ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ενδιαφέρον Χριστοδουλίδη για το άνοιγμα Eurobank στην Ινδία
Ενδιαφέρον για το άνοιγμα της Eurobank που αναμένεται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες στην Ινδία επέδειξε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο των προοπτικών που παρουσιάζονται για επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ινδίας, μία χώρα που ομολογουμένως είναι από τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις ανά το παγκόσμιο. Την περασμένη Πέμπτη, όπως πληροφορείται η «Κ», είχε συνάντηση στο Προεδρικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τους επικεφαλής της Eurobank S.A. με κύριο θέμα την απόφαση της Eurobank να κάνει άνοιγμα στην Ινδία μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, της τράπεζας δηλαδή που είναι ο κύριος μέτοχος με 55,9%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Προεδρικό παραβρέθηκε ο CEO της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, ο αναπληρωτής διευθύνων Σύμβουλος (COO) της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο CEO της Eurobank Κύπρου και εντός ολίγου, CEO της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Μιχάλης Λούης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη από τον όμιλο της Eurobank. Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το άνοιγμα που ετοιμάζει η Eurobank στη Μουμπάι της Ινδίας, εκμεταλλευόμενη τις επαφές του μεγαλομετόχου της Eurobank S.A., του Ινδού Πρεμ Γουάτσα. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γουάτσα είναι ο επικεφαλής του ταμείου Fairfax, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eurobank S.A.
Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές που υπάρχουν και επισημάνθηκε ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα τέτοιο «σκαλοπάτι», το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επωφεληθεί σε επενδυτικό επίπεδο και ότι μπορεί να μετατραπεί σε ένα «Hub» που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ινδία. Από πλευράς τους, οι επικεφαλής της Eurobank ανέπτυξαν στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη τα πλάνα τους με αυτή την κίνηση που θα λάβει σάρκα και οστά σε πολύ λίγους μήνες , αλλά και τι θα μπορούσε ως κράτος η Κύπρος να κάνει για να προωθεί και να βελτιστοποιεί αντίστοιχες ενέργειες.
Το πλάνο της Eurobank με το άνοιγμα στην Ινδία είναι να καταστεί η Κύπρος η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου για επιχειρήσεις που προέρχονται από Ινδία και Μέση Ανατολή
Εστιάζοντας στα του Μουμπάι, έχει κατατεθεί η αίτηση για τη δημιουργία του πολυπόθητου Γραφείου Αντιπροσωπείας (repoffice) από τη Eurobank. Το πλάνο της Eurobank είναι μέσω της Ελληνικής Τράπεζας να χρησιμοποιηθεί η Κύπρος ως βάση πελατών που θα προσελκύονται από Ινδία, Ισραήλ και Κόλπο. Χρειάζονται μερικοί μόνο μήνες για να γίνει πραγματικότητα αυτό το πλάνο, ενώ όπως «ακούγεται» στους διαδρόμους της Eurobank, μέχρι το τέλος του 2024 θα εφαρμοστεί το όλο σχέδιο. Το Γραφείο Αντιπροσωπείας έχει αποφασιστεί από το πρώτο τρίμηνο του 2024 πως θα είναι υπό την ευθύνη του κ. Μιχάλη Λούη.
Συνεργατικό μοντέλο
Το ενδιαφέρον για τέτοια ανοίγματα-επενδύσεις εστιάζεται σε «πρότζεκτς» γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος που δίνουν αξία στο κράτος και στρέφουν την επενδυτική ματιά σε ένα νησί όπως η Κύπρος, με εξέχουσα γεωπολιτική θέση.
Υπενθυμίζουμε πως, τον Μάρτη ο CEO της Eurobank κ. Φ. Καραβίας, σε διάσκεψη που ήταν παρούσα και η «Κ», είχε δηλώσει πως η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει μία βάση για την ανάπτυξη εργασιών με τη βοήθεια της Eurobank, με τις οικονομίες της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας που είναι ισχυρές. Όπως είχε τονίσει, η Κύπρος μπορεί να γίνει μια πύλη εισόδου όσον αφορά στην εγκατάσταση επιχειρήσεων από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία στην Κύπρο και να αποτελέσει τη βάση εργασιών που θέλουν να αναπτύξουν στην Ευρώπη.
Εν ολίγοις, το πλάνο της Eurobank με το άνοιγμα στην Ινδία είναι η Κύπρος να γίνει η ευρωπαϊκή πύλη εισόδου για επιχειρήσεις που προέρχονται από Ινδία και Μέση Ανατολή.
MoU τον Φεβρουάριο
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2024 Η NPCI International Payments Limited (NIPL), θυγατρική εταιρεία της National Payments Corporation of India (NPCI), και η Eurobank Α.Ε., υπέγραψαν Πρακτικό Συνεργασίας (MoU) με στόχο τη βελτίωση των διασυνοριακών πληρωμών με τη χρήση της τεχνολογικής υποδομής UPI (Unified Payments Interface). Η συμφωνία έχει στόχο να βελτιώσει δραστικά τη διαδικασία των διεθνών μεταφορών χρημάτων, με ειδική εστίαση στην απλοποίηση των χρηματικών εμβασμάτων από την Ελλάδα προς την Ινδία. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση, η υπογραφή του ΜoU θεμελιώνει μια στρατηγική συμμαχία, όπου και οι δύο πλευρές θα συνεργάζονται αποτελώντας σημείο επαφής για την πραγματοποίηση συναλλαγών Διεθνών Εμβασμάτων από την Ελλάδα προς την Ινδία. Θα διαχειρίζονται επίσης την εκκαθάριση των συναλλαγών, τη λογιστική συμφωνία και την επίλυση διαφορών για κάθε χώρα αντίστοιχα. Αυτή η πρωτοβουλία θα καταστήσει την Ελλάδα ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που δίνουν τη δυνατότητα στην ινδική διασπορά που διαμένει στη χώρα για ταχεία και ευχερή αποστολή χρημάτων προς την Ινδία, χρησιμοποιώντας την υποδομή του συστήματος UPI.
Όπως είναι λογικό, κάποια από τα παραπάνω οφέλη αναμένεται να έχει και η Κύπρος, αφού η Eurobank θα κάνει το άνοιγμα στην Ινδία μέσω της Ελληνικής Τράπεζας, αλλά έχει και παρουσία με την Eurobank Κύπρου.
Πηγή: Kathimerini
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ
Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:
• Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
• Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.
🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;
Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.
📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ
Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.
EKLOGES2026
“Για Πράξη πολιτικής ανηθικότητας” καταγγέλουν Οδυσσέα οι Οικολόγοι
ΚΑτά μέτωπο επίθεση προς τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και το ΑΛΜΑ εξαπέλυσε το Κίνημα Οικολόγων για δημοσίευμα που επαλήθευσε ο ίδιος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης με σημερινή του ανάρτηση, για προσέγγιση του υποψηφίου βουλευτή Λεμεσού με τους Οικολόγους, Μίλτο Παπαδόπουλο.
«Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η φερόμενη προσέγγιση συνιστά πράξη πολιτικής ανηθικότητας, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη», αναφέρει ανακοίνωση των Οικολόγων. Από πλευράς του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης απαντά πως «ο κάθε άνθρωπος, είτε είναι στέλεχος κόμματος είτε όχι, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με ποιο κόμμα επιθυμεί να είναι υποψήφιος» και εξηγεί ποια είναι η σχέση του με τον κ. Παπαδόπουλο.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των Οικολόγων:
Με αφορμή δημοσίευμα που είδε το φως της δημοσιότητας και δεν έχει διαψευστεί, το οποίο αναφέρεται σε προσέγγιση ανακοινωμένου υποψηφίου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών από το κόμμα ΑΛΜΑ, κρίνουμε αναγκαίο να τοποθετηθούμε δημόσια. Αν το δημοσίευμα ευσταθεί, τότε η φερόμενη προσέγγιση συνιστά πράξη πολιτικής ανηθικότητας, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο υποψήφιος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Μίλτος Παπαδόπουλος είχε ανακοινωθεί επισήμως ως υποψήφιος του Κινήματος μήνες πριν, γεγονός γνωστό και δημόσιο. Ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η προσέγγιση φέρεται να έγινε τόσο από συνεργάτες αλλά και από τον Πρόεδρο του ΑΛΜΑ, κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Έναν άνθρωπο τον οποίο το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στήριξε διαχρονικά, έμπρακτα και δημόσια, τόσο στο έργο του ως Γενικού Ελεγκτή όσο και τη δύσκολη περίοδο που οδήγησε στην παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Το Κίνημά μας στάθηκε δίπλα στον θεσμό και στον ίδιο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όταν άλλοι επέλεξαν τη σιωπή ή την υπονόμευση. Γι’ αυτό και μια τέτοια συμπεριφορά, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι το τελευταίο που θα ανέμενε κανείς απέναντι σε έναν πολιτικό χώρο που απέδειξε έμπρακτα τη συνέπειά του. Καλούμε τον κ. Μιχαηλίδη να επιβεβαιώσει δημόσια κατά πόσον το δημοσίευμα ευσταθεί ή όχι και να προβληματιστεί σοβαρά αν αυτή είναι η πολιτική πρακτική και το πολιτικό αποτύπωμα που επιθυμεί να αφήσει στον απόηχο των Βουλευτικών Εκλογών και ευρύτερα στην πολιτική. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νεοσύστατα κόμματα στην προσπάθειά τους να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια. Ωστόσο, η πολιτική δεν εξαντλείται στη συγκυρία ούτε στην αριθμητική των εκλογών. Υπάρχει και η επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολιτικές σχέσεις, διαδρομές, μνήμη και – κυρίως – στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επιλέγει συνειδητά να πορεύεται με πολιτική ηθική, καθαρότητα, διαφάνεια και σεβασμό στον δημόσιο βίο και στις πολιτικές διαδρομές. Αυτές οι αρχές δεν είναι συγκυριακές· αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του DNA του Κινήματός μας και καθοδηγούν διαχρονικά τη στάση και τις επιλογές μας. Γιατί, σε αντίθεση με άλλες αντιλήψεις, για εμάς η πολιτική δεν είναι υπόθεση ευκαιρίας, αλλά υπόθεση αξιών.
Ολόκληρη η απάντηση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη
-
Think Tank1 month agoΣομαλιλάνδη: το νέο μέτωπο Ισραήλ–Τουρκίας
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤο ερώτημα για την Holguín για την UNFICYP και η υπόθεση της Μάμμαρι: γιατί δέχθηκαν επίθεση δύο Ελληνοκύπριοι αγρότες;
-
Off the Record1 week agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
Off the Record1 week agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record4 days agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Το ΑΛΜΑ στο δρόμο προς τις εκλογές | Παρασκευή 19/12 στις 7μμ
-
#exAformis1 month ago#ExAformis – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης | Τετάρτη 17/12 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή3 weeks agoΠώς στήνεται ένα πολιτικό «viral σκάνδαλο»
-
Off the Record4 weeks agoΕκλογές 2026: Το ποτάμι δεν γυρίζει ΠΙΣΩ…
-
Off the Record4 days agoΕπέκταση της υπηρεσίας των εφέδρων στρατιωτών στην Εθνική Φρουρά μέχρι την ηλικία των 65 ετών

