Ως πότε οι άδικοι θα συνεχίζουν να αδικούν και οι ρυπαροί να μολύνουν, ενώ εσείς, οι μικροί και ανίκανοι αξιωματούχοι, κρύβεστε πίσω από τους άνομους νόμους σας; Ως πότε οι διεφθαρμένοι θα καταστρέφουν ό,τι αγγίζουν με τα άνομα χέρια τους, μολύνοντας τον αέρα με τη βρωμιά τους; Ως πότε, λαθρεπιβάτες της εξουσίας, θα εξαπατάτε τον λαό και θα εκμεταλλεύεστε την ψήφο του; Πού βρίσκεται σήμερα ο αληθινός πολιτικός άνδρας; Πού έχει εξαφανιστεί η πολιτική; Πού η πολιτεία;

Μην περιμένετε μόνο την ιστορία να κρίνει τους συνεργάτες σας κ. Χριστοδουλίδη. Η κοινωνία επίσης κρίνει. Οι πολίτες κρίνουν τους άρχοντές τους, εφόσον εξακολουθούν να είναι πολίτες και δεν έχουν μετατραπεί σε τμήμα της μάζας που τρέφεται από το ρουσφέτι, την αναίδεια και την αλαζονεία της μικροπολιτικής.

Μετά την τραγωδία και την φαρσοκωμωδία των αερόσακων Takata και την πρόσφατη φρικτή πυρκαγιά στη Λεμεσό, όπου ένα ζευγάρι και τα τρία παιδιά τους βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στο φλεγόμενο σπίτι τους, αποκαλύφθηκε και πάλι η αδιαφορία για τις ακατάλληλες ηλεκτρικές συσκευές που κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά εδώ και χρόνια. «Δεν είναι Κράτος αυτό», φωνάζουμε καθημερινά, όταν αντιμετωπίζουμε τις αντιφατικές και ανεπαρκείς υπηρεσίες του. «Πού είναι το Κράτος;», ουρλιάζουμε απελπισμένα, όταν καίγονται τα σπίτια μας ή πνιγόμαστε μετά από κάθε βροχή!

Αλλά τι είναι αυτό το αόρατο πράγμα που όλοι αναζητούμε όταν νιώθουμε ανήμποροι; Τι είναι αυτό που ονομάζουμε «Κράτος» και το οποίο φαίνεται να λείπει στις πιο κρίσιμες στιγμές; Όταν καίγονται τα σπίτια μας από ελαττωματικές συσκευές ή χάνουμε τις ζωές μας λόγω ελαττωματικών αερόσακων, το Κράτος φαίνεται να λείπει. Όταν η ανάγκη για παρέμβαση είναι μεγαλύτερη, το Κράτος γίνεται αόρατο.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, υπογράφονται συμφωνίες όπως το μνημόνιο στο Κάϊρο μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και εταιρειών όπως η Chevron, η NewMed Energy και η BG Cyprus, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Οι υπογραφές έπεσαν και το 2018, και η συμφωνία εγκρίθηκε από τη Βουλή το 2019. Μάλιστα όπως εξηγεί ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας, τα έσοδα από το έργο θα καλύψουν πρώτα το κόστος και το κέρδος της Chevron, και στη συνέχεια θα υπολογιστεί το τίποτα που μπορεί να απομείνει για την Κύπρο. Το συμβόλαιο πώλησης μπορεί να διαρκέσει 17, 18 ή και 20 χρόνια. Καλά για πόσο ηλίθιους και βλάκες μας περνάτε;

Μόνο εκείνος που δεν έχει υποκύψει στη συμβατικότητα και την υποκριτική της «πολιτικής ορθότητας» μπορεί να φωνάξει, όπως το αγοράκι στο παραμύθι του Άντερσεν: «Ο αυτοκράτορας είναι γυμνός!». Μάταια περιμένουμε να ανοίξει η πόρτα και να μπει ο αγέρας της ελπίδας. Κι αυτή την ελπίδα μας την έχετε κλέψει, πνίγοντας κάθε προσδοκία μας στο σκοτάδι του αύριο.

Μας μετατρέψατε σε ζητιάνους και νοικάρηδες στη δική μας χώρα. Μέσα στις ψυχές μας βρέχει βροχόνερο αγανάκτησης και οργής για το σήμερα που μας κάψατε και για το αύριο που μας κλέψατε.