ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαντά με ένσταση ο ΔΗΣΥ στο αίτημα Σύκα για διάταγμα που να αναστέλλει την διαγραφή του από το ψηφοδέλτιο-Συνεδριάζει την Τετάρτη η ηγεσία
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού αναμένεται να παρουσιαστούν ο Νίκος Σύκας και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στα πλαίσια αγωγής που καταχώρησε ο βουλευτής, σε σχέση με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για διαγραφή του από το ψηφοδέλτιο της Λεμεσού, ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, στην σκιά της καταγγελίας σε βάρος του για ξυλοδαρμό της συντρόφου του.
Μετά την καταχώρηση της αγωγής, στα πλαίσια της οποίας καταχωρήθηκε αίτηση για έκδοση διατάγματος με το οποίο θα αναστέλλεται η απόφαση του κόμματος μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης, το Δικαστήριο όρισε για σήμερα τη διαδικασία, ώστε ο ΔΗΣΥ να απαντήσει κατά πόσον αποδέχεται ή όχι το αίτημα της πλευράς του κ. Σύκα.
Θεωρείται δεδομένο πως ο ΔΗΣΥ, μέσω του δικηγόρου του Κρις Τριανταφυλλίδη, θα φέρει ένσταση στην έκδοση διατάγματος, αφού θέση του κόμματος, όπως διατυπώθηκε πολλάκις, είναι πως η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου είναι πολιτική και δεν υπάρχει έδαφος για να εξεταστεί από το Δικαστήριο, ενώ την ίδια ώρα χαρακτηρίζουν την ενέργεια του κ. Σύκα ως πρόωρη, αφού δεν έχει επικυρωθεί ακόμα η απόφαση από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο θα εξετάσει το θέμα στις 28 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η πλευρά του ΔΗΣΥ κατά πάσα πιθανότητα να ζητήσει χρόνο από το Δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις του, καθώς ο κ. Τριανταφυλλίδης – πέραν των άλλων – θα βρίσκεται σε άλλη διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Από την πλευρά του Νίκου Σύκα, ο δικηγόρος του, Χρίστος Πουργουρίδης, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, πριν από δύο εβδομάδες, υποστήριξε ότι «λήφθηκαν αποφάσεις που παραβιάζουν τους φυσικούς κανόνες της δικαιοσύνης που εφαρμόζονται στους πάντες και τα πάντα. Δεν μπορείς να παίρνεις μια απόφαση χωρίς να ακούσεις εκείνον τον οποίον εναντίον του παίρνεις την απόφαση. Συνεπώς θεωρούμε εκ πρώτης όψεως ότι υπάρχει μια απόφαση που δεν δικαιολογείται. Ο κάθε άνθρωπος τεκμαίρεται αθώος. Είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις που καταγγελίες που υποβάλλονται αποδεικνύονται τελικά ότι δεν ευσταθούν για τον Α ή το Β λόγο. Και επομένως θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι βεβιασμένη».
Κληθείς να σχολιάσει εάν έπρεπε να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση Δικαστηρίου πριν ο ΔΗΣΥ λάβει την απόφασή του, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι, «κατά κάποιο τρόπο αυτό λέμε ή διαφορετικά έχει το Καταστατικό Πρόνοιας, έχει Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία έπρεπε να ανατεθεί η διεξαγωγή έρευνας, να ακούσει τους εμπλεκόμενους, να ακούσει πρώτιστα τον ίδιο τον καταγγελλόμενο και μετά να ληφθούν αποφάσεις βάσει των προνοιών του ίδιου του Καταστατικού με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας».
Πάντως, η κίνηση του βουλευτή να προχωρήσει με αγωγή, δεν αναμένεται να επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις διαδικασίες στον ΔΗΣΥ, αφού μετά το Ανώτατο Συμβούλιο, θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι του κόμματος και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τη θέση του θα λάβει ο πρώην βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος επιλαχών, στις εσωκομματικές εκλογές για την επαρχία Λεμεσού.
Μέχρι τότε, ο ΔΗΣΥ αναμένεται ότι θα κλείσει επίσης και την τελευταία εκκρεμότητα στο ψηφοδέλτιό του, που αφορά τον πέμπτο υποψήφιο στην επαρχία Πάφου, λόγω της απόφασης του Πέτρου Μαυράκη να αποσυρθεί και να μην διεκδικήσει είσοδο στη Βουλή.
Συνεδριάζει την Τετάρτη η ηγεσία
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μετά την σημερινή διαδικασία, θα συγκληθεί η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, το απόγευμα της Τετάρτης, για να εξετάσει τα επόμενα βήματα του. Στη συνάντηση θα δώσει το παρών του και ο νομικός σύμβουλος, αλλά και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης.
Η ηγεσία αναμένεται να ενημερωθεί επίσημα από τον κ. Τριανταφυλλίδη για τις εξελίξεις ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθούν και τα επιχειρήματα που θα θέσει το κόμμα, ενώπιον Δικαστηρίου για υπεράσπιση των θέσεών του.
Πάντως, δεν αποκλείεται να εξεταστούν και άλλα ζητήματα που αφορούν την υπόθεση Σύκα, χωρίς προς το παρόν να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης, διαμηνύοντας ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά τη συγκεκριμένη συνεδρία.
Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά στην ποινική πτυχή της υπόθεσης Νίκου Σύκα, ο φάκελος της υπόθεσης στάλθηκε πριν από μερικές μέρες από το ΤΑΕ Λεμεσού στην Νομική Υπηρεσία, μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων, τόσο από πρόσωπα στην Αθήνα, όπου φαίνεται να έλαβε χώρα ο κατ’ ισχυρισμό ξυλοδαρμός της συντρόφου του βουλευτή, όσο και από την Κύπρο. Τα αδικήματα που διερευνώνται, σύμφωνα με την Αστυνομία, αφορούν άσκηση βίας, άσκηση ψυχολογικής βίας και επίθεση με πραγματική σωματική βλάβη και απειλή.
Πλέον, επαφίεται στο Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει τα στοιχεία που έχει ενώπιόν του και να αποφασίσει εάν από τα στοιχεία που παραθέτει η Αστυνομία προκύπτουν ή όχι, ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.
Σημειώνεται ότι για να ληφθεί ανακριτική κατάθεση από τον βουλευτή, άρθηκε η ασυλία του, με διαδικασία που διεξήχθη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αννίτα Δημητρίου: Επανεκλογή στην Προεδρία της Βουλής με 29 ψήφους
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, επανεκλέγηκε στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας με 29 ψήφους.
Η κ. Δημητρίου εξασφάλισε τη στήριξη των 17 βουλευτών του ΔΗΣΥ, των 8 του ΔΗΚΟ και των 4 της Άμεσης Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επανεκλογή της στο δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έλαβε συνολικά 19 ψήφους, προερχόμενες από τους 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και τους 4 βουλευτές του κινήματος Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο. Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ επέλεξαν να τηρήσουν αποχή κατά τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας.
Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, η κ. Δημητρίου είχε συγκεντρώσει 21 ψήφους από τον ΔΗΣΥ και την Άμεση Δημοκρατία, ενώ ο κ. Στεφάνου είχε λάβει επίσης 19 ψήφους από το ΑΚΕΛ και το Άλμα. Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, οι οποίοι εξασφάλισαν από 8 ψήφους έκαστος.
Η πρώτη συνεδρία της νέας Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 υπό την προεδρία του πρεσβύτερου βουλευτή, Ζαχαρίας Κουλίας, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η διαβεβαίωση των 56 νεοεκλεγέντων βουλευτών καθώς και των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.
Πολιτικό μήνυμα της ψηφοφορίας: Η επανεκλογή της Αννίτας Δημητρίου επιβεβαίωσε τη συνεργασία ΔΗΣΥ–ΔΗΚΟ–Άμεσης Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παράλληλα κατέδειξε ότι η νέα Βουλή ξεκινά τη θητεία της με έντονη πολυκομματικότητα και νέες ισορροπίες δυνάμεων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προεδρία της Βουλής: Η μάχη των ισορροπιών και οι πραγματικοί νικητές
Η σημερινή εκλογή Προέδρου της Βουλής δεν αποτελεί απλώς μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική αναμέτρηση της νέας Βουλής και ταυτόχρονα μια δοκιμασία ισχύος για τα κόμματα, τις συμμαχίες και τις μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες.
Η απόφαση του ΑΚΕΛ να κατεβάσει ως υποψήφιο τον Γενικό Γραμματέα του, Στέφανο Στεφάνου, άλλαξε τα δεδομένα και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια τριπλή μάχη ανάμεσα στην Αννίτα Δημητρίου, τον Στέφανο Στεφάνου και, υπό προϋποθέσεις, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι κανείς δεν διαθέτει από μόνος του την απαιτούμενη πλειοψηφία, γεγονός που καθιστά καθοριστικές τις αποφάσεις μικρότερων πολιτικών δυνάμεων όπως η Άμεση Δημοκρατία, το ΕΛΑΜ και το ΑΛΜΑ.
Πέρα όμως από τα πρόσωπα, το πραγματικό διακύβευμα είναι πολιτικό. Το ΔΗΚΟ βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου διλήμματος: να επιμείνει σε μια αυτόνομη πορεία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο ή να επιλέξει στρατόπεδο μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Κάθε επιλογή συνοδεύεται από πολιτικό κόστος αλλά και πιθανές μελλοντικές απολαβές.
Την ίδια στιγμή, η Άμεση Δημοκρατία αναδεικνύεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων. Οι τέσσερις ψήφοι της μπορεί να καθορίσουν όχι μόνο ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά και ποιος τελικά θα αναλάβει το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η σημερινή διαδικασία θα αποτελέσει πρόγευση των πολιτικών συσχετισμών που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια. Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής δεν θα αναδείξει μόνο έναν νικητή, αλλά και τους νέους άξονες συνεργασίας, αντιπαράθεσης και επιρροής που θα διαμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώτη εφαρμογή του νέου μοντέλου εκλογής Προέδρου της Βουλής
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΒουλευτικές εκλογές 2026 – Αναλυτικά αποτελέσματα και κατανομή εδρών
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
Off the Record3 weeks agoΟ Φούλης εν όπως τον σκαλαπούνταρο… εδείχτηκεν τους ούλλους!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20264 weeks agoΌσα πρέπει να ξέρετε πριν ψηφίσετε!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΦ. Παναγιώτου: «Στόχος μας μια νέα, πιο σύγχρονη και άμεση δημοκρατία»
-
EKLOGES20263 weeks agoΒουλευτικές Εκλογές 2026 – Ζωντανή Αναμετάδοση Αποτελεσμάτων από το ΡΙΚ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜε μία κενή θέση στο ψηφοδέλτιό του ως ένδειξη τιμής για τον Ανδρέα Νεοφύτου, το ΚΕΚΚ κατέρχεται με 55 υποψηφίους
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΣάλος από πρόταση υποψήφιου του ΕΛΑΜ για παρακολούθηση κομμάτων
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΤι δεν επιτρέπεται από την Παρασκευή μέχρι την ημέρα των εκλογών
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – H τελική της προεκλογικής περιόδου με χιούμορ! | Παρασκευή 22/05 στις 7μμ

