Από τα τέλη Ιανουαρίου, ο ενεργειακός χάρτης της κυπριακής ΑΟΖ αλλάζει, σηματοδοτώντας το τέλος μιας εποχής που ξεκίνησε το 2011 με την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο «12». Η κοινοπραξία Total-ENI-Kogas ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τα τεμάχια «2», «3» και «9», ολοκληρώνοντας τη φάση εξερεύνησής τους. Αυτή η απόφαση μειώνει τα τεμάχια που διαχειρίζεται η ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ από επτά σε τέσσερα, ενώ σηματοδοτεί και την αποχώρηση της νοτιοκορεατικής Kogas από την Κύπρο έπειτα από 12 χρόνια παρουσίας.

Χωρίς αξιοποιήσιμα κοιτάσματα

Η απόφαση εγκατάλειψης των τριών τεμαχίων δεν συνδέεται μόνο με τη μείωση κόστους, αλλά και με την απουσία θετικών ευρημάτων. Το 2014, η ΕΝΙ-Kogas πραγματοποίησε δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «9» («Ονασαγόρας» και «Αμαθούσα»), οι οποίες δεν εντόπισαν κοιτάσματα. Αντίστοιχα, το 2018, η προσπάθεια γεώτρησης στο τεμάχιο «3» (στόχος «Σουπιά») εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά πλοία, οδηγώντας στην ακύρωσή της. Επιπλέον, τα τεμάχια «2» και «3» βρίσκονται στο επίκεντρο της τουρκικής διεκδίκησης για λογαριασμό του ψευδοκράτους, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποχώρηση της Total-ENI-Kogas από τα συγκεκριμένα τεμάχια δεν επηρεάζει τα σχέδια ανάπτυξης του κοιτάσματος «Κρόνος» στο τεμάχιο «6». Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να προκηρύξει νέο γύρο αδειοδοτήσεων για τα εγκαταλελειμμένα τεμάχια, προσελκύοντας ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες. Το 2025 είναι κρίσιμη χρονιά, καθώς τότε λήγουν οι άδειες και σε άλλα τεμάχια που διαχειρίζεται η κοινοπραξία.

Νέα γεώτρηση στο τεμάχιο «5»

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, το γεωτρύπανο Valaris DS-9 ξεκίνησε εργασίες στο τεμάχιο «5» («Ηλέκτρα»), υπό την Exxon-Qatar Energy. Η συγκεκριμένη γεώτρηση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υπάρχει η ελπίδα ανακάλυψης μεγάλου κοιτάσματος τύπου «Ζορ», με αποθέματα φυσικού αερίου μεταξύ 15-30 tcf. Μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, παρατηρείται αυξημένη τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή, με πολεμικά αεροσκάφη τύπου ATR 72-600 MPA να πραγματοποιούν συχνές πτήσεις επιτήρησης, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμποδίσει τις εργασίες.

Διαπραγματεύσεις με Chevron για το «Αφροδίτη»

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Chevron για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Αν και η προθεσμία για την υποβολή νέου αναπτυξιακού σχεδίου έληξε στις αρχές Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε νέα παράταση, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος.

Παράλληλα, εκκρεμεί η συμφωνία διαμοιρασμού του κοιτάσματος με το Ισραήλ, λόγω του γειτονικού κοιτάσματος «Ισάι». Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Παπαναστασίου, το θέμα βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να διευθετηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.