ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενεργειακή ανεξαρτησία made in USA – Το νέο «σχέδιο σωτηρίας» της Ευρώπης…
Ενεργειακή εξάρτηση με πολιτικό τίμημα: Γιατί η συμφωνία Ε.Ε.–Τραμπ για αγορά αμερικανικής ενέργειας προκαλεί σκεπτικισμό
Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει σε αγορά αμερικανικής ενέργειας ύψους 750 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, στο πλαίσιο της συμφωνίας που ανακοίνωσαν ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Κυριακή, εγείρει ερωτήματα ως προς τη ρεαλιστικότητά της. Πολλοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τη συμφωνία «ανεδαφική» και αποσυνδεδεμένη από τις πραγματικές δυνατότητες της αγοράς.
Εξωπραγματικά νούμερα
Η συμφωνία προβλέπει πως ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα προμηθεύονται αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα – πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά και πυρηνικές τεχνολογίες – αξίας 250 δισ. δολαρίων ετησίως για τρία χρόνια. Ωστόσο, όπως τονίζουν ειδικοί, οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν τις υφιστάμενες εμπορικές και τεχνικές συνθήκες. Το 2024, οι αντίστοιχες εξαγωγές από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη ανήλθαν σε μόλις 75 δισ. δολάρια.
Όπως εξηγεί η Anne-Sophie Corbeau του Columbia University, η επίτευξη του στόχου των 250 δισ. θα απαιτούσε πλήρη απομάκρυνση από άλλους ενεργειακούς προμηθευτές, καθώς και σημαντική άνοδο στις τιμές ενέργειας – κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της Ε.Ε. για φθηνότερη και καθαρότερη ενέργεια.
Δημόσιες δεσμεύσεις σε ιδιωτικοποιημένη αγορά
Πέρα από τους αριθμούς, το ευρωπαϊκό ενεργειακό μοντέλο βασίζεται σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν τις οικονομικά πιο συμφέρουσες λύσεις. Όπως σημειώνει ο Matt Smith της εταιρείας ανάλυσης Kpler, δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή η Κομισιόν θα μπορούσαν να επιβάλουν τέτοιες αγορές στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες είναι δεσμευμένες με συμβάσεις με χώρες όπως η Νορβηγία, το Κατάρ και η Αλγερία.
Η πρόωρη λύση τέτοιων συμφωνιών θα συνεπαγόταν ποινές και νομικές προστριβές, γεγονός που δυσκολεύει περαιτέρω την εφαρμογή της συμφωνίας.
Συγκρατημένη αισιοδοξία στις ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αντίδραση των ενεργειακών κύκλων ήταν αρχικά θετική. Το American Petroleum Institute χαιρέτισε τη συμφωνία, ενώ εταιρείες όπως οι Venture Global, Cheniere και NextDecade κατέγραψαν αρχικά κέρδη στο χρηματιστήριο. Ωστόσο, η ευφορία δεν κράτησε, καθώς έγινε αντιληπτή η έλλειψη συγκεκριμένων λεπτομερειών στην εφαρμογή της συμφωνίας. Μάλιστα, η ανακοίνωση επένδυσης 15 δισ. δολαρίων από τη Venture Global προηγήθηκε της συμφωνίας, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο της ως «καταλύτη».
Το προηγούμενο της Κίνας
Η συμφωνία φέρνει μνήμες από τη «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας του Τραμπ με την Κίνα το 2020, στην οποία το Πεκίνο είχε δεσμευτεί να αγοράσει 200 δισ. δολάρια επιπλέον αμερικανικών αγαθών – δέσμευση που ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Ο Kevin Book της ClearView Energy Partners υποστηρίζει πως η νέα συμφωνία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά μαξιμαλισμού χωρίς αντίκρισμα.
Από τη ρωσική στην αμερικανική εξάρτηση;
Πέραν της οικονομικής βιωσιμότητας, ανακύπτει και στρατηγικό ζήτημα: είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να μετακινηθεί από τη ρωσική ενεργειακή εξάρτηση σε μία νέα, από τις ΗΠΑ; Δεδομένων των στόχων της Ένωσης για πράσινη μετάβαση και ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η συμφωνία φαίνεται να πηγαίνει κόντρα στη μακροπρόθεσμη στρατηγική.
«Ας είμαστε ρεαλιστές», τονίζει ο Bill Farren-Price του Oxford Institute. «Η Ευρώπη επενδύει στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Αν η τιμή και η ζήτηση για φυσικό αέριο πέφτει, ποιος θα πληρώσει τα 250 δισ. ετησίως;»
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.gr
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ Κύπρου: «Απαράδεκτες» οι ενέργειες του Μπεν-Γκβιρ
Η Λευκωσία τοποθετήθηκε με σαφήνεια απέναντι στον Ισραηλινό Υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταδικάζει ως «απαράδεκτες» τις ενέργειές του απέναντι στους ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε και στο οποίο ο Μπεν-Γκβιρ εμφανίζεται να χλευάζει ακτιβιστές του στολίσκου για τη Γάζα, οι οποίοι συνελήφθησαν εν πλω και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ασντόντ.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι πράξεις που επέδειξε ο Υπουργός Μπεν Γκβιρ απέναντι στους συμμετέχοντες στον στολίσκο είναι εντελώς απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τους δημοκρατικούς κανόνες και τις θεμελιώδεις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ότι «παρότι καταγράφονται οι δηλώσεις μελών της ισραηλινής κυβέρνησης που αποστασιοποιούνται από αυτή την ασεβή συμπεριφορά, απαιτείται η άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων».
Τονίζεται επίσης ότι «μια τέτοια καταδικαστέα συμπεριφορά δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή και θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη λογοδοσία».
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φον ντερ Λάιεν και Ερντογάν συζήτησαν Κυπριακό και σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.
Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, η κ. φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι στη συνομιλία τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, σημειώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη σε όλα τα στάδια». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «υπογραμμίσαμε τη σημασία των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τη συνομιλία της με τον κ. Ερντογάν ως «πολύ καλή», περιγράφοντας την Τουρκία ως «βασικό εταίρο σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή».
Όπως ανέφερε η ίδια, τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας «συμπίπτουν», με στόχο να παραμείνουν ανοιχτές οι εμπορικές οδοί, να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή ενέργειας και να διατηρηθεί η σταθερότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού. Η κ. φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ακόμη ότι η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα συνεχιστεί πάνω σε αυτές τις προτεραιότητες.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά τις προσπάθειες της Τουρκίας για τη στήριξη της αποκλιμάκωσης και μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση με το Ιράν», σημείωσε επίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Ερντογάν. Όσον αφορά την ατζέντα της συνομιλίας, τα θέματα επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Κυπριακό και στη σημασία επίτευξης συμφωνίας για λύση, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χριστοδουλίδης στην Ινδία με ισχυρή επιχειρηματική αποστολή για επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record3 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων

