Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Εβδομάδα Ολγκίν» στο Κυπριακό

Published

on

Η επάνοδος της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν, το βράδυ της Τρίτης στη Λευκωσία σηματοδοτεί, ίσως, την πιο κρίσιμη καμπή από την ημέρα διορισμού της τον περασμένο Ιανουάριο και θα κρίνει, σε μεγάλο βαθμό, αν θα υπάρξει τελικά διέξοδος στο συνεχιζόμενο αδιέξοδο, επτά ετών, των συνομιλιών του Κυπριακού. Η Κολομβιανή διπλωμάτης θα παραμείνει στη Κύπρο για μια εβδομάδα -έως τις 14 Μαΐου- και αρχίζει αμέσως δουλειά, την Τετάρτη 8 Μαΐου, ξεκινώντας από δύο ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες (σ.σ. το πρωί της Τετάρτης στις 10 π.μ. με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη κι ακολούθως, στα κατεχόμενα, στις 12 π.μ. με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ).

Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Ολγκίν το τελευταίο δίμηνο επισκέφθηκε τις πρωτεύουσες των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Αθήνα, Άγκυρα και Λονδίνο), ενώ το τελευταίο εικοσαήμερο ολοκλήρωσε και μια μίνι-περιοδεία σε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες -ενώ αφίχθηκε στη Κύπρο το βράδυ της Τετάρτης από την Τουρκία, όπου επανήλθε έχοντας μάλιστα συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν. Προς το παρόν, ενώ έχει συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βρετανό ΠΘ, Ρίσι Σούνακ, δεν έχει -στο επίπεδο της Άγκυρας- δει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Πώς θα κινηθεί

Εκτός από τους δύο ηγέτες η κ. Ολγκίν -όπως ανακοινώθηκε επίσημα και από τον ΟΗΕ- θα πλαισιώσει την παρουσία της, για τρίτη φορά, στη Κύπρο με ένα ευρύ φάσμα συναντήσεων, μεταξύ άλλων, με συνομιλητές και από τις δύο πλευρές τόσο από επιχειρηματικούς κύκλους όσο και από την Κοινωνία των Πολιτών καθώς κι από οργανωμένα σύνολα ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων). Όπως πληροφορείται η «Κ» από πηγές με γνώση των πραγμάτων η κ. Ολγκίν -με εμπειρία από την ειρηνευτική διαδικασία της Κολομβίας- δίνει έμφαση στην αποστολή της τόσο σε διάφορες δυναμικές της κοινωνίας όσο και στα οργανωμένα -κατά μήκος της πράσινης γραμμής- επιχειρηματικά σύνολα για σκοπούς υποβοήθησης της διαδικασίας για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών. Πτυχή που θα μπορούσε να δημιουργήσει προοπτική για περαιτέρω εμβάθυνση ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) -πέραν της δέσμης που ανακοίνωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά με 14 μέτρα-δέσμη.

Τι να αναμένουμε

Η πρώτη επίσκεψη της κ. Ολγκίν στη Κύπρο ήταν διερευνητικού χαρακτήρα και στη δεύτερη δεν κατέστη εφικτό να δει τους δύο ηγέτες σε μια πλατφόρμα κοινής συνάντησης τύπου «τριμερούς». Αυτή την φορά η κ. Ολκγίν θέλει να προτείνει μια «τριμερή» συνάντησή της με τους κ.κ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ και κάτι τέτοιο προέρχεται και από τις επαφές που έχτισε προπαρασκευαστικά στην διπλωματία «πήγαινε-έλα» των τελευταίων εβδομάδων όπου πέραν της στήριξης της ΕΕ είχε και επαφές της τελευταίας στιγμής με την Άγκυρα. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η κ. Ολγκίν θα ήθελε κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας κοινής συνάντησης με τους δύο ηγέτες με τρόπο που:

• Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν θα μπορούσε να αρνηθεί μια τέτοια εξέλιξη -εξέλιξη που περιλαμβάνει και το πράσινο φως από την Άγκυρα

• Η συνάντηση θα ήταν επιτυχής ώστε να αμβλύνει τις εκ διαμέτρου αντίθετες αφετηριακές θέσεις των δύο πλευρών, ώστε να υπάρξει προοπτική για την συνέχεια και τέλος

• Να εξυπηρετεί τα χρονοδιαγράμματα των όρων εντολής της, δεδομένου ότι ο προσεχής Σεπτέμβριος και το πώς το Κυπριακό εντάσσεται πάντα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να επιτρέπει τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων

Πηγή: Kathimerini

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 05/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας και των κοινωνικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιες βουλεύτριες:
• Δήμητρα Χατζηβασιλείου (Άμεση Δημοκρατία – Λεμεσός)
• Έλενα Λυμπούρη Κοζάκου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Λευκωσία)
• Νατάσα Ιωάννου (Volt – Κερύνεια)
• Ελένη Χρυσοστόμου (ΔΗΠΑ– Λευκωσία)

Συζητήσαμε για :

• Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικότερα το ζήτημα της άδειας μητρότητας
• Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία
• Τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή
• Τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους
Μια ουσιαστική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που καίνε πραγματικά την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ
▪️ Χαράλαμπος Γρηγορίου, υποψήφιος Βουλευτής Πάφου με το ΕΛΑΜ

Οι δύο υποψήφιοι διασταυρώνουν επιχειρήματα σε τέσσερις καυτές θεματικές ενότητες:

🔹 Ακρίβεια & Σύστημα – Ο κόσμος δεν βγαίνει. Ποιος φταίει; Είναι το σύστημα ή οι πολιτικές επιλογές;
🔹 Μεταναστευτικό – Μπορεί η Κύπρος να αντέξει άλλες ροές ή χρειάζεται άμεση αυστηροποίηση και έλεγχος συνόρων;
🔹 Κυπριακό – Διζωνική Ομοσπονδία ή τέλος στις συνομιλίες; Πού βρίσκεται η κόκκινη γραμμή;
🔹 Πολιτικό Σύστημα – Είναι διεφθαρμένο ή απλώς αναποτελεσματικό; Ποιος λογοδοτεί και πώς αλλάζει;

Με αυστηρό χρόνο, ξεκάθαρους κανόνες και πίεση για ουσιαστικές απαντήσεις, το The Duel φέρνει την πολιτική αντιπαράθεση στην ουσία της.

⚔️ DUEL: ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ 
📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia