VOULI REPORT
Επιτροπή Ενέργειας . Πρόστιμα 5 εκατομμυρίων και επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές
Παίρνει σάρκα και οστά το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.Στο πλαίσιο της κατ’αρθρο συζήτησης του νομοσχεδίου τα μέλη της επιτροπής ενέργειας της βουλής καλήγουν στην τελική μορφή του νομοσχεδίου το οποίο μεταξύ άλλων προσδιορίζει το ρόλο του κάθε φορέα και τις μεθόδους που θα ακολουθούνται με στόχο την εισαγωγή νέων επενδυτών στον τομέα της παραγωγής ενέργειας , την αύξηση του ανταγωνισμού και κατ’επέκταση τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.
Μεταξύ άλλων οι βουλευτές έχουν συμφωνήσει ότι η νομοθεσία που θα οδηγηθεί στην ολομέλεια θα ορίζει ότι η ΡΑΕΚ θα είναι το όργανο που θα εγκρίνει τις συμφωνίες με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ενώ για τα θέματα που αφορούν τη ρύθμιση του ανταγωνισμού θα έχει τη δυνατότητα να διενεγήσει έρευνα αφού πρώτα συνεργαστεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού..
Η ΡΑΕΚ θα έχει τη δυνατότητα να κλητεύσει μάρτυρες αλλά και να τους καλέσει να καταθέσουν στοιχεία .
Σε περίπτωση έρευνας θα έχει τη δυνατότητα να εισέλθει σε υποστατικά και οχήματα που συνδέονται με τον υπό διερεύνηση προμηθευτή ,ακόμα και σε κατοικίες κατόπιν όμως δικαστικού διατάγματος
Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται φθάνουν μέχρι τα 5 εκατομμύρια ευρώ , παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για ενδεχόμενη αποτροπή επενδυτών λόγω των τσουχτερών προστίμων . Βουλευτές εξέφρασαν τη θέση ότι τα έσοδα από τα πρόστιμα θα πρέπει να καταλήγουν σε ταμείο το οποίο θα έχει στόχευση στους καταναλωτές.Αναφέρθηκε το παράδειγμα των επενδύσεων για μείωση των ρύπων.
VOULI REPORT
Vouli Report — Νέα Σεζόν | Δήμητρης Δημητρίου, Σάββατο 22/11 στις 7μμ
📰 Vouli Report — Νέα Εκπομπή, Νέα Σεζόν
Στο πρώτο επεισόδιο του Vouli Report, ο Δημήτρης Δημητρίου — νυν βουλευτής του ΔΗΣΥ και εκ νέου υποψήφιος για τις βουλευτικές εκλογές του 2026 — ανοίγει τα χαρτιά του και τοποθετείται χωρίς περιστροφές για τις πολιτικές εξελίξεις.
Συζητάμε:
🇨🇾 Κυπριακό & Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία
Ο Δημητρίου υπενθυμίζει ότι η ΔΔΟ είναι πάγια θέση του ΔΗΣΥ από το 1976 και εξηγεί πώς διαμορφώνεται η στρατηγική του κόμματος στα μείζονα εθνικά ζητήματα.
🏛️ Λήψη αποφάσεων & συλλογικότητα στον ΔΗΣΥ
Πώς λειτουργεί πραγματικά ένα μεγάλο κόμμα σε κρίσιμες στιγμές.
🛂 Μεταναστευτικό
Οι θέσεις του κόμματος για το πιο φορτισμένο ζήτημα της πολιτικής ατζέντας — και οι πρακτικές προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι.
⚖️ Εθνικόφρον vs. Εθνικιστικό κόμμα
Ο Δημητρίου εξηγεί τη διαφορά, όπως ο ίδιος τη βλέπει, σε μια περίοδο όπου οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται συχνά και αδιάκριτα.
Το Vouli Report ξεκινά δυνατά, με ειλικρινείς συζητήσεις, καθαρές θέσεις και χωρίς σημειώσεις.
Γιατί η πολιτική χρειάζεται διαφάνεια — και η αλήθεια πρέπει να ακούγεται από πρώτο χέρι.
🎙️ Παρουσιάζει ο Μίκης Κασάπης
🗓️ Σάββατο 22/11 στις 7μμ
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV
VOULI REPORT
Βουλή: Μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το εκλογικό σύστημα
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σειρά σημαντικών νομοσχεδίων που φέρνουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο τη διεύρυνση της εκλογικής συμμετοχής και τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας. Το πακέτο, που εγκρίθηκε ομόφωνα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επέκταση του δικαιώματος ψήφου από τα 17 έτη, την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και την κατάργηση του εκλογικού βιβλιαρίου, με πλήρη εφαρμογή από τις προεδρικές εκλογές του 2028.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών, που εστιάζει στην ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής, ιδιαίτερα των νέων, τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων. Μεταξύ άλλων, μειώνεται το ηλικιακό όριο για ψήφο στα 17 έτη, θεσπίζεται διαδικασία εκκαθάρισης εκλογικού καταλόγου για πρόσωπα άνω των 100 ετών χωρίς ενεργό ταυτότητα ή σύνταξη, ενώ καταργείται το εκλογικό βιβλιάριο και η ταυτότητα ή η άδεια οδήγησης γίνονται αποδεκτά μέσα ταυτοποίησης.
Η νέα νομοθεσία καλύπτει όλες τις εκλογικές διαδικασίες, από προεδρικές, βουλευτικές και ευρωεκλογές μέχρι τοπική αυτοδιοίκηση και συμμετοχή Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Οι περισσότερες αλλαγές προέρχονται από κυβερνητικά νομοσχέδια, ενώ έχουν ενσωματωθεί τροποποιήσεις από προτάσεις νόμου κομμάτων και βουλευτών.
Επιπλέον, εγκρίθηκαν προτάσεις νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ που αφορούν την κατανομή βουλευτικών εδρών, τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση κομμάτων, την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρίες και τη διόρθωση λαθών στις υποψηφιότητες. Προβλέπεται ενίσχυση της συμμετοχής ατόμων με αναπηρία μέσω διάθεσης τεχνολογίας και εξοπλισμού για την αυτόνομη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, καθώς και δυνατότητα διορθωτικών ενεργειών από υποψήφιους για την αποφυγή αποκλεισμών λόγω τυπικών λαθών.
Οι βουλευτές τόνισαν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και της συμμετοχικής δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας τον τεχνικό και θεσμικό χαρακτήρα των αλλαγών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
VOULI REPORT
Ανακοινώθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών – Πότε θα διαλυθεί η Βουλή;
Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως, μετά από συνεννόηση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας και την Αστυνομία Κύπρου, οι Βουλευτικές Εκλογές του 2026 θα διεξαχθούν την Κυριακή, 24 Μαΐου 2026.
Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Συντάγματος, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να λάβει απόφαση για τη διάλυσή της κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2026.
Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 24 Απριλίου 2026, μέσω σχετικού Διατάγματος του Υπουργού Εσωτερικών, το οποίο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν την Τετάρτη, 6 Μαΐου 2026.
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ4 weeks agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026, ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2028 ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
-
#exAformis1 month ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Off the Record2 weeks agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis1 month ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20263 weeks agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
#exAformis1 month agoΣύγκριση αποτελεσμάτων Ιουνίου – Οκτωβρίου 2025
-
#exAformis6 days ago#exaformis – Ζούμε στην πιο ενδιαφέρουσα χώρα! Vol. 2 | Παρασκευή 21/11 στις 7μμ

