Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έριξε το γάντι στον Χριστοδουλίδη ο Αβέρωφ

Avatar photo

Published

on

Έριξε ευθέως το γάντι προς τον υπουργό Εξωτερικών, απευθύνοντάς του πρόσκληση – πρόκληση πως ως μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υπουργός της Κυβέρνησης θα πρέπει να σεβαστεί τις διαδικασίες του κόμματος. Η χθεσινή δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου ήταν ουσιαστικά η πρώτη ευθεία και ονομαστική αναφορά προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, προς τον οποίο θέλει να βάλει ακόμα περαιτέρω πίεση για ξεκαθάρισμα προθέσεων ενόψει προεδρικών. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε μάλιστα στη χθεσινή του δήλωση ότι ο υπουργός Εξωτερικών είναι μέλος της συναγερμικής οικογένειας, μετέχει στην Κυβέρνηση και για αυτό και εξέφρασε και άποψη στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος για το χρονικό σημείο συζήτησης για τις προεδρικές εκλογές. Ως εκ τούτου, ως μέλος αυτής της οικογένειας θα πρέπει να ακολουθήσει τις διαδικασίες. Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να υποδεικνύει στις δηλώσεις του πως, εάν μέσα από τις διαδικασίες ο εκλεκτός θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, η παράταξη θα είναι δίπλα του. Αναφορές με τις οποίες είναι προφανές ότι στην Πινδάρου θέλουν να στριμώξουν τον υπουργό Εξωτερικών είτε να υποβάλει το ενδιαφέρον του εντός των διαδικασιών του κόμματος, είτε να ξεκαθαρίσει τη θέση του. 

Χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολίασε τις διαδικασίες του κόμματος προσερχόμενος στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα όσα ανέφερε την προηγουμένη μέρα, ότι οποιοδήποτε στέλεχος του κόμματος μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας και αν αναφερόταν και στον κ. Χριστοδουλίδη, απάντησε ότι ο καθένας πρέπει να σεβαστεί τις διαδικασίες του κόμματος. «Στον Δημοκρατικό Συναγερμό, έχουμε 7 μέρες για τις υποψηφιότητες. Το δικό μου ενδιαφέρον είναι δεδομένο. Ο καθένας μας και κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει να σεβαστεί και να σεβαστούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς, να σεβαστούμε το κόμμα μας. Κι αυτό ισχύει για όλους και φυσικά ισχύει και για τον Νίκο. Ο Νίκος είναι μέλος του κόμματός μας και υπουργός της Κυβέρνησής μας. Είναι καθήκον και υποχρέωση και το σωστό να σεβαστούμε, επαναλαμβάνω, το κόμμα και κανένας μας, ούτε εγώ που είμαι πρόεδρος του κόμματος, είμαστε υπεράνω και κανένας δεν είναι μεγαλύτερος από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες, όποιος κερδίσει, θα σταθούμε δίπλα του, μια γροθιά, για το καλό του τόπου μας, για το καλό της παράταξής μας. Και είμαι σίγουρος πως ενωμένοι θα κερδίσουμε ξανά για το καλό της χώρας», δήλωσε. Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο ο κ. Χριστοδουλίδης να κατέλθει ως ανεξάρτητος και πώς αυτό θα βρει τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να το απαντήσει ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης. «Νομίζω ότι σε άλλον πρέπει να υποβάλετε την ερώτηση. Εγώ θα επαναλάβω: Ο Νίκος είναι μέλος του κόμματος, το δήλωσε και τελευταίως ότι γνοιάζεται για το κόμμα του και είναι και υπουργός της Κυβέρνησής μας. Μιας Κυβέρνησης που στηρίξαμε και στηρίζουμε».

Τη Δευτέρα το κόμμα με ανακοίνωσή του υπενθύμιζε τη διαδικασία σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με την οποία την ερχόμενη Δεύτερα θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες ενδιαφέροντος, ακολούθως την Τρίτη το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος θα εξετάσει και θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες και τέλος στις 12 Μαρτίου θα επικυρωθεί ο υποψήφιος από το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος.

«Η ερχόμενη Δευτέρα αποτελεί δημοκρατικό ορόσημο για τον ΔΗΣΥ. Έχω ήδη καταθέσει το ενδιαφέρον μου. Το ίδιο πρέπει να πράξει κάθε Συναγερμικός που πιστεύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο υπέρτατο αυτό αξίωμα, που αγαπά και σέβεται τον τόπο και την παράταξή μας», δήλωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδεύοντας την ανάρτησή του για την ανακοίνωση του κόμματος σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές.

Είναι γεγονός, ωστόσο, το οποίο γίνεται όλο και πιο έντονα αντιληπτό με το πέρασμα του χρόνου, ότι τρέχουν δύο διαφορετικές προεκλογικές συντηρώντας μία νευρικότητα, η οποία αιωρείται εδώ και αρκετό καιρό. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε ήδη το ενδιαφέρον του για να είναι υποψήφιος και αναμένεται ότι τη Δευτέρα απλά θα το επισημοποιήσει. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν σχολιάζει και δεν αναφέρει οτιδήποτε που να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές. Μέχρι τη Δεύτερα ασφαλώς δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει οτιδήποτε. Ταυτόχρονα όμως, μια ρεαλιστική ανάλυση της κατάσταση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δύσκολα ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα υποβάλει ενδιαφέρον για υποψηφιότητα την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει οτιδήποτε και δεν αποκλείει οτιδήποτε σε σχέση με το ποια θα είναι η τελική του απόφαση σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Αναμένεται αλλαγή στο Ευρωκοινοβούλιο

Ο Λευτέρης Χριστοφόρου διορίζεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ αφήνοντας από τον Νοέμβριο κενή τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με τα αποτελέσμα των τελευταίων ευρωεκλογών, ο πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τορναρίτης. Πληροφορίες από το περιβάλλον του βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέρουν ότι προτεραιότητα του Νίκου Τορναρίτη είναι η εκπλήρωση της εντολής που έλαβε από τον λαό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι μάλλον θα παραμείνει στα έδρανα της κυπριακής Βουλής διανύοντας την 5η συνεχόμενη θητεία του. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι παραμένει για δεύτερη κοινοβουλευτική θητεία, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Η δεύτερη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο ήταν η Ελένη Σταύρου, η οποία διατείνεται θετικά προς το ενδεχόμενο να αναλάβει τη θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον της, την τελική απόφασή της θα τη λάβει εν καιρώ τω δέοντι.

Πηγή: philenews.com

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Κυπριακό: Διζωνική, δύο κράτη ή κάτι άλλο;, Δευτέρα 09/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, όπου συζητήθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού και τα μοντέλα που τίθενται στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι υποψήφιοι βουλευτές:
Οζ Καραχάν (Λευκωσία – Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), Ανδρούλλα Καμινάρα (Λευκωσία – Άλμα), Έφη Ξάνθου (Λευκωσία – Volt) και Μάριος Πουλλίκκας (Λευκωσία – ΕΛΑΜ).

• Μπορούν οι σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις να αποτελέσουν συγκυρία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων;
• Ποιες είναι οι θέσεις των κομμάτων ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού;
• Ποια θεωρείται η ιδανική και ποια η εφικτή λύση;
• Ποιες είναι οι συγκλίσεις και ποιες οι διαφοροποιήσεις των κομμάτων στην προσέγγιση του Κυπριακού;
• Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου στη διαδικασία επίλυσης;
• Πώς αντιλαμβάνονται οι υποψήφιοι τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας;
• Υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε άλλες χώρες και κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο μοντέλο να εφαρμοστεί στην Κύπρο;
• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη μη λύση του Κυπριακού και κατά πόσο υπάρχει ανάγκη για άμεση επανεκκίνηση της διαδικασίας;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Το Volt στον δρόμο προς τις Εκλογές, Σάββατο 07/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Ο συμπρόεδρος του Volt, Πάνος Παρράς, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της εκπομπής Ekloges 2026, όπου συζήτησε τις θέσεις του κόμματος για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με τους Χάρη Θεραπή και Στέλιο Ξιούρη, εστιάζοντας στο πολιτικό σκηνικό και τις προτεραιότητες του Volt για την επόμενη περίοδο.
• Με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί το Volt μετά τις εκλογές και ποιες πολιτικές δυνάμεις αποκλείει από ενδεχόμενη συνεργασία;
• Ποιες είναι οι βασικές θέσεις του κόμματος για το Κυπριακό και ποια λύση θεωρεί ρεαλιστική;
• Πώς τοποθετείται το Volt για τον πόλεμο στο Ιράν και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;
• Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στην αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης από την Ελλάδα προς την Κύπρο;
• Ποια είναι η θέση του Volt σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια;
• Πώς σκοπεύει να κινηθεί το κόμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών σε μια ενδεχόμενη 9κομματική Βουλή;

Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia