ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρήξη με βάθος χρόνου στο ΑΚΕΛ: Οι προεδρικές του 2023 άνοιξαν το χάσμα με τη Χαραλαμπίδου – Τι αποκάλυψαν Στεφάνου και Κουκουμάς
Η πολιτική απόφαση δεν τελειώνει τη στιγμή που λαμβάνεται. Συνεχίζεται — και συχνά κρίνεται — από τον τρόπο που διαχειρίζεται το κόμμα την επόμενη ημέρα. Στην περίπτωση του ΑΚΕΛ, η ηγεσία κινήθηκε άμεσα, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη ρήξη με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου και να αποτρέψει ερμηνείες που θα άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης της γραμμής του κόμματος.
Δεν ήταν τυχαίο ότι στο προσκήνιο βγήκε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας, Στέφανος Στεφάνου, πλαισιωμένος από τον εκπρόσωπο Τύπου Γιώργο Κουκουμά. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους στόχευαν στο να εξηγηθεί γιατί το Πολιτικό Γραφείο κατέληξε στην απόφαση να θέσει τη βουλεύτρια εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της κυπριακής Αριστεράς.
Από τις δηλώσεις τους προκύπτει ότι η απόφαση δεν περιορίστηκε στις πρόσφατες κινήσεις ή στα σενάρια περί πολιτικής μετακίνησης. Όπως κατέστη σαφές, ανασύρθηκαν και παλαιότερα δεδομένα — με κομβικό σημείο τη στάση της κ. Χαραλαμπίδου κατά τις προεδρικές εκλογές του 2023. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου θεωρούν πως εκείνη η περίοδος αποτέλεσε σημείο καμπής: μια στάση που, κατά την ηγεσία, υπονόμευσε την εσωτερική συνοχή του κόμματος σε μια κρίσιμη αναμέτρηση για την εκλογή του Ανδρέα Μαυρογιάννη και την απομάκρυνση της Δεξιάς από την εξουσία.
Το μήνυμα ήταν σαφές: η ανοχή έχει όρια.
Μιλώντας στον Άστρα, ο Στέφανος Στεφάνου — γνωρίζοντας ότι απευθύνεται σε ακροατήριο με έντονη κομματική αναφορά — σημείωσε πως το ΑΚΕΛ επέδειξε υπομονή όχι μόνο το τελευταίο διάστημα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιος να παραμένει σε ένα κόμμα και ταυτόχρονα να διατηρεί ανοικτούς διαύλους με άλλους πολιτικούς χώρους, προβάλλοντας μάλιστα δημόσια τέτοιες επαφές.
Σε παρέμβασή του στο ΡΙΚ, ο γενικός γραμματέας ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένος:
«Την ώρα που δίναμε τη σκληρή μάχη των προεδρικών εκλογών του 2023, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου δεν ήταν μαζί μας. Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν τότε, επιλέξαμε να δούμε πώς θα συνεχίσουμε».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Γιώργος Κουκουμάς μιλώντας στον Alpha. Υπενθύμισε ότι το κόμμα έδωσε το 2023 μια κρίσιμη πολιτική μάχη, στην οποία η κ. Χαραλαμπίδου δεν συστρατεύθηκε. Παρόλα αυτά, όπως είπε, η ηγεσία προσπάθησε να αφήσει πίσω την πικρία και να αναζητήσει μια νέα βάση συνεργασίας — προσπάθεια που, σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, δεν βρήκε ανταπόκριση.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στο θέμα των πολιτικών προθέσεων της πρώην πλέον βουλεύτριας. Από την πλευρά της Εζεκία Παπαϊωάννου θεωρείται ασύμβατο κάποιος να δηλώνει ανοικτός σε μετακίνηση προς άλλο κόμμα, ενώ εξακολουθεί να κατέχει θέση σε έναν πολιτικό σχηματισμό με σαφείς αρχές. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, μια τέτοια στάση δεν είναι ούτε έντιμη απέναντι στο κόμμα ούτε απέναντι στους πολίτες που εξέλεξαν τη συγκεκριμένη βουλεύτρια.
Η ευθύνη του αδιεξόδου
Από τις χθεσινές δημόσιες παρεμβάσεις προκύπτει ξεκάθαρα ότι το ΑΚΕΛ αποδίδει στην ίδια τη Χαραλαμπίδου την ευθύνη για το αδιέξοδο. Ο Στέφανος Στεφάνου αποκάλυψε ότι εδώ και μήνες υπήρχε προσπάθεια εξεύρεσης τρόπου συνέχισης της συνεργασίας, καθώς πλησίαζε το τέλος της τρίτης της θητείας. Όπως είπε, επί μακρόν δεν υπήρξε σαφής απάντηση για τις προθέσεις της, ενώ απορρίφθηκε η πρόταση που της κατατέθηκε χωρίς να υπάρξει εναλλακτική εισήγηση.
Παράλληλα, παραμένει — σύμφωνα με το κόμμα — ασαφές αν προτίθεται να διεκδικήσει επανεκλογή με άλλο πολιτικό σχηματισμό.
Το ζήτημα των θητειών
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το καταστατικό όριο θητειών. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ υπενθυμίζει ότι από το 1990 μέχρι σήμερα μόνο έξι από τους συνολικά 65 βουλευτές αποτέλεσαν εξαίρεση, ενώ οι υπόλοιποι παρέδωσαν τη σκυτάλη όταν συμπλήρωσαν το προβλεπόμενο όριο.
Ο Στέφανος Στεφάνου ξεκαθάρισε ότι το καταστατικό δεν προβλέπει εξαίρεση στην περίπτωση Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας πως ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν μόνο για τον στενό ηγετικό πυρήνα του κόμματος.
Αλλαγές στη Βουλή
Το ΑΚΕΛ ενημέρωσε επισήμως την Πρόεδρο της Βουλής ότι η Ειρήνη Χαραλαμπίδου παύει να αποτελεί μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Την προεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναλαμβάνει πλέον ο Γιώργος Κουκουμάς.
Παρά ταύτα, το κόμμα αποφάσισε να μην επιδιώξει αλλαγές στη σύνθεση των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών επιτροπών στις οποίες συμμετέχει η κ. Χαραλαμπίδου, ούτε να εγείρει ζήτημα για τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά κοινοβουλευτικά σώματα — μια κίνηση που ερμηνεύεται ως θεσμική διαφοροποίηση, παρά την πολιτική ρήξη.
#exAformis
#ExAformis – Δείκτης Αξιολόγησης Βουλευτών | Τρίτη 12/05 στις 5μμ
📺Σήμερα στις 5μμ στο #exAformis του Vouli.TV παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του Δείκτη Αξιολόγησης Βουλευτών, ενός καινοτόμου εργαλείου που καταγράφει και αναλύει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα μέσα από αντικειμενικά και μετρήσιμα δεδομένα.
Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, καθώς οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πραγματικό κοινοβουλευτικό έργο των βουλευτών, πέρα από συνθήματα και προεκλογικές υποσχέσεις.
🔹 Ποιες ήταν οι πιο ενεργές κοινοβουλευτικές παρουσίες;
🔹 Πώς αξιολογείται η δράση των βουλευτών;
🔹 Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τη λειτουργία του κοινοβουλίου;
Ο Χάρης Θεραπής φιλοξενεί τον Εκτελεστικό Διευθυντή του OxYGen for Democracy, Γιώργος Ησαΐα, και τον δημοσιογράφο Στέλιο Ξιουρή, σε μια ουσιαστική συζήτηση για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αξία της τεκμηριωμένης ενημέρωσης στην προεκλογική περίοδο.
📍 Σήμερα στις 5μμ στο Vouli.TV και στα ψηφιακά μέσα της Unitrust Media.
Behind Politics
Behind Politics | Επεισόδιο 5: Ρίκκος Μαππουρίδης, Τρίτη 12/05 στις 6μμ
Η λειτουργία της πολιτικής σκηνής και ο τρόπος λήψης αποφάσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας συζήτησης του Behind Politics, με φιλοξενούμενο τον Ρίκκο Μαππουρίδη, δικηγόρος, πρώην βουλευτής με τον Δημοκρατικό Συναγερμό και πρώην εισαγγελέας της Δημοκρατίας, σε μια εκπομπή που παρουσιάζει ο Παύλος Λιασίδης.
Στη διάρκεια της εκπομπής έγινε μια ουσιαστική ανάλυση της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού συστήματος, με έμφαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στις ισορροπίες που διαμορφώνονται μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον βαθμό ύπαρξης διακομματικών συνεργασιών, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο κατά πόσο αυτές αποτελούν ουσιαστικό εργαλείο για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων, όπως το Κυπριακό και η φορολογική μεταρρύθμιση.
Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης οι δυνατότητες που έχουν οι βουλευτές στην προώθηση νέων νομοθεσιών, αλλά και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν, με έμφαση στα στενά θεσμικά πλαίσια μέσα στα οποία καλούνται να κινηθούν.
Παράλληλα, συζητήθηκε το ζήτημα των εισηγητικών εκθέσεων, με αναφορές στο γιατί συχνά χάνονται στην πορεία της νομοθετικής διαδικασίας και κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν ως ένα είδος προοιμίου ενός νόμου.
Μια συζήτηση με θεσμικό και πολιτικό βάθος, που φωτίζει κρίσιμες πτυχές της λειτουργίας του κοινοβουλίου και των διαδικασιών που καθορίζουν τη λήψη αποφάσεων, ζωντανά και αποκλειστικά στο Vouli TV.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 12/05 στις 7μμ
Με την προεκλογική περίοδο να κορυφώνεται ενόψει των βουλευτικών εκλογών, στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» βρέθηκαν τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Ο Χάρης Θεραπής συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και έντονες τοποθετήσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Φωτεινή Χαραλάμπους (ΑΚΕΛ, Λάρνακα), Ελευθέριος Αντωνίου (ΔΗΠΑ, Λευκωσία) και Μιχάλης Καλοπαίδης (Volt, Λάρνακα), καταθέτοντας τις θέσεις τους για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εξεύρεση προσιτής κατοικίας και τα μέτρα που πρέπει να λάβει το κράτος για στήριξη της στεγαστικής πολιτικής.
• Τα υψηλά επιτόκια και τη δυσκολία δανειοδότησης των νέων ζευγαριών, καθώς και τις πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά από το αυξημένο κόστος ζωής.
• Τις αδυναμίες του κοινωνικού κράτους και κατά πόσο λειτουργεί ισότιμα για όλους τους πολίτες ή εξυπηρετεί κυρίως όσους έχουν πρόσβαση στους μηχανισμούς εξουσίας.
• Τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος, αλλά και τη στροφή μέρους της κοινωνίας προς νεοφανή και «αντισυστημικά» κόμματα.
• Τις χαμηλές συντάξεις, τα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων και τη διαχείριση του ελλείμματος που δημιουργήθηκε στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
• Τον ρόλο που μπορεί να έχει το κράτος με πιο παρεμβατική πολιτική στην οικονομία, με αναφορές στη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών και στη μείωση των οικονομικών ανισοτήτων.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
-
Off the Record1 month agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record1 month agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
voulitv4 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 31/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΟικολόγοι: Ολοκληρώθηκε η επικύρωση ψηφοδελτίου – Οι 56 υποψήφιοι
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

