Κλείδωσε ο κατάλογος των προϊόντων των οποίων θα μηδενιστεί ο ΦΠΑ, ενώ ακόμη δεν έχουν καθοριστεί αυτά για τα οποία ο συντελεστής θα μειωθεί από 19% στο 5%.

Η λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων είναι αναγκαία όσο ποτέ, καθώς στην Κύπρο, η ακρίβεια στα τρόφιμα τον φετινό Φεβρουάριο είχε «τρέξει» περίπου με 10% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ’22, ενώ μικρή πτώση στον ρυθμό των αυξήσεων -σε σχέση με τον Φεβρουάριο του ’23- καταγράφηκε τον Μάρτιο, ο οποίος επίσης κατέγραψε αυξήσεις σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί καταδεικνύουν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές του ψωμιού και των δημητριακών έχουν αυξηθεί κατά 12,6% σε σχέση με πέρσι, η τιμή του κρέατος ανέβηκε κατά 17,8%, των θαλασσινών κατά 11,8%, του γάλακτος, των τυριών και των αυγών κατά 15,2%, του ελαιόλαδου και της μαργαρίνης κατά 31,1% και της ζάχαρης κατά 13,1%.

Εκτός ΦΠΑ θα είναι μια κάποιο χρονικό διάστημα  το ψωμί, το γάλα, οι παιδικές τροφές, πάνες, καθώς και το παιδικό γάλα. Σήμερα, τα τρόφιμα τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Υπουργείου Οικονομικών υπόκεινται σε ΦΠΑ 5%. Αρμόδια κυβερνητική πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στον κατάλογο με τον μηδενικό ΦΠΑ να περιληφθούν και κάποια επιπρόσθετα προϊόντα τα οποία έχουν μεγάλη βαρύτητα κάθε εβδομάδα στις ανάγκες των νοικοκυριών.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά για περίοδο έξι μηνών έτσι ώστε να μην επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό τα δημοσιονομικά του κράτους, λόγω της απώλειας εσόδων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μελέτη για την συμπερίληψη ασφαλιστικών δικλείδων οι οποίες θα αποτρέψουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Μεταξύ άλλων η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να διασφαλίσει πως οι επιχειρήσεις δεν θα αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων. Ουσιαστικά θέλει να αποφύγει τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Βουλγαρία, η οποία το 2022  είχε προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί και στο αλεύρι, αλλά το μέτρο είχε καταστεί αναποτελεσματικό. Και αυτό, γιατί το όφελος του μηδενισμού του ΦΠΑ δεν κατέληγε στους καταναλωτές, λόγω πρόσθετων αυξήσεων που επιβλήθηκαν από τις επιχειρήσεις. Πάντως, στην Κύπρο εκτιμάται πως με τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «ekalathi» μέσω της οποίας θα αναρτιούνται σε πρώτη φάση οι τιμές 350 προϊόντων, θα διασφαλίζεται πως οι επιχειρήσεις, παρά τη μείωση του ΦΠΑ, δεν θα αυξάνουν τις τιμές.

Τόσο η μείωση, όσο και ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, μπορούν να γίνουν βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/542, η οποία επιτρέπει στα κράτη μέλη να προχωρούν σε μειώσεις ή μηδενισμό των συντελεστών ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Πέρσι τον Απρίλιο η Κομισιόν είχε ενημερώσει σε όλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν ή να μηδενίσουν τους φόρους από κάποια προϊόντα, ως αντιστάθμισμα των αυξήσεων τις τιμές που επέφερε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκτιμάται πως το Υπουργείο Οικονομικών θα θέσει την πρόταση του στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Να σημειωθεί πως το μέτρο θα εφαρμοστεί μέσω απόφαση του Υπουργικού και όχι μέσω νομοσχέδιου.

 

Πηγή: φilenews

Έλενα Θεραπή