Εντονος προβληματισμός ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής θεσμών οι εξαιρέσεις για τη Νομική Υπηρεσία και τον επίτροπο Διοικήσεως από τη διαδικασία των Γενικών Εξετάσεων για εισδοχή στο Δημόσιο

Μεταξύ άλλων οι βουλευτές ενημερώθηκαν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί  και φέτος και η οποία παραμένει ως έχει από το 2007.

Οι γραπτές εξετάσεις αποτελούν τη βασική οδό για όσους επιθυμούν να εργοδοτηθούν στο Δημόσιο ενώ από φέτος εφαρμόζεται και η νομοθεσία που μειώνει το ρόλο των προφορικών εξετάσεων σε οποιοδήποτε  τμήμα του κράτους.

Ερωτήματα και προβληματισμό προκάλεσαν οι αναφορές στις εξαιρέσεις για πρόσληψη στη Νομική Υπηρεσία και το γραφείο επιτρόπου διοικήσεως. Τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν απόψεις  για ένταξη των θέσεων αυτών στις Γενικές εξετάσεις και προσθήκη άλλων εξετάσεων και κριτηρίων στη συνέχεια.

Η αρχή αυτή φαίνεται να έχει απήχιση ανάμεσα στους βουλευτές και δεν αποκλείεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης τον Σεπτέμβριο.

Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ρύθμισης δεν απέκλεισαν ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου , η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου , ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς και ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούτας.

Εκπρόσωποι της επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας , των αρμοδίων Υπουργείων και της ΠΑΣΥΔΥ δεν απέκλεισαν και δεύτερες σκέψεις για το περιεχόμενο και τα θέματα των εξετάσεων . Αναφέρθηκαν παραδείγματα για υποψηφίους που εξασφαλίζουν μία θέση ωστόσο την εγκαταλείπουν επειδή έχουν πετύχει και σε άλλη ή επιτυγχάνουν στις εξετάσεις αλλά δεν διαθέτουν πχ τα σωματικά προσόντα που απαιτούνται .

Αυτά τα θέματα θα τεθούν στη βάσανο μελέτης ωστόσο δεν θα επηρεαστεί η φετινή χρονία εφόσον όπως όλα δείχνουν οι εξετάσεις θα διενεργηθούν και φέτος με το ίδιο καθεστώς.