ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ερχεται «γεμάτος» Σεπτέμβριος για τράπεζες
Γεμάτος αναμένεται ο Σεπτέμβριος για τις δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου, με εξελίξεις που θα φέρουν μεγάλες αλλαγές. Από τη μία η Τράπεζα Κύπρου εγκαταλείπει εντός Σεπτεμβρίου το Λονδίνο (LSE) και μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), και από την άλλη αναμένονται αλλαγές στα υψηλά δώματα της Ελληνικής Τράπεζας, με πρόσωπα από τον μεγαλομέτοχο –την Eurobank. Είναι δύο γεγονότα τα οποία θα αλλάξουν τις ισορροπίες μέσα στις τράπεζες, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.
Η Τράπεζα Κύπρου θα εγκαταλείψει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά από 7,5 χρόνια, μίας «στρατηγικής δέσμευσης» της Τράπεζας -όπως η ίδια τότε υπογράμμιζε- για εισαγωγή των μετοχών της σε μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Βλέποντας τις τότε ανακοινώσεις που συνόδευαν τις αποφάσεις που είχαν παρθεί για την τράπεζα, πράγματι ενισχύθηκε η προβολή του Συγκροτήματος, και πράγματι απέκτησε μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Τα παραπάνω σίγουρα δεν ήταν μόνο από την ένταξη της Τράπεζας στο LSE, αλλά αποτέλεσμα και των τομών που προχώρησε και είχε τροχοδρομήσει στα χρόνια που ακολούθησαν. Υπενθυμίζεται πως, τότε, είχε αποχωρήσει το Συγκρότημα από το Χρηματιστήριο Αθηνών για να ενταχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Το «Listing» στο Χ.Α. της BοC θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 και το Δ.Σ. της Τράπεζας πιστεύει πως αυτή η κίνηση θα αποφέρει μια σειρά από οφέλη για την εταιρεία και τους μετόχους
Η Ελληνική Τράπεζα από την άλλη, θα δει -τον Σεπτέμβριο μετά την Ετήσια Γενική Συνέλευση (AGM) της 18ης Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιήσει- μεγάλες αλλαγές και σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά πιθανότατα και στην ηγετική της πυραμίδα. Η Eurobank θα αποκτήσει εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας, κάτι που από το καλοκαίρι του 2021 αν και είχε πάνω από το 10% της τράπεζας, το είχε αφήσει στο «φλου». Την ίδια ώρα, «ακούγεται» πως, κάποια υψηλόβαθμα στελέχη -όπως έγραψε ξανά η «Κ»- θα αντικατασταθούν, ή θα δουν κοντά τους πρόσωπα από τη Eurobank. Σκοπός, να προχωρήσει η Eurobank στο πλάνο που έχει για την Ελληνική Τράπεζα, ως μεγαλομέτοχος του 55,9%.
Διαγραφή από LSE
H Τράπεζα Κύπρου γνωστοποίησε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει η έγκριση της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), αλλά παράλληλα θα προχωρήσει και η διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE). Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή και η διαγραφή έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη τόσο για την εταιρεία όσο και για τους μετόχους, και να ενισχύσει την παρουσία της εταιρείας στις αγορές. Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή και η διαγραφή έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη ρευστότητα στις Συνήθεις Μετοχές και να βελτιώσουν την προβολή της εταιρείας στην αγορά από μια δυνητικά ευρύτερη επενδυτική βάση, μέσω της εισαγωγής της σε μια αγορά συμβατή με το προφίλ της εταιρείας. Επιπρόσθετα, όπως τονίζει η τράπεζα πως, οι συναλλαγές στο πιο επικεντρωμένο σύστημα της αγοράς του Χ.Α. και η αυξημένη δυνατότητα για σύγκριση με ομότιμες τράπεζες, δύνανται να προσελκύσουν στην εταιρεία μακροπρόθεσμους θεσμικούς μετόχους.
Συμπληρώνει στη σχετική ανακοίνωση πως, η αλλαγή στη δομή της εισαγωγής δεν θα έχει επίδραση στις δραστηριότητες της εταιρείας, η οποία θα παραμείνει ιρλανδική εταιρεία και φορολογικός κάτοικος Κύπρου, ή στις θυγατρικές της εταιρείας και διευκρινίζεται ότι δεν προτείνεται αλλαγή στην εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Ο γάμος μέχρι τώρα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Eurobank για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της εταιρείας έφτασαν τα 383 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ 92 εκατομμύρια εξ αυτών, προήλθαν στον όμιλο της Eurobank από την Eurobank Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα. Από την επένδυσή της στην Ελληνική, ο όμιλος της Eurobank έβγαλε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 52 εκατομμύρια προήλθαν από τις δραστηριότητες της Eurobank Κύπρου –που διαχρονικά ήταν κερδοφόρα.
Όπως «ακούγεται στους διαδρόμους», η Eurobank αναμένεται να επιστρέψει με νέα δημόσια πρόταση στις αρχές του 2025 πλέον, όπως άλλωστε νομικά δικαιούται. Μέχρι τότε θα τρέχουν σίγουρα οι δύο οντότητες, Ελληνική και Eurobank Κύπρου, παράλληλα, με την Ελληνική να εφαρμόζει το πλάνο που έχει η μητρική για την τράπεζα. Στην Αθήνα εξάλλου σε ειδική δημοσιογραφική διάσκεψη που είχε κάνει η Eurobank εντός Μαρτίου, είχαν ξεκαθαρίσει οι επικεφαλής πως, και με το 55 και πλέον τα εκατό που είχαν ήδη, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν ό,τι έχουν κατά νου για την τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως, ένα σημείο από το πλάνο της Eurobank είναι να δημιουργήσει γραφείο αντιπροσωπείας (Rep Office) στην Μουμπάι της Ινδίας και να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως βάση πελατών που θα προσελκύει από Ινδία, Ισραήλ, αλλά και Κόλπο. Σύμφωνα με του επικεφαλής της Eurobank, όπως είχαν τονίσει τον περασμένο Μάρτιο, η Κύπρος μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε επιχειρήσεις που προέρχονται από τις παραπάνω χώρες και να γίνει μία «πύλη εισόδου» για την εγκατάστασή τους στην Κύπρο και να αποτελέσει το νησί τη βάση εργασιών που θέλουν να αναπτύξουν στην Ευρώπη.
Πάντως, στην Ελληνική Τράπεζα ενόψει της 50ής ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Τράπεζας στις 18 Σεπτεμβρίου, έχουν παραιτηθεί, ή και δηλώσει ότι δεν θα επαναδιεκδικήσουν εκλογή στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας οι Δημήτριος Ευσταθίου, Χριστόδουλος Χατζησταυρής, Χρίστος Θεμιστοκλέους, John Gregory Iossifidis, Μάριος Μαραθεύτης, Ανδρέας Περσιάνης και Marco Comastri.
Πηγή: Kathimerini
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Η Διαφθορά σκοτώνει το Μέλλον της Νέας Γενιάς | Παρασκευή 20/02 στις 7μμ
Με αιχμηρές παρεμβάσεις και έντονο προβληματισμό από τη σκοπιά της νέας γενιάς συνεχίστηκε η πολιτική εκπομπή Ekloges2026 με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, φέρνοντας στο επίκεντρο τα διαχρονικά προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από τα μάτια των νέων.
Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Volt Χαρίλαος Βελάρης, ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, υποψήφιος συνεργαζόμενος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στη Λευκωσία, καθώς και η Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, υποψήφια με το ΑΛΜΑ για την επαρχία Κερύνειας.
🧭 Η Κύπρος μέσα από το πρίσμα της νεολαίας
Κεντρικός άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η οπτική της νεολαίας για τα προβλήματα της χώρας, με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν τις ανησυχίες των νέων για το πολιτικό σύστημα και την καθημερινότητά τους.
🏛️ Διαφθορά και παθογένειες του κράτους
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαφθοράς και στις διαχρονικές αδυναμίες των θεσμών να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αυθαιρεσίας στο πολιτικό σύστημα. Οι καλεσμένοι υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και αποτελεσματικότερων μηχανισμών ελέγχου, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση τέτοιων φαινομένων.
📚 Ιστορική αναδρομή και «ρίζα» του προβλήματος
Στη συζήτηση έγινε εκτενής ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρώτο Σύνταγμα, μέχρι την εφαρμογή του Δικαίου της Ανάγκης. Όπως επισημάνθηκε, το συγκεκριμένο πλαίσιο επηρεάζει τη θεσμική λειτουργία του κράτους, με τους συμμετέχοντες να συγκλίνουν ότι το Κυπριακό παραμένει η βαθύτερη ρίζα πολλών δυσλειτουργιών.
🏠 Στεγαστικό, ακρίβεια και υπογεννητικότητα
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το στεγαστικό πρόβλημα που πλήττει κυρίως τους νέους. Τονίστηκε ότι ο συνδυασμός υψηλών ενοικίων, ακρίβειας και χαμηλών απολαβών καθιστά δύσκολη την αυτονόμηση και τη δημιουργία οικογένειας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αυξανόμενη υπογεννητικότητα.
🏦 Υπερκέρδη τραπεζών και κοινωνική πολιτική
Οι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν επίσης για τα αυξημένα κέρδη των τραπεζών, εκφράζοντας θέση υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών στο πλαίσιο μιας πιο δίκαιης κοινωνικής πολιτικής
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με τη φωνή της νέας γενιάς, στον δρόμο προς τις κάλπες.
50 +1 χρόνια μετά
Γη, κατοχή και ευθύνες: Το ζήτημα των αγοραπωλησιών στην Καρπασία
Μια σοβαρή υπόθεση με εθνικές προεκτάσεις εκτυλίσσεται στην Καρπασία: Πρόθυμοι Ελληνοκύπριοι φέρονται να «νομιμοποιούν» παράτυπες αγοραπωλησίες περιουσιών προς εισβολείς και εποίκους.
Τούρκοι, Τουρκοκύπριοι αλλά και Ελληνοκύπριοι διαμεσολαβητές εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται έντονα το τελευταίο διάστημα στην πώληση ακινήτων στην Καρπασία, με το φαινόμενο να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου στον «Φιλελεύθερο», κυβερνητική πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επιβεβαίωσε την άνοδο στις αγοραπωλησίες ακινήτων στην περιοχή. Η ίδια πηγή εξέφρασε έντονο προβληματισμό για τις εξελίξεις, καθώς και απογοήτευση για το γεγονός ότι όσοι εμπλέκονται στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται να διευκολύνονται από Ελληνοκύπριους.
Διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, για τέτοιου είδους συναλλαγές δεν απαιτείται μεγάλος αριθμός προσώπων. Την ίδια ώρα τονίστηκε πως, επειδή οι πράξεις αυτές δεν δηλώνονται επισήμως, το Τμήμα Κτηματολογίου δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες περιουσίες μεταβιβάζονται.
Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η αύξηση που παρατηρείται ενδέχεται να συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, με το γεγονός ότι οι αρχικοί ιδιοκτήτες σταδιακά αποβιώνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι κληρονόμοι – παιδιά ή και εγγόνια – που έχουν μεταναστεύσει και στους οποίους μεταβιβάστηκαν τα ακίνητα, ενδέχεται να αγνοούν ακόμη και τη γεωγραφική θέση της περιουσίας τους. Έτσι, όταν προσεγγίζονται, είναι πιο εύκολο να εξετάσουν το ενδεχόμενο πώλησης, έχοντας αποκοπεί από κάθε δεσμό.
Ερωτηθείσα σχετικά, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «στο ζήτημα των πωλήσεων ακινήτων στα κατεχόμενα δραστηριοποιούνται κυρίως Τουρκοκύπριοι δικηγόροι και Τούρκοι μεσίτες».
Όπως εξηγήθηκε, τα πρόσωπα αυτά κινούν τις διαδικασίες, ενθαρρύνοντας ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε πώληση βάσει του καθεστώτος που ισχύει στο αποκαλούμενο κτηματολόγιο του ψευδοκράτους. H τακτική προσέγγισης
Η μέθοδος που ακολουθείται περιλαμβάνει την προσέγγιση των κληρονόμων και τη διερεύνηση της πρόθεσής τους να διαθέσουν προς πώληση την περιουσία που τους έχει μεταβιβαστεί. Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται ποτέ να την ανακτήσουν ή ότι μελλοντικές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε απώλειά της, ούτως ή άλλως.
Εφόσον οι κληρονόμοι ανταποκριθούν θετικά και εισέλθουν στη διαδικασία πώλησης, τους ζητείται να προσκομίσουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι τα τεμάχια που κληρονόμησαν έχουν μεταβιβαστεί μέσω του Κτηματολογίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Με την κατάθεση των σχετικών πιστοποιητικών (τίτλων ιδιοκτησίας), το αποκαλούμενο κτηματολόγιο αποδέχεται τα έγγραφα και προχωρεί στην ολοκλήρωση της πώλησης προς Τούρκο έποικο ή άλλο ενδιαφερόμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις ιδιοκτητών που διαμένουν στη Βρετανία, οι συναλλαγές πραγματοποιούνται σε στερλίνες, στοιχείο που έχει διαβιβαστεί ως πληροφορία σε αρμόδιους φορείς.
Αντίστοιχες πρακτικές φαίνεται να εφαρμόζονται και σε σχέση με κληρονόμους που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω πράξεις δεν αφορούν περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες επιλέγουν να απευθυνθούν στη λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» των κατεχομένων, αλλά πρόκειται για συναλλαγές που πραγματοποιούνται εκτός αυτής της διαδικασίας.
Όταν πρόκειται για καθαρά ιδιωτική συμφωνία, το κύκλωμα φέρεται να έχει βρει τρόπο πρόσβασης σε δεδομένα ιδιοκτητών, οι οποίοι προσεγγίζονται με πρόταση πώλησης των περιουσιών τους σε εποίκους ή γενικότερα σε Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι ενδέχεται να μην κατοικούν καν στα κατεχόμενα αλλά ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητα.
Τα επιχειρήματα
Μεταξύ των επιχειρημάτων που προβάλλονται είναι και το ακόλουθο: «Αντί να αποταθείς στην “επιτροπή ακίνητης περιουσίας” και να λάβεις περίπου το 10% της αξίας της περιουσίας σου, όπως αυτή είχε εκτιμηθεί το 1974, υπάρχει ενδιαφερόμενος και μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο τίμημα».
Για να ολοκληρωθεί η πράξη, ο ιδιοκτήτης καλείται είτε να προσκομίσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας – το οποίο φυσικά δεν γνωρίζει τον σκοπό για τον οποίο ζητείται – είτε, εναλλακτικά, Τουρκοκύπριος δικηγόρος αναλαμβάνει να πιστοποιήσει ότι εξέτασε τα έγγραφα της Δημοκρατίας και διαπίστωσε πως ο κληρονόμος είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης.
Μια επιπλέον πτυχή που προκαλεί ανησυχία αφορά το γεγονός ότι ορισμένοι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι λαμβάνουν οικονομική στήριξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, φέρονται ταυτόχρονα να διαδραματίζουν ρόλο στην προώθηση πώλησης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα εγκλωβισμένα χωριά.
Η συγκεκριμένη διάσταση της υπόθεσης ενδέχεται να αποτελέσει αντικείμενο αρμόδιας εξέτασης.
-
Off the Record4 weeks agoΗ ττενέκκα και το ΕΛΑΜ…
-
Off the Record1 month agoΣΥΚΑΣ: Πολιορκία κομμάτων για να είναι υποψήφιος – Λευκωσιάτικη δημοσκόπηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 weeks agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑνθρωποφαγία από το ΔΗΣΥ καταγγέλλει ο Τορναρίτης
-
Off the Record3 weeks agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
Behind Politics4 days agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
Off the Record2 weeks agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 weeks agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record2 weeks agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς

