ΠΟΛΙΤΙΚΗ
LIVE/Αθώοι Συλλούρης και Τζιοβάνη: Αυτή είναι η ετυμηγορία στην πολύκροτη υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» – Δικαστής που διαφώνησε: Ποια κοινά υπέδειξε με την παύση Οδυσσέα Μιχαηλίδη – Ανάρμοστο ο Πρόεδρος της Βουλής να ενδιαφέρεται μόνο για πελάτες Τζιοβάννη
Αθώοι οι Δημήτρης Συλλούρης και Χριστάκης Τζιοβάνη απεφάνθη το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας με ψήφους 2-1 στην πολύκροτη υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» και του Al Jazeera. Στην αίθουσα επικράτησε έντονος πανηγυρισμός, με αγκαλιές, φιλιά και τους παρευρισκόμενους να χειροκροτούν, προκαλώντας την αντίδραση της Έδρας. «Είναι ανεπίτρεπτο», είπε ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου. Εμφανώς συγκινημένοι οι Συλλούρης και Τζιοβάνη.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, η έδρα είχε ξεκαθαρίσει πως αν και το ρεπορτάζ του Al Jazeera αποτέλεσε το έναυσμα για τη διερεύνηση της υπόθεσης σε σχέση με το πρόγραμμα ΚΕΠ και οδήγησε στην εκδίκαση της υπόθεσης, εντούτοις οι κατηγορίες όπως προκύπτουν δεν σχετίζονται με το βίντεο που δημοσίευσε το κανάλι, καθώς αυτό δεν αποτέλεσε μαρτυρικό υλικό.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η δύσκολη εξίσωση ενός πολιτικού τριγώνου: Το στρίμωγμα της Ειρήνης από ΑΚΕΛ και η ανατίναξη γεφυρών από Οδυσσέα
Το αποτύπωμα μιας μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ του ΑΚΕΛ και της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, σε συνδυασμό με τη σαφή οριοθέτηση μιας αποξενωμένης πολιτικής πορείας του Άλματος στο νέο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτή διατυπώνεται από τον ίδιο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αναδεικνύει ως βασικό πολιτικό συμπέρασμα τον κατακερματισμό που επικρατεί και στον άξονα της κεντροαριστεράς.
Το διαζύγιο Ειρήνης Χαραλαμπίδου – ΑΚΕΛ, αλλά και η πιθανή συμπόρευση της βουλεύτριας με το κόμμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, φέρνουν τον επικεφαλής του Άλματος ουσιαστικά αντιμέτωπο και με την ίδια την Εζεκία Παπαϊωάννου. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η σχέση Οδυσσέα – Ειρήνης και η προοπτική συνεργασίας τους οδηγούν το Άλμα σε μια ρητορική πολιτικής αποξένωσης, με έντονα αντισυστημικά χαρακτηριστικά, η οποία, ωστόσο, την ίδια στιγμή «ανατινάζει» όλες τις γέφυρες θεσμικής συνεργασίας.
Τα δεδομένα αυτά συνθέτουν μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση ενός πολιτικού τριγώνου, το οποίο –υπό άλλες συνθήκες– θα μπορούσε να αποτελέσει απάντηση στον άξονα της κεντροδεξιάς. Εκ των πραγμάτων, αυτό το σχήμα δεν φαίνεται πλέον λειτουργικό. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αναδύεται και μια σειρά ερωτημάτων για το μετεκλογικό σκηνικό, με πρώτο σταθμό την Προεδρία της Βουλής.
Θα μπορούσαν ΑΚΕΛ και Άλμα να συνεργαστούν; Το σενάριο αυτό, με τα σημερινά δεδομένα, μοιάζει να μην υφίσταται. Η υπόθεση Ειρήνης Χαραλαμπίδου και το ενδεχόμενο ένταξής της στο Άλμα έχουν οδηγήσει ουσιαστικά τα δύο κόμματα σε διαφορετικά πολιτικά χαρακώματα.
Η Εζεκία Παπαϊωάννου αντέδρασε έντονα στα όσα ανέφερε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου στη συνέντευξή της στον «Φ». Η ηγεσία του ΑΚΕΛ δείχνει διάθεση να μην αφήσει αναπάντητες τις δημόσιες τοποθετήσεις της τέως πλέον βουλεύτριάς του και εμφανίζεται αποφασισμένη να συντηρήσει την αντιπαράθεση. Από τους διαδρόμους του κόμματος της Αριστεράς προκύπτει το μήνυμα ότι η απώλεια από το «διαζύγιο» δεν θεωρείται τελικά τόσο σημαντική. Αντιθέτως, όπως αφήνεται να διαρρεύσει, η σύγκρουση φαίνεται να αγγίζει ευαίσθητες χορδές κομματικού πατριωτισμού και αυτό λειτουργεί υπέρ του κόμματος.
Η σχέση των δύο πλευρών είχε διαταραχθεί εδώ και αρκετό καιρό και η συνύπαρξή τους είχε καταστεί σε μεγάλο βαθμό τυπική, μέχρι που επήλθε η οριστική ρήξη. Μια εξέλιξη που θεωρείτο σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, από τη στιγμή που κυκλοφορούσαν φήμες για ένταξη της Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε άλλο κόμμα. «Δεν είναι όλα τα διαζύγια ρόδινα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει τρίτο πρόσωπο», σχολίασε χαρακτηριστικά κομματική πηγή, υποδεικνύοντας ότι η αντίδραση του ΑΚΕΛ δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική από τη στιγμή που κυκλοφορεί η πληροφορία ότι συζητείται η συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο του Άλματος.
«Εδώ είναι που τέλειωσε η σχέση μας – Απαράδεχτος ο Οδυσσέας»
«Εδώ είναι που τέλειωσε και η σχέση μας. Της λέγαμε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει. Δεν γίνεται να βγαίνει ο Οδυσσέας –απαράδεχτος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης– και να σου ζητά, ενώ είσαι εν ενεργεία βουλευτής, να μετακινηθείς στο κόμμα του ως υποψήφια, και εσύ να μη λες τίποτα. Να το αφήνεις ανοιχτό».
Αυτό ανέφερε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Sigma.
«Βγαίνει ο κύριος Χασαπόπουλος και μιλά για συμφωνία. Και πάλι δεν αισθάνεται την ανάγκη να διαχωρίσει τη θέση της και να πει ότι δεν πρόκειται να βρεθεί απέναντι από το ΑΚΕΛ και τον κόσμο της Αριστεράς. Το ανεχόμαστε και αυτό. Έρχεται μετά και στην εκπομπή της Κάτιας Σαββά και λέει ότι της αρέσουν τα “άλματα” χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Και όλοι το ερμηνεύουν ως έμμεση μετακίνηση στο Άλμα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
«Συνεργασία με κανένα»
Στην εξίσωση του σκηνικού εντάσσονται και οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη στο podcast του «Αλφα της Κυριακής». Ο επικεφαλής του Άλματος ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε θεσμική συνεργασία με κανένα κόμμα, υποστηρίζοντας ότι όλα τα κόμματα αποτελούν μέρος του συστήματος.
Όπως ανέφερε, το Άλμα έχει τη δική του πρόταση προς τους πολίτες και με αυτή θα πορευθεί, τόσο προς τις προεδρικές εκλογές όσο και στη Βουλή. Εάν συμφωνεί με πρόταση νόμου άλλου κόμματος, θα τη στηρίζει – και το ίδιο θα ισχύει αντίστροφα για προτάσεις του Άλματος. Ωστόσο, πρόκειται, όπως τόνισε, για ad hoc συνεργασίες και όχι για θεσμικές συμπράξεις.
Η τοποθέτηση αυτή, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, επιχειρεί να ενισχύσει το αντισυστημικό προφίλ του Άλματος. Μετεκλογικά, ωστόσο, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα ως προς το πώς θα κινηθεί το κόμμα και κατά πόσο αυτή η στρατηγική ενδέχεται να το οδηγήσει σε πολιτική απομόνωση, τόσο σε σχέση με την Προεδρία της Βουλής όσο και μακροπρόθεσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών.
Σε αυτό το πλαίσιο τίθεται και το ερώτημα κατά πόσο η Ειρήνη Χαραλαμπίδου θα επιθυμούσε να βρεθεί στα έδρανα ενός κόμματος που αποκλείει τη συγκρότηση συνεργασιών. Για το ΑΚΕΛ, πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να στηρίξει οποιονδήποτε υποψήφιο προερχόμενο από το Άλμα, είτε στον προκριματικό είτε στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας για την ανάδειξη Προέδρου της Βουλής.
Πηγή: https://www.philenews.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κατανοεί τις ίσες αποστάσεις από Ολγκίν η Κυβέρνηση, ενόχληση από τον τρόπο παρουσίασης γεγονότων για ΜΟΕ-Προετοιμασίες για τη συνάντηση
Η ενόχληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το άρθρο γνώμης της Προσωπικής Απεσταλμένης, Μαρία Άνχελα Ολγκίν για το Κυπριακό, στο οποίο υποστήριξε ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και οι Bουλευτικές Εκλογές, επηρεάζουν τη διαδικασία, ήταν από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερα έντονη, κάνοντας λόγο για «αστείο επιχείρημα», ωστόσο, η Κυβέρνηση στη συνέχεια έθεσε στο τραπέζι και τον προβληματισμό της για τις ίσες αποστάσεις που τηρούνται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαντά με ένσταση ο ΔΗΣΥ στο αίτημα Σύκα για διάταγμα που να αναστέλλει την διαγραφή του από το ψηφοδέλτιο-Συνεδριάζει την Τετάρτη η ηγεσία
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού αναμένεται να παρουσιαστούν ο Νίκος Σύκας και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στα πλαίσια αγωγής που καταχώρησε ο βουλευτής, σε σχέση με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για διαγραφή του από το ψηφοδέλτιο της Λεμεσού, ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, στην σκιά της καταγγελίας σε βάρος του για ξυλοδαρμό της συντρόφου του.
Μετά την καταχώρηση της αγωγής, στα πλαίσια της οποίας καταχωρήθηκε αίτηση για έκδοση διατάγματος με το οποίο θα αναστέλλεται η απόφαση του κόμματος μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης, το Δικαστήριο όρισε για σήμερα τη διαδικασία, ώστε ο ΔΗΣΥ να απαντήσει κατά πόσον αποδέχεται ή όχι το αίτημα της πλευράς του κ. Σύκα.
Θεωρείται δεδομένο πως ο ΔΗΣΥ, μέσω του δικηγόρου του Κρις Τριανταφυλλίδη, θα φέρει ένσταση στην έκδοση διατάγματος, αφού θέση του κόμματος, όπως διατυπώθηκε πολλάκις, είναι πως η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου είναι πολιτική και δεν υπάρχει έδαφος για να εξεταστεί από το Δικαστήριο, ενώ την ίδια ώρα χαρακτηρίζουν την ενέργεια του κ. Σύκα ως πρόωρη, αφού δεν έχει επικυρωθεί ακόμα η απόφαση από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο θα εξετάσει το θέμα στις 28 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η πλευρά του ΔΗΣΥ κατά πάσα πιθανότητα να ζητήσει χρόνο από το Δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις του, καθώς ο κ. Τριανταφυλλίδης – πέραν των άλλων – θα βρίσκεται σε άλλη διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Από την πλευρά του Νίκου Σύκα, ο δικηγόρος του, Χρίστος Πουργουρίδης, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, πριν από δύο εβδομάδες, υποστήριξε ότι «λήφθηκαν αποφάσεις που παραβιάζουν τους φυσικούς κανόνες της δικαιοσύνης που εφαρμόζονται στους πάντες και τα πάντα. Δεν μπορείς να παίρνεις μια απόφαση χωρίς να ακούσεις εκείνον τον οποίον εναντίον του παίρνεις την απόφαση. Συνεπώς θεωρούμε εκ πρώτης όψεως ότι υπάρχει μια απόφαση που δεν δικαιολογείται. Ο κάθε άνθρωπος τεκμαίρεται αθώος. Είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις που καταγγελίες που υποβάλλονται αποδεικνύονται τελικά ότι δεν ευσταθούν για τον Α ή το Β λόγο. Και επομένως θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι βεβιασμένη».
Κληθείς να σχολιάσει εάν έπρεπε να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση Δικαστηρίου πριν ο ΔΗΣΥ λάβει την απόφασή του, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι, «κατά κάποιο τρόπο αυτό λέμε ή διαφορετικά έχει το Καταστατικό Πρόνοιας, έχει Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία έπρεπε να ανατεθεί η διεξαγωγή έρευνας, να ακούσει τους εμπλεκόμενους, να ακούσει πρώτιστα τον ίδιο τον καταγγελλόμενο και μετά να ληφθούν αποφάσεις βάσει των προνοιών του ίδιου του Καταστατικού με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας».
Πάντως, η κίνηση του βουλευτή να προχωρήσει με αγωγή, δεν αναμένεται να επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις διαδικασίες στον ΔΗΣΥ, αφού μετά το Ανώτατο Συμβούλιο, θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι του κόμματος και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τη θέση του θα λάβει ο πρώην βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος επιλαχών, στις εσωκομματικές εκλογές για την επαρχία Λεμεσού.
Μέχρι τότε, ο ΔΗΣΥ αναμένεται ότι θα κλείσει επίσης και την τελευταία εκκρεμότητα στο ψηφοδέλτιό του, που αφορά τον πέμπτο υποψήφιο στην επαρχία Πάφου, λόγω της απόφασης του Πέτρου Μαυράκη να αποσυρθεί και να μην διεκδικήσει είσοδο στη Βουλή.
Συνεδριάζει την Τετάρτη η ηγεσία
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μετά την σημερινή διαδικασία, θα συγκληθεί η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, το απόγευμα της Τετάρτης, για να εξετάσει τα επόμενα βήματα του. Στη συνάντηση θα δώσει το παρών του και ο νομικός σύμβουλος, αλλά και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης.
Η ηγεσία αναμένεται να ενημερωθεί επίσημα από τον κ. Τριανταφυλλίδη για τις εξελίξεις ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθούν και τα επιχειρήματα που θα θέσει το κόμμα, ενώπιον Δικαστηρίου για υπεράσπιση των θέσεών του.
Πάντως, δεν αποκλείεται να εξεταστούν και άλλα ζητήματα που αφορούν την υπόθεση Σύκα, χωρίς προς το παρόν να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης, διαμηνύοντας ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά τη συγκεκριμένη συνεδρία.
Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά στην ποινική πτυχή της υπόθεσης Νίκου Σύκα, ο φάκελος της υπόθεσης στάλθηκε πριν από μερικές μέρες από το ΤΑΕ Λεμεσού στην Νομική Υπηρεσία, μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων, τόσο από πρόσωπα στην Αθήνα, όπου φαίνεται να έλαβε χώρα ο κατ’ ισχυρισμό ξυλοδαρμός της συντρόφου του βουλευτή, όσο και από την Κύπρο. Τα αδικήματα που διερευνώνται, σύμφωνα με την Αστυνομία, αφορούν άσκηση βίας, άσκηση ψυχολογικής βίας και επίθεση με πραγματική σωματική βλάβη και απειλή.
Πλέον, επαφίεται στο Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει τα στοιχεία που έχει ενώπιόν του και να αποφασίσει εάν από τα στοιχεία που παραθέτει η Αστυνομία προκύπτουν ή όχι, ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.
Σημειώνεται ότι για να ληφθεί ανακριτική κατάθεση από τον βουλευτή, άρθηκε η ασυλία του, με διαδικασία που διεξήχθη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
-
Off the Record3 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 week agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record4 weeks agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record4 weeks agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record2 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ2 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record5 days agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
Off the Record1 week agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

