ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Α.Δαμιανού – Μεταρρύθμιση ΤΑ: Οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν αμέσως τους νόμους αντί να ψάχνουν ανύπαρκτα άλλοθι
«Εδώ και μέρες παρακολουθούμε με ανησυχία αλλά και προβληματισμό, την ανεπίκαιρη και αχρείαστη προσπάθεια της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να απαξιώσει την πολύ σημαντική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Άριστος Δαμιανού.
Αναλυτικά:
«Μια Μεταρρύθμιση που όπως είπαμε κατ’ επανάληψη δεν αποτελεί τις απόλυτες θέσεις των εμπλεκομένων αλλά τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Βάλαμε και εμείς πολύ νερό στο κρασί μας γιατί είδαμε τη μεγάλη εικόνα, την ανάγκη επίτευξης της Μεταρρύθμισης, την ανάγκη να δοθούν αυξημένες δυνατότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έστω και αν σημαντικές δικές μας θέσεις δεν εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής.
Η Μεταρρύθμιση ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022, σε λίγο μπαίνουμε στον Μάρτιο του 2024. Γιατί αλήθεια ο αρμόδιος Υπουργός άνοιξε τον χορό και χτες ο ίδιος ο Πρόεδρος μπήκε στον χορό της αποδόμησης της Μεταρρύθμισης; Νομιμοποιούμαστε να ισχυριστούμε ότι οι ανεπάρκειες και η κωλυσιεργία στην πορεία υλοποίησης προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία ψάχνει άλλοθι στους νομούς; Διερωτόμαστε, δεν είναι η κυβέρνηση που ύπνωττε και έπρεπε να τήν ξυπνήσουμε για να φέρει στη Βουλή εφαρμοστικό νόμο για να γίνουν εκλογές για τις Σχολικές Εφορείες; Αλήθεια, ο Πρόεδρος που διαμαρτύρεται για τον Ακάμα γνωρίζει που θα στεγαστεί ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου; Έχει ενημερωθεί από τον Υπουργό του για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε η προσπάθεια υλοποίησης των νόμων με το αυξημένο δικαίωμα κατανομής εδρών στην Αγία Νάπα; Έχει ενημερωθεί ότι ουσιαστικά εδώ και εννέα μήνες αναμένουμε εφαρμοστικούς της Μεταρρύθμισης νόμους από το Υπουργείο Εσωτερικών; Είναι η Βουλή, η Επιτροπή Εσωτερικών και τα κόμματα που ευθύνονται για αυτό; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να ηγείται της προσπάθειας αποδόμησης της Μεταρρύθμισης, ας ηγηθεί επιτέλους αποτελεσματικά της κυβέρνησης του.
Αναδεικνύουν ως μείζον ζήτημα τις τελικές ρυθμίσεις για το Δήμο Ακάμα. Kαι εδώ υπάρχει εξήγηση. Ομολογουμένως η στρέβλωση που προέκυψε με τον μεγάλο αριθμό αντιδημάρχων, είχε να κάνει με μια πολιτική πραγματικότητα της τότε εποχής. Τις παρασκηνιακές προσπάθειες της τότε κυβέρνησης, της οποίας ο νυν Πρόεδρος και ο νυν Υπουργός Εσωτερικών ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, να δώσει τον Ακάμα βορά στις ορέξεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και τη δική μας προσπάθεια να το αποτρέψουμε εντάσσοντας -ναι, όχι κατά τρόπο ενδεδειγμένο- τις κοινότητες του Ακάμα και της Λαόνας στους δύο υφιστάμενους Δήμους Πέγειας και Πόλεως Χρυσοχούς.
Εξάλλου, δεν είμαστε εμείς που ως υποψήφιοι τάζαμε λεγόμενη ήπια ανάπτυξη του Ακάμα στους κατοίκους των κοινοτήτων. Και όταν ασφαλώς προεκλογικά τάζεις λαγούς και πετραχήλια αλλά μετεκλογικά περνάς κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που εσύ δημιούργησες, μόνη σου έγνοια είναι ο Δήμος Ακάμα.
Αλλά, αλήθεια, αυτό ποια σχέση έχει με το γεγονός ότι πριν δεκαπέντε μέρες στην Επιτροπή Εσωτερικών μάς έλεγαν οι εκλεγμένοι της Επαρχίας Λευκωσίας ότι ούτε λογισμικά έχουν κατορθώσει να ενοποιήσουν, ούτε οριζόντια ενημέρωση υπάρχει, ούτε έτοιμα οργανογράμματα, άρα ούτε γνώση για το πώς και ποιοι θα μεταφερθούν από τους Δήμους και το κέντρο, για σκοπούς πολεοδομίας και αδειοδοτήσεων, στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης; Και είναι από αυτούς τους Οργανισμούς που θα κριθεί η Μεταρρύθμιση.
Να αποκαλύψω, ότι δεν έχει υπάρξει καν συνεννόηση του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών και της Πολεοδομίας με τους δημόσιους υπαλλήλους που θα κληθούν να μεταφερθούν στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και ότι απειλούνται με πειθαρχικά μέτρα σε περίπτωση άρνησης τους; Να αποκαλύψω ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια που δεν συνέρχονται όπως θα έπρεπε; Το δε Συμβούλιο Λευκωσίας έχει να συνέλθει από τον περασμένο Νοέμβριο. Για όλα αυτά ευθύνονται οι νόμοι; Ευθύνεται η Βουλή; Ευθύνεται η Επιτροπή Εσωτερικών, η οποία εισέπραττε διθυράμβους από το σύνολο των εμπλεκομένων για το επίτευγμα της Μεταρρύθμισης;
Αν τα λέμε όλα αυτά δεν είναι διότι δεν θέλουμε να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο ευθύνης, γιατί εμείς το αναλαμβάνουμε. Κάθε μήνα ασκούμε Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, κάθε μήνα στέλνουμε επιστολές, κάθε μήνα δημοσιοποιούμε τις ανησυχίες μας για την πορεία υλοποίησης, γιατί εμείς θέλουμε να υλοποιηθεί η Μεταρρύθμιση και ασκούμε πολιτική πίεση για να βρεθούν λύσεις. Δεν διστάσαμε κατά τη διάρκεια των δύσκολων συζητήσεων στη Βουλή να συγκρουστούμε με κατεστημένα για το καλό των πολιτών. Δεν ψάχνουμε άλλοθι για την ανεπάρκεια και την κωλυσιεργία στην εφαρμογή της Μεταρρύθμισης.
Αυτό που εισπράττουμε ανά το παγκύπριο είναι την αδυναμία και την έλλειψη πολιτικής βούλησης αυτής της κυβέρνησης να συγκρουστεί με κατεστημένα για να επιβληθούν οι νόμοι και να εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση. Είναι την αδυναμία της να πάρει θέση και να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι από τις σκοπιμότητες και τα εμπόδια που τίθενται από ορισμένους επιτήδειους στην πορεία υλοποίησης της Μεταρρύθμισης, που εισπράττουμε.
Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις του αρμόδιου Υπουργού, επέλεξα συνειδητά να κρατήσω χαμηλούς τόνους γιατί η Επιτροπή Εσωτερικών είναι εταίρος εκείνων που καλούνται να εφαρμόσουν τη Μεταρρύθμιση. Του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ένωσης Δήμων, της Ένωσης Κοινοτήτων, των τοπικών αρχόντων. Η Βουλή ψηφίζει, δεν εφαρμόζει νόμους. Όμως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους ως ορίζει ο νόμος και να σταματήσουν να αναθεματίζουν τους νόμους και να αποδομούν τη Μεταρρύθμιση.
Σε τέσσερις μήνες έχουμε εκλογές και θα ήταν μέγα λάθος να στείλουν το μήνυμα στους πολίτες ότι δεν αξίζει να ψηφίσουν για τη Μεταρρύθμιση, δεν αξίζει να ψηφίσουν στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί η Μεταρρύθμιση όντως δημιουργεί δυνατότητες τις οποίες εκείνοι που καλούνται να εφαρμόσουν τους νόμους, αν το πράξουν με επιτυχία αυτό θα αποβεί προς όφελος των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών, τις ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως της πιο άμεσης μορφής δημοκρατίας.
Αλλά για να γίνει πράξη η Μεταρρύθμιση πρέπει αμέσως να τερματιστεί αυτή η ανεπίκαιρη, αχρείαστη, ζημιογόνα συζήτηση. Μετά την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης έχουμε άπλετο χρόνο και στρεβλώσεις να διορθώσουμε και περαιτέρω βελτιώσεις να επιφέρουμε. Αλλά σήμερα μοναδικό καθήκον και ευθύνη των αρμοδίων είναι να εφαρμόσουν τους νόμους και όχι να ψάχνουν ανύπαρκτα άλλοθι».
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record1 week agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record1 week agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record5 days agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record5 days agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών

