Σε εκπομπή του VouliTv και CityChannel «Αρχιεπισκοπικές Εκλογές: Ο δρόμος προς τον θρόνο» φιλοξενήθηκαν οι πολιτικοί αναλυτές Πέτρος Ζαρούνας και Χαράλαμπος Χρυσοστόμου καθώς και ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022.

Ο κ. Κυριακού δήλωσε πως οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου ήταν σημαντικές για την εκκλησιαστική ιστορία, καθώς όπως δήλωσε «Το γεγονός ότι θα λάβουν μέρος και κρατικοί λειτουργοί, αυτό προσδίδει μια αξιοπιστία στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές»

Με την σειρά του ο κ. Χρυσοστόμου δήλωσε για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές «Είναι θετικό το γεγονός ότι ζητείται βοήθεια από την πολιτεία για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου».

Συνέχισε λέγοντας «Είναι πρωτόγνωρο αυτό που γίνεται αφού εκεί που υπήρχε κορύφωση για την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών, προκύπτουν οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Θα πρέπει να δούμε πως οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές θα επηρεάσουν τις προεδρικές και το ανάποδο», ανέφερε.

Στην συνέχεια της εκπομπής ο Πέτρος Ζαρούνας τοποθετήθηκε για την γεωπολιτική πολιτική στις εκλογές για νέο αρχιεπίσκοπο στην Κύπρο.

Ο κ. Ζαρούνας δήλωσε «Η Κυπριακή εκκλησία, είναι μια εκκλησία που μπορεί να μεταφέρει μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια σημαντική εκκλησία για όλους τους «Γεωπολιτικούς παίκτες» και για αυτό το λόγο του ενδιαφέρει άμεσα το ποιος θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου» ανέφερε.

Η εκκλησία της Κύπρου αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό μετά το κράτος και οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές μας αφορούν όλους.

Μπορεί το ενδιαφέρον της κοινωνίας να μην είναι έντονο όπως για τις προεδρικές εκλογές αλλά αν αναλογιστούμε ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος είναι εφ’ όρου ζωής στον θρόνο, τότε αποκτά μια νέα διάσταση και ενδιαφέρον.