ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγική Αυτονόμια για την Ε.Ε. και Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, επισημαίνοντας την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
«Αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό», δήλωσε, προσθέτοντας πως η Ε.Ε. εξαρτάται από τρίτες χώρες για την άμυνα, την ασφάλεια, την ενέργεια και τις πρώτες ύλες, κάτι που καθιστά αδύνατη την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας. Τόνισε ότι η στρατηγική αυτονομία είναι κοινός στόχος όλων των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.
Αν και η συζήτηση διεξάγεται εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία και της διαφοροποιημένης προσέγγισης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι ο κύριος στόχος παραμένει η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών μέσω στρατηγικών επενδύσεων. Η ενίσχυση αυτή, σημείωσε, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με αναφορά στην Κύπρο και τις υποσχόμενες εταιρείες που ήδη προσφέρουν θέσεις εργασίας σε νέους Κύπριους. Ειδικότερα, η κυβέρνηση επενδύει στη δημιουργία του Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας και στην υποχρέωση συμμετοχής των κυπριακών εταιρειών σε οποιοδήποτε εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αναφορικά με τη συνεργασία της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος τόνισε ότι η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι που καθιστά την συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας κρίσιμη. Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να συμμετέχει σε τέτοιες συνεργασίες υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνονται σεβαστές οι τέσσερις βασικές αρχές της Ε.Ε., που περιλαμβάνουν την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, τον σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων κάθε οργανισμού, τη διασφάλιση της μη ύπαρξης αποκλεισμών και την πλήρη διαφάνεια.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της Κύπρου, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα δημοσίου χρέους, το οποίο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συνεχίζει να μειώνεται, και υποστήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην υπολογίζονται οι αμυντικές δαπάνες στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέληξε αναφέροντας ότι η συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη Ρωσία, καθώς η Ε.Ε. αντιμετωπίζει απειλές και από άλλες περιοχές. Μέσω της παρέμβασης της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καταφέρθηκε να συμπεριληφθεί αναφορά στο τελικό κείμενο, επισημαίνοντας ότι οι απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν προέρχονται αποκλειστικά από τη Ρωσία. Σημείωσε ότι υπήρξε υποστήριξη από αρκετά κράτη-μέλη για να δοθεί έμφαση σε άλλες περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οι φυλακές δεν σωφρονίζουν, οργανώνουν εγκλήματα» – Καταγγελίες για καθυστέρηση στη δημιουργία χώρου ανηλίκων
«Οι Φυλακές έχουν μετατραπεί σε διευθυντήριο εγκλήματος. Η νομοθεσία για τον χώρο κράτησης ανηλίκων ψηφίστηκε από το 2021 και ακόμη περιμένουμε»… Στις συνθήκες κράτησης παιδιών εντός των φυλακών επικεντρώθηκε η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Παράλληλα, εξετάστηκε και νομοσχέδιο που αφορά την απαγόρευση της χρήσης, εισαγωγής και κατοχής κινητών τηλεφώνων στο Τμήμα Φυλακών.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ζήτησε για τέταρτη φορά αναβολή στην έναρξη λειτουργίας του χώρου κράτησης ανηλίκων εκτός των Κεντρικών Φυλακών — από την 1η Ιανουαρίου 2026, που ισχύει σήμερα, έως την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
«Πρέπει να επισημάνω ότι η νομοθεσία εγκρίθηκε το 2021 και, παρά ταύτα, ο χώρος κράτησης ανηλίκων δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί. Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, καθώς τόσο η εθνική νομοθεσία όσο και οι ευρωπαϊκές συμβάσεις επιβάλλουν οι ανήλικοι να κρατούνται χωριστά από τους ενήλικες κρατουμένους. Το ανησυχητικό είναι πως, αντί η κυβέρνηση να παραδεχτεί το λάθος της και να ζητήσει στήριξη, επιλέγει να επιτεθεί και να ισχυρίζεται πως όλα προχωρούν ομαλά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε, επίσης, το πρόβλημα υπερπληθυσμού, σημειώνοντας ότι σήμερα 39 άτομα θα έπρεπε να κρατούνται σε ξεχωριστό χώρο για ανηλίκους και όχι στις φυλακές.
«Είναι απαράδεκτο το ίδιο το κράτος να θέτει προθεσμίες που δεν μπορεί να τηρήσει», υπογράμμισε ο κ. Πασιουρτίδης.
Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι εξίσου απαράδεκτο πως παραβιάζεται η νομοθεσία και σε άλλο επίπεδο.
«Από τα 39 άτομα που εκτίουν ποινή στον ειδικό χώρο κράτησης εντός των Κεντρικών Φυλακών, ο οποίος προορίζεται για ανήλικους ή νέους κρατουμένους, περιλαμβάνονται παραβάτες που τέλεσαν αδίκημα μεταξύ 18 και 21 ετών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για ανήλικους παραβάτες, αυτοί δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, εκτός εάν το αδίκημα διαπράχθηκε πριν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους», εξήγησε.
«Η διοίκηση των Φυλακών και το Υπουργείο θεωρούν ότι αυτό είναι φυσιολογικό. Εμείς, αντίθετα, πιστεύουμε πως όχι μόνο δεν είναι φυσιολογικό, αλλά και επικίνδυνο — ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με τη συνεχή παραβίαση της νομοθεσίας για τη δημιουργία ξεχωριστού χώρου κράτησης ανηλίκων», τόνισε ο βουλευτής.
Σύμφωνα με τον κ. Πασιουρτίδη, η Επιτροπή συζήτησε επίσης το νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών σχετικά με τη χρήση και την εισαγωγή κινητών τηλεφώνων στις φυλακές.
Όπως επεσήμανε, εάν λειτουργούσε ένα αποτελεσματικό σύστημα απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων, δεν θα υπήρχε ανάγκη για περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινών — όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό.
«Οι φυλακές έχουν μετατραπεί από σωφρονιστικό ίδρυμα σε κέντρο συντονισμού εγκληματικών ενεργειών. Δικαστικές αποφάσεις έχουν δείξει ότι εγκλήματα οργανώθηκαν ή εκτελέστηκαν από μέσα. Σχεδόν κάθε μεγάλο έγκλημα των τελευταίων ετών έχει, άμεσα ή έμμεσα, σύνδεση με τις φυλακές. Κι όμως, η σοβαρότητα της κατάστασης υποβαθμίζεται τόσο από το Υπουργείο όσο και από τις αρμόδιες αρχές. Εάν το κράτος αδυνατεί να λειτουργήσει ένα σύγχρονο σωφρονιστικό ίδρυμα που θα αποτρέπει παραβιάσεις και εγκληματικές δραστηριότητες, τότε ας παραδεχτούμε την αποτυχία μας», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή, από τους 39 κρατούμενους κάτω των 21 ετών, οι 34 είναι αλλοδαποί.
«Δηλαδή μιλάμε για ποσοστό περίπου 90%. Είναι πάγια θέση του ΕΛΑΜ ότι αυτά τα πρόσωπα πρέπει να απελαθούν. Δεν είναι δυνατόν όσοι έρχονται στη χώρα μας και εγκληματούν να παραμένουν εδώ. Όσοι δεν σέβονται τη φιλοξενία που τους προσφέρουμε, οφείλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους», υπογράμμισε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επίθεση Έρχιουρμαν: «Η Λευκωσία αφήνει εκτός τους Τουρκοκύπριους από τον GSI»
Ο Τουφάν Έρχιουρμαν, νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της Λευκωσίας, επικρίνοντας τις πρόσφατες ενεργειακές πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάνοντας λόγο για παραγκωνισμό της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Σε γραπτή του δήλωση, χαρακτήρισε τις κινήσεις αυτές ως «αρνητική ένδειξη» για την ειλικρίνεια των προθέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο έργο του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο.
Ο κ. Έρχιουρμαν άσκησε έντονη κριτική στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας πως από τη μια πλευρά «καλεί σε επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική λύση» και από την άλλη «συμμετέχει σε ενέργειες που αγνοούν τους Τουρκοκύπριους». «Δεν θεωρώ θετικό σημάδι, στο πλαίσιο ενός τεστ ειλικρίνειας, τη συμμετοχή του κ. Χριστοδουλίδη σε πρωτοβουλίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Τουφάν Έρχιουρμαν επανέλαβε τη θέση ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν «έναν από τους δύο ίσους συνιδρυτές εταίρους στο νησί», επισημαίνοντας πως «δεν είναι αποδεκτό να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή και τη βούλησή μας σε ζητήματα όπως η ενέργεια και οι θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας». Παράλληλα, υπενθύμισε τις αντιδράσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς απέναντι και στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Interconnector (GSI)», το οποίο –όπως υποστήριξε– παραβλέπει τα συμφέροντα της κοινότητάς του.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε ότι για να υπάρξει προοπτική λύσης στην Κύπρο απαιτείται πρώτα η διαμόρφωση «ενός κλίματος λύσης», κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν προωθούνται πρωτοβουλίες που ενδέχεται να πλήξουν τη σταθερότητα της περιοχής και αποκλείουν τους Τουρκοκύπριους από τη διαδικασία.
Καταλήγοντας, ο Έρχιουρμαν διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση δημιουργίας θετικού κλίματος για λύση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν πρόκειται να παραβλέψει ενέργειες που την πλήττουν ή την αγνοούν».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δίπλαρος προς Χ. Κληρίδη: «Απολογούμαι, καμία πρόθεση για πολιτική σύναξη»
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, τοποθετήθηκε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι απαντώντας στον νομικό και Πρόεδρο της ΔΗΜΑΛ, Χρίστο Κληρίδη, σχετικά με την απουσία πρόσκλησης προς την οικογένεια για το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη.
Αρχικά, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε: «Θα προσπεράσω όσα είπε ο φίλτατος και αγαπητός Χρίστος Κληρίδης, επισημαίνοντας πως υπήρξε δημόσια πρόσκληση. Το γεγονός ότι στο 12ο μνημόσυνο ο κύριος ομιλητής ήταν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας λέει πολλά. Πρώτον, αναδεικνύει την άριστη σχέση Ελλάδας–Κύπρου, δεύτερον, τη στενή συνεργασία που διατηρούμε ως ΔΗΣΥ με τη Νέα Δημοκρατία, και τρίτον, υπενθυμίζει ότι ο πατέρας του Πρωθυπουργού συμπορεύτηκε με τον Πατριάρχη της παράταξής μας σε κοινά οράματα, όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνη η παρουσία του Πρωθυπουργού αποτέλεσε για εμάς μεγάλη τιμή».
Αναφορικά με το ζήτημα της πρόσκλησης, διευκρίνισε: «Υπήρξε δημόσια πρόσκληση, ωστόσο κρατώ από όσα είπε ο φίλος Χρίστος Κληρίδης ότι θα μπορούσε να γίνει και επίσημη πρόσκληση — όπως, όμως, δεν εστάλη επίσημη πρόσκληση σε κανέναν. Δεν υπήρξε κανένα κίνητρο, ούτε πρόθεση για προεκλογική εκμετάλλευση ή πολιτική σύναξη. Θα θέλαμε πραγματικά να παρευρεθεί ολόκληρη η οικογένεια. Εκφράζω την ειλικρινή μου απολογία, αν ανέμεναν μια πιο επίσημη πρόσκληση· ίσως αυτό να γίνει στο μέλλον».
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ5 days agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis1 week ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
#exAformis1 week ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 week agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 week agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis1 week agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΗ «Γαλάζια Πατρίδα» συναντά την πραγματικότητα: Κύπρος και Λίβανος λένε «όχι» στα σχέδια της Τουρκίας, οριοθετώντας κοινή ΑΟΖ
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΛευκωσία – Παρίσι σε τροχιά στρατηγικής συμμαχίας: Σύντομα στην Κύπρο ο Μακρόν
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ1 week agoΥπουργείο Άμυνας: Ανοιχτές οι αιτήσεις για Στρατιωτικές Ακαδημίες των ΗΠΑ

