Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ζήτησε την παραχώρηση αντισταθμιστικών μέτρων στους δήμους και τις κοινότητες της Λάρνακας που πλήττονται από τη λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα, κατά τη διάρκεια αυτεπάγγελτης συνεδρίας την Πέμπτη.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης δήλωσε ότι, παρά το γεγονός ότι η Λάρνακα φιλοξενεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο αποτελεί βασική πύλη εισόδου για εκατομμύρια επιβάτες και συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, η πόλη δεν αποκομίζει τα ανάλογα οφέλη και ταυτόχρονα υποφέρει από κυκλοφοριακή συμφόρηση, θορύβους, ηχορύπανση, περιβαλλοντική ρύπανση, πίεση στην τοπική οικονομία και έλλειψη πολεοδομικής ανάπτυξης.
Ο κ. Αλαμπρίτης τόνισε ότι η Λάρνακα απαιτεί την εισαγωγή ενός δημοτικού τέλους αεροδρομίου, ώστε μέρος των εσόδων να επιστρέφει στην πόλη και να αξιοποιείται για έργα υποδομής, περιβαλλοντικές δράσεις και αναπτυξιακά έργα. Ανέφερε επίσης ότι παρόμοια μοντέλα εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα αεροδρόμια συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Ο ίδιος πρότεινε το τέλος να ενσωματωθεί στα αεροπορικά εισιτήρια, εξασφαλίζοντας έναν δίκαιο μηχανισμό χρηματοδότησης για τη Λάρνακα.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Πασιουρτίδης, επισήμανε ότι η λειτουργία του αερολιμένα έχει αρνητική επίδραση στις γύρω περιοχές και τον Δήμο Λάρνακας, καθώς χιλιάδες πολίτες βιώνουν υποβάθμιση στην ποιότητα ζωής τους εξαιτίας του θορύβου, της ρύπανσης και των περιορισμών στην ανάπτυξη της περιοχής κοντά στο αεροδρόμιο. Υπογράμμισε πως σε όλο τον κόσμο τα αεροδρόμια προσφέρουν αντισταθμιστικά μέτρα στις περιοχές που τα φιλοξενούν, κάτι που δεν συμβαίνει στην Κύπρο, παρά την ύπαρξη παραδειγμάτων σε άλλες χώρες και περιοχές.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, τόνισε ότι, ενώ το αεροδρόμιο της Λάρνακας εξυπηρετεί όλη τη χώρα, οι κάτοικοι και οι δήμοι της περιοχής δεν απολαμβάνουν τα οφέλη της λειτουργίας του. Αντίθετα, επωμίζονται τις αρνητικές συνέπειες, όπως τη ρύπανση και τη μείωση της αξίας των ακινήτων τους. Πρότεινε να επανέλθουν τα προηγούμενα μέτρα που προσέφεραν κάποιο όφελος στις τοπικές κοινότητες.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, σημείωσε ότι το αίτημα για αντισταθμιστικά μέτρα είναι απολύτως δικαιολογημένο και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει δράση για να το υλοποιήσει. Προσδιόρισε ότι οι περιορισμοί στις περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο εμποδίζουν την υλοποίηση έργων και επιβραδύνουν την ανάπτυξη.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, αναφέρθηκε στη μη εφαρμογή του μέτρου για αρκετά χρόνια και κάλεσε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το θέμα που εκκρεμεί από το 2003, όταν δημιουργήθηκε το νέο αεροδρόμιο. Εξέφρασε την ελπίδα ότι, μέσω των συνεχών πιέσεων, θα καταλήξουν σε μια νομοθεσία που θα προσφέρει αντισταθμιστικά ωφελήματα για τις περιοχές που πλήττονται.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς-Μενεού, Κύπρος Ανδρονίκου, επισήμανε την ανάγκη άμεσης αντιστάθμισης της μεγάλης επιβάρυνσης που υφίστανται οι δύο δήμοι λόγω της λειτουργίας του αεροδρομίου. Ανέφερε ότι η ανισότητα που υφίστανται οι δύο δήμοι πρέπει να διορθωθεί και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσουν τη διεκδίκηση των αντισταθμιστικών μέτρων, ακόμα και με προσφυγή στα δικαστήρια εάν χρειαστεί.
Ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας, Ιάσων Ιασονίδης, εξέφρασε την άποψη ότι η Λάρνακα, ως η μεγαλύτερη πύλη εισόδου και εξόδου της Κύπρου, έχει πληρώσει βαρύ τίμημα σε όρους ρύπανσης και επιπτώσεων στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και είναι καιρός να λάβει τα αντισταθμιστικά μέτρα που της αναλογούν, χωρίς να χρειαστεί να φτάσουν σε ακραία μέτρα.
Το σύνολο των τοποθετήσεων καταδεικνύει την ανάγκη για ταχεία υλοποίηση των αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της λειτουργίας του αεροδρομίου και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξή τους.
Comments are closed for this post.