ΠΟΛΙΤΙΚΗ
CARPE DIEM S03E03 | ΠΕΡΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υφ. Μετανάστευσης: Εφαρμόζει προσωρινά έκτακτα μέτρα λόγω της κατάστασης στη Μ.Ανατολή
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση, με οδηγίες του Υφυπουργού παρατείνεται η ισχύς των εγγράφων διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών που βρίσκονται εκτός Δημοκρατίας και αδυνατούν να επιστρέψουν.
Αναλυτικά, αναφέρεται, έχοντας υπ’ όψιν ότι η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2026, έχουν ληφθεί σειρά προσωρινών μέτρων.
Πρώτον, σε ό,τι αφορά τους κατόχους αδειών διαμονής σε ισχύ, αναφέρεται ότι ο κάτοχος θα επιτρέπεται να εισέλθει στη Δημοκρατία με την ισχύουσα άδεια, μέχρι 30.4.2026, υπό τον όρο ότι η περίοδος των τριών μηνών εκτός Δημοκρατίας έχει συμπληρωθεί μετά τις 28.2.2026.
Δεύτερον, για τους κατόχους απόδειξης παραλαβής αίτησης για ανανέωση άδειας διαμονής σημειώνεται ότι κατ’ αναλογία με το πιο πάνω, ο κάτοχος θα επιτρέπεται να εισέλθει στη Δημοκρατία με την απόδειξη, μέχρι 30.4.2026, υπό τον όρο ότι η αίτηση συνεχίζει να εκκρεμεί ή έχει εγκριθεί και η περίοδος των τριών μηνών εκτός Δημοκρατίας έχει συμπληρωθεί μετά τις 28.2.2026.
Τρίτον, για τους κατόχους αδειών εισόδου με μέγιστη ημερομηνία χρήσης για είσοδο από 1.3.2026 μέχρι 31.3.2026 αναφέρεται ότι ο κάτοχος θα επιτρέπεται να εισέλθει στη Δημοκρατία με την άδεια εισόδου μέχρι 30.4.2026, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξης της περιόδου χρήσης για είσοδο. Η περίοδος αυτή θεωρείται εύλογη, καθώς διασφαλίζει διάστημα τουλάχιστον ενός επιπλέον μήνα για σκοπούς εισόδου.
Τα πιο πάνω μέτρα, τονίζεται, είναι έκτακτα και προσωρινά και δικαιολογούνται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γενικευμένη κατάσταση ανωτέρας βίας που έχει δημιουργηθεί, και η οποία δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα των επηρεαζόμενων προσώπων.
Το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας θα επαναξιολογήσει την κατάσταση προς επέκταση της εφαρμογής των πιο πάνω μέτρων, εάν κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν, καταλήγει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τη γλιτώσαμε από την ΕΕ για τα «χρυσά διαβατήρια» – Τερματίστηκε η διαδικασία κατά της Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε επίσημα σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία ότι έχει τερματίσει τη διαδικασία επί παραβάσει που ξεκίνησε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τη χορήγηση ιθαγένειας σε ξένους επενδυτές μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ).
Αυτό αναφέρει η Νομική Υπηρεσία υπενθυμίζοντας ότι προηγήθηκε ο άμεσος τερματισμός του Προγράμματος από την Κυβέρνηση το 2020, καθώς και σειρά ενεργειών από την εκτελεστική εξουσία και τη Νομική Υπηρεσία για συμμόρφωση της Δημοκρατίας με το δίκαιο της ΕΕ, αφού, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε, η χορήγηση της κυπριακής ιθαγένειας μέσω του ΚΕΠ παραβίαζε το ενωσιακό δίκαιο.
Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή το νομικό αυτό θέμα. Σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διενέργεια «δικαστικού τύπου» εξέτασης όλων των ζητημάτων που προκύπτουν από το ΚΕΠ, διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο 2020 η Ερευνητική Επιτροπή Νικολάτου, όπου στη βάση των ευρημάτων της όπως και των ευρημάτων της Επιτροπής Καλογήρου, το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σε αποστερήσεις υπηκοοτήτων.
Πρόσθετα, τον Οκτώβριο 2021 και τον Μάιο 2023, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ζήτησαν και είχαν συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Κύπρο με τον τότε Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης κ. Didier Reynders για ενημέρωση της Επιτροπής σε σχέση με τα μέτρα που έλαβε η Δημοκρατία. Ανασκόπηση των μέτρων έγινε και σε νέα συνάντηση που οι επικεφαλής ζήτησαν και είχαν τον Ιούνιο 2025, στις Βρυξέλλες, με τον νέο αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ κ. Michael McGrath.
Παρόλο που η Δημοκρατία προχώρησε στον άμεσο τερματισμό του ΚΕΠ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε πρόσθετα τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Με πρωτοβουλία της Νομικής Υπηρεσίας, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, ετοιμάστηκε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας, με συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σκοπό τον τερματισμό της διαδικασίας επί παραβάσει. Το κείμενο του νομοσχεδίου εγκρίθηκε αμέσως από το Υπουργικό Συμβούλιο και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κατάθεσής του.
Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξέλιξη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τερματισμό της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη για την Κύπρο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κύπρο έρχεται ο αρμόδιος Επίτροπος ΕΕ για αφθώδη πυρετό, λέει ο Εκπρόσωπος
Την επίσκεψη στην Κύπρο του αρμόδιου Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων Όλιβερ Βαρχέλι ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της κατάστασης με τον αφθώδη πυρετό.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι στο πλαίσιο των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσον αφορά τη διαχείριση της κατάστασης με τον αφθώδη πυρετό, έχει διευθετηθεί όπως ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, έρθει στην Κύπρο, όπου την Παρασκευή θα γίνουν διευθετήσεις για συνάντηση με όλους τους επηρεαζόμενους φορείς.
Πρόσθεσε ότι την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και η νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους επηρεαζόμενους φορείς όπως ακριβώς αποφασίστηκε και κατά την τελευταία σύσκεψη της Κυριακής.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη επικοινωνήσει με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία τόσο με το γραφείο της όσο και με την ίδια την Επιτροπή, γεγονός που, όπως είπε, οδήγησε και στη διευθέτηση της επίσκεψης του αρμόδιου Επιτρόπου στην Κύπρο.
«Γίνονται όλες οι ενέργειες για να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση η οποία, τονίζω, χρήζει υπευθυνότητας, της νηφαλιότητας, μακριά από λαϊκισμούς, αν πράγματι αυτό που θέλουμε είναι να στηρίξουμε πραγματικά, ουσιαστικά και έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα και όσους έχουν επηρεαστεί», είπε.
Όπως πρόσθεσε, «χρειάζεται αυτή τη στιγμή να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα, πάντοτε σε στενό συντονισμό μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με την Επιτροπή, στη βάση των κανονισμών, των πρωτοκόλλων που πρέπει να εφαρμοστούν».
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε τέλος ότι «αυτό που προέχει είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η προστασία της εξαγωγικής επάρκειας της χώρας μας, αλλά πάντοτε μέσα από μια υπεύθυνη και ρεαλιστική στάση».
Πηγή: ΚΥΠΕ
-
EKLOGES20262 weeks agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics3 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record4 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 month agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ
-
#exAformis3 weeks ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

