ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαντά με ένσταση ο ΔΗΣΥ στο αίτημα Σύκα για διάταγμα που να αναστέλλει την διαγραφή του από το ψηφοδέλτιο-Συνεδριάζει την Τετάρτη η ηγεσία
Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού αναμένεται να παρουσιαστούν ο Νίκος Σύκας και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στα πλαίσια αγωγής που καταχώρησε ο βουλευτής, σε σχέση με την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για διαγραφή του από το ψηφοδέλτιο της Λεμεσού, ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, στην σκιά της καταγγελίας σε βάρος του για ξυλοδαρμό της συντρόφου του.
Μετά την καταχώρηση της αγωγής, στα πλαίσια της οποίας καταχωρήθηκε αίτηση για έκδοση διατάγματος με το οποίο θα αναστέλλεται η απόφαση του κόμματος μέχρι την εκδίκαση της κυρίας αίτησης, το Δικαστήριο όρισε για σήμερα τη διαδικασία, ώστε ο ΔΗΣΥ να απαντήσει κατά πόσον αποδέχεται ή όχι το αίτημα της πλευράς του κ. Σύκα.
Θεωρείται δεδομένο πως ο ΔΗΣΥ, μέσω του δικηγόρου του Κρις Τριανταφυλλίδη, θα φέρει ένσταση στην έκδοση διατάγματος, αφού θέση του κόμματος, όπως διατυπώθηκε πολλάκις, είναι πως η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου είναι πολιτική και δεν υπάρχει έδαφος για να εξεταστεί από το Δικαστήριο, ενώ την ίδια ώρα χαρακτηρίζουν την ενέργεια του κ. Σύκα ως πρόωρη, αφού δεν έχει επικυρωθεί ακόμα η απόφαση από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο θα εξετάσει το θέμα στις 28 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η πλευρά του ΔΗΣΥ κατά πάσα πιθανότητα να ζητήσει χρόνο από το Δικαστήριο προκειμένου να καταθέσει τις θέσεις του, καθώς ο κ. Τριανταφυλλίδης – πέραν των άλλων – θα βρίσκεται σε άλλη διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας.
Από την πλευρά του Νίκου Σύκα, ο δικηγόρος του, Χρίστος Πουργουρίδης, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, πριν από δύο εβδομάδες, υποστήριξε ότι «λήφθηκαν αποφάσεις που παραβιάζουν τους φυσικούς κανόνες της δικαιοσύνης που εφαρμόζονται στους πάντες και τα πάντα. Δεν μπορείς να παίρνεις μια απόφαση χωρίς να ακούσεις εκείνον τον οποίον εναντίον του παίρνεις την απόφαση. Συνεπώς θεωρούμε εκ πρώτης όψεως ότι υπάρχει μια απόφαση που δεν δικαιολογείται. Ο κάθε άνθρωπος τεκμαίρεται αθώος. Είναι σε πάρα πολλές περιπτώσεις που καταγγελίες που υποβάλλονται αποδεικνύονται τελικά ότι δεν ευσταθούν για τον Α ή το Β λόγο. Και επομένως θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι βεβιασμένη».
Κληθείς να σχολιάσει εάν έπρεπε να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση Δικαστηρίου πριν ο ΔΗΣΥ λάβει την απόφασή του, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι, «κατά κάποιο τρόπο αυτό λέμε ή διαφορετικά έχει το Καταστατικό Πρόνοιας, έχει Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία έπρεπε να ανατεθεί η διεξαγωγή έρευνας, να ακούσει τους εμπλεκόμενους, να ακούσει πρώτιστα τον ίδιο τον καταγγελλόμενο και μετά να ληφθούν αποφάσεις βάσει των προνοιών του ίδιου του Καταστατικού με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας».
Πάντως, η κίνηση του βουλευτή να προχωρήσει με αγωγή, δεν αναμένεται να επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις διαδικασίες στον ΔΗΣΥ, αφού μετά το Ανώτατο Συμβούλιο, θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι του κόμματος και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τη θέση του θα λάβει ο πρώην βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος επιλαχών, στις εσωκομματικές εκλογές για την επαρχία Λεμεσού.
Μέχρι τότε, ο ΔΗΣΥ αναμένεται ότι θα κλείσει επίσης και την τελευταία εκκρεμότητα στο ψηφοδέλτιό του, που αφορά τον πέμπτο υποψήφιο στην επαρχία Πάφου, λόγω της απόφασης του Πέτρου Μαυράκη να αποσυρθεί και να μην διεκδικήσει είσοδο στη Βουλή.
