Στο Εξ Αφορμής (11/12) φιλοξενείται ο Μάριος Ματσάκης σε μία εφ όλης της ύλης συζήτηση για την πανδημία του κορωνοϊού.
Σε ένα πιο αυστηρό μερικό lockdown εισέρχεται από σήμερα και πάλι η Κύπρος με την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων για περιορισμό της πανδημίας.

Τα μέτρα που ισχύουν παγκύπρια για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού από την Παρασκευή, στις 6.00 πμ έως την 31η Δεκεμβρίου στις 5.00 πμ προβλέπουν απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21.00 μ.μ. έως 05.00 π.μ.
Έχουμε σήμερα μαζί μας τον ιατροδικαστή Μάριο Ματσάκη, με τον οποίο και θα συζητήσουμε κυρίως τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην διαχείρηση της πανδημίας.

  • Κε Ματσάκη παρακαλώ για το αρχικό σας σχόλιο για τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα.

Όπως τα προηγούμενα μέτρα έχουν γίνει με ερασιτεχνισμό, προχειρότητα και είναι μέτρα που γίνονται με στόχο να επηρεάσουν και να τιμωρήσουν το ευρύ κοινό. Δε γίνονται με στόχο να προστατεύσουν αυτούς που πρέπει να προστατεύσουν. Στα αρχικά στάδια ακόμη δήλωνα ότι στόχος πρεπει να είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων. Να μπούμε στα γηροκομεία, κλειστές δομές, στα νοσοκομεία να ληφθούν σοβαρά μέτρα για να προστατευτούν αυτοί που πρέπει . Αντί αυτού η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει γενικά μέτρα που επηρεάζουν το γενικό πληθυσμό, ενώ αφήνει απροστάτευτους αυτούς που πρέπει να προστατεύει. Στα γηροκομεία δεν έγινε τίποτα μέχρι πριν λίγες μέρες και οι περισσότεροι που έχουν πεθάνει προέρχονται απ΄οτα γηροκομεία κα ιδεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο σκέψης των αρμοδίων. Καια υτά τα μέτρα είναι παρόμοια. Τιμωρούν τους απλούς πολίτες και κάποια απ΄οτα μέτρα είναι και γελοία ακόμη και εγκληματικά. Για παράδειγμα το μέτρο κατά της εκκλησίας είναι καθαρά ένα αντιχριστιανικό μέτρο. Έχουν αποκλείσει τους πιστούς από το να εκκλησιάζονται ενώ έχουν αφήσει τα μεγάλα καταστήματα ανοιχτά που μπαίνουν εκατοντάδες άτομα. Πού είναι η λογική σε αυτό το μέτρο; Θέλουν να επιτεθούν εναντίον του Χριστιανισμού και για αυτό το κάνουν.

Όπως τα προηγούμενα μέτρα έχουν γίνει με ερασιτεχνισμό, προχειρότητα και είναι μέτρα που γίνονται με στόχο να επηρεάσουν και να τιμωρήσουν το ευρύ κοινό. Δε γίνονται με στόχο να προστατεύσουν αυτούς που πρέπει να προστατεύσουν.

Έχουν αποκλείσει τους πιστούς από το να εκκλησιάζονται ενώ έχουν αφήσει τα μεγάλα καταστήματα ανοιχτά που μπαίνουν εκατοντάδες άτομα. Πού είναι η λογική σε αυτό το μέτρο; Θέλουν να επιτεθούν εναντίον του Χριστιανισμού και για αυτό το κάνουν.

  • Έχετε αμφισβητήσει ανοικτά την επιστημονική ομάδα που συμβουλεύει την κυβέρνηση. Που εστιάζεται η κριτική και αμφισβήτηση σας;

Δεν έχω τίποτα εναντίον των ανθρώπων, των επιστημόνων που απαρτίζουν αυτή την ομάδα. Απλώς δε θεωρώ ότι είναι αρμοδιοι για αυτό το πρόβλημα. Μας είπαν από την αρχή ότι αυτή είναι μία ομάδα επιδημιολόγων και εγώ προκάλεσα και προκαλώ την κυβέρνηση να μας υποδείξει ένα μέλος αυτής της ομάδας που έχει κλινική ειδικότητα στην επιδημιολογία. Δεν υπάρχει ούτε ένας. Μπήκα στο διαδίκτυο και έλεγξα. Δεν έχουν αυτή την ειδικότητα, δεν έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Μερικοί δεν είναι καν γιατροί. Ο κ. Καραγιάννης δεν είναι γιατρός. Ο κ. Κωστρίκκης δεν είναι γιατρός. Ο κ. Νικολόπουλος είναι οδοντίατρος. Οπότε δεν είναι επιδημιολογική ομάδα. Έχουν το πεδίο δράσης τους σε άλλα θέματα αλλά δεν είναι επιδημιολόγοι. Άμα δουμε και τις αποφάσεις που έχουν πάρει, είναι εντελώς λανθασμένο μέτρο και η εκκλησία και η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Εϊναι μέτρο αυτό προστασίας να φορεί κάποιος μάσκα ενώ περπατά στη γειτονιά του ή ένας κυνηγός πάνω στα βουνά; Ναι η μάσκα προστατεύει όταν είσαι σε κλειστό χώρο και είσαι με άλλους κοντά σου. Προστατεύει τους άλλους κυρίως από εσένα, αν έχεις τη νόσο να μην τους τη μεταδώσεις.

Δεν έχω τίποτα εναντίον των ανθρώπων, των επιστημόνων που απαρτίζουν αυτή την ομάδα. Απλώς δε θεωρώ ότι είναι αρμοδιοι για αυτό το πρόβλημα.

  • Ψες πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία εναντίον των μέτρων. Υπάρχει γενικά μια διογκούμενη δυσφορία και κούραση στον πληθυσμό μετά από 9 μήνες συνεχόμενων περιορισμών. Πόσο σας προβληματίζει η ψυχολογική πίεση που ασκείται σε όλους μας λόγω των περιοριστικών μέτρων;

Η ψυχολογική πίεση είναι εξαιρετικά μεγάλη και δεν τη βλέπουμε στην ολότητά της. Υπήρχαν πολλοί που αυτοκτόνησαν, που καταστράφησαν οικονομικά και ως εκ τούτου είχαν και ψυχολογικές επιπτώσεις εξαιτίας της κατάστασης. Η βία στην οικογένεια έχει αυξηθεί κατά 40% και ερχόμαστε πάλι στην ομάδα αυτή των συμβούλων που δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένας ψυχολόγος, ούτε ένας κοινωνιολόγος. Κανένας. Συμπεριλαμβάνονται μικροβιολόγοι, ανοσιολόγοι εκτός απο επιδημιολόγους, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους. Τί είδους ομάδα είναι αυτή; Το έχω επισημάνει από τα αρχικά στάδια με επιστολές μου προς τον Υπ. Υγείας, τον Πρόεδρο της Δημορκατίας, της Βουλής και μία από τις επισημάνσεις μου ήταν ο ψυχολογικός παράγοντας, διότι ο κόσμος θα αρχίσει να αντιδρά και έχει αρχίσει να αντιδρά. Οι εκδηλώσεις αυτές θα διογκωθούν. Πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει το πρόβλημα και να αντιληφθεί ότι αυτά που γίνονται σε άλλες χώρες δεν μπορεί να τα χρησιμοποιεί στην Κύπρο γιατί τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Είναι ένα μικρό νησάκι, απομονωμένο. Και το πιο σημαντικό είναι ο καιρός. Εδώ είναι τέτοιος ο καιρός που δεν προωθεί τις ιώσεις του αναπνευστικού. Έχουμε ιωσεις του αναπνευστικού που έχουν έξαρση το χειμώνα, της γρίπης. Έχουμε το χειμώνα έξαρση της γρίπης και το καλοκαίρι φεύγει χωρίς να επιβάλλουμε κανένα μέτρο. Μόνη της έρχεται μόνη της φεύγει. Όταν η ίωση του Κορωνοιού ήρθε στην Κύπρο την Άνοιξη, η έξαρση ήταν στο τέλος της. Ηταν το τέλος της χειμερινής περιόδου και η ίωση χανόταν από μόνη της. Το lock down δεν προκάλεσε την ύφεση, αλλά την ύφεση προκάλεσε το ότι ήρθε το καλοκαίρι. Και πάνε να μας πλασάρουν ότι μέσω του lock down πέτυχαν την ύφεση.

Έχουμε ιωσεις του αναπνευστικού που έχουν έξαρση το χειμώνα, της γρίπης. Έχουμε το χειμώνα έξαρση της γρίπης και το καλοκαίρι φεύγει χωρίς να επιβάλλουμε κανένα μέτρο.

  • Έχουν αρχίσει οι μαζικοί εμβολιασμοί στο ΗΒ με το εμβόλιο της Pfizer και στην Ρωσία με το εμβόλιο sputnik V. Πόσο σας προβληματίζει ο κίνδυνος για πιθανές παρενέργειες;

Σε πολύ μεγάλο βαθμο με προβληματίζει διότι το εμβόλιο της Pfizer είναι μία καινούρια μορφή εμβολίων. Χρησιμοποιείται μία νέα τεχνική με σύνθεση ενός μέρους του γενετιού υλικού του ιού το οποίο αυτό κομμάτι από το γενετικό υλικό του ιού προσδιορίζει την παραγωγή μιας πρωτείνης που ονομάζεται spike protein. Βάζουν αυτό το γενετικό υλικό του ιού στο ανθρώπινο σώμα, αυτό λοιπόν μπαίνει στα ανρθώπινα κύτταρα δίνει οδηγίες στα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν αυτή την πρωτείνη τουιού, Αυτή όταν παραχθεί βγαίνει έξω από το κύτταρο ή πεθαίνει το κύτταρο και απελευθερώνεται και τότε οι μηχανισμοί άμυνας του ανοσοποιητικού βλέπουν αυτή την πρωτείνη, την αναγνωρίζουν ως ξένο σώμα και δημιουργούν αντισώματα εναντίον αυτής της πρωτείνης. Όταν μπει ένας πραγματικός ιός και έχει αυτή την πρωτείνη στην περιφέρειά του, τότε το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει αυτή την πρωτείνη και τη σκοτώνει. Αυτή όμως είναι η θεωρία. Είναι μία εντελώς νέα τεχνική. Ενώ είναι γνωστή σε πειραματικό επίπεδο εδώ και 20 χρόνια, δεν κατόρθωσαν ποτέ να φτιάξουν εμβόλιο που το έφτιαξαν σε 6 μήνες. Όταν δίνεις ένα εμβόλιο χρειάζεται μία περίοδος μερικών χρόνων για να δεις τις παρενέργειες και την αποτελεσματικότητα. Η περίοδος που έδωσαν για παρενέργειες είναι μόνο 2 μήνες. Διάλεξαν κάποιους εθελοντές και τους έδωσαν το εμβόλιο και σε κάποιους άλλους έδωσαν ένα ψεύτικο εμβόλιο και μετά συνέκριναν ποιοι ήταν θετικοί στο ένα και ποιοι στο΄αλλο γκρουπ και κατέληξαν στο υψηλό ποσοστό του 95% αποτελεσματικότητας. Και μας είπαν δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες αλλά αυτές που συμβαίνουν συνήθως όπως πυρετός, κεφαλαλγίες, κ.α. Παρενέργειες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δεν τις ξέρει κανένας. Αυτή τη στιγμή οι Άγγλοι είναι τα πειραματόζωα για να δούμε την ασφάλεια αυτού του εμβολίου.
Έτσι και αλλιώς μέχρι να έρθει το εμβόλιο στην Κύπρο και να εμβολιαστεί ο πληθυσμός θα έχει περάσει η περίοδος έξαρσης οπότε δεν υπάρχει λόγος να εμβολιάζουμε τον κόσμο. Εδώ το εμβόλιο της Γρίπης Α δεν το έχουμε δώσει ακόμη και θα τον εμβολιάσουμε με αυτό το νέο εμβόλιο που δεν έχει έρθει ακόμη; Τους είπα περιμένετε γιατί ούτως ή άλλως θα έχει περάσει η έξαρση μέχρι να έχουμε το εμβόλιο και γιατί τον ερχόμενο χειμώνα θα πρέπει να τους ξαναεμβολιάσετε γιατι δε θα λειτουργεί το εμβόλιο αυτό μέχρι τότε.

Παρενέργειες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δεν τις ξέρει κανένας. Αυτή τη στιγμή οι Άγγλοι είναι τα πειραματόζωα για να δούμε την ασφάλεια αυτού του εμβολίου.

  • H πανδημία έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ως καταληκτικό σχόλιο, θεωρείται ότι η συνολική παγκόσμια διαχείριση θα μπορούσε να ήταν διαφορετική;

Σίγουρα θα έπρεπε να είναι διαφορετική. Προσπαθούσα από την αρχή να κατανοήσω γιατί υπάρχει αυτή η υστερία στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ξεκίνησε από τον παγκόσμιο οργανισμό Υγείας, που για μένα είναι ένας εντελώς αναξιόπιστος οργανισμός. Αυτός που τον διοικεί που δεν είναι γιατρός, προέρχεται από το Λαικό Επαναστατικό Κομμουνιστικό κόμμα της Αιθιοποίας. Οι αποφάσεις που παίρνονται δημιούργησαν τεράστια λάθη και σκάνδαλα, όσον αφορά επιδημία του έμπολα, της Αφρικής που τα έκαναν θάλασσα. Πολλές χώρες σταμάτησαν να έχουν σχέση με τον οργανισμό στο παρελθόν, η Γαλλία, η Αγγλία και πολλές άλλες χώρες. Όταν ξεκίνησε αυτή η υστερία δεν μπορούσε να σταματήσει ενώ υπάρχουν χιλιάδες γιατροί ανά τον κόσμο που δεν συμφωνούν με αυτή την υστερία. Δεν πιστεύω στις μεγάλες συνωμοσίες και όσον αφορά την Κύπρο δε νομίζω ότι έχει να κερδίσει τίποτα η Κυβέρνηση, αλλά είναι ένα μεγάλος λάθος, μία λανθασμένη αντιμετώπιση.

Ξεκίνησε από τον παγκόσμιο οργανισμό Υγείας, που για μένα είναι ένας εντελώς αναξιόπιστος οργανισμός.

Vouli TV