Παρουσίαση για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος ως προορισμός για εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας έκανε σε εταιρείες του χώρου στο Λονδίνο, το πρωί της Τρίτης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε το 2022 κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόσθεσε ότι οι κυπριακές εξαγωγές προς τη Βρετανία αυξήθηκαν για τέταρτη διαδοχική χρονιά, με κύρια προϊόντα τα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα το χαλούμι, τις πατάτες, αλλά και τα φαρμακευτικά είδη, καθώς και τον χρυσό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Κύπρου ως «αναδυόμενου κόμβου για τεχνολογία και καινοτομία».

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους μία ξένη εταιρεία θα έβρισκε ελκυστική την Κύπρο ως χώρα για δραστηριοποίηση επισήμανε, μεταξύ άλλων, το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, την υψηλή ποιότητα ζωής, το αξιόπιστο δίκτυο παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, το σύγχρονο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, το χαμηλό κόστος του επιχειρείν, το ελκυστικό και διαφανές φορολογικό καθεστώς, τη στρατηγική γεωγραφική τοποθεσία και την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Παρουσίασε, επίσης, τη στρατηγική για την προσέλκυση εταιρειών, που περιλαμβάνει νέα φορολογικά κίνητρα και νέο νόμο για τη διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τα διαπιστευτήρια την Κύπρου στον τομέα της καινοτομίας, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε πως η χώρα ήταν ένατη πέρυσι στον σχετικό δείκτη επίδοσης ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, μεταξύ Γαλλίας και Ιρλανδίας, καθώς και 28η μεταξύ 132 χωρών στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας για το 2022. Με βάση τον ίδιο δείκτη, ηγείτο στους τομείς δημιουργίας εφαρμογών για έξυπνες συσκευές επικοινωνίας και στις εξαγωγές στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας.

Ο κ. Παπαναστασίου παρουσίασε επίσης το τεχνολογικό οικοσύστημα της Κύπρου, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στη χώρα λειτουργούν εννέα ερευνητικά ινστιτούτα, επτά κέντρα αριστείας, 12 πανεπιστήμια, περισσότερες από 400 νεοφυείς επιχειρήσεις του τομέα, πάνω από 4.000 επιχειρηματίες, 2.500 ερευνητές και αρκετά επενδυτικά σχήματα.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας συνέχισε την παρουσίασή του αναφερόμενος στο Όραμα 2035 για την Κύπρο, που αποσκοπεί στο να γίνει η χώρα το καλύτερο μέρος για να ζει κανείς, να εργάζεται και να λειτουργούν επιχειρήσεις.

Ολοκλήρωσε παρουσιάζοντας πρόσθετα κίνητρα που καλύπτουν και τον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, όπως η βίζα για τους αποκαλούμενους «ψηφιακούς νομάδες» που επιλέγουν την Κύπρο ως έδρα, τη νομοθεσία για διευκόλυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων, τα φορολογικά κίνητρα, αλλά και την επιτυχή λειτουργία της Μονάδας Διευκόλυνσης Επιχειρήσεων.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε στο Σίτι το Εμπορικό Τμήμα της Υπάτης Αρμοστείας της Κύπρου, παρέστησαν δεκάδες επαγγελματίες ως εκπρόσωποι εταιρειών.

Πηγή: Reporter

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.