Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης ο Μαρίνος Σιζόπουλος – Πόρισμα για υπόθεση διαφθοράς και «χρυσού» διαβατηρίου

Avatar photo

Published

on

Μια καταγγελία του πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ, Γιώργου Βαρνάβα, έφερε στο προσκήνιο σοβαρές υποψίες διαφθοράς που αγγίζουν το κόμμα και τον πρώην πρόεδρό του, Μαρίνο Σιζόπουλο. Μετά από πολύμηνη έρευνα, η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς έδωσε στη δημοσιότητα εκτενές πόρισμα 191 σελίδων, ανοίγοντας νέο κύκλο πολιτικών και δικαστικών εξελίξεων.

καταγγελία που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»

Μία καταγγελία του πρώην βουλευτή της ΕΔΕΚ, Γιώργου Βαρνάβα, στάθηκε η αφετηρία μιας πολύμηνης έρευνας που φέρνει σήμερα στο επίκεντρο της δημοσιότητας τον βουλευτή και πρώην πρόεδρο του κόμματος, Μαρίνο Σιζόπουλο. Ο Βαρνάβας υποστήριξε ότι ο Σιζόπουλος εμπλέκεται σε αμφιλεγόμενη συναλλαγή «χρυσού» διαβατηρίου, συνδεδεμένη με αγορά ακινήτου αξίας περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ στην Αραδίππου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, αφού αξιολόγησε τις καταγγελίες, αποφάσισε να διεξαγάγει πλήρη έρευνα. Σήμερα, το πόρισμα της, συνολικής έκτασης 191 σελίδων, δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από απόφαση του Επιτρόπου Διαφάνειας, στη βάση του Ν.19(I)/2022, καθώς κρίθηκε ότι το δημόσιο συμφέρον υπερέβαινε την ανάγκη μυστικότητας.

Η έρευνα βήμα προς βήμα

Η διερεύνηση υπήρξε ενδελεχής:

  • 31 συνεδρίες και ακροάσεις.

  • 28 μάρτυρες κατέθεσαν.

  • 262 τεκμήρια συγκεντρώθηκαν.

Την αποστολή ανέλαβαν ο πρώην πρόεδρος Οικογενειακού Δικαστηρίου Σωτήρης Λιασίδης και ο δικηγόρος Νικόλας Κωνσταντίνου. Η προκαταρκτική εξέταση εξελίχθηκε σε πλήρη διερεύνηση, ενώ η υπόθεση ήδη είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα.

Τα κομβικά ευρήματα

Παρότι αρκετοί από τους αρχικούς ισχυρισμούς του Γιώργου Βαρνάβα απορρίφθηκαν, το πόρισμα αποκαλύπτει σοβαρά δεδομένα για οικονομικές παρατυπίες γύρω από την εταιρεία TAXAN Properties Developers Ltd.

  • Ο Μαρίνος Σιζόπουλος φέρεται να ήταν διευθυντής σε εταιρεία-μέτοχο της TAXAN και εγγυητής μη εξυπηρετούμενου δανείου.

  • Το 2017 συμφωνήθηκε πώληση των μετοχών της TAXAN σε αλλοδαπό επενδυτή έναντι 2,025 εκατ. ευρώ, με στόχο την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφησή του.

  • Στην τράπεζα όμως κατατέθηκε δεύτερο συμβόλαιο με χαμηλότερο τίμημα 1,6 εκατ. ευρώ, το οποίο οδήγησε σε διαγραφή χρέους σχεδόν ενός εκατομμυρίου και απαλλαγή από προσωπικές εγγυήσεις.

  • Η υπογραφή του αλλοδαπού επενδυτή στο δεύτερο συμβόλαιο φέρεται να έχει πλαστογραφηθεί.

Η Αρχή εκτιμά ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις πως ο Σιζόπουλος γνώριζε το πραγματικό τίμημα και συμμετείχε συνειδητά στη χρήση «ψευδούς» συμβολαίου με στόχο την παραπλάνηση της τράπεζας και την επίτευξη οικονομικού οφέλους.

Νομικές διαστάσεις

Οι λειτουργοί επιθεώρησης διαπιστώνουν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων που «εκ φύσεως συνιστούν πράξεις διαφθοράς». Συγκεκριμένα:

  • Απάτη (Άρθρο 300 Ποινικού Κώδικα)

  • Πλαστογραφία (Άρθρα 331, 333)

  • Κυκλοφορία πλαστού εγγράφου (Άρθρο 339)

  • Συνωμοσία για καταδολίευση (Άρθρο 302)

Το πόρισμα έχει ήδη διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα κινηθούν ποινικές διαδικασίες. Η Αρχή, πάντως, υπογραμμίζει ότι ισχύει το τεκμήριο αθωότητας.

Όσα απορρίφθηκαν

Δεν τεκμηριώθηκε ότι ο αλλοδαπός επενδυτής δεν πληρούσε τα κριτήρια πολιτογράφησης, ούτε ότι υπήρξε υπόσχεση εξασφάλισης κυπριακού διαβατηρίου. Επίσης απορρίφθηκε ο ισχυρισμός περί παρέμβασης για να μην αρθεί η βουλευτική ασυλία του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Η απάντηση Σιζόπουλου

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αρνούμενος τις κατηγορίες, ετοιμάζει τριπλή αντεπίθεση:

  1. Συνέντευξη Τύπου
    Θα παραθέσει δημοσιογραφική διάσκεψη, παρουσιάζοντας –όπως υποστηρίζει– στοιχεία που αποδεικνύουν την αθωότητά του.

  2. Νομική μελέτη του πορίσματος
    Μαζί με τους δικηγόρους του θα εξετάσει εάν η συλλογή και δημοσιοποίηση στοιχείων και προσωπικών δεδομένων έγινε σύμφωνα με τη νομοθεσία και τους όρους εντολής της Αρχής.

  3. Αίτημα διερεύνησης
    Θα ζητήσει έλεγχο της διαδικασίας εξέτασης και δημοσιοποίησης, θεωρώντας ότι ενδέχεται να υπήρξαν παρατυπίες.

Τι ακολουθεί

Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της Νομικής Υπηρεσίας. Αν διαπιστωθεί ότι στοιχειοθετούνται αδικήματα, θα κινηθούν οι αναγκαίες δικαστικές διαδικασίες. Μέχρι τότε, ο Μαρίνος Σιζόπουλος παραμένει πολιτικά και νομικά σε θέση άμυνας, ενώ το πολιτικό σκηνικό παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις που αγγίζουν τον πυρήνα της ΕΔΕΚ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την υπόθεση θα κλιμακωθεί, με την κοινή γνώμη να περιμένει απαντήσεις και τη Δικαιοσύνη να έχει τον τελικό λόγο.

Η υπόθεση αγγίζει τον πυρήνα της πολιτικής ζωής και θέτει σε δοκιμασία την αξιοπιστία των θεσμών. Η Δικαιοσύνη έχει πλέον τον πρώτο λόγο, ενώ η κοινή γνώμη αναμένει διαφάνεια και ξεκάθαρες απαντήσεις. Το αν οι ενδείξεις θα οδηγήσουν σε κατηγορητήριο ή αν θα αποδειχθούν αβάσιμες θα κριθεί στα δικαστήρια, με τον Μαρίνο Σιζόπουλο να δηλώνει έτοιμος να υπερασπιστεί την αθωότητά του τόσο δημόσια όσο και νομικά.

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ», Παρασκευή 24/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα την κοινωνία.

Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Αντωνία Φράγκου, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΔΗΚΟ
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ

Οι δύο υποψήφιες διασταυρώνουν επιχειρήματα σε πέντε βασικές θεματικές ενότητες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών:

🔹 Κοινωνική Δικαιοσύνη – Άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις
🔹 Ενέργεια & ΑΠΕ – Προκλήσεις και ευθύνες για τη μη πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
🔹 Στεγαστικό – Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των ενοικίων και της δυσκολίας πρόσβασης σε κατοικία
🔹 Διαφθορά – Συγκεκριμένες προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση και ενίσχυση της λογοδοσίας
🔹 Νέοι & Μέλλον – Πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στην Κύπρο

Με αυστηρό χρόνο, σαφείς κανόνες και εστίαση στην ουσία, το The Duel προωθεί έναν άμεσο και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο.

⚔️ DUEL: ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ

📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.

 

Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ», Πέμπτη 23/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η οικονομία δεν είναι αριθμοί. Είναι η καθημερινότητά μας.

Στο νέο επεισόδιο του The Duel, η πολιτική σύγκρουση περνά στο πιο κρίσιμο πεδίο:
ακρίβεια, μισθοί, φορολογία, εκποιήσεις και το μέλλον των νέων.

Στο στούντιο:
▪️ Μάριος Ηλία, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ
▪️ Χάρης Πολυκάρπου, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ

Πέντε θεματικές.
Καθαρές ερωτήσεις.
Χωρίς υπεκφυγές.

👉 Η οικονομία πάει καλά ή όχι;
👉 Γιατί ο μισθός δεν φτάνει;
👉 Ποιος πληρώνει την ακρίβεια;
👉 Εκποιήσεις: τράπεζες ή κοινωνία;
👉 Υπάρχει μέλλον για τους νέους στην Κύπρο;

Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.
Μία πραγματικότητα που πιέζει.

⚔️ DUEL: ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ

📺 Δείτε το στο Vouli.TV και ζήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πρέπει να είναι: άμεση, ουσιαστική και χωρίς «ναι μεν αλλά».

Continue Reading

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι σύγχρονες προκλήσεις της Λευκωσίας και τα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών τέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, ο οποίος συντόνισε μια ουσιαστική και ζωντανή πολιτική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της πρωτεύουσας.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από την επαρχία Λευκωσίας, εκπροσωπώντας διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις:
Θεόδωρος Τσάτσος (ΔΗΣΥ), Ελένη Ευαγόρου (ΑΚΕΛ), Κατερίνα Χατζηστυλλή (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών) και Γιούλα Πιτσιάλη (ΑΛΜΑ).
• Η στεγαστική κρίση κυριάρχησε στη συζήτηση, με τους υποψηφίους να αναλύουν τις αιτίες της αύξησης των ενοικίων και της περιορισμένης διαθεσιμότητας κατοικιών, παρουσιάζοντας προτάσεις για ενίσχυση της προσιτής στέγασης και στήριξη των νέων ζευγαριών.
• Η εγκατάλειψη του κέντρου της πόλης αποτέλεσε βασικό σημείο προβληματισμού, με αναφορές στην εμπορική και κοινωνική υποβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και εισηγήσεις για αναζωογόνηση του αστικού πυρήνα μέσα από επενδύσεις και πολεοδομικά κίνητρα.
• Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ), με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στις ελλείψεις σε υποδομές και στη δυσκολία πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πόλη πραγματικά συμπεριληπτική και λειτουργική για όλους.
Η συζήτηση ανέδειξε τη σύνθετη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λευκωσία, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για ολοκληρωμένες λύσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement
EKLOGES20264 hours ago

EKLOGES2026 – Επομένη μέρα για τις Εκποιήσεις | Κυριακή 26/04 στις 6μμ

EKLOGES20261 day ago

EKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Σάββατο 25/04 στις 7μμ

EKLOGES20261 day ago

EKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Παρασκευή 24/04 στις 7μμ

Off the Record1 day ago

Τα περδίκια του σκοπευτή Φούλη που δεν ανησυχεί για παρασπονδία του Πρίγκιπα με τον Άντρο…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Αυτοδιαλύθηκε η Βουλή – Συγκινημένη η Αννίτα Δημητρίου στην αποχαιρετιστήρια ομιλία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Όραμα για την Κύπρο, την πατρίδα μας: Συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ξεκινά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Αγία Νάπα

Off the Record2 days ago

Το ΑΛΜΑ, η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και η ψυχιατρική…

Off the Record2 days ago

Τα κλεμμένα λεφτά της άμυνας και του Τ. Κοινωνικών ασφαλίσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 days ago

Ψάχνουν ημερομηνία για το νέο τετ α τετ Χριστοδουλίδη με Ερχιουρμάν-Συνεχίζουν την προεργασία οι διαπραγματευτές

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia