Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Διεκδίκηση Αντιστάθμιστικών Μέτρων για τους Δήμους της Λάρνακας λόγω Λειτουργίας Διεθνούς Αερολιμένα”

Published

on

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ζήτησε την παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων στους δήμους και τις κοινότητες της Λάρνακας που πλήττονται από τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα, κατά τη διάρκεια αυτεπάγγελτης συνεδρίας την Πέμπτη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι η Λάρνακα φιλοξενεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο αποτελεί βασική πύλη εισόδου για εκατομμύρια επιβάτες και συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, η πόλη δεν αποκομίζει τα ανάλογα οφέλη και ταυτόχρονα υποφέρει από κυκλοφοριακή συμφόρηση, θορύβους, ηχορύπανση, περιβαλλοντική ρύπανση, πίεση στην τοπική οικονομία και έλλειψη πολεοδομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Αλαμπρίτης τόνισε ότι η Λάρνακα απαιτεί την εισαγωγή ενός δημοτικού τέλους αεροδρομίου, ώστε μέρος των εσόδων να επιστρέφει στην πόλη και να αξιοποιείται για έργα υποδομής, περιβαλλοντικές δράσεις και αναπτυξιακά έργα. Ανέφερε επίσης ότι παρόμοια μοντέλα εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα αεροδρόμια συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ο ίδιος πρότεινε το τέλος να ενσωματωθεί στα αεροπορικά εισιτήρια, εξασφαλίζοντας έναν δίκαιο μηχανισμό χρηματοδότησης για τη Λάρνακα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης, επισήμανε ότι η λειτουργία του αερολιμένα έχει αρνητική επίδραση στις γύρω περιοχές και τον Δήμο Λάρνακας, καθώς χιλιάδες πολίτες βιώνουν υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής τους εξαιτίας του θορύβου, της ρύπανσης και των περιορισμών στην ανάπτυξη της περιοχής κοντά στο αεροδρόμιο. Υπογράμμισε πως σε όλο τον κόσμο τα αεροδρόμια προσφέρουν αντισταθμιστικά μέτρα στις περιοχές που τα φιλοξενούν, κάτι που δεν συμβαίνει στην Κύπρο, παρά την ύπαρξη παραδειγμάτων σε άλλες χώρες και περιοχές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, τόνισε ότι, ενώ το αεροδρόμιο της Λάρνακας εξυπηρετεί όλη τη χώρα, οι κάτοικοι και οι δήμοι της περιοχής δεν απολαμβάνουν τα οφέλη της λειτουργίας του. Αντίθετα, επωμίζονται τις αρνητικές συνέπειες, όπως τη ρύπανση και τη μείωση της αξίας των ακινήτων τους. Πρότεινε να επανέλθουν τα προηγούμενα μέτρα που προσέφεραν κάποιο όφελος στις τοπικές κοινότητες.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, σημείωσε ότι το αίτημα για αντισταθμιστικά μέτρα είναι απολύτως δικαιολογημένο και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση για να το υλοποιήσει. Προσδιόρισε ότι οι περιορισμοί στις περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο εμποδίζουν την υλοποίηση έργων και επιβραδύνουν την ανάπτυξη.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, αναφέρθηκε στη μη εφαρμογή του μέτρου για αρκετά χρόνια και κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το θέμα που εκκρεμεί από το 2003, όταν δημιουργήθηκε το νέο αεροδρόμιο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι, μέσω των συνεχών πιέσεων, θα καταλήξουν σε μια νομοθεσία που θα προσφέρει αντισταθμιστικά ωφελήματα για τις περιοχές που πλήττονται.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου, επισήμανε την ανάγκη άμεσης αντιστάθμισης της μεγάλης επιβάρυνσης που υφίστανται οι δύο δήμοι λόγω της λειτουργίας του αεροδρομίου. Ανέφερε ότι η ανισότητα που υφίστανται οι δύο δήμοι πρέπει να διορθωθεί και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσουν τη διεκδίκηση των αντισταθμιστικών μέτρων, ακόμα και με προσφυγή στα δικαστήρια εάν χρειαστεί.

Ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας, Ιάσων Ιασονίδης, εξέφρασε την άποψη ότι η Λάρνακα, ως η μεγαλύτερη πύλη εισόδου και εξόδου της Κύπρου, έχει πληρώσει βαρύ τίμημα σε όρους ρύπανσης και επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και είναι καιρός να λάβει τα αντισταθμιστικά μέτρα που της αναλογούν, χωρίς να χρειαστεί να φτάσουν σε ακραία μέτρα.

Το σύνολο των τοποθετήσεων καταδεικνύει την ανάγκη για ταχεία υλοποίηση των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της λειτουργίας του αεροδρομίου και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξή τους.

#exAformis

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή #exAformis, ο Χάρης Θεραπής και Στέλιος Ξιουρής σχολιάζουν με καυστικό τρόπο την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η πολιτική κινητικότητα ενόψει εκλογών, με τα κόμματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία και τα πραγματικά «καυτά» μέτωπα να αποκαλύπτουν ποιοι αντέχουν και ποιοι πιέζονται.

Παράλληλα, η προεδρολογία συνεχίζεται με νέα δεδομένα και μία αποκάλυψη που αναμένεται να συζητηθεί έντονα στο πολιτικό παρασκήνιο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις, με αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Σταύρος Παπαδούρης και τις πολιτικές ισορροπίες που διαμορφώνονται γύρω από ένα από τα πιο κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα.

Στο τέλος της εκπομπής, δυνατός σχολιασμός και πολιτικές «αναγνώσεις» για το τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις.

Μια εκπομπή με ευθύ λόγο, χωρίς περιστροφές.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην εκπομπή «Εκλογές 2026» με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού:

– Παναγής Κούρτουλος (ΔΗΚΟ)
– Έντμοντ Χαγουίλα (ΑΛΜΑ)
– Πάνος Χατζηχριστοφή (VOLT)
– Μόνικα Πιερίδου (ΚΟΣΠ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τα πιο πιεστικά ζητήματα για την πόλη είναι:
– το στεγαστικό,
– το κυκλοφοριακό,
– η θαλάσσια ρύπανση,
– και η διαχείριση των απορριμμάτων.

Θέσεις των υποψηφίων

– Η Μόνικα Πιερίδου τόνισε την ανάγκη να δίνονται μάχες χωρίς «ευθυνοφοβία», υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
– Ο Έντμοντ Χαγουίλα ανέδειξε τη σημασία του σωστού προγραμματισμού και των μακροπρόθεσμων πολιτικών, ώστε να υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις για τον τόπο.
– Ο Πάνος Χατζηχριστοφή, αναφερόμενος στο στεγαστικό, πρότεινε ως πιθανή λύση την υιοθέτηση της συγκατοίκησης ως καθημερινή πρακτική, όπως συμβαίνει συχνά στα φοιτητικά χρόνια.
– Ο Παναγής Κούρτουλος υποστήριξε ότι το κράτος θα μπορούσε να συμβάλει στο στεγαστικό καλύπτοντας την προκαταβολή και το πρώτο ενοίκιο για τους πολίτες.

Θέμα Βρετανικών Βάσεων

Στο επίκαιρο ζήτημα των βρετανικών βάσεων, όλοι οι υποψήφιοι —εκτός του ΔΗΚΟ— εξέφρασαν ότι, εφόσον είναι εφικτό, θα προτιμούσαν την αποχώρησή τους από την Κύπρο.

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις και τα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026» στην πολιτική τηλεόραση του Vouli TV, με τον δημοσιογράφο Μίκη Κασάπη.

Στο πάνελ φιλοξενήθηκαν τέσσερις υποψήφιοι βουλευτές της Λευκωσίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους:

Πόλυς Κουρουσίδης (ΔΗΣΥ)
Μάριος Αργυρίδης (ΑΚΕΛ)
Πέτρος Κουντουρέσιης (ΕΛΑΜ)
Μιχάλης Σπαστρής (ΑΛΜΑ)

Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που απασχολούν έντονα τους πολίτες της πρωτεύουσας, με έμφαση στο κυκλοφοριακό και την αστική κινητικότητα, το μεταναστευτικό και την ασφάλεια στην παλιά Λευκωσία, καθώς και τη στήριξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών.

Παράλληλα, αναδείχθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων σε κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως ο αφθώδης πυρετός, η ασφάλεια των πολιτών ενόψει γεωπολιτικών εξελίξεων και η καταλληλότητα των καταφυγίων.

Η εκπομπή προσέφερε στους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα των θέσεων των υποψηφίων, συμβάλλοντας στον δημόσιο διάλογο ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών 2026.

📺 Μείνετε συντονισμένοι στο Vouli TV.

Continue Reading
Advertisement
Behind Politics6 hours ago

Behind Politics | Επεισόδιο 4: Γιώργος Παμπορίδης, Παρασκευή 27/03 στις 7μμ

#exAformis10 hours ago

#ExAformis – Όλα τριγύρω… καίγονται! | Σάββατο 28/03 στις 8μμ

EKLOGES202611 hours ago

EKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 27/03 στις 6μμ

Off the Record13 hours ago

Ο Φειδίας, η ξεπερασμένη δημοσιογραφία και η Τσιτσιολίνα…

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ14 hours ago

Σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα ο ΟΗΕ μετά από αίτημα της Ρωσίας για τον Μεσανατολικό πόλεμο

Off the Record14 hours ago

Επειγόντως αλλαγή νοοτροπίας

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ15 hours ago

Τραμπ: Αναστέλλει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές Ιράν μέχρι 6 Απριλίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 day ago

Τα οκτώ μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Ξεπερνά τα €200 εκατομμύρια το συνολικό κόστος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 day ago

ΟΕΒ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα, αλλά ανεπαρκής η στήριξη στον τουρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 day ago

Τουρισμός Κύπρου: Επιστρέφουν οι κρατήσεις – Μήνυμα αισιοδοξίας από Κουμή

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia