Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση της Κύπρου ως προορισμού για καινοτομία από τον υπ. Ενέργειας

Published

on

Παρουσίαση για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως προορισμός για εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας έκανε σε εταιρείες του χώρου στο Λονδίνο, το πρωί της Τρίτης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε το 2022 κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόσθεσε ότι οι κυπριακές εξαγωγές προς τη Βρετανία αυξήθηκαν για τέταρτη διαδοχική χρονιά, με κύρια προϊόντα τα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα το χαλούμι, τις πατάτες, αλλά και τα φαρμακευτικά είδη, καθώς και τον χρυσό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Κύπρου ως «αναδυόμενου κόμβου για τεχνολογία και καινοτομία».

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους μία ξένη εταιρεία θα έβρισκε ελκυστική την Κύπρο ως χώρα για δραστηριοποίηση επισήμανε, μεταξύ άλλων, το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, την υψηλή ποιότητα ζωής, το αξιόπιστο δίκτυο παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, το σύγχρονο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, το χαμηλό κόστος του επιχειρείν, το ελκυστικό και διαφανές φορολογικό καθεστώς, τη στρατηγική γεωγραφική τοποθεσία και την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Παρουσίασε, επίσης, τη στρατηγική για την προσέλκυση εταιρειών, που περιλαμβάνει νέα φορολογικά κίνητρα και νέο νόμο για τη διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τα διαπιστευτήρια την Κύπρου στον τομέα της καινοτομίας, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε πως η χώρα ήταν ένατη πέρυσι στον σχετικό δείκτη επίδοσης ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, μεταξύ Γαλλίας και Ιρλανδίας, καθώς και 28η μεταξύ 132 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας για το 2022. Με βάση τον ίδιο δείκτη, ηγείτο στους τομείς δημιουργίας εφαρμογών για έξυπνες συσκευές επικοινωνίας και στις εξαγωγές στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας.

Ο κ. Παπαναστασίου παρουσίασε επίσης το τεχνολογικό οικοσύστημα της Κύπρου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στη χώρα λειτουργούν εννέα ερευνητικά ινστιτούτα, επτά κέντρα αριστείας, 12 πανεπιστήμια, περισσότερες από 400 νεοφυείς επιχειρήσεις του τομέα, πάνω από 4.000 επιχειρηματίες, 2.500 ερευνητές και αρκετά επενδυτικά σχήματα.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας συνέχισε την παρουσίασή του αναφερόμενος στο Όραμα 2035 για την Κύπρο, που αποσκοπεί στο να γίνει η χώρα το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς, να εργάζεται και να λειτουργούν επιχειρήσεις.

Ολοκλήρωσε παρουσιάζοντας πρόσθετα κίνητρα που καλύπτουν και τον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, όπως η βίζα για τους αποκαλούμενους «ψηφιακούς νομάδες» που επιλέγουν την Κύπρο ως έδρα, τη νομοθεσία για διευκόλυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων, τα φορολογικά κίνητρα, αλλά και την επιτυχή λειτουργία της Μονάδας Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε στο Σίτι το Εμπορικό Τμήμα της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου, παρέστησαν δεκάδες επαγγελματίες ως εκπρόσωποι εταιρειών.

Πηγή: Reporter

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 05/05 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας και των κοινωνικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιες βουλεύτριες:
• Δήμητρα Χατζηβασιλείου (Άμεση Δημοκρατία – Λεμεσός)
• Έλενα Λυμπούρη Κοζάκου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Λευκωσία)
• Νατάσα Ιωάννου (Volt – Κερύνεια)
• Ελένη Χρυσοστόμου (ΔΗΠΑ– Λευκωσία)

Συζητήσαμε για :

• Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικότερα το ζήτημα της άδειας μητρότητας
• Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία
• Τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή
• Τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους
Μια ουσιαστική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που καίνε πραγματικά την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ
▪️ Χαράλαμπος Γρηγορίου, υποψήφιος Βουλευτής Πάφου με το ΕΛΑΜ

Οι δύο υποψήφιοι διασταυρώνουν επιχειρήματα σε τέσσερις καυτές θεματικές ενότητες:

🔹 Ακρίβεια & Σύστημα – Ο κόσμος δεν βγαίνει. Ποιος φταίει; Είναι το σύστημα ή οι πολιτικές επιλογές;
🔹 Μεταναστευτικό – Μπορεί η Κύπρος να αντέξει άλλες ροές ή χρειάζεται άμεση αυστηροποίηση και έλεγχος συνόρων;
🔹 Κυπριακό – Διζωνική Ομοσπονδία ή τέλος στις συνομιλίες; Πού βρίσκεται η κόκκινη γραμμή;
🔹 Πολιτικό Σύστημα – Είναι διεφθαρμένο ή απλώς αναποτελεσματικό; Ποιος λογοδοτεί και πώς αλλάζει;

Με αυστηρό χρόνο, ξεκάθαρους κανόνες και πίεση για ουσιαστικές απαντήσεις, το The Duel φέρνει την πολιτική αντιπαράθεση στην ουσία της.

⚔️ DUEL: ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ 
📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia