Στοιχεία αναφορικά με τα ποσά που έχουν λάβει αξιωματούχοι για απασχόληση γραμματέων, παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το επίδομα για απασχόληση γραμματέα, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι, κατ’ αντιστοιχία γνωμάτευσης για το κονδύλι των κομμάτων για σκοπούς εκλογών, αν το κονδύλι δεν χρησιμοποιείται για τον σκοπό που προνοείται, πρέπει να επιστρέφεται. Είπε ότι θα ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών ονομαστικό κατάλογο των ατόμων που απασχολούνται από τους πρώην αξιωματούχους ως γραμματείς, για να ελεγχθεί η ορθή χρήση του κονδυλίου.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι το κονδύλι το 2023 ανερχόταν σε €39.089 στον κάθε αξιωματούχο για απασχόληση γραμματέα.

Από το 2004 που έχει στοιχεία, είπε ότι το κονδύλι που πήρε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου μέχρι σήμερα ανέρχεται σε €709.000, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, από το 2011 μέχρι σήμερα Μάριος Καρογιάν πήρε €364.000, από το 2016 ο Γιαννάκης Ομήρου €279.000, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης €64.000 από το 2021 και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης €20.000 από το 2021 μέχρι σήμερα.

Επιπλέον, είπε ότι το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών διατηρεί στοιχεία αναφορικά με τα οχήματα των αξιωματούχων, το κόστος αγοράς και συντήρησής τους. Διευκρίνισε ότι τα οχήματα είναι αποκλειστικής χρήσεως, ενώ και τα καύσιμα πληρώνονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι η σύνταξη ενός πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας ανέρχεται σε €8.000 μηνιαίως, και επομένως «δεν είναι πρόσωπο χωρίς ευχέρεια να αγοράζει με ίδια μέσα» όχημα.

Πηγή: Dialogos

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.