ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αύξηση στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις
Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν οι θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις έως σήμερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, μιας και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 28 νεκροί σε 25 θανατηφόρα τροχαία, σημειώνοντας αύξηση στο 30%. Πιο συγκεκριμένα, την αντίστοιχη περσινή περίοδο σημειώθηκαν 16 οδικές συγκρούσεις με 17 νεκρούς.
Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο υπαστυνόμος του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, Τάσος Ασιήκκης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αύξηση στις οδικές συγκρούσεις για το 2024 σε σχέση με το 2023, ωστόσο, τόνισε ότι είμαστε στα επίπεδα 2022. Παρ’ όλ’ αυτά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θα πρέπει να προβαίνουμε σε στατιστική ανάλυση όχι συγκρίνοντας τη φετινή χρονιά με την περσινή αλλά σε βάθος ετών. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ασιήκκης στην «Κ», εντός Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, σε μια προσπάθεια να εξεταστούν οι φετινές οδικές συγκρούσεις, ενώ αναμένεται να μελετηθούν εισηγήσεις. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο υπουργός Μεταφορών, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, καθώς και στελέχη της Αστυνομίας.
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις κάμερες
Οι πρώτες κάμερες άρχισαν να λειτουργούν την 1η Ιανουαρίου 2022, καταγράφοντας συγκεκριμένες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Διόμισι χρόνια μετά στους κυπριακούς δρόμους έχουν εγκατασταθεί συνολικά 90 σταθερές κάμερες, ενώ από την Αστυνομία Κύπρου για βεβαίωση οδικών παραβάσεων χρησιμοποιούνται και 20 κινητές κάμερες.
Από την ημέρα εφαρμογής του συστήματος φωτοεπισήμανσης το 2022, είχαμε 35 θανατηφόρα με 37 νεκρούς, ενώ το 2023 σημειώθηκαν 32 θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα 34 νεκρούς. Το δε έτος πριν από την εφαρμογή του συστήματος φωτοεπισήμανσης, το 2021, σημειώθηκαν 44 θανατηφόρα τροχαία και 45 νεκρούς. Παρατηρείται λοιπόν ελαφρά μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων.
Εβδομάδα θανατηφόρων τροχαίων
Ως από τις χειρότερες βδομάδες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εβδομάδα από τις 19 έως τις 25 Αυγούστου, αφού τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αντίστοιχα τροχαία δυστυχήματα.
Πιο συγκεκριμένα την περασμένη Δευτέρα 19 Αυγούστου ανακοινώθηκε ο θάνατος της Ανδρούλα Νεοφύτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό, ενώ την επόμενη μέρα, Τρίτη 20 Αυγούστου, ο Νεόφυτος Κωνσταντή και ο Πωλ Τζούλιους άφησαν την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο. Τρες μέρες μετά την Παρασκευή 23 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή ο πρώην προπονητής του ΑΠΟΕΛ, Γιώργος Πλατής.
Από τον «χάρτη» των οδικών συγκρούσεων δεν έλειψαν και τα σοβαρά τροχαία. Την περασμένη Δευτέρα 19 Αυγούστου δύο ανήλικοι ηλικίας 14 και 12, οι οποίοι επέβαιναν σε ποδήλατο τραυματίστηκαν από διερχόμενο οδηγό στην Πάφο. Την ίδια μέρα, σε οδική σύγκρουση στη Λεμεσό, τραυματίστηκαν επτά πρόσωπα, εκ των οποίων τα δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Η τελευταία σοβαρή οδική σύγκρουση σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο 24 Αυγούστο, όταν μία 32χρονη μητέρα και η τρίχρονη κόρη της τραυματίστηκαν, με το τρίχρονο κορίτσι να εκτινάσσεται εκτός οχήματος.
Φωτογραφία από την οδική σύγκρουση που έχασε τη ζωή της η Ανδρούλα Νεοφύτου
Δεκάδες έλεγχοι και κατασχέσεις οχημάτων
Οι προσπάθειες από πλευράς Αστυνομίας προκειμένου να μειωθούν οι οδικές συγκρούσεις από την Παρασκευή μέχρι και τα ξημερώματα Δευτέρας 26 Αυγούστου στη Λεμεσό ελέγχθηκαν 512 οχήματα και 561 πρόσωπα, ενώ έγιναν 112 έλεγχοι αλκοτέστ, από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι 19 άτομα οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλης. Επίσης, έγιναν 141 καταγγελίες για άλλα τροχαία αδικήματα, προέκυψαν 14 τροχαίες υποθέσεις εναντίον οδηγών και κατασχέθηκαν πέντε αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες.
Επίσης, στην Πάφο η Τροχαία το τριήμερο προχώρησε σε 179 τροχαίες καταγγελίες, με τις πέντε να αφορούν οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, τέσσερις για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, 61 για οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα και οι υπόλοιπες μικρότερες τροχαίες παραβάσεις.
Η μέρα και η ώρα με τα περισσότερα τροχαία
Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου το Σάββατο είναι η ημέρα με τις περισσότερες θανατηφόρες συγκρούσεις, μιας και σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων 4 ετών (2019-2023), το ποσοστό ανέρχεται στο 21,80%, ενώ δεύτερη χειρότερη μέρα είναι η Κυριακή, με το ποσοστό να φτάνει στο 15,64%. Πιο συγκεκριμένα τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Σάββατο έχουν καταγραφεί τα περισσότερα τροχαία (44), ενώ η μέρα με τα λιγότερα είναι η Τρίτη με ποσοστό 8,53% και 18 τροχαία.

Οι χειρότερες ώρες την τελευταία τετραετία
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας την τελευταία τετραετία οι περισσότερες θανατηφόρες συγκρούσεις έχουν συμβεί τις ώρες μεταξύ 16:00-19:59. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω χρονική περίοδος είναι πρώτη στη λίστα αφού έχουν καταγραφεί 48 θανατηφόρες συγκρούσεις (22,75%). Τα λιγότερα θανατηφόρα τροχαία έχουν καταγραφεί τις ώρες μεταξύ 04:00-07:59, με μόλις 24 τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Oι θανατηφόρες συγκρούσεις από την ίδρυση της Δημοκρατίας
Όπως γίνεται αντιληπτό και από τον πίνακα πιο κάτω, παρατηρείται συνεχής μείωση των θανατηφόρων συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια ειδικά από το 2018 και μετέπειτα, ενώ από την ίδρυση της Δημοκρατίας (1960), συνολικά έχασαν την ζωή τους πέραν των 6.000 προσώπων.
Όσο αφορά τη χειρότερη χρονιά, αυτή είναι το 1973, αφού καταγράφηκαν συνολικά 162 θάνατοι αριθμός αρκετά υψηλός. Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι οι χρονιές 1992- 1996, όπου απαριθμούν πέραν των 600 νεκρών.

Πηγή: Kathimerini
Βουλευτικές Εκλογές 2026
Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ
Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:
Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου
Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ
Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ
Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος
🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.
🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.
📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record1 week agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record1 week agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record5 days agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record1 month agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record5 days agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών

