Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γαλλικές πιέσεις για εξοπλιστικά της Εθνικής Φρουράς

Published

on

Την ισχυρή παρουσία που έχει στο οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς επιχειρεί να διατηρήσει η Γαλλία σε μια περίοδο που ο στρατός της Κυπριακής Δημοκρατίας ανανεώνει οπλικά του συστήματα. Οι Γάλλοι, που ήταν μια από τις λιγοστές χώρες που δεν γύρισαν την πλάτη στην Ε.Φ. τα χρόνια του αμερικανικού εμπάργκο όπλων, διεκδικούν με αποφασιστικό τρόπο μερίδιο από την πίτα των εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης.

Παράλληλα με την πεπαλαιωμένη παρτίδα των Mistral οι Γάλλοι φαίνεται να μπαίνουν δυναμικά και στην ανανέωση του στόλου αρμάτων μάχης της Ε.Φ.

Όπως πληροφορείται η «Κ», οι Γάλλοι έχουν περάσει στην αντεπίθεση για μια σειρά συστημάτων έχοντας ως αιχμή του δόρατος την αμυντική διπλωματία, πρακτική που εφαρμόζει το Παρίσι και σε άλλες χώρες προκειμένου να στηρίξει και να ενισχύσει τη στρατιωτική της βιομηχανία. Μετά το συμβόλαιο για τα επιθετικά ελικόπτερα που εντάχθηκαν στο δυναμικό της Ε.Φ., οι Γάλλοι φαίνεται να έχουν μπει σφήνα και στις διαδικασίες της Δημοκρατίας για ανανέωση του ρωσικού στόλου αρμάτων T80-U, έχοντας ως σοβαρό ανταγωνιστή τα γερμανικά Leopard τα οποία έχουν ισχυρούς υποστηριχτές στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ). Στην προσπάθειά τους οι Γάλλοι χρησιμοποιούν ως δέλεαρ την ενίσχυση του οπλοστασίου της Ε.Φ. και σε άλλα συστήματα, γαλλικής προέλευσης και κατασκευής, για να αποκτήσουν αβαντάζ στην προκειμένη περίπτωση έναντι των Γερμανών. Στο πνεύμα αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», εντάσσεται και η κίνηση της γαλλικής κυβέρνησης να υποβάλει επίσημο αίτημα στη Λευκωσία για την πρώτη παρτίδα του αντιαεροπορικού συστήματος Mistral, το οποίο έχει ολοκληρώσει τον επιχειρησιακό του κύκλο και έχει αντικατασταθεί με τον νεότερο τύπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η Γαλλία έχει υποβάλει αίτημα να της παραχωρηθεί το αντιαεροπορικό σύστημα Mistral που προμηθεύτηκε η Ε.Φ. τη δεκαετία του ’90 και έχει αποσυρθεί, προκειμένου να παραχωρηθεί στην Ουκρανία.

Το αίτημα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ», το Παρίσι έχει ενδιαφερθεί να πάρει πίσω τα συστήματα των Mistral που έχουν αποσυρθεί προκειμένου να τα παραχωρήσει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Το ενδιαφέρον, λένε οι ίδιες πληροφορίες, έχει διατυπωθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο τουλάχιστον πριν από το προηγούμενο καλοκαίρι. Οι Γάλλοι, εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, βάζουν στο τραπέζι το οικονομικό όφελος για την Κύπρο υπό μορφή έκπτωσης στην αγορά νέων Mistral από την Ε.Φ. ή άλλων οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία. Επί της γαλλικής πρότασης δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, λένε οι πληροφορίες της «Κ», ωστόσο αυτή δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά. Η συγκεκριμένη παρτίδα που ενδιαφέρει τους Γάλλους είναι αυτή που αγοράστηκε πριν από 40 χρόνια και σήμερα χρησιμοποιείται μόνο για σκοπούς ασκήσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», στο οπλοστάσιο της Ε.Φ. έχουν απομείνει περίπου 150 με 170 Mistral. Στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στην «Κ» είπαν πως η πρόταση των Γάλλων αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία να υπάρξει οικονομικό αποτύπωμα στην αγορά νέων συστημάτων με τη λογική ότι οι Mistral που ενδιαφέρουν τη γαλλική πλευρά έχουν κλείσει τον επιχειρησιακό τους κύκλο και τυχόν παραχώρησή τους δεν θα προκαλέσει κενό στους αμυντικούς σχεδιασμούς και επιπλέον δεν έχει καμία σχέση με την κρούση που είχε γίνει παλιότερα από τους Αμερικανούς για ρωσικά όπλα της Ε.Φ. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισήμαναν πως η κυπριακή πλευρά δεν πρέπει να βιαστεί σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει καλύτερους αντισταθμιστικούς όρους.

