Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο οποίος μίλησε για το μεταναστευτικό, αλλά και για τις ευθύνες που καταλογίζουν στο κόμμα για τα επεισόδια στη Χλώρακα και στη Λεμεσό.
Αρχικά ανέφερε ότι η Κύπρος είναι ελκυστικός προορισμός με βασικό λόγο τα επιδόματα που δίνονται σε αυτούς τους ανθρώπους. «Τα επιδόματα δεν ξεκίνησαν τώρα αλλά από τη διακυβέρνηση Χριστόφια. Εμείς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθούν».
Μιλώντας για τα 200 ευρώ που παίρνει ο κάθε αιτητής ασύλου, ανέφερε ότι «αν μένει στο Πουρνάρα, τότε τα 200 ευρώ είναι ένα δώρο. Όσοι διαμένουν εκτός του Πουρνάρα λαμβάνουν και άλλα επιδόματα όπως το ενοίκιο».
Στη συνέχεια επικαλέστηκε δηλώσεις του τέως Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη για βόμβα στα θεμέλια του κοινοτικού κράτους λόγω του μεταναστευτικού, αλλά και τις αναφορές του δημοσιονομικού συμβουλίου ότι ανάμεσα στις προκλήσεις είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού. «Είναι δύο επίσημες παραδοχές ότι για την οικονομία αποτελεί πρόβλημα η διαχείριση του μεταναστευτικού».
Επεσήμανε ότι οι πλείστοι πληθυσμοί που φθάνουν στην Κύπρου είναι από την Ασία ή την Αφρική. «Υπάρχει διαφορετική αγοραστική αξία των 200 ευρώ σε κάθε χώρα. Προέρχονται από χώρες που δεν υπάρχει πόλεμος. Εμείς αυτό που ζητούμε είναι να επιστραφούν στη χώρα τους. Να τεθεί ένα περίγραμμα για το πώς διαχειριζόμαστε την κατάσταση».
Πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες αναφέρουν ότι κάθε κράτος – μέλος πρέπει να υποδέχονται στο έδαφος τους μέχρι 1% του πληθυσμού. «Το έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις εδώ και χρόνια βρίσκονταν σε αδράνεια».
Μιλώντας για την ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ανέφερε ότι «η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ αριστερίζει. Καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται. Δεν θεωρούμε ότι το μεταναστευτικό μπορεί να επιλυθεί μέσα από τη χρήση βίας».
Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι όλοι κατηγορούν το ΕΛΑΜ ενόψει των ευρωεκλογών. «Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια κατάσταση που δεν δημιουργήθηκε από το ΕΛΑΜ. Η εκδήλωση στη Χλώρακα οργανώθηκε από τους κατοίκους και συμμετείχαν και στελέχη του ΔΗΣΥ και άλλων κομμάτων».
Ερωτηθείς αν το ΕΛΑΜ οπλίζει το χέρι του κουκουλοφόρου με ρητορική μίσους, απάντησε σε καμία περίπτωση. «Εμείς θεωρούμε ότι αυτά που λέμε είναι πραγματικότητες».
Όσον αφορά τα περί μίσους και ρατσισμού, απάντησε ότι «ο μόνος ρατσισμός και διακρίσεις αυτή τη στιγμή είναι εις βάρος των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου. Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν δημιουργήθηκε την περασμένη Κυριακή. Αρχίσαμε και καθυστερήσαμε να πάρουμε μέτρα».
Τόνισε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα που προσπαθούν να πλήξουν το ΕΛΑΜ δεν ακούν την κοινωνία. «Είναι εγκλωβισμένοι στον μικρόκοσμο της πολιτικής και για αυτό συνεχίζουν να πορεύονται με αυτό τον τρόπο».
Ερωτηθείς αν είναι υπέρ στην ένταξη των μεταναστών στην Κύπρο, ανέφερε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές προσπάθειες όπως η Σουηδία. «Εμείς λέμε ότι έρχονται σε ένα τόπο και οφείλουν να σέβονται τον πολιτισμό, την ιστορία, τους κατοίκους και τους νόμους του κράτους».
Ακόμη, ανέφερε ότι ο κόσμος υποδέχθηκε χιλιάδες ανθρώπους. «Τους φιλοξένησε, τους έδωσε στέγη και τροφή. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο και δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για ένταξη. Χρειάζεται να μειωθούν οι αριθμοί».
Διευκρίνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να ζητήσει από την ΕΕ να μην εξετάζει άλλες αιτήσεις μέχρι να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών.
Τέλος, μίλησε και για το ζήτημα που προέκυψε με στην Ad Hoc Επιτροπή για το Δημογραφικό, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η επιτροπή υπολειτουργούσε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. «Ήταν στο περιθώριο αλλά με την προεδρία του ΕΛΑΜ και με τη συμμετοχή και άλλων βουλευτών, η επιτροπή κάνει σοβαρή δουλειά. Συνεδριάζει πολύ συχνά, κατατέθηκαν στοιχεία, καταγγελίες από κόσμο και παράγει ένα πολύ σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο. Έγινε στόχος επειδή είναι η μοναδική επιτροπή που εξέτασε σε βάθος ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό που είναι πτυχή του δημογραφικού».
Αννίτα: Δεν μπορεί να αφαιρεθεί, από το ΕΛΑΜ η προεδρία της ad hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό
Στο μεταξύ η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου φιλοξενήθηκε στο κρατικό ραδιόφωνο και δήλωσε ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί, από το ΕΛΑΜ η προεδρία της ad hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό, όπως ζητεί το ΑΚΕΛ.
Η κυρία Δημητρίου είπε ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, αποφασίστηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνέλθει η Επιτροπή Επιλογής και θα ρυθμιστούν οι αρμοδιότητες της Επιτροπής της οποίας προεδρεύει το ΕΛΑΜ.
Υπέδειξε ότι, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς της Βουλής, δίνονται προεδρίες Επιτροπών και σε κόμματα που δεν συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα, όπως έγινε και στην περίπτωση του ΕΛΑΜ.
Παράλληλα, επισήμανε πως προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του μεταναστευτικού γίνεται και από τα δύο άκρα, ακροαριστερές ομάδες και ακροδεξιά.
Τόνισε επίσης ότι ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε συνδιαλλαγή μεταξύ του ΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ.
Comments are closed for this post.