ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ενδιαφέρον Χριστοδουλίδη για το άνοιγμα Eurobank στην Ινδία
Ενδιαφέρον για το άνοιγμα της Eurobank που αναμένεται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες στην Ινδία επέδειξε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο των προοπτικών που παρουσιάζονται για επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, μία χώρα που ομολογουμένως είναι από τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις ανά το παγκόσμιο. Την περασμένη Πέμπτη, όπως πληροφορείται η «Κ», είχε συνάντηση στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τους επικεφαλής της Eurobank S.A. με κύριο θέμα την απόφαση της Eurobank να κάνει άνοιγμα στην Ινδία μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, της τράπεζας δηλαδή που είναι ο κύριος μέτοχος με 55,9%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Προεδρικό παραβρέθηκε ο CEO της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο αναπληρωτής διευθύνων Σύμβουλος (COO) της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο CEO της Eurobank Κύπρου και εντός ολίγου, CEO της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Μιχάλης Λούης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη από τον όμιλο της Eurobank. Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το άνοιγμα που ετοιμάζει η Eurobank στη Μουμπάι της Ινδίας, εκμεταλλευόμενη τις επαφές του μεγαλομετόχου της Eurobank S.A., του Ινδού Πρεμ Γουάτσα. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γουάτσα είναι ο επικεφαλής του ταμείου Fairfax, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eurobank S.A.
Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές που υπάρχουν και επισημάνθηκε ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα τέτοιο «σκαλοπάτι», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επωφεληθεί σε επενδυτικό επίπεδο και ότι μπορεί να μετατραπεί σε ένα «Hub» που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ινδία. Από πλευράς τους, οι επικεφαλής της Eurobank ανέπτυξαν στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη τα πλάνα τους με αυτή την κίνηση που θα λάβει σάρκα και οστά σε πολύ λίγους μήνες , αλλά και τι θα μπορούσε ως κράτος η Κύπρος να κάνει για να προωθεί και να βελτιστοποιεί αντίστοιχες ενέργειες.
Το πλάνο της Eurobank με το άνοιγμα στην Ινδία είναι να καταστεί η Κύπρος η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου για επιχειρήσεις που προέρχονται από Ινδία και Μέση Ανατολή
Εστιάζοντας στα του Μουμπάι, έχει κατατεθεί η αίτηση για τη δημιουργία του πολυπόθητου Γραφείου Αντιπροσωπείας (repoffice) από τη Eurobank. Το πλάνο της Eurobank είναι μέσω της Ελληνικής Τράπεζας να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως βάση πελατών που θα προσελκύονται από Ινδία, Ισραήλ και Κόλπο. Χρειάζονται μερικοί μόνο μήνες για να γίνει πραγματικότητα αυτό το πλάνο, ενώ όπως «ακούγεται» στους διαδρόμους της Eurobank, μέχρι το τέλος του 2024 θα εφαρμοστεί το όλο σχέδιο. Το Γραφείο Αντιπροσωπείας έχει αποφασιστεί από το πρώτο τρίμηνο του 2024 πως θα είναι υπό την ευθύνη του κ. Μιχάλη Λούη.
Συνεργατικό μοντέλο
Το ενδιαφέρον για τέτοια ανοίγματα-επενδύσεις εστιάζεται σε «πρότζεκτς» γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος που δίνουν αξία στο κράτος και στρέφουν την επενδυτική ματιά σε ένα νησί όπως η Κύπρος, με εξέχουσα γεωπολιτική θέση.
Υπενθυμίζουμε πως, τον Μάρτη ο CEO της Eurobank κ. Φ. Καραβίας, σε διάσκεψη που ήταν παρούσα και η «Κ», είχε δηλώσει πως η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει μία βάση για την ανάπτυξη εργασιών με τη βοήθεια της Eurobank, με τις οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας που είναι ισχυρές. Όπως είχε τονίσει, η Κύπρος μπορεί να γίνει μια πύλη εισόδου όσον αφορά στην εγκατάσταση επιχειρήσεων από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία στην Κύπρο και να αποτελέσει τη βάση εργασιών που θέλουν να αναπτύξουν στην Ευρώπη.
Εν ολίγοις, το πλάνο της Eurobank με το άνοιγμα στην Ινδία είναι η Κύπρος να γίνει η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου για επιχειρήσεις που προέρχονται από Ινδία και Μέση Ανατολή.
MoU τον Φεβρουάριο
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2024 Η NPCI International Payments Limited (NIPL), θυγατρική εταιρεία της National Payments Corporation of India (NPCI), και η Eurobank Α.Ε., υπέγραψαν Πρακτικό Συνεργασίας (MoU) με στόχο τη βελτίωση των διασυνοριακών πληρωμών με τη χρήση της τεχνολογικής υποδομής UPI (Unified Payments Interface). Η συμφωνία έχει στόχο να βελτιώσει δραστικά τη διαδικασία των διεθνών μεταφορών χρημάτων, με ειδική εστίαση στην απλοποίηση των χρηματικών εμβασμάτων από την Ελλάδα προς την Ινδία. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση, η υπογραφή του ΜoU θεμελιώνει μια στρατηγική συμμαχία, όπου και οι δύο πλευρές θα συνεργάζονται αποτελώντας σημείο επαφής για την πραγματοποίηση συναλλαγών Διεθνών Εμβασμάτων από την Ελλάδα προς την Ινδία. Θα διαχειρίζονται επίσης την εκκαθάριση των συναλλαγών, τη λογιστική συμφωνία και την επίλυση διαφορών για κάθε χώρα αντίστοιχα. Αυτή η πρωτοβουλία θα καταστήσει την Ελλάδα ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που δίνουν τη δυνατότητα στην ινδική διασπορά που διαμένει στη χώρα για ταχεία και ευχερή αποστολή χρημάτων προς την Ινδία, χρησιμοποιώντας την υποδομή του συστήματος UPI.
Όπως είναι λογικό, κάποια από τα παραπάνω οφέλη αναμένεται να έχει και η Κύπρος, αφού η Eurobank θα κάνει το άνοιγμα στην Ινδία μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά έχει και παρουσία με την Eurobank Κύπρου.
Πηγή: Kathimerini
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ
Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).
• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
#exAformis
#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ
Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ
Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, όπου συζητήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τα μοντέλα που τίθενται στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι υποψήφιοι βουλευτές:
Οζ Καραχάν (Λευκωσία – Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), Ανδρούλλα Καμινάρα (Λευκωσία – Άλμα), Έφη Ξάνθου (Λευκωσία – Volt) και Μάριος Πουλλίκκας (Λευκωσία – ΕΛΑΜ).
• Μπορούν οι σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις να αποτελέσουν συγκυρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
• Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού;
• Ποια θεωρείται η ιδανική και ποια η εφικτή λύση;
• Ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων στην προσέγγιση του Κυπριακού;
• Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου στη διαδικασία επίλυσης;
• Πώς αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;
• Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες και κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο μοντέλο να εφαρμοστεί στην Κύπρο;
• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη μη λύση του Κυπριακού και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
-
EKLOGES20262 weeks agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics3 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record4 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 month agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ
-
#exAformis3 weeks ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

