Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Γιοκ» Τατάρ για Πυρόι και Κόκκινα

Published

on

Χωρίς συμφωνία για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης έληξε λίγο πριν από την 1 το μεσημέρι η συνάντηση των δύο ηγετών. Οι δύο ηγέτες φαίνεται πως θα ξανασυναντηθούν σύντομα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με το σημείο της Λουρουντζίνας να τίθεται από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ως δυνητικός χώρος δημιουργίας ενός νέου οδοφράγματος- καθώς το έθεσε δημοσίως σε δηλώσεις του εξερχόμενος της συνάντησης. H ανακοίνωση των ΗΕ στη Κύπρο περιορίστηκε στο να αναφερθεί σε «εποικοδομητική συνάντηση» -αφήνοντας ωστόσο το ενδεχόμενο μιας ακόμη συνάντησης των δύο ηγετών για το θέμα των οδοφραγμάτων. Κατά την άφιξη του στο Προεδρικό μετά την συνάντηση ο κύριος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε πακέτο 8 σημείων που πρότεινε στον Τ/κ ηγέτη.

Λίγο μετά τις 10.45 το πρωί οι δύο ηγέτες πέρασαν το κατώφλι της οικίας του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Πρώτος αφίχθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, συνοδευόμενος από τον «ειδικό αντιπρόσωπό» του (σ.σ. Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής), Γκιουνές Ονάρ ενώ ακολούθως στο χώρο μετέβησαν και ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Μενέλαο Μενελάου. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε, στην «Κ», από έμπειρους παρατηρητές, ως η πρώτη ουσιαστική συνάντηση των δύο ηγετών μετά το δείπνο της Νέας Υόρκης του περασμένου Οκτωβρίου -με τους δύο ηγέτες να έχουν βρεθεί και, κοινωνικά, στην εκδήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τι διαμείφθηκε

Τόσο πριν την συνάντηση όσο και μετά το πέρας της διαφάνηκε έντονα πως η σημερινή «μίνι-διαπραγμάτευση» των δύο ηγετών δεν θα κατέληγε σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την διάνοιξη ενός νέου σημείου διέλευσης. Ο κ. Τατάρ επέμεινε στο «γιοκ» για το ζήτημα που έθετε η ελληνοκυπριακή πλευρά για διάνοιξη οδοφράγματος σε Πυρόι και Κόκκινα και επέμεινε στις αρχικές θέσεις που είχε θέσει και στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φιντάν «ζητώντας ουσιαστικά από την ελληνοκυπριακή πλευρά μια πρόταση που να είναι αμοιβαία επωφελής» ενώ παράλληλα έριξε στο τραπέζι και το ζήτημα διάνοιξης ενός σημείου διέλευσης στη Λουρουντζίνα επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για διάνοιξη σημείου στη περιοχή Μιας Μηλιάς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Προεδρικό αναφέρθηκε ουσιαστικά σε μια «πρόταση-πακέτο» 8 μέτρων -στην οποία δεν αναφέρθηκε εκτενώς αