Το ζήτημα της μόνιμης αναπλήρωσης των δύο λειτουργημάτων, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, όταν και εφόσον συντρέχει ανάγκη θέτει η Αννίτα Δημητρίου ενώπιον της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.
Μέχρι σήμερα αναπλήρωνε την Πρόεδρο της Βουλής, ο γηραιότερος βουλευτής κάτι ωστόσο που φέρεται πως μπορεί να διαφοροποιηθεί κατόπιν απόφασης του κοινοβουλίου χωρίς να χρειάζεται τροποποίηση της νομοθεσίας.
Τα όσα προηγήθηκαν σε σχέση με τον διορισμό Γενικού Ελεγκτή και οι τριγμοί σε θεσμικό επίπεδο που δημιουργήθηκαν από τις δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλία έδωσαν το έναυσμα ώστε το θέμα να τεθεί εκ νέου και τα κόμματα να κληθούν να καταθέσουν ξεκάθαρες θέσεις επί του ζητήματος.
Η Πρόεδρος της βουλής φέρεται να έχει ήδη μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα ώστε να εξασφαλίσει τη νομιμότητα της όποιας διαφοροποίησης, ενώ δεν αποκλείεται να θέσει ενώπιων των κομμάτων σκέψεις και τρόπους πιθανής επιλογής του προσώπου πέρα από το ηλικιακό κριτήριο. Στόχος να αρχίσει μία συζήτηση επί της ουσίας , να υπάρξει προβληματισμός και τα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους επί του θέματος.
Ο ΔΗΣΥ πάει στη σύσκεψη με θετικό πρόσημο μιας και το θέμα έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη στη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Μάλιστα όπως σημειώνεται χαρακτηρίζουν την επιλογή του γηραιότερου ως αναχρονιστική λέγοντας ότι χρήζει καλύτερης αξιολόγησης ο τρόπος που θα επιλέγεται ο Προεδρεύων της δημοκρατίας.
Στο ΑΚΕΛ μετά και την ανακοίνωση από πλευράς Αννίτας Δημητρίου ότι θα θέσει το θέμα προς συζήτηση έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι το κόμμα έθεσε τους προβληματισμούς του για το θέμα αντικατάστασης του ΠτΒ από τον περασμένο Απρίλη, στη πρώτη και μοναδική συνεδρία της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής.
Μάλιστα επαναλαμβάνουν τη πρόθεση τους να εργαστούν για την εξεύρεση εναλλακτικού τρόπου αντικατάστασης επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη συναίνεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Την ίδια ώρα πηγές από το ΔΗΚΟ τοποθετούνται υπέρ της έναρξης μίας συζήτησης για διαφοροποιήσει του τρόπου επιλογής αντικατάστασης της ΠτΒ μιας και η ηλικία δεν θα πρέπει να είναι το κριτήριο για την άσκηση των καθηκόντων που απορρέουν από την ανάληψη της συγκεκριμένης θέσης.
Από την πλευρά του ο Μαρίνος Σιζόπουλος φέρεται να πηγαίνει στη σύσκεψη ιδιαίτερα προβληματισμένος κυρίως για τη νομική και συνταγματική πτυχή του ζητήματος και όχι τόσο για τη πολιτική διάσταση.
Στη ΔΗ.ΠΑ κρατούν στάση αναμονής και επιθυμούν να ακούσουν πριν τοποθετηθούν. Βέβαια ως γενική θέση κρίνουν μία τέτοια αλλαγή ως θετική αν και όπως σημειώνεται θα πρέπει να εξεταστούν όλοι οι παράμετροι και κυρίως η νομική υπόσταση.
Πάντως τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης , δεν προσπάθησαν για μεταξύ τους επικοινωνία-φέρεται να μην διανύουν και τη καλύτερη περίοδο στις σχέσεις τους- ώστε να συζητήσουν το θέμα και γιατί όχι να πάνε με εισηγήσεις ή κοινή πρόταση για το τρόπο επιλογής του βουλευτή που θα αντικαταστεί της ΠτΒ.
Στο μεταξύ το μόνο κόμμα που ξεκάθαρα τίθεται εναντίον της συγκεκριμένη συζήτησης είναι το ΕΛΑΜ σημειώνοντας ότι είναι θέμα καταλληλόλητας προσώπου και αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με την ηλικία ούτε με κάποια άλλη κατηγοριοποίηση.
Κατηγορεί μάλιστα την Αννίτα Δημητρίου ότι λειτουργεί ως αχθοφόρος του ΑΚΕΛ επαναφέροντας παλαιότερη πρόταση του κόμματος.
Πάντως μεταξύ των προτάσεων που ήδη ακούστηκαν σε σχέση με το τρόπο επιλογής είναι το πρόσωπο να προέρχεται από το κόμμα του Προέδρου της βουλής , όπως συμβαίνει και στις πλείστες κοινοβουλευτικές επιτροπές με τους προέδρους και αντιπροέδρους. Προς συζήτηση και η θέση να δίδεται στο Πρόεδρο του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος και στη περίπτωση που ήδη βρίσκεται στο αξίωμα της Προεδρίας όπως τώρα η κ. Δημητρίου να πηγαίνει στον αρχηγού του δεύτερου. Μία θέση που πιθανώς να ακουστεί είναι και η επιλογή μέσω ψηφοφορίας.
Comments are closed for this post.