ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δύο κράτη ο Ερντογάν – Λύση «σήμερα» ο Χριστοδουλίδης
Πολύ ενδιαφέροντα σινιάλια, για την συνέχεια των προσπαθειών άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών στο Κυπριακό, έστειλε η Άγκυρα από το περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σήκωσε τείχος από το βήμα της Ολομέλειας της ΓΣ για το Κυπριακό επαναλαμβάνοντας τα περί αναγνώρισης της λεγόμενης ΤΔΒΚ και της ύπαρξης δύο κρατών στη Κύπρο ενώ, παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας τριμερούς συνάντησης των δύο ηγετών αλλά με εξέταση «των νέων πραγματικοτήτων» κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια της δικής του ομιλίας στην Ολομέλεια της ΓΣ του ΟΗΕ «απάντησε» στη σπουδή Ερντογάν για δύο κράτη με την ομιλία του να αναφέρεται, εκτενώς, στο Κυπριακό και ζητώντας λύση «σήμερα».
Πλήρης στήριξη σε Τατάρ

Από την πλευρά του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, εκφράστηκαν ευχαριστίες προς την τουρκική πλευρά για την διαχρονική στήριξη των Τουρκοκυπρίων. Ο Τούρκος Πρόεδρος ουσιαστικά επανέλαβε, για δεύτερη φορά από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, την ύπαρξη δεύτερου κράτους στη Κύπρο καλώντας την διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την ‘ΤΔΒΚ’» και πως η κυριαρχική ισότητα πρέπει να αποδοθεί στους Τουρκοκύπριους. Σημειολογικά ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός πως το έπραξε αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με την ελληνική αντιπροσωπεία -με επικεφαλής τον Έλληνα πρωθυπουργό- κατά την διάρκεια της οποίας τέθηκε το Κυπριακό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», και η πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης. Ακολούθως το σινιάλο του κ. Ερντογάν προς την πλευρά του Γκουτέρες επιβεβαιώνει τα όσα έγραψε η «Κ» πως και η Άγκυρα θέλει να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των δύο ηγετών -με τον «αστερίσκο» ωστόσο των «νέων πραγματικοτήτων», που υπόμνησε προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ο Τούρκος Πρόεδρος. Ενδιαφέρον αποκτά, υπό το βάρος των εξελίξεων, και η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με τον Αντόνιο Γκουτέρες που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Σεπτεμβρίου. Αν και δεν αναμένεται σε αυτό το επίπεδο να διαφοροποιηθεί η ρητορική Τατάρ για λύση δύο κρατών και κυριαρχική ισότητα, καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως σε αυτή την συνάντηση μπορούν να τεθούν οι βάσεις για να «κλειδώσει» μια τριμερής συνάντηση.
Η απάντηση Χριστοδουλίδη

«Η Ιστορία θα μας κρίνει κ. Ερντογάν» ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην ομιλία του από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ όπου, μεταξύ άλλων, απάντησε στη σπουδή του Τούρκου Προέδρου για λύση δύο κρατών στη Κύπρο. «Έχω δεσμευτεί και είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όχι αύριο. Σήμερα. Έχω ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον της Κύπρου, για το μέλλον των παιδιών μας σε ένα επανενωμένο, ευημερούν, βιώσιμο ευρωπαϊκό κράτος» προσέθεσε ο ΠτΔ καλώντας ουσιαστικά τον Τούρκο Πρόεδρο σε τρεις άξονες:
- Nα μην αρνηθεί να παρακαθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού
- Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο -που η Τουρκία παραβίασε στη Κύπρο πριν από μισό αιώνα και
- Να αλλάξουν το αφήγημα λόγω γεωγραφικής εγγύτητας Κύπρου-Τουρκίας που δεν αλλάζει. «Ας αλλάξουμε το αφήγημα. Ας μετατρέψουμε την εγγύτητα σε υπόσχεση. Ας οικοδομήσουμε μαζί μια παρακαταθήκη ειρήνης, που μπορεί να μεταμορφώσει ολόκληρη την περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλίδης
Η μεγάλη εικόνα
Όπως διαμορφώνεται πλέον η μεγάλη εικόνα στο Κυπριακό, μετά κι από την «ανταλλαγή» Ερντογάν-Χριστοδουλίδη από το βήμα της Ολομέλειας της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τρεις είναι οι ενδιαφέρουσες δυναμικές:
- To πως η Τουρκία τακτικά ενώ δεν μετατοπίζεται από την μετά το 2017 θέση της για κλείσιμο του κύκλου των συνομιλιών στο Κυπριακό στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου (ΔΔΟ) δεν αποκλείει επί της αρχής την πραγματοποίηση μιας τριμερούς συνάντησης
- Η διάσταση της πλήρους αποσύνδεσης Κυπριακού και Ελληνοτουρκικών από την Άγκυρα που στο πρώτο διατηρεί την ρητορική για λύση δύο κρατών και στο δεύτερο προχωρά με κινήσεις διατήρησης «ήρεμων νερών» και
- Το πως η διασύνδεση Κυπριακού και Ευρωτουρκικών σχέσεων, παρά τις προσπάθειες της Λευκωσίας και την επικοινωνιακή πολιτική πέριξ αυτού, δεν έχει πλέον, εμφανώς, κάποια καθοριστική επιρροή στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου των συνομιλιών
Πηγή: Kathimerini
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
Με αιχμηρές παρεμβάσεις και έντονο προβληματισμό από τη σκοπιά της νέας γενιάς συνεχίστηκε η πολιτική εκπομπή Ekloges2026 με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φέρνοντας στο επίκεντρο τα διαχρονικά προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τα μάτια των νέων.
Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Volt Χαρίλαος Βελάρης, ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, υποψήφιος συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία, καθώς και η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, υποψήφια με το ΑΛΜΑ για την επαρχία Κερύνειας.
🧭 Η Κύπρος μέσα από το πρίσμα της νεολαίας
Κεντρικός άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η οπτική της νεολαίας για τα προβλήματα της χώρας, με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τις ανησυχίες των νέων για το πολιτικό σύστημα και την καθημερινότητά τους.
🏛️ Διαφθορά και παθογένειες του κράτους
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς και στις διαχρονικές αδυναμίες των θεσμών να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αυθαιρεσίας στο πολιτικό σύστημα. Οι καλεσμένοι υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και αποτελεσματικότερων μηχανισμών ελέγχου, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση τέτοιων φαινομένων.
📚 Ιστορική αναδρομή και «ρίζα» του προβλήματος
Στη συζήτηση έγινε εκτενής ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρώτο Σύνταγμα, μέχρι την εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης. Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο πλαίσιο επηρεάζει τη θεσμική λειτουργία του κράτους, με τους συμμετέχοντες να συγκλίνουν ότι το Κυπριακό παραμένει η βαθύτερη ρίζα πολλών δυσλειτουργιών.
🏠 Στεγαστικό, ακρίβεια και υπογεννητικότητα
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους νέους. Τονίστηκε ότι ο συνδυασμός υψηλών ενοικίων, ακρίβειας και χαμηλών απολαβών καθιστά δύσκολη την αυτονόμηση και τη δημιουργία οικογένειας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη υπογεννητικότητα.
🏦 Υπερκέρδη τραπεζών και κοινωνική πολιτική
Οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν επίσης για τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών, εκφράζοντας θέση υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης κοινωνικής πολιτικής
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με τη φωνή της νέας γενιάς, στον δρόμο προς τις κάλπες.
50 +1 χρόνια μετά
Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία
Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.
Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.
Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.
Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».
Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.
Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.
Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.
Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.
Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».
Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.
Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.
Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.
-
Off the Record1 month agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Off the Record1 month agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record3 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Behind Politics5 days agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Off the Record2 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record2 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

