Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγική Αυτονόμια για την Ε.Ε. και Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας

Published

on

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

«Αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό», δήλωσε, προσθέτοντας πως η Ε.Ε. εξαρτάται από τρίτες χώρες για την άμυνα, την ασφάλεια, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, κάτι που καθιστά αδύνατη την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας. Τόνισε ότι η στρατηγική αυτονομία είναι κοινός στόχος όλων των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.

Αν και η συζήτηση διεξάγεται εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και της διαφοροποιημένης προσέγγισης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι ο κύριος στόχος παραμένει η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών μέσω στρατηγικών επενδύσεων. Η ενίσχυση αυτή, σημείωσε, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με αναφορά στην Κύπρο και τις υποσχόμενες εταιρείες που ήδη προσφέρουν θέσεις εργασίας σε νέους Κύπριους. Ειδικότερα, η κυβέρνηση επενδύει στη δημιουργία του Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας και στην υποχρέωση συμμετοχής των κυπριακών εταιρειών σε οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφορικά με τη συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι που καθιστά την συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας κρίσιμη. Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να συμμετέχει σε τέτοιες συνεργασίες υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται σεβαστές οι τέσσερις βασικές αρχές της Ε.Ε., που περιλαμβάνουν την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων κάθε οργανισμού, τη διασφάλιση της μη ύπαρξης αποκλεισμών και την πλήρη διαφάνεια.

Όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα δημοσίου χρέους, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συνεχίζει να μειώνεται, και υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην υπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέληξε αναφέροντας ότι η συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη Ρωσία, καθώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει απειλές και από άλλες περιοχές. Μέσω της παρέμβασης της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καταφέρθηκε να συμπεριληφθεί αναφορά στο τελικό κείμενο, επισημαίνοντας ότι οι απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν προέρχονται αποκλειστικά από τη Ρωσία. Σημείωσε ότι υπήρξε υποστήριξη από αρκετά κράτη-μέλη για να δοθεί έμφαση σε άλλες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος.

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, όπου συζητήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τα μοντέλα που τίθενται στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι υποψήφιοι βουλευτές:
Οζ Καραχάν (Λευκωσία – Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), Ανδρούλλα Καμινάρα (Λευκωσία – Άλμα), Έφη Ξάνθου (Λευκωσία – Volt) και Μάριος Πουλλίκκας (Λευκωσία – ΕΛΑΜ).

• Μπορούν οι σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις να αποτελέσουν συγκυρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
• Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού;
• Ποια θεωρείται η ιδανική και ποια η εφικτή λύση;
• Ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων στην προσέγγιση του Κυπριακού;
• Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου στη διαδικασία επίλυσης;
• Πώς αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;
• Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες και κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο μοντέλο να εφαρμοστεί στην Κύπρο;
• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη μη λύση του Κυπριακού και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Το Volt στον δρόμο προς τις Εκλογές, Σάββατο 07/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο συμπρόεδρος του Volt, Πάνος Παρράς, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής Ekloges 2026, όπου συζήτησε τις θέσεις του κόμματος για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τους Χάρη Θεραπή και Στέλιο Ξιούρη, εστιάζοντας στο πολιτικό σκηνικό και τις προτεραιότητες του Volt για την επόμενη περίοδο.
• Με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το Volt μετά τις εκλογές και ποιες πολιτικές δυνάμεις αποκλείει από ενδεχόμενη συνεργασία;
• Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό και ποια λύση θεωρεί ρεαλιστική;
• Πώς τοποθετείται το Volt για τον πόλεμο στο Ιράν και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;
• Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στην αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης από την Ελλάδα προς την Κύπρο;
• Ποια είναι η θέση του Volt σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;
• Πώς σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών σε μια ενδεχόμενη 9κομματική Βουλή;

Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia