Off the Record
Οι μεταβαλλόμενες ισορροπίες γύρω από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο
Η παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σταθερούς άξονες της γεωστρατηγικής αρχιτεκτονικής της Ανατολικής Μεσογείου. Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, στο πλαίσιο των Συμφωνιών Ζυρίχης–Λονδίνου, η Βρετανία διατήρησε κυριαρχικά εδάφη στο νησί, συγκεκριμένα τις βάσεις Ακρωτηρίου και Δεκέλειας, καθώς και επιμέρους στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως στην Επισκοπή και στον Άγιο Νικόλαο. Η εξέλιξη, όμως, των περιφερειακών και διεθνών ισορροπιών φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία προκαλούν προβληματισμό στο Λονδίνο.
Για δεκαετίες, οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο λειτούργησαν ως κρίσιμος κόμβος συλλογής πληροφοριών και στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα η εγκατάσταση στον Άγιο Νικόλαο αναπτύχθηκε σε μία από τις πλέον προηγμένες υποδομές ηλεκτρονικής επιτήρησης στην περιοχή, με δυνατότητες παρακολούθησης επικοινωνιών που εκτείνονταν πέραν της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο της ευρύτερης δυτικής συμμαχίας, οι βάσεις αυτές θεωρήθηκαν επί μακρόν «μάτια και αυτιά» των Ηνωμένων Πολιτειών και, κατ’ επέκταση, του ΝΑΤΟ, ειδικά σε περιόδους έντασης στη Μέση Ανατολή.
Ωστόσο, σύμφωνα με πολιτικούς και στρατιωτικούς αναλυτές, τα τελευταία χρόνια διαμορφώνεται μια πιο σύνθετη εικόνα. Η σταδιακή ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ισχυρές χώρες, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση κυπριακών υποδομών, φαίνεται να μετατοπίζει το κέντρο βάρους. Η αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και της ναυτικής βάσης «Χαρίλαος Φλωράκης» στο Μαρί από αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις, στο πλαίσιο διευκολύνσεων και κοινών ασκήσεων, ενισχύει τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αυτόνομου πυλώνα ασφάλειας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη έχει προχωρήσει στη σύναψη και εμβάθυνση αμυντικών και στρατηγικών συμφωνιών με χώρες όπως η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και κράτη της περιοχής. Οι συμφωνίες αυτές, αν και κινούνται εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας και της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας, δημιουργούν ένα πολυκεντρικό περιβάλλον συνεργασιών, στο οποίο ο παραδοσιακός ρόλος των Βρετανικών Βάσεων δεν είναι πλέον αποκλειστικός.
Ένα επιπλέον στοιχείο που επισημαίνεται από αναλυτές αφορά τη χρηματοδότηση και τη συντήρηση των Βρετανικών Βάσεων. Κατά κοινή εκτίμηση, σημαντικό μέρος της υλικοτεχνικής υποστήριξης και της τεχνολογικής αναβάθμισης τους πραγματοποιήθηκε διαχρονικά με αμερικανική συμβολή, στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών.
Οι πρόσφατες αλλαγές στην αμερικανική αμυντική πολιτική, καθώς και οι πιέσεις για περιορισμό δαπανών εντός του ΝΑΤΟ, ενδέχεται να επηρεάσουν αυτή την ισορροπία. Η τάση αυτή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρακολουθείται με προσοχή από το Λονδίνο.
Ταυτόχρονα, το καθεστώς των Βρετανικών Βάσεων εξακολουθεί να εγείρει πολιτικά και νομικά ζητήματα. Παρότι η κυριαρχία τους είναι κατοχυρωμένη διεθνώς, η συνύπαρξή τους με την Κυπριακή Δημοκρατία και την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί συχνά ερωτήματα σε σχέση με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου και την άσκηση κυριαρχίας. Τα ζητήματα αυτά, αν και δεν βρίσκονται στο προσκήνιο της τρέχουσας δημόσιας συζήτησης, συνιστούν ένα υπόβαθρο που επηρεάζει τις ευρύτερες πολιτικές ισορροπίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ανησυχίες της Βρετανίας φαίνεται να σχετίζονται λιγότερο με άμεσες απώλειες και περισσότερο με τη σταδιακή σχετικοποίηση του ρόλου της στην Κύπρο. Η ενίσχυση των κυπριακών υποδομών και η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της Λευκωσίας περιορίζουν την εξάρτηση της Δύσης από τις βρετανικές εγκαταστάσεις, χωρίς ωστόσο να τις καθιστούν άνευ σημασίας. Αντιθέτως, οδηγούν σε μια νέα ισορροπία, όπου η Κύπρος αναδεικνύεται σε ενεργό διαμορφωτή της περιφερειακής ασφάλειας.
Η εξέλιξη αυτή δεν σηματοδοτεί ρήξη, αλλά αναπροσαρμογή. Οι Βρετανικές Βάσεις παραμένουν σημαντικές για επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όμως καλούνται πλέον να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιλογών και εναλλακτικών. Για το Λονδίνο, η πρόκληση έγκειται στη διατήρηση της στρατηγικής του παρουσίας σε ένα νησί που επανατοποθετείται δυναμικά στον διεθνή χάρτη. Για τη Λευκωσία, η πρόκληση είναι η αξιοποίηση των συμμαχιών της με τρόπο που να ενισχύει την ασφάλεια και την κυριαρχία της, χωρίς να διαταράσσει τις λεπτές ισορροπίες της περιοχής.
ΚΡΙΣ ΜΙΧΑΗΛ

Off the Record
Οι αριθμοί της φτώχειας και η ττενέκκα
Οι αριθμοί τις περισσότερες φορές από το 2013 και το κλείσιμο των τραπεζών παρουσιάζουν μιαν σκληρή εικόνα, την εικόνα της πραγματικότητας με τη φτώχεια, την ανέχεια και την περιθωριοποίηση σημαντικού ποσοστού της κοινωνίας μας.
Το 2025, η Κύπρος καταγράφει ποσοστό 14,9% πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat με τον αριθμό να αντιστοιχεί σε περίπου 146.000 άτομα, έναντι 14,6% ή περίπου 140.000 ατόμων το 2024.
146 χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας είναι φτωχοποιημένοι και αυτό κανένας και τίποτα δεν μπορεί να το διαγράψει. Είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν «δικαίωμα» στην αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι οι συμπολίτες μας που δεν τους δόθηκε το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης και στερούνται ακόμα και τα βασικά αγαθά.
Μπορεί να πέρασαν οι εκλογές, μπορεί ο λαϊκισμός να ηττήθηκε, όμως, η αποχή αποδεικνύει ότι δεν είναι όλα θετικά στη χώρα μας. 14,9% των συνανθρώπων μας είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Και αν μετρήσουμε και όσους μετράνε ¨δεκάρες» από τα μέσα του μήνα για να περάσουν, τότε ίσως μας εκπλήξουν οι αριθμοί…
Ναι, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Από τη μια δείχνουν τα Α- και τα Β+ των Οικονομικών Οίκων και από την άλλη παρουσιάζουν μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της φτώχειας και της περιθωριοποίησης.
Που να βρουν, όμως, χρόνο οι πολιτικάντηδες… αυτοί μετράνε τις ζωές μας βάσει της ττενέκκας…
ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ
Off the Record
Πολιτική κατάσταση στην μετριότητα
Κι όμως θα επιμένουμε να καταγράφουμε τις διαφορετικές ταχύτητες της κυπριακής κοινωνίας ή αν προτιμάτε μεγάλου μέρους της αφενός και των πολιτικών αφετέρου, οι οποίες μας οδήγησαν σε πρωτοφανή αποτελμάτωση και στασιμότητα.
Εκτός κι αν πιστέψουμε τα λόγια του Αμερικανού πολυεκατομμυριούχου Ροκφέλερ , ότι οι πλούσιοι που ελέγχουν τον πλανήτη χρηματοδοτούν κινήματα, κόμματα , οργανώσεις ώστε να οδηγούν την πολιτική κατάσταση στην μετριότητα και το βάραθρο και να προκαλούν τη απαξίωση της πολιτικής, από τους νουνεχείς και ταλαντούχους ανθρώπους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για να κυριαρχούν οι μέτριοι που είναι και τα τσιράκια των πλουσίων.
Αν κοιτάξετε γύρω σας και την απαξίωση της πολιτικής ζωής και την πρόθεση των περισσοτέρων ψηφοφόρων να απέχουν από τις εκλογές, δίνοντας την ευκαιρία στους λίγους, κυρίως τους κομματικά εξαρτώμενους, να έχουν την ευχέρεια να εκλέξουν εκείνους που τους υποδεικνύουν, τότε μπορεί και να βρείτε δίκαιο στον Αμερικανό μεγιστάνα .
Κι αυτούς δεν τους ενδιαφέρει αν ψηφίσει μόνο το 40-60 % των ψηφοφόρων, που ουσιαστικά αποτελεί βιασμό της λαϊκής βούλησης και πλασματικό αποτέλεσμα, αφού δεν αντιπροσωπεύει το λαό, αλλά η εκλογή εκείνων που τους εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους.
ΡΟΚΦΕΛΕΡ
Off the Record
Συνένωση του κεντρώου χώρου τώρα;
Τζογαδόροι και μάλιστα υψηλού ρίσκου αποδεικνύονται οι αρχηγοί των κομμάτων του επονομαζόμενου καταταλαιπωρημένου ενδιάμεσου χώρου. Θα μας πείτε, ότι κάθε πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να γνωρίζει από τζόγο και ιδιαίτερα το ευγενές παιχνίδι του πόκερ, αφού η μπλόφα είναι τεράστιο κεφάλαιο στην πολιτική πρακτική. Φτάνει φυσικά από τις πολλές μπλόφες να μην ξεχνούν και τους κανόνες του παιχνιδιού.
Έτσι και οι ηγέτες των μικρών παίζουν μια παρτίδα πόκερ εν όψει νέων προσπαθειών για συνένωση κεντρώου χώρου. Ο καθένας κάνει το δικό του παιχνίδι, αλλά ενδέχεται τελικά να κερδίσει άλλος, αφού στην πορεία ελέω μπλοφών και άλλων τριβών θα υπάρξουν και οι συνήθεις αντιπαραθέσεις και πίκρες που αφήνονται στους τζογαδόρους, οι οποίοι θεωρούν ότι έχασαν λόγω των πονηράδων των συμπαικτών τους και όχι από δικά τους λάθη. Α, και να μην ξεχάσουμε ότι ο μεγάλος τους αδελφός το ΔΗΚΟ τους εγκατάλειψε γιατί δεν μπορεί ο Πρίγκιπας να επιδίδεται σε παρτίδες πόκερ χωρίς μεγάλα κέρδη…
Επιδίδονται οι κεντρώοι το τελευταίο διάστημα σε άνευ προηγουμένου πολιτικό παιχνίδι, με συναντήσεις και συζητήσεις, αλλά χωρίς κοινή συνάντηση των τεσσάρων…Σ’ αυτές τις συναντήσεις ο καθένας παραθέτει τις δικές του μύχιες επιθυμίες και ενίοτε αυτές (συναντήσεις) χρησιμοποιούνται και ως ψυχολογικές αναζητήσεις…
ΚΕΝΤΡΩΟΣ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record2 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ6 days agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
voulitv1 month agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 27/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 17/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ

