Έγκυρες πηγές από το Υπουργείο Άμυνας, διαψεύδουν πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ρωσικά μέσα περί αναστολή των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την απόκτηση των αρμάτων μάχης τύπου Merkava 3, λόγω του πολέμου στην Γάζα.

Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για πάγωμα των συζητήσεων ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές, αποδίδοντας τα εν λόγω δημοσιεύματα στον πόλεμο προπαγάνδας, που κατευθύνεται από την Μόσχα.

Για πολλοστή φορά το Υπουργείο Άμυνας διαψεύδει ότι το Ισραήλ θα έστελνε Merkava στην Κύπρο, με σκοπό να παραδοθούν στη συνέχεια T-80 της ΕΦ στην Ουκρανία. Όπως υπογραμμίζουν οι εν λόγω πηγές, η Κύπρος, δεν μπορεί να εξάγει ούτε άρμα στην Ουκρανία, χωρίς την έγκριση του προμηθευτή.Χωρίς εμπόδια προχωρά παρά τις εχθροπραξίες και η υλοποίηση της συμφωνίας για την προμήθεια συστήματος αεράμυνας από το Ισραήλ.

Τελικά το deal που έκλεισε δεν αφορά το Iron Dome, όπως ήταν οι αρχικές συζητήσεις, αλλά το επίσης ισραηλινής προελεύσεως BARAK MX. Το πυραυλικό σύστημα εδάφους – αέρος, είναι βεληνεκούς 150 χλμ -έναντι 70 του Iron Dome που είναι σχεδιασμένο για να καλύπτει κυρίως αστικές περιοχές- και έχει ικανότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων.

Το BARAK MX θα καλύψει τα κενά στην αεράμυνα της Κύπρου αντικαθιστώντας το ρωσικό σύστημα μέσου βεληνεκούς BUK-M1, η στήριξη του οποίου δεν μπορούσε να συνεχιστεί επί μακρόν.

Την πρόσληψη της νέας φουρνιάς Συμβασιούχων Οπλιτών ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας.  Οι υποψήφιοι ΣΥΟΠ θα κληθούν για Υγειονομική Εξέταση και υπογραφή της Σύμβασης Απασχόλησης, στην Αθαλάσσα στις 24 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει η κατάταξη τους στο ΚΕΝ Λεμεσού.

Πηγή: Alphanews

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.