της Λάρνακας και απειλή να βάλει στο παιχνίδι τη Νομική Υπηρεσία για παραβίαση σημαντικών όρων της σύμβασης που στο ακραίο σενάριο μπορεί να οδηγήσει σε καταγγελία της. Το χαρτί της καταγγελίας το χρησιμοποιεί η κυβερνητική πλευρά προκειμένου να βάλει και πάλι στις ράγες το έργο και την ανάδοχο εταιρεία, η οποία με μια σκληρή ανακοίνωσή της ανοίγει μέτωπο με τον εργοδότη του έργου που είναι το Υπουργείο Μεταφορών. Η Kition Ocean Holdings (Kition) επιρρίπτει προσωπικές ευθύνες στον Υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δείχνοντας έντονα ενοχλημένη από τα όσα λέει δημοσίως ο Υπουργός για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, η εταιρεία άνοιξε παρτίδες και με τη Βουλή αφού δεν παρουσιάσθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών που είχε προσκληθεί.
Σπασμένο τηλέφωνο
Αυτό το οποίο προκύπτει από τις τοποθετήσεις και της εταιρείας είναι πως οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη στο Προεδρικό άλλα συμφώνησαν και άλλα αντιλήφθηκαν. Όπως φαίνεται στη παρούσα φάση το μελανό σημείο είναι η εγγυητική επιστολή η οποία δεν έχει ανανεωθεί. Σύμφωνα με τις επίσημες τοποθετήσεις μετά τη σύσκεψη του Προεδρικού η κυβερνητική πλευρά δέχθηκε όπως η εταιρεία καταβάλει αντί για €10 εκατ. €4,2 εκατ. για να θέσει σε ισχύ και την τρίτη εγγυητική. Η εξέλιξη αυτή όπως πολλές φορές έχει επαναλάβει ο Υπουργός Μεταφορών θα επέτρεπε στις δυο πλευρές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν το ύψος της τρίτης εγγυητικής αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που εγείρει η εταιρεία του έργου. Η εταιρεία με ανακοίνωσή της δείχνει ενόχληση γιατί ο Υπουργός Μεταφορών δεν έχει συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί της για να συζητήσει το ποσό της εγγυητικής. Ωστόσο, η εταιρεία δεν λέει στην ανακοίνωση γιατί δεν κατέβαλε το ποσό των €4,2 εκατ. προκειμένου να μην υπάρχει εμπόδιο για τη συνάντηση με το αρμόδιο Υπουργείο. Επίσης δεν διαψεύδει τα όσα φαίνεται να αποφασίσθηκαν στο Προεδρικό παρά μόνο φαίνεται να τα ερμηνεύει με τον δικό της τρόπο. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Μεταφορών στην «Κ» η αποδοχή της κυβέρνησης να δεχθεί το αίτημα της εταιρείας για εγγυητική €4,2 εκατ. δεν συνιστά ικανοποίηση του αιτήματος. Αν μειωθεί και πόσο η εγγυητική αυτό θα αποφασισθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Η εταιρεία
Η ανάδοχος εταιρεία του έργου υποστηρίζει πως άλλα συμφωνήθηκαν στο Προεδρικό και άλλα εφαρμόζονται. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι η αναφορά της εταιρείας ότι «ζητήσαμε επιβεβαίωση για τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση και το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δεν δέχθηκε να επιβεβαιώσει τα όσα συμφωνήθηκαν και αρνήθηκε να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται στη Συμφωνία». Η εταιρεία συνεχίζει να επιμένει πως είναι έτοιμη να καταθέσει την εγγυητική, βάζοντας ως προϋπόθεση την έναρξη μιας συζήτησης «καλής πίστης υπό ένα διαφορετικό σταθερό χρονοδιάγραμμα. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συζητήσεων καλής πίστης». Το παράπονο της εταιρείας είναι ότι ο Υπουργός Μεταφορών την έχει αποκλείσει από τον διάλογο και προσθέτει. «Δυστυχώς, επανειλημμένα βρεθήκαμε να μαθαίνουμε για πρώτη φορά τη θέση του Υπουργείου μέσω των ΜΜΕ. Για παράδειγμα, κανένα χρονικό πλαίσιο σχετικά με την εγγυητική δεν είχε επικοινωνηθεί ως προϋπόθεση κατά τη διάρκεια ή μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό, αντιθέτως, μάθαμε από τον Τύπο για τις αυθαίρετες προθεσμίες και τις απειλές του Υπουργού».
Η Βουλή
Η Kition Ocean Holdings (Kition) με τη στάση της έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Να ενώσει όλες της πλευρές της Βουλής. Η εταιρεία παρότι είχε προσκληθεί δεν παρευρέθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών που ασχολήθηκε με το έργο στο λιμάνι της Λάρνακας. Ενέργεια που θεωρήθηκε ως προσβολή της Βουλής με αποτέλεσμα να δεχθεί τα ομαδικά πυρά των κομμάτων. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης μιλώντας στη «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM σε αυστηρό ύφος κάλεσε την εταιρεία να εκπληρώσει τη συμβατική της υποχρέωση και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος για τα θέματα που εγείρει. Αλλά και ο Υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε στα μέλη της Επιτροπής Μεταφορών πως η υπομονή εξαντλήθηκε και πως από εδώ και πέρα το λόγο έχει η Νομική Υπηρεσία από την οποία το Υπουργείο του αναμένει οδηγίες. «Ζητήσαμε από τη Νομική Υπηρεσία καθοδήγηση. Δείξαμε πολλή υπομονή στην εταιρεία. Να αποφασίσει η Νομική Υπηρεσία και να μας δώσει οδηγίες», είπε ο Αλέξης Βαφεάδης.
Πηγή: Kathimerini
EKLOGES2026
Βουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
Το Vouli TV και το CityChannel μεταδίδουν ζωντανά τη μεγάλη εκλογική βραδιά των Βουλευτικών Εκλογών 2026, σε απευθείας σύνδεση με το πρόγραμμα του ΡΙΚ.
Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό:
- Τα πρώτα exit polls
- Τη ροή των αποτελεσμάτων από όλες τις επαρχίες
- Αναλύσεις και σχόλια για τη νέα σύνθεση της Βουλής
- Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων
- Όλες τις εξελίξεις της εκλογικής βραδιάς σε πραγματικό χρόνο
Η ενημέρωση συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας με συνεχή ανανέωση αποτελεσμάτων και ζωντανές συνδέσεις από τα εκλογικά κέντρα.
Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV και το CityChannel για την πιο ολοκληρωμένη κάλυψη των Βουλευτικών Εκλογών 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε απεργιακή κινητοποίηση οι δεσμοφύλακες της «Ισότητας» έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρά σήμερα το Κλαδικό Συμβούλιο Δεσμοφυλάκων της παγκύπριας συντεχνίας Ισότητα. Η απόφαση λήφθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού συμβουλίου δεσμοφυλάκων, με τη διαμαρτυρία να πραγματοποιείται έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων ασφαλείς συνθήκες εργασίας και σεβασμό προς τον συνδικαλισμό.
Ο κλάδος ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση και ουσιαστική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τη Συντεχνία, επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα αρνείται να μας δει και να μας απαντήσει. Δεν θα ανεχθούμε άλλο τη σιωπή». Παράλληλα, απαιτεί την άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για τους δεσμοφύλακες, το οποίο, όπως αναφέρεται, σήμερα απουσιάζει πλήρως, καθώς και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας.
Παράλληλα, προβάλλονται διεκδικήσεις που χαρακτηρίζονται ως μη διαπραγματεύσιμες, όπως η άμεση ακύρωση της πειθαρχικής διαδικασίας εις βάρος του Αντιπροέδρου του Κλαδικού Συμβουλίου Δεσμοφυλάκων της συντεχνίας «Ισότητα» στην Κύπρο, καθώς και «κάθε μορφής αντίποινα προς εκλεγμένους συνδικαλιστές».
Η συντεχνία ζητά ακόμη θεσμοθετημένη και υποχρεωτική διαβούλευση για κάθε απόφαση που αφορά το προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των συντεχνιών στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τους εργαζομένους αποτελεί πάγια αρχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Παράλληλα, απαιτείται «άμεση ανάκληση της παράνομης διαταγής που τιμωρεί όσους κάνουν χρήση άδειας ασθενείας με αποκλεισμό από υπερωρίες», όπως αναφέρεται, ενώ ζητείται η απόσυρση και επανεξέταση των σχετικών πρωτοκόλλων μέσα από ουσιαστική διαβούλευση με τη συντεχνία και η επαναφορά τους σε πιλοτική εφαρμογή μέχρι την τελική αξιολόγησή τους. Επιπρόσθετα, ζητείται αλλαγή του οργανογράμματος και «διορισμός ανεξάρτητου Διευθυντή Φυλακών, εκτός Στρατού και Αστυνομίας, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία στη σωφρονιστική πολιτική». Παράλληλα, προτείνεται η τοποθέτηση τεσσάρων λειτουργών αμέσως κάτω από τον Διευθυντή, με εξειδίκευση στην εγκληματολογία και τη διοίκηση προσωπικού.
Η συντεχνία διαμηνύει ότι, σε περίπτωση που οι πιο πάνω διεκδικήσεις δεν ικανοποιηθούν, «θα κλιμακώσουμε εκ νέου τα μέτρα μας, με κάθε νόμιμο και δημοκρατικό μέσο που διαθέτει το συνδικαλιστικό κίνημα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της απεργίας, από τον Δεκέμβριο του 2025, όταν ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας, Γιώργος Μαλτέζος, έφερε δημόσια στο προσκήνιο ζητήματα υπερπληθυσμού, διακίνησης ναρκωτικών και υποστελέχωσης στις Φυλακές, άρχισε — όπως υποστηρίζεται — μια μεθοδευμένη προσπάθεια στοχοποίησής του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε πρόσφατη διαταγή, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που λαμβάνουν άδεια ασθενείας αποκλείονται από υπερωριακή εργασία για δέκα ημέρες. Η συντεχνία χαρακτηρίζει το μέτρο παράνομο και τιμωρητικό, υποστηρίζοντας ότι συγκρούεται με βασικές αρχές του ευρωπαϊκού εργατικού δικαίου.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας, η συντεχνία καταγγέλλει σοβαρή υποστελέχωση, με αναλογίες που — όπως αναφέρει — φθάνουν σε έναν δεσμοφύλακα ανά 60 έως 70 κρατούμενους ή δύο δεσμοφύλακες ανά 100 έως 120 κρατούμενους, γεγονός που, σύμφωνα με τη συντεχνία, καθιστά αδύνατη την ασφαλή λειτουργία των πτερύγων.
Η συντεχνία σημειώνει ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι δεσμοφύλακες παραμένουν κλειδωμένοι εντός των πτερύγων μαζί με τους κρατουμένους κατά τη διάρκεια της βάρδιας, χωρίς άμεση δυνατότητα απομάκρυνσης ή ενίσχυσης, κάτι που — όπως υποστηρίζει — θέτει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό όσο και τους ίδιους τους κρατουμένους. Προσθέτει δε ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώνονται, όπως αναφέρει, από αποφάσεις του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας και παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις της χωρίς υπαναχωρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βαραίνει το κλίμα μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record1 week agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 days agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ

