Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χρυσή χρονιά το 2024 για τις τράπεζες

Published

on

Αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προχωρήσει στην έκτη μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο του 2023, η αύξηση των επιτοκίων έως τώρα έχει ενισχύσει σημαντικά τα κέρδη των τραπεζών, δημιουργώντας δύο συνεχόμενα χρόνια ρεκόρ κερδοφορίας. Το 2023 θεωρήθηκε χρονιά «ρεκόρ» για τις κυπριακές τράπεζες, με τα κέρδη να ξεπερνούν τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2024, τα κέρδη συνεχίζουν να ενισχύονται και πλησιάζουν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη καταγραφεί, ενώ τα αποτελέσματα για τις μικρότερες τράπεζες αφορούν μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους. Παρά τις πέντε μειώσεις επιτοκίων από τον Ιούνιο, οι τράπεζες καταγράφουν τη καλύτερη χρονιά τους, και η έκτη μείωση αναμένεται σύντομα.

Με τη νέα μείωση της ΕΚΤ, το επιτόκιο καταθέσεων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5%. Το 2025, τα κέρδη των τραπεζών πιθανότατα δεν θα φτάσουν τα επίπεδα του 2023 και του 2024, με την προηγούμενη χρονιά να καταγράφει αύξηση 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη. Το 2024 ξεκίνησε με θετικές προοπτικές για τις τράπεζες, καθώς το επιτόκιο καταθέσεων ήταν στο 4% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,5%, αλλά από το 2025 τα επιτόκια μειώθηκαν σε 3% για τις καταθέσεις και 3,15% για την αναχρηματοδότηση. Από τον Ιανουάριο του 2025 πραγματοποιήθηκε μείωση 25 μονάδων βάσης, με μια δεύτερη αναμενόμενη το Μάρτιο του 2025.

Αναλυτικά τα κέρδη των τραπεζών:

  • Τράπεζα Κύπρου: Τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου για το 2024 ανήλθαν σε 508 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση από τα 487 εκατομμύρια του 2023. Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2024 ήταν 822 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% σε σχέση με το 2023, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων για δάνεια και ρευστά διαθέσιμα.

  • Ελληνική Τράπεζα: Η Ελληνική Τράπεζα παρουσίασε κέρδη 382,6 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024, σε σύγκριση με τα 265,4 εκατομμύρια του 2023. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 598,9 εκατ., αυξημένα κατά 12% σε σχέση με το 2023.

  • Eurobank Κύπρου: Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eurobank Κύπρου για το 2024 ήταν 210 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 5,1% σε σχέση με το 2023.

  • Άλλες Τράπεζες: Οι υπόλοιπες τράπεζες, όπως η Astrobank, Alpha Bank Κύπρου και Ancoria Bank, παρουσίασαν αποτελέσματα μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η Astrobank παρουσίασε κέρδη 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank Κύπρου κέρδη 29,9 εκατ., ενώ η Ancoria Bank παρουσίασε κέρδη 4,2 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι μειώσεις των επιτοκίων καθιστούν πιο προσιτά τα νέα δάνεια για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν αυστηρές, καθώς η νομισματική πολιτική συνεχίζει να είναι περιοριστική και οι αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν στο ανεξόφλητο υπόλοιπο των πιστώσεων. Ωστόσο, η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και η μείωση των επιπτώσεων της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση με την πάροδο του χρόνου.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα διαθέσιμα στοιχεία και να λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

ΕΚΠΟΜΠΕΣ

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – Επεισόδιο 12 | 17/12 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Μάριος Πελεκάνος, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΕΛΑΜ, έρχεται «Σε Πρώτο Πρόσωπο» για μια συζήτηση που φωτίζει τις πολιτικές του επιλογές, τις ιδεολογικές θέσεις του κόμματος και τα κρίσιμα ζητήματα της δημόσιας σφαίρας.
Συζητάμε:
🏛️ Η ρήξη με τον ΔΗΣΥ
Ο Πελεκάνος εξηγεί γιατί θεωρεί πως ο ΔΗΣΥ έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές του αξίες και τι τον οδήγησε στη διαφοροποίησή του από το κόμμα.
👤 Αννίτα Δημητρίου & Πολιτικό Κόστος
Τοποθετείται για τη στάση της προέδρου του ΔΗΣΥ, κατηγορώντας την για μεταβαλλόμενες θέσεις σε ζητήματα της λεγόμενης woke ατζέντας και στην προσέγγισή της προς τη μνήμη του Γρίβα Διγενή, για ψηφοθηρικούς σκοπούς.
🛂 Μεταναστευτικό & Δημογραφική Πρόκληση
Υποστηρίζει ότι «δικαιώνονται οι θέσεις του», επιμένοντας πως το μεταναστευτικό πρέπει να γίνει απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα λόγω της δημογραφικής αλλοίωσης με συνάρτηση την υπογεννητικότητα.
⚖️ ΕΛΑΜ: Αντιπολίτευση, όχι Συμπολίτευση
Απορρίπτει κάθε σενάριο περί λιστών, ανταλλαγμάτων ή παρεμβάσεων στον ανασχηματισμό, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΕΛΑΜ ασκεί αντιπολίτευση και όχι συγκυβέρνηση.
Η εκπομπή «Σε Πρώτο Πρόσωπο» συνεχίζει με άμεσες τοποθετήσεις και καθαρές κουβέντες, χωρίς φίλτρα.

🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️Τετάρτη 17/12 στις 5μμ
📺 Σε Πρώτο Πρόσωπο — η πραγματικότητα από πρώτο χέρι

Continue Reading

LIVE

ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ – Επεισόδιο 11 | 16/12 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Ο εικαστικός Γιώργος Γαβριήλ έρχεται «Σε Πρώτο Πρόσωπο» για μια ουσιαστική και ανοιχτή συζήτηση γύρω από την τέχνη, την ελευθερία της έκφρασης και τη δημόσια αντιπαράθεση που προκάλεσε η έκθεση των έργων του.

Συζητάμε:
• 🎨 Την καλλιτεχνική πρόθεση και το πλαίσιο των έργων
• 🗣️ Τι ειπώθηκε δημόσια και πώς διαμορφώνεται ο διάλογος γύρω από την τέχνη
• ⚖️ Υπάρχουν όρια στην τέχνη ή όρια τίθενται από την κοινωνία;

🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Τρίτη 16/12 στις 5μμ
📺 «Σε Πρώτο Πρόσωπο» – όταν η τέχνη γίνεται αφορμή για ουσιαστικό διάλογο.

Continue Reading

50 +1 χρόνια μετά

Ολγκίν: Έχουν γίνει βήματα στο Κυπριακό, όχι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για πενταμερή

Avatar photo

Published

on

Η κοινή δέσμευση των δύο ηγετών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, ότι επιδιώκουν λύση του Κυπριακού στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «δεν αποτελεί μικρό επίτευγμα», επισημαίνει σε αποκλειστική της συνέντευξη στον «Φιλελεύθερο» η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις για την ουσία του Κυπριακού και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) είναι αλληλένδετες και λειτουργούν ενισχυτικά μεταξύ τους. Σε σχέση με ενδεχόμενη νέα άτυπη διάσκεψη 5+1, εκτιμά ότι «στην παρούσα φάση θα ήταν πρόωρο να τεθεί χρονοδιάγραμμα», τονίζοντας πως μια τέτοια πρωτοβουλία οφείλει να είναι επαρκώς προετοιμασμένη και να διαθέτει ρεαλιστικές πιθανότητες ουσιαστικής προόδου.

Η κ. Ολγκίν χαρακτηρίζει τη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα ως ειλικρινή, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια τέθηκαν στο τραπέζι βασικά πολιτικά ζητήματα. Αναφορικά με τη διατύπωση στο κοινό ανακοινωθέν περί πολιτικής ισότητας, όπως αυτή ορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Προσωπική Απεσταλμένη επισημαίνει ότι ανάλογη δέσμευση δεν είχε καταγραφεί από το 2020. «Αυτό δεν είναι μικρό επίτευγμα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξή της στον «Φ», η κ. Ολγκίν αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο των εκπροσώπων των ηγετών, υπογραμμίζοντας ότι η αποτελεσματική προετοιμασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα επιτρέψει στους ηγέτες να επικεντρωθούν περισσότερο στην ουσία κατά τις επόμενες συναντήσεις τους.

Εκφράζει, παράλληλα, την προσδοκία ότι θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες σε επίπεδο διαπραγματευτών, με πιο συστηματική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα προσέγγιση, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ουσιαστικές αποφάσεις.

«Αυτό που απαιτείται περισσότερο αυτή την περίοδο είναι η διατήρηση της πολιτικής βούλησης, η συνέπεια και η ξεκάθαρη πρόθεση για ουσιαστική συμμετοχή. Και οι δύο ηγέτες φέρουν σημαντική ευθύνη έναντι των κοινοτήτων τους και θα χρειαστεί να επιδείξουν αποφασιστικότητα, ευελιξία και ηγετικό πνεύμα στο επόμενο διάστημα», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι ο ΟΗΕ μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στους ίδιους τους ηγέτες.

Σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ, η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ σημειώνει ότι τόσο η συμφωνία όσο και η εφαρμογή τους είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος, που θα επιτρέψει την ενασχόληση με τα ουσιαστικά ζητήματα. Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι οι συζητήσεις για ΜΟΕ δεν μπορούν να συνεχίζονται επ’ αόριστον χωρίς παράλληλη πρόοδο στην ουσία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αρχικής δυναμικής, ώστε να καλλιεργηθεί πραγματικό κλίμα εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει στον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει άτυπη συνάντηση 5+1. «Μια τέτοια συνάντηση αποτελεί σίγουρα ένα πιθανό επόμενο βήμα, ωστόσο αυτή τη στιγμή θα ήταν πρόωρο να οριστεί χρονοδιάγραμμα. Το κρίσιμο είναι να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία και ρεαλιστικές πιθανότητες προόδου», επισημαίνει.

Αναφερόμενη στον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και στις συχνές επαφές της μαζί της, η κ. Ολγκίν τονίζει ότι αποτελεί ουσιαστικό εταίρο σε κάθε ειρηνευτική διαδικασία, σημειώνοντας πως καταγράφεται έντονη επιθυμία για σταθερότητα, ασφάλεια και ένα μέλλον με περισσότερες ευκαιρίες για τη νέα γενιά. Ιδιαίτερη μνεία κάνει στη νεοσύστατη επιτροπή για τη νεολαία, χαρακτηρίζοντας το έργο της «εξαιρετική πηγή έμπνευσης».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στον «Φ», η κ. Ολγκίν αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας της ζήτησε να διερευνήσει κάθε πιθανή δυνατότητα, να ενθαρρύνει την εποικοδομητική συνεργασία και να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών με ουσιαστικό στόχο.

«Υπάρχει πάντοτε ελπίδα όταν οι πλευρές επιλέγουν να συνεργαστούν. Ο Γενικός Γραμματέας κι εγώ θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ωστόσο η πρόοδος θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τους ηγέτες και από όλους τους Κυπρίους, εάν θα επιλέξουν τον δρόμο της διαρκούς ειρήνης και ευημερίας», τονίζει.

Η κ. Ολγκίν επαναλαμβάνει ότι ο ρόλος του ΟΗΕ είναι υποστηρικτικός και όχι επιβλητικός, σημειώνοντας ότι η επιτυχία της διαδικασίας εξαρτάται τελικά από την αποφασιστικότητα τόσο των ηγετών όσο και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia