Λίγο μετά τις 17:40 ώρα Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός επίσημα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη τρίτη, μετά από τον Μακάριο το 1962 και τον Γλαύκο Κληρίδη το 1996, επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λευκό Οίκο. Ο Τζο Μπάιντεν, που ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε επισκεφθεί τη Κύπρο το 2014, υποδέχτηκε θερμά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σε μια πρόσκληση που επισφραγίζει την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ουάσιγκτον και Λευκωσίας -που ανθίζουν ιδίως μετά το 2022 σε πολλαπλά επίπεδα. Ο χρονισμός της παρουσίας του κ. Χριστοδουλίδη στο Οβάλ Γραφείο στη δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου συνδέεται και με τις προσπάθειες που συντελούνται μετά το άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών στο Κυπριακό μιας και την παραμονή της επίσκεψης το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα στο Κυπριακό.
Ιστορική επίσκεψη
O Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έτυχε θερμής υποδοχής από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν και ακολούθως οι δύο αντιπροσωπείες παρακάθησαν σε συνάντηση διμερούς επιπέδου με το Κυπριακό, την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. O Aμερικανός Πρόεδρος υποδεχόμενος τον κ. Χριστοδουλίδη ανέφερε στο εισαγωγικό του σχόλιο «πως δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να πετύχουν οι δύο χώρες όταν δουλεύουν μαζί». Υπενθυμίζεται πως εκτός του Προέδρου Μπάιντεν η αμερικανική αντιπροσωπεία απαρτίζονταν από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, τον Σύμβουλο Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν και τον Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Τζον Κάρπεντερ. Λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, χαρακτήρισε, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, την συνάντηση ως «ιστορική μέρα για τις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ». Λίγο πριν την συνάντηση η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία με ανάρτηση της στην πλατφόρμα Χ ανακοίνωσε πως από την επόμενη χρονιά Κύπριοι θα γίνονται δεκτοί, προκειμένου να φοιτήσουν, στις παραγωγικές σχολές του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του Λιμενικού Σώματος -εξέλιξη που δείχνει περαιτέρω προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων στο επίπεδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Μήνυμα υπέρ της ΔΔΟ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ενώπιον του Προέδρου Χριστοδουλίδη τις ευχαριστίες του για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Λωρίδα της Γάζας και αναφέρθηκε στα «50 χρόνια τεχνητού διαχωρισμού» της Κύπρου. Παράλληλα εξέφρασε, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο σινιάλο προς την κατεύθυνση των προσπαθειών στο Κυπριακό, την αισιοδοξία του για επανεκκίνηση των συνομιλιών υπενθυμίζοντας πως το αποδεκτό πλαίσιο είναι αυτό της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνδράμουν. Ο κ. Μπαίντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας σε ότι αφορά στην ρωσική εισβολή και ενθυμήθηκε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο προ δεκαετίας, το 2014, ως Αντιπρόεδρος -τότε- των ΗΠΑ στη κυβέρνηση υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ισχυρή στρατηγική συνεργασία
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν χτίσει μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία. Σημείωσε ότι σε περιφερειακό επίπεδο η Κύπρος είναι αξιόπιστος συνεργάτης των ΗΠΑ. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό», υπογράμμισε. Χαιρέτισε την στήριξη του Αμερικανού Προέδρου για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις προκειμένου όπως είπε «για να πετύχουμε μια λύση βασισμένη στις αρχές που και οι δυο πρεσβεύουμε: της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρώπινών δικαιωμάτων». Σε ότι αφορά στο Ουκρανικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κύπρος στέκεται στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά «με δεδομένο ότι η χώρα μου είναι υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια».
Πηγή: Kathimerini
Be the first to write a comment.