Γεμάτος αναμένεται ο Σεπτέμβριος για τις δύο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου, με εξελίξεις που θα φέρουν μεγάλες αλλαγές. Από τη μία η Τράπεζα Κύπρου εγκαταλείπει εντός Σεπτεμβρίου το Λονδίνο (LSE) και μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), και από την άλλη αναμένονται αλλαγές στα υψηλά δώματα της Ελληνικής Τράπεζας, με πρόσωπα από τον μεγαλομέτοχο –την Eurobank. Είναι δύο γεγονότα τα οποία θα αλλάξουν τις ισορροπίες μέσα στις τράπεζες, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.
Η Τράπεζα Κύπρου θα εγκαταλείψει το Χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά από 7,5 χρόνια, μίας «στρατηγικής δέσμευσης» της Τράπεζας -όπως η ίδια τότε υπογράμμιζε- για εισαγωγή των μετοχών της σε μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Βλέποντας τις τότε ανακοινώσεις που συνόδευαν τις αποφάσεις που είχαν παρθεί για την τράπεζα, πράγματι ενισχύθηκε η προβολή του Συγκροτήματος, και πράγματι απέκτησε μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Τα παραπάνω σίγουρα δεν ήταν μόνο από την ένταξη της Τράπεζας στο LSE, αλλά αποτέλεσμα και των τομών που προχώρησε και είχε τροχοδρομήσει στα χρόνια που ακολούθησαν. Υπενθυμίζεται πως, τότε, είχε αποχωρήσει το Συγκρότημα από το Χρηματιστήριο Αθηνών για να ενταχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Το «Listing» στο Χ.Α. της BοC θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 και το Δ.Σ. της Τράπεζας πιστεύει πως αυτή η κίνηση θα αποφέρει μια σειρά από οφέλη για την εταιρεία και τους μετόχους
Η Ελληνική Τράπεζα από την άλλη, θα δει -τον Σεπτέμβριο μετά την Ετήσια Γενική Συνέλευση (AGM) της 18ης Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιήσει- μεγάλες αλλαγές και σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά πιθανότατα και στην ηγετική της πυραμίδα. Η Eurobank θα αποκτήσει εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας, κάτι που από το καλοκαίρι του 2021 αν και είχε πάνω από το 10% της τράπεζας, το είχε αφήσει στο «φλου». Την ίδια ώρα, «ακούγεται» πως, κάποια υψηλόβαθμα στελέχη -όπως έγραψε ξανά η «Κ»- θα αντικατασταθούν, ή θα δουν κοντά τους πρόσωπα από τη Eurobank. Σκοπός, να προχωρήσει η Eurobank στο πλάνο που έχει για την Ελληνική Τράπεζα, ως μεγαλομέτοχος του 55,9%.
Διαγραφή από LSE
H Τράπεζα Κύπρου γνωστοποίησε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει η έγκριση της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), αλλά παράλληλα θα προχωρήσει και η διαγραφή της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE). Το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή και η διαγραφή έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη τόσο για την εταιρεία όσο και για τους μετόχους, και να ενισχύσει την παρουσία της εταιρείας στις αγορές. Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή και η διαγραφή έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη ρευστότητα στις Συνήθεις Μετοχές και να βελτιώσουν την προβολή της εταιρείας στην αγορά από μια δυνητικά ευρύτερη επενδυτική βάση, μέσω της εισαγωγής της σε μια αγορά συμβατή με το προφίλ της εταιρείας. Επιπρόσθετα, όπως τονίζει η τράπεζα πως, οι συναλλαγές στο πιο επικεντρωμένο σύστημα της αγοράς του Χ.Α. και η αυξημένη δυνατότητα για σύγκριση με ομότιμες τράπεζες, δύνανται να προσελκύσουν στην εταιρεία μακροπρόθεσμους θεσμικούς μετόχους.
Συμπληρώνει στη σχετική ανακοίνωση πως, η αλλαγή στη δομή της εισαγωγής δεν θα έχει επίδραση στις δραστηριότητες της εταιρείας, η οποία θα παραμείνει ιρλανδική εταιρεία και φορολογικός κάτοικος Κύπρου, ή στις θυγατρικές της εταιρείας και διευκρινίζεται ότι δεν προτείνεται αλλαγή στην εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.
Ο γάμος μέχρι τώρα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Eurobank για το πρώτο τρίμηνο του 2024, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της εταιρείας έφτασαν τα 383 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ 92 εκατομμύρια εξ αυτών, προήλθαν στον όμιλο της Eurobank από την Eurobank Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα. Από την επένδυσή της στην Ελληνική, ο όμιλος της Eurobank έβγαλε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 52 εκατομμύρια προήλθαν από τις δραστηριότητες της Eurobank Κύπρου –που διαχρονικά ήταν κερδοφόρα.
Όπως «ακούγεται στους διαδρόμους», η Eurobank αναμένεται να επιστρέψει με νέα δημόσια πρόταση στις αρχές του 2025 πλέον, όπως άλλωστε νομικά δικαιούται. Μέχρι τότε θα τρέχουν σίγουρα οι δύο οντότητες, Ελληνική και Eurobank Κύπρου, παράλληλα, με την Ελληνική να εφαρμόζει το πλάνο που έχει η μητρική για την τράπεζα. Στην Αθήνα εξάλλου σε ειδική δημοσιογραφική διάσκεψη που είχε κάνει η Eurobank εντός Μαρτίου, είχαν ξεκαθαρίσει οι επικεφαλής πως, και με το 55 και πλέον τα εκατό που είχαν ήδη, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν ό,τι έχουν κατά νου για την τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως, ένα σημείο από το πλάνο της Eurobank είναι να δημιουργήσει γραφείο αντιπροσωπείας (Rep Office) στην Μουμπάι της Ινδίας και να χρησιμοποιήσει την Κύπρο ως βάση πελατών που θα προσελκύει από Ινδία, Ισραήλ, αλλά και Κόλπο. Σύμφωνα με του επικεφαλής της Eurobank, όπως είχαν τονίσει τον περασμένο Μάρτιο, η Κύπρος μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε επιχειρήσεις που προέρχονται από τις παραπάνω χώρες και να γίνει μία «πύλη εισόδου» για την εγκατάστασή τους στην Κύπρο και να αποτελέσει το νησί τη βάση εργασιών που θέλουν να αναπτύξουν στην Ευρώπη.
Πάντως, στην Ελληνική Τράπεζα ενόψει της 50ής ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Τράπεζας στις 18 Σεπτεμβρίου, έχουν παραιτηθεί, ή και δηλώσει ότι δεν θα επαναδιεκδικήσουν εκλογή στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας οι Δημήτριος Ευσταθίου, Χριστόδουλος Χατζησταυρής, Χρίστος Θεμιστοκλέους, John Gregory Iossifidis, Μάριος Μαραθεύτης, Ανδρέας Περσιάνης και Marco Comastri.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.