Συνεδριάζει την Τετάρτη η ηγεσία
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μετά την σημερινή διαδικασία, θα συγκληθεί η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, το απόγευμα της Τετάρτης, για να εξετάσει τα επόμενα βήματα του. Στη συνάντηση θα δώσει το παρών του και ο νομικός σύμβουλος, αλλά και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης.
Η ηγεσία αναμένεται να ενημερωθεί επίσημα από τον κ. Τριανταφυλλίδη για τις εξελίξεις ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθούν και τα επιχειρήματα που θα θέσει το κόμμα, ενώπιον Δικαστηρίου για υπεράσπιση των θέσεών του.
Πάντως, δεν αποκλείεται να εξεταστούν και άλλα ζητήματα που αφορούν την υπόθεση Σύκα, χωρίς προς το παρόν να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης, διαμηνύοντας ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά τη συγκεκριμένη συνεδρία.
Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά στην ποινική πτυχή της υπόθεσης Νίκου Σύκα, ο φάκελος της υπόθεσης στάλθηκε πριν από μερικές μέρες από το ΤΑΕ Λεμεσού στην Νομική Υπηρεσία, μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεων, τόσο από πρόσωπα στην Αθήνα, όπου φαίνεται να έλαβε χώρα ο κατ’ ισχυρισμό ξυλοδαρμός της συντρόφου του βουλευτή, όσο και από την Κύπρο. Τα αδικήματα που διερευνώνται, σύμφωνα με την Αστυνομία, αφορούν άσκηση βίας, άσκηση ψυχολογικής βίας και επίθεση με πραγματική σωματική βλάβη και απειλή.
Πλέον, επαφίεται στο Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει τα στοιχεία που έχει ενώπιόν του και να αποφασίσει εάν από τα στοιχεία που παραθέτει η Αστυνομία προκύπτουν ή όχι, ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.
Σημειώνεται ότι για να ληφθεί ανακριτική κατάθεση από τον βουλευτή, άρθηκε η ασυλία του, με διαδικασία που διεξήχθη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ποσά που δόθηκαν το 2025 στα κόμματα από το Κράτος-Ανακοίνωση από το Γενικό Λογιστήριο για τις χορηγίες και κατά χάριν δωρεές
Τις χορηγίες και κατά χάριν δωρεές του κράτους για το 2025 δημοσίευσε τη Δευτέρα το Γενικό Λογιστήριο, εφαρμόζοντας, όπως αναφέρει, τις πρόνοιες του περί της Λογιστικής και Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Δημοκρατίας.
«Η λογοδοσία και η διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές του κράτους, αρχές που διέπουν το ρυθμιστικό πλαίσιο της δημόσιας χρηματοοικονομικής διαχείρισης, επιτρέπουν στον πολίτη να καθιστά τις κρατικές υπηρεσίες περισσότερο υπόλογες», αναφέρει το Γενικό Λογιστήριο.
Η δημοσιοποίηση αφορά σχετικές πληρωμές πέραν των €5.000, οι οποίες καταβλήθηκαν σε φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα κατά το έτος 2025 ανά άρθρο δαπανών για κάθε Υπουργείο / Υφυπουργείο / Τμήμα / Υπηρεσία της Κυβέρνησης.
Διευκρινίζεται ότι τα ποσά που παρουσιάζονται στις καταστάσεις αυτές δεν περιλαμβάνουν πληρωμές που αφορούν δαπάνες ασφαλείας ή δημόσιου συμφέροντος, καθώς και με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Οι χορηγίες προς τα κόμματα
Σύμφωνα με τις καταστάσεις που δημοσιεύονται, το 2025 ο ΔΗΣΥ πήρε €1.980.176,63, γενική χορηγία και επιπλέον €1.193.755,12 για το κόστος εργοδότησης κοινοβουλευτικών συνεργατών.
Αντίστοιχα το ΑΚΕΛ πήρε γενική χορηγία €1.620.844,69 και επιπλέον €1.202.264,81 για το κόστος εργοδότησης κοινοβουλευτικών συνεργατών.
Το ΔΗΚΟ πήρε €889.607,50 γενική χορηγία και €661.993,78 για τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες.
Το ΕΛΑΜ πήρε €591.156,85 γενική χορηγία και €209.968,40 για το κόστος εργοδότησης κοινοβουλευτικών συνεργατών.
Η ΕΔΕΚ πήρε €587.186,33 γενική χορηγία και €261.982,86 για το κόστος κάλυψης των κοινοβουλευτικών της συνεργατών.
Η ΔΗΠΑ πήρε €546.157,64 γενική χορηγία και €281.872,68 για τους κοινοβουλευτικούς της συνεργάτες.
Το Κίνημα Οικολόγων πήρε €434.321,36 και ακόμα €211.423,57 για τους κοινοβουλευτικούς του συνεργάτες.
Σημειώνεται ότι προς το ΔΗΣΥ (€11.826), το ΑΚΕΛ (€6.000), τη ΔΗΠΑ (€6.858), το Κίνημα Οικολόγων (€5.060) και την ΕΔΕΚ (€3.990) καταβλήθηκαν επιπλέον ποσά ως κάλυψη συνεισφοράς στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της ΕΕ.
Επιπλέον, χορηγίες έλαβαν και οι κομματικές νεολαίες. Η ΝΕΔΗΣΥ πήρε €90.817,62, η ΕΔΟΝ €74.819,43, τη ΝΕΔΗΚ €42.263,27, το ΕΛΑΜ €28.975,64, η Νεολαία Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ €28.798,86, η ΝΕΟ ΔΗΠΑ €26.972,18 και το Κίνημα Οικολόγων €21.933.
Χορηγίες Υπουργείου Οικονομικών
Στις χορηγίες του Υπουργείου Οικονομικών ξεχωρίζει η χορηγία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς €6 εκ., προς το Cyprus Investment Promotion Agency €3 εκ., προς την ΠΑΣΥΔΥ για €1,09 εκ., προς το Ίδρυμα Αρχ. Μακαρίου Γ’ €1,1 εκ., προς τον Οργανισμό Τυποποίησης €1,23 εκ., προς τον ΚΦΙΚΒ €11,2 εκ., προς την ΑΗΚ €9,5 εκ.
Επιπλέον, περιλαμβάνονται χορηγίες στο πλαίσιο του σχεδίου προώθησης οπτικοακουστικής βιομηχανίας που κυμαίνονται μεταξύ €231.000 και €1,12 εκ.
Στο πλαίσιο των σχεδίων στήριξης της πρώτης κατοικίας περιλαμβάνονται €482.842 προς την ΚΕΔΙΠΕΣ για την υλοποίηση του Σχεδίου «Ενοίκιο έναντι Δόσης» και €2,5 εκ. προς τον ΚΦΙΚΒ.
Επίσης, περιλαμβάνεται χορηγία €8,5 εκ. προς το Κεντρικό Εκκλησιαστικό Ταμείο για τη μισθοδοσία ιερέων και μικρότερα ποσά προς τις εκκλησίες των Μαρωνιτών, των Λατίνων, των Αρμενίων και της Ιεράς Μονής Αγ. Χρυσοστόμου που υπάγεται στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Επιπλέον, το Γενικό Λογιστήριο έδωσε προς τις τράπεζες ποσά για τα σχέδια επιδότησης επιτοκίων, προς όφελος των δικαιούχων δανειοληπτών, που ξεπερνούν συνολικά τα €12,5 εκ.
Υπουργείο Εσωτερικών
Η μεγαλύτερη χορηγία του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά το ΡΙΚ με €33,5 εκ. και το Ταμείο Συντάξεων και χορηγημάτων του ΡΙΚ με €7,1 εκ. Επιπλέον, €2,8 εκ. δόθηκαν στο ΚΥΠΕ.
Χορηγίες από το ΥΠΕΣ δόθηκαν σε δήμους και κοινότητες, με το μεγαλύτερο ποσό (€1,3 εκ.) να παίρνει ο Δήμος Αμμοχώστου από τους κατεχόμενους δήμους, ενώ στις ελεύθερες περιοχές ο Δήμος Λευκωσίας πήρε €21,93 εκ., ο Δήμος Λεμεσού €16,46 εκ., ο Δήμος Στροβόλου €10,2 εκ., ο Δήμος Λάρνακας €9,8 εκ., και οι υπόλοιποι δήμοι, κοινότητες και συμπλέγματα μικρότερα ποσά.
Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας
Στις χορηγίες που έδωσε το Γενικό Λογιστήριο που αφορούν το ΥΠΑΝ, περιλαμβάνεται χορηγία €52,57 εκ. προς τον ΚΟΑ και €1,2 εκ. προς την ΚΟΕ. Επιπλέον χορηγία ύψους €4 εκ. δόθηκε στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου.
Επίσης, περιλαμβάνονται χορηγίες προς τις σχολικές εφορείες, που κυμαίνονται μεταξύ €9,2 εκ. και €11.296, καθώς και χορηγίες προς ιδιωτικά σχολεία, από €403.523 μέχρι €6.648.
Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου δόθηκε χορηγία €118,2 εκ, και στο ΤΕΠΑΚ €57,8 εκ. Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο δόθηκαν €10,6 εκ. Από €100.000 δόθηκαν σε τρία πανεπιστήμια, ενώ μικρότερα ποσά δόθηκαν ως χορηγίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Χορηγίες από άλλα Υπουργεία και Υφυπουργεία
Το Υπουργείο Υγείας έδωσε χορηγία €3 εκ. στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και €1,12 στην Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας. Διάφοροι Σύνδεσμοι και οργανισμοί πήραν χορηγία που κυμαινόταν μεταξύ €550.000 και €7.000, ενώ ποσά μεταξύ €323.000-€5.630 δόθηκαν σε διάφορα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για κέντρα για ιατρικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσιας υγείας.
Οι χορηγίες που δόθηκαν από το Υπουργείο Μεταφορών αφορούν κυρίως την απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων και κυμαίνονται από €7.500-€97.500.
Από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δόθηκε χορηγία €21,6 εκ. προς το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, χορηγία €8,5 εκ. προς το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, €8,4 εκ. προς το The Cyprus Institute.
Επιπλέον κονδύλια δόθηκαν για συμμετοχές σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, που κυμαίνονταν μεταξύ €250.000-€3,6 εκ.
Στην ΑΤΗΚ δόθηκε επίσης, επιχορήγηση €21,4 εκ., ενώ μικρότερα ποσά δόθηκαν στις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Από το Υφυπουργείο Τουρισμού δόθηκε χορηγία €2,5 εκ. προς την Εθνική Αρχή Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνο, ενώ δόθηκαν και χορηγίες στο πλαίσιο σχεδίων προώθησης τουρισμού, που έφταναν τα €248.632.
Η μεγαλύτερη χορηγία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας αφορούσε τη ναυτιλιακή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας και ανερχόταν σε €5,17 εκ.
Η μεγαλύτερη χορηγία του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας αφορούσε το Ίδρυμα Χρίστου-Στέλιου Ιωάννου, ύψους €3,58 εκ. Επιπλέον, το Υφυπουργείο έδωσε χορηγίες σε εθελοντικούς οργανισμούς, με τις μεγαλύτερες να αφορούν το International Organization for Migration (€3.8 εκ.), το Hope for Children (€2,3 εκ.), τον ΣΠΑΒΟ (€2 εκ.), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για άτομα με αυτισμό (€1,68 εκ.), το Ίδρυμα Θεοτόκος (€1,56 εκ.), το Ίδρυμα Άγιος Στέφανος για άτομα με νοητική αναπηρία (€1,4 εκ).
Η μεγαλύτερη χορηγία του Υφυπουργείου Πολιτισμού αφορούσε τον ΘΟΚ (€526 εκ), τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (€3,4 εκ.), και το σχέδιο κάρτας πολιτισμού νέων (€925.000).
Οι χορηγίες του Υπουργείου Γεωργίας αφορούσαν €14,46 εκ. προς τον ΚΟΑΓ, μέτρα στήριξης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων €940.000 προς εγκλωβισμένους και επανεγκατσταθέντες δικαιούχους. Επιπλέον €1 εκ. δόθηκε στον Δήμο Κουρίου για εφαρμογή του περιβαλλοντικού κεκτημένου.
Η μεγαλύτερη χορηγία του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας αφορούσε τον ΚΟΔΑΠ €5,2 εκ. και ακολουθεί η Εταιρεία Υδρογονανθράκων με €2 εκ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υφ. Μετανάστευσης: Η KΔ ενισχύει τον ρόλο της στην Α. Μεσόγειο
Στον αγώνα για απελευθέρωση, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια η Κυπριακή Δημοκρατία, με σοβαρότητα και μεθοδικότητα, ενισχύει τον ρόλο της ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε σε πανηγυρικό λόγο στην εκδήλωση εορτασμού των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, του Δήμου Αμαθούντας, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Νικόλας Α. Ιωαννίδης.
Πρόσθεσε ότι σε μια περίοδο κρίσιμων διεθνών εξελίξεων, η Κυπριακή Δημοκρατία αξιοποιεί την ευρωπαϊκή της ιδιότητα, τις άριστες σχέσεις της με τα γειτονικά κράτη και τις συνέργειες που έχει οικοδομήσει με ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.
Ανέφερε ακόμα ότι η Κύπρος με επανειλημμένα αναγνωρισμένη την ανθρωπιστική της συνεισφορά προς γειτονικά εμπόλεμα κράτη και με διαρκή παρουσία ως σταθεροποιητικός παράγοντας, συνεχίζει να λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασίας και ειρήνης σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασία
Οι επέτειοι της 1η Απριλίου και της 25ης Μαρτίου υπενθυμίζουν ότι η ελευθερία, η σύμπνοια, η αφοσίωση στα εθνικά ιδανικά και η ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα πρέπει να καθοδηγούν τις ζωές μας, είπε μεταξύ άλλων.
Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης πρόσθεσε ότι οι τιμώμενες επέτιοι αποτελούν διαρκή υπόμνηση του ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και τι οφείλουμε να υπηρετούμε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα υπήρξε και παραμένει ο σταθερός και ανιδιοτελής συμπαραστάτης της Κύπρου.
Αναφέροντας ότι οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου δεν είναι θεωρητικοί. Είναι δεσμοί αδελφικοί, που σφυρηλατήθηκαν και ενισχύθηκαν μέσω αγώνων και θυσιών, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Δημοκρατίας να τιμάται η 1η Απριλίου 1955 στα σχολεία της Ελλάδας αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη επιβεβαίωση αυτής της αδιάρρηκτης σχέσης.
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό μία ακόμη σταθερά που συνενώνει τις μεγάλες στιγμές του ελληνισμού είναι ο τρόπος, με τον οποίο οι ήρωές μας αντιλαμβάνονται τη θυσία, από τις Θερμοπύλες μέχρι τον Μαχαιρά, από το «οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε» μέχρι την αυτοθυσία των ηρώων του Αχυρώνα. Πρόσθεσε ότι στις θυσίες τους διακρίνει κανείς το ίδιο ηθικό μέγεθος, δηλαδή την απόφαση να προτιμηθεί συνειδητά ο θάνατος, όταν αυτός καθίσταται η μόνη οδός προς την τιμή και την ελευθερία.
Λέγοντας στη συνέχεια ότι επτά και πλέον δεκαετίες μετά την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, και περισσότερο από μισό αιώνα μετά την παράνομη τουρκική εισβολή του 1974, η πατρίδα μας εξακολουθεί να βιώνει τη δοκιμασία της τουρκικής κατοχής, σημείωσε ότι οι αγωνιστές του 1821 και του 1955 μάς καλούν να μη συμβιβαζόμαστε με την αδικία, να μη συνηθίσουμε την κατοχή, να παραμένουμε σε εγρήγορση, να πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για την απελευθέρωση και τη δικαίωση της πατρίδας μας.
Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης ανέφερε περαιτέρω ότι η απόδοση τιμών δεν είναι αρκετή σημειώνοντας πως η πιο ουσιαστική μορφή τιμής είναι να στεκόμαστε αντάξιοι του μέτρου τους.
Η υπόσχεση που οφείλουμε είναι πως οι θυσίες των παλληκαριών της ΕΟΚΑ και των αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας δεν πρόκειται να λησμονηθούν, είπε επίσης.
Ακόμα ανέφερε πως το πλήθος του κόσμου που συνεχίζει κάθε χρόνο να προσέρχεται στις εκδηλώσεις μνήμης, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, αλλά και η ίδια η καθημερινή στάση του λαού, που αρνείται να συμφιλιωθεί με την κατοχή, αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία ότι το ιστορικό νήμα παραμένει άρρηκτο.
Συμπλήρωσε ότι κρατάμε ζωντανή την πολύτιμη παρακαταθήκη των ηρώων μας, καθοδηγούμενοι από το όραμά τους για ελευθερία, αξιοπρέπεια και εθνική δικαίωση, υποσχόμαστε πως θα περιφρουρούμε τον σπόρο της λευτεριάς που φύτεψαν μέχρι να ανθίσει.
Πηγή: ΚΥΠΕ
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ
Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:
– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.
Θέσεις των υποψηφίων
– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.
Θέμα Βρετανικών Βάσεων
Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics1 month agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ
-
Off the Record1 month agoΜακριά από ΔΗΣΥ πρώην αξιωματούχοι
-
EKLOGES20261 month agoEkloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΚάτι σιγοβράζει στο ΑΚΕΛ
-
Off the Record1 month agoΟ ΑΚΕΛΙΚΟΣ κατήφορος και η δεύτερη θέση στο ΕΛΑΜ
-
EKLOGES20261 week agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
Off the Record1 month agoΒελτιωμένη η εικόνα Χριστοδουλίδη- Αναδιάταξη κομματικού σκηνικού
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΠάνω από δύο ώρες διήρκησε η κατάθεση Φαίδωνος-Κατέθεσαν πρόσωπα στην υπόθεση καταγγελίας για βιασμό

