Η έκτακτη σύνοδος στο Παρίσι, που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ευρώπη και η Ουκρανία πρέπει να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση στην Ουκρανία, δεδομένου ότι το ζήτημα αφορά το μέλλον της ασφάλειας στην Ευρώπη. Παράλληλα, η σύνοδος φανέρωσε εντάσεις, καθώς η Γερμανία, η Πολωνία και η Ισπανία εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Οι ηγέτες των έξι κρατών-μελών της Ε.Ε. (Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Δανία), οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΝΑΤΟ, καθώς και ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.
Οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η Ευρώπη πρέπει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μακρόν είχε νωρίτερα μία «ειλικρινή συζήτηση» με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενόψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία, στις οποίες δεν θα συμμετέχουν ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ευρώπη.
Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξει διχασμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ενώ εμφανίστηκε αντίθετος στην αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων, απορρίπτοντας τις προτάσεις, λέγοντας ότι «είναι εντελώς απαράδεκτες». Ο Πολωνός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η ειρήνη στην Ουκρανία πρέπει να είναι «δίκαιη και βιώσιμη», και σημείωσε ότι το Κίεβο πρέπει να συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις. Είπε επίσης ότι η Πολωνία δεν σκοπεύει να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, αλλά είναι διατεθειμένη να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας μέσω της παρουσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν προειδοποίησε για την πιθανότητα η εκεχειρία να μην κρατήσει και να δώσει χρόνο στη Ρωσία να ανασυγκροτηθεί και να επιτεθεί ξανά. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υποστήριξε ότι η ειρήνη στην Ουκρανία και η ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι αλληλένδετα, και επανέλαβε την ανάγκη συμμετοχής της Ουκρανίας και της Ευρώπης στις συνομιλίες.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε κοινό μήνυμα, υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της άμυνας της Ευρώπης και της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ τόνισε ότι η ειρήνη θα πρέπει να βασίζεται σε ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, και πρότεινε την ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών και τη συμφωνία για μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία.
Η συζήτηση για την ανάπτυξη ειρηνευτικών στρατευμάτων ή «δυνάμεων επιβεβαίωσης» στο μέλλον ήταν μέρος της προετοιμασίας για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, η Ε.Ε. επεξεργάζεται ένα νέο «πακέτο» αύξησης των αμυντικών δαπανών, προκειμένου να συνεχίσει τη στήριξη στην Ουκρανία. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία υποστήριξαν τη δημοσιονομική ευελιξία που προτάθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν, μέσω της «ρήτρας διαφυγής», για την ενίσχυση της άμυνας.
Το θέμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών και της στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία παραμένει κεντρικό για την Ε.Ε., η οποία καλείται να ενισχύσει την άμυνά της, καθώς η Ρωσία παραμένει μεγάλη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και τη διαχείριση των αμυντικών δαπανών θα αποφασιστούν τις επόμενες εβδομάδες.
Be the first to write a comment.