Γαλλικό άρμα μάχης

Παράλληλα με την πεπαλαιωμένη παρτίδα των Mistral, οι Γάλλοι φαίνεται να μπαίνουν δυναμικά και στην ανανέωση του στόλου αρμάτων μάχης της Ε.Φ. Εδώ οι πληροφορίες της «Κ» επιμένουν πως οι Γάλλοι είναι πιεστικοί μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο η παραγγελία αρμάτων μάχης, προϋπολογισμού κοντά στα €250 εκατ., να καταλήξει στη στρατιωτική βιομηχανία της Γερμανίας. Όσο στο παιχνίδι της παραγγελίας ήταν και το ισραηλινό Merkava οι Γάλλοι πίεζαν παρασκηνιακά με μότο ότι δεν μπορεί να δίνονται ευρωπαϊκά χρήματα εκτός Ε.Ε. Τώρα που το ισραηλινό άρμα μάχης φαίνεται να μην αποτελεί επιλογή για το ΓΕΕΦ, οι Γάλλοι χρησιμοποιούν τη στάση της γαλλικής στρατιωτικής βιομηχανίας την περίοδο του αμερικανικού εμπάργκο με την παραχώρηση, τότε, σύγχρονων οπλικών συστημάτων σε μια περίοδο που οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Ε.Φ. ήταν περιορισμένες. Οι Γάλλοι φαίνεται να προσφέρουν στην Ε.Φ. το άρμα μάχης Leclerc (MBT), ερπυστριοφόρο 55 τόνων που κατασκευάζεται από τη Nexter Systems, μια γαλλική κρατική εταιρεία όπλων (παλαιότερα γνωστή ως Giat Industries).Οι πληροφορίες που υπάρχουν δεν αποσαφηνίζουν αν το γαλλικό ενδιαφέρον προβλέπει καινούργια ή μεταχειρισμένα άρματα μάχης. Κάποιες πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν αγορά γαλλικών αρμάτων μάχης από την παρτίδα που έχει πουληθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από τη Γαλλία

Το οπλοστάσιο της Ε.Φ., κυρίως μετά το 1990, είχε το αποτύπωμα της γαλλικής στρατιωτικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», σε διάστημα μιας δεκαετίας (2013-2022), η Ε.Φ. έχει προμηθευτεί οπλικά συστήματα αξίας περίπου 310 εκατ. ευρώ από το Παρίσι (τα 227,6 εκατ. το 2019). Μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας το αντιαεροπορικό σύστημα Mistral και το αντιπλοϊκό σύστημα παράκτιας άμυνας Exocet ήταν από τα κορυφαία γαλλικά συστήματα της Ε.Φ. Από το 2019 σταδιακά η Ε.Φ. προχώρησε σε αντικατάσταση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων με νεότερες εκδόσεις. Το 2020 ολοκληρώθηκε η προμήθεια των Mistral ΙΙΙ ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι Exocet, ο επιχειρησιακός κύκλος των οποίων μετά από αναβαθμίσεις ολοκληρώθηκε το 2023. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής «La Tribune», Κύπρος και Γαλλία υπέγραψαν σύμβασηγια την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Mistral (και βλημάτων παράκτιας άμυνας Exocet). Για τα Mistral το κόστος της προμήθειας είναι της τάξεως των €150 εκατομμυρίων. Όπως είχε γράψει και η «Κ», η Ε.Φ. προμηθεύτηκε το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα, πέμπτης γενιάς, Akeron MP, που σχεδιάζει και κατασκευάζει η ευρωπαϊκή κοινοπραξία MBDA με συμμετοχή της γαλλικής Airbus. Πρόκειται για 12 τακτικών (ελαφρά θωρακισμένων) οχημάτων Sherpa, της γαλλικής Arquus, τα οποία θα φέρουν διαμόρφωση καταστροφέα αρμάτων (tank destroyer), εξοπλισμένα με τον αντιαρματικό πύραυλο.

Η γαλλική παρουσία στο οπλοστάσιο της Ε.Φ.:

• Οι εκτοξευτές RAC 112 APILAS και MILAN III 115mm.

• Συστήματα ρουκετών ΗΟΤ-2 150mm ενσωματωμένα σε ΤΟΜΠ VAB VCAC.

• Άρματα μάχης AMX-30B2. -VAB (τέσσερις τύποι).

• Τεθωρακισμένα Οχήματα Ρυμούλκησης AMX-30D.

• Το αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο Mk F3 των 155 mm.

• Το ρυμουλκούμενο TRF1 155mm.

• Το MO-120-RT120mm.

• Το επιθετικό ελικόπτερο Airbus H145, το Gazelle SA-342L.

• Το περιπολικό σκάφος Esterel (Σαλαμίς) 35 μέτρων.

Πηγή: Kathimerini

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 hour ago

ΠτΔ: Κοινός στόχος με ΓΓ ΟΗΕ η ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 hour ago

Κυβερνητική πηγή: Η αλληλεγγύη προς την Κύπρο πυξίδα για ενίσχυση του Άρθρου 4.2.7

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ10 hours ago

Απειλεί να «ασκήσει τα δικαιώματα» της η Τουρκία-«Άκυρη η NOTAM Λευκωσίας»

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ11 hours ago

Το μεσημέρι η κηδεία του Αλί Λαριτζανί – Το Ιράν δεσμεύεται να «εκδικηθεί» τον θάνατό του

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ12 hours ago

Ρούμπιο: Ψευδές το δημοσίευμα για απομάκρυνση του προέδρου της Κούβας

ΕΚΠΟΜΠΕΣ15 hours ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά | Χρίστος Κρασίδης | Τετάρτη 18/03 στις 6μμ

Off the Record17 hours ago

ΔΗΚΟ χωρίς παρασκήνιο δεν υπάρχει…

Off the Record18 hours ago

Οι φουστανέλες του Φράγκου- Ο σκληρός Στεφάνου και η Αννίτα

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Iran: regime change is a slogan, not a plan

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Εκδήλωση Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τις εκποιήσεις: Παρουσίαση κοινοβουλευτικών προτάσεων

EKLOGES20263 weeks ago

Ekloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ

Behind Politics4 weeks ago

Behind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ

#exAformis4 weeks ago

#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

Off the Record3 weeks ago

Μακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι

EKLOGES20264 weeks ago

Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ

Off the Record4 weeks ago

Κάτι σιγοβράζει στο ΑΚΕΛ

Off the Record4 weeks ago

Βελτιωμένη η εικόνα Χριστοδουλίδη- Αναδιάταξη κομματικού σκηνικού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Πάνω από δύο ώρες διήρκησε η κατάθεση Φαίδωνος-Κατέθεσαν πρόσωπα στην υπόθεση καταγγελίας για βιασμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Η δύσκολη εξίσωση ενός πολιτικού τριγώνου: Το στρίμωγμα της Ειρήνης από ΑΚΕΛ και η ανατίναξη γεφυρών από Οδυσσέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 weeks ago

Αχιλλέας Αιμιλιανίδης για αθώωση Συλλούρη-Τζιοβάνη: «Πολύ αρνητική απόφαση για την κατηγορούσα Αρχή»

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia