Ποιο άραγε θα είναι εκείνο το αποτέλεσμα που θα κάνει τα παραδοσιακά κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς να δηλώνουν νικητές των εκλογών; Και ποιο είναι εκείνο που θα ενεργοποιήσει την εσωστρέφεια; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που εγείρεται στα επιτελεία των κομμάτων τις τελευταίες μέρες. Για να πετύχουν ένα καλό αποτέλεσμα, η κύρια επιδίωξή τους δεν είναι τόσο η εισροή νέων ψηφοφόρων, αλλά η μάχη της συσπείρωσης του υφιστάμενου εκλογικού τους ακροατηρίου και η αποτροπή των όποιων διαρροών προς άλλες ομάδες.
Τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, παρουσιάζουν σημαντική συσπείρωση και επιστροφή ψηφοφόρων που επέλεξαν την αποχή.
Επιστροφές αλλά και διαρροές από ΕΛΑΜ
Βάσει και της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research, o Δημοκρατικός Συναγερμός εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά λαμβάνοντας 22,8% έναντι του ΑΚΕΛ που λαμβάνει 21,6%. Ο ΔΗΣΥ, παρά τη βαθιά εσωστρέφειά του αλλά και τις κρίσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχει καταφέρει να συσπειρωθεί στο 72,2%, ενώ σημαντικές είναι οι εισροές του από ΕΛΑΜ που λαμβάνει το 18,8% όσων ψήφισαν το κόμμα της Ακροδεξιάς στις βουλευτικές εκλογές. Καταγράφεται, παράλληλα, μία σημαντική εισροή από την αποχή του 2021 της τάξεως του 12,8% και 10% από ψηφοφόρους που έκαναν άλλες επιλογές. Την ίδια στιγμή λαμβάνει 2,2% από ψηφοφόρους που ψήφισαν ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές του 2021, 3,5% από ΔΗΚΟϊκούς ψηφοφόρους, 2,9% από ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ, 5,3% από ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ και 9,5% από τους Οικολόγους. Οι εισροές του κόμματος ενδεχομένως να συνδέονται και με την αλλαγή της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Δυσαρεστημένοι με την Πινδάρου ψηφοφόροι του 2016, να επιστρέφουν τώρα με την αλλαγή της ηγεσίας. Δεν είναι τυχαίο που η Αννίτα Δημητρίου, αν και έχει μία σχετική πτώση στην εικόνα της από τον περασμένο Φεβρουάριο, παρουσιάζει θετική εικόνα, με το 49% των ψηφοφόρων να την βλέπουν θετικά και το 39% αρνητικά.
Όσο όμως κι αν ο ΔΗΣΥ έχει επιστροφές από το ΕΛΑΜ, παρουσιάζει παράλληλα διαρροή από αυτό της τάξεως του 11,3%, ενώ το 5,2% των Συναγερμικών ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι. Δεν είναι καθόλου τυχαίο συνεπώς το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ ενίσχυσε την αντιπαράθεση με το ΑΚΕΛ, με την προειδοποίηση πως ψήφος στο ΕΛΑΜ σημαίνει πρωτιά του ΑΚΕΛ στις επικείμενες εκλογές, αλλά και η στροφή της Πινδάρου συντηρητικότερα αποφεύγοντας ερωτήσεις για ΛΟΑΤΚι θέματα. Τις υψηλότερες εισροές ο ΔΗΣΥ τις παρουσιάζει στη Λευκωσία, με ποσοστό 24,3%, με την Αμμόχωστο να ακολουθεί στο 24%. Η Λάρνακα καταγράφει ποσοστό 22,8%, ακολουθεί η Λεμεσός με 21,4% και τελευταία η Πάφος με 21,1%. Η δυνατή ηλικιακά ομάδα για τον ΔΗΣΥ είναι οι 40-59 που καταγράφει ποσοστό 25,3%, ακολουθεί με 23,2% οι 60 και άνω και λαμβάνει το 18,9% από την ηλικιακή ομάδα 18-39.
Αιμορραγία από το Volt αλλά και επιστροφή της αποχής
Το ΑΚΕΛ ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής τον ΔΗΣΥ λαμβάνοντας ποσοστό της τάξεως του 21,6%, έχοντας ήδη συσπειρωθεί στο 81,7%. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το κόμμα της Αριστεράς λαμβάνει 15,6% εισροές από όσους απείχαν στις εκλογές του 2021, που ίσως να συνδέεται με την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΑΚΕΛ. Λαμβάνει μόλις 1,7% των Συναγερμικών ψηφοφόρων, 5,3% των ΔΗΚΟΪκών και 9% από τους Οικολόγους. Αξίζει να σημειωθεί πως λαμβάνει 4% από όσους έκαναν επιλογές στις βουλευτικές εκλογές που έμειναν εκτός Kοινοβουλίου, όπως για παράδειγμα ο συνδυασμός της Άννας Θεολόγου. Κύρια διαρροή ψηφοφόρων για το ΑΚΕΛ αποτελεί το νεοσύστατο Volt, από το οποίο χάνει ένα ποσοστό 5,4% ψηφοφόρων που στις εκλογές του 2021, στήριξαν το ΑΚΕΛ. Η πιο δυνατή επαρχία για το ΑΚΕΛ είναι η Λάρνακα, καθώς παρουσιάζει ποσοστό 28,3%. Ακολουθεί η Λεμεσός με 21,7%, η Λευκωσία με 19,8%, η Πάφος με 18,7% και τελευταία η Αμμόχωστος με 18,3%. Η πιο δυνατή ηλιακή ομάδα του ΑΚΕΛ είναι οι ψηφοφόροι των 60 και άνω με ποσοστό 29,8%, ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 18-39 με ποσοστό 18,8% και τελευταία η ηλικιακή ομάδα των 40-59 με 17,2%. Το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ είναι εν πολλοίς συσπειρωμένο εξηγεί και τον λόγο που κρατά χαμηλούς τόνους σε αυτό τον προεκλογικό. Δεν είναι τυχαίο ότι απέφυγε με κάθε τρόπο τις εντάσεις με τον ΔΗΣΥ, καθώς θεωρεί –βάσει και των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών– πως οι υψηλοί τόνοι απομακρύνουν τους πολίτες από την κάλπη. Την ίδια στιγμή όμως αποζητάει με αυτό τον τρόπο και ψήφο από την Κεντροδεξιά.
Κύρια διαρροή το ΕΛΑΜ
Το ΔΗΚΟ παρουσιάζεται στη δημοσκόπηση να λαμβάνει την τέταρτη θέση με ποσοστό της τάξεως του 9,1%. Το κόμμα έχει συσπειρωθεί στο 68,4%, και εδώ εξηγείται για ποιο λόγο έχει δώσει έμφαση στην ιστορία του κόμματος προεκλογικά, καθώς ελπίζει πως αυτό θα συμβάλει στη συσπείρωση. Ενδιαφέρον είναι πως λαμβάνει 8,6% από την ΕΔΕΚ, 4,8% από τους Οικολόγους, 6,4% από την αποχή του 2021. Αξίζει να σημειωθεί πως λαμβάνει 10% από ψηφοφόρους που επέλεξαν άλλους σχηματισμούς το 2021, όπως για παράδειγμα από την Αλληλεγγύη της Ελένης Θεοχάρους. Από το ΑΚΕΛ λαμβάνει 2,6%, ενώ δεν έχει εισροές από την Δημοκρατική Παράταξη. Κύρια διαρροή του Δημοκρατικού Κόμματος είναι το ΕΛΑΜ, από το οποίο χάνει το σημαντικό ποσοστό του 10,5% και έτσι εξηγούνται οι έντονες αντιπαραθέσεις το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο. Δυνατή επαρχία για το ΔΗΚΟ είναι η Πάφος καταγράφοντας 11,9%, ακολουθεί η Αμμόχωστος με 10,3%, η Λάρνακα με 9,3%, η Λευκωσία με 8,9% και τελευταία η Λεμεσός με 7,9%. Η πιο δυνατή ηλικιακή ομάδα για το ΔΗΚΟ είναι οι 60 και άνω όπου καταγράφει 14,4%, ακολουθούν οι 40-59 με ποσοστό 8,9%, και καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά, της τάξεως του 3,3%, στις ηλικίες 18-39.
Εισροές από παντού
Το ΕΛΑΜ, βάσει και της δημοσκόπησης της «Κ» κλειδώνει την τρίτη θέση με ποσοστό 10,7% και όπως όλα δείχνουν έχει εισροές από παντού. Ενώ επικρατεί η αίσθηση πως η κύρια πηγή άντλησης ψήφων του ΕΛΑΜ είναι ο ΔΗΣΥ, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται στην έρευνα. Αντίθετα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο Συναγερμός φαίνεται να έχει επιστροφές ψηφοφόρων από το ΕΛΑΜ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2021, καθώς το 18,8% των ψηφοφόρων που στήριξαν ΕΛΑΜ επιστρέφουν στο κόμμα της Δεξιάς.
Το ΕΛΑΜ λαμβάνει Συναγερμικούς ψήφους που φτάνουν το 11,3%, η κύρια πηγή ψήφων ωστόσο προέρχεται από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ βρέθηκε πολλές φορές να έχει συγκλίνουσες απόψεις με τα εν λόγω κόμματα. Το είδαμε σε θέσεις που αφορούσαν το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα οι διαχωριστικές τους γραμμές να μην είναι τόσο ευδιάκριτες που να ευνοούν τις μετακινήσεις. Το ΕΛΑΜ λαμβάνει 10,5% των ΔΗΚΟϊκών ψήφων, 17,1% των Σοσιαλιστικών ψήφων, 5,3% από τους ψηφοφόρους της ΔΗΠΑ, 4% ψηφοφόρων που ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κόμμα που έμεινε εκτός Βουλής και 6,4% από την αποχή. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως το ΕΛΑΜ έχει συσπειρωθεί στο 75%, λαμβάνοντας παράλληλα 2,2% ΑΚΕΛικές ψήφους. Σε σχέση με την δημοσκόπηση της «Κ» τον περασμένο Φεβρουάριο, το κόμμα της Ακροδεξιάς είχε μία άνοδο της τάξεως του 1,6%.
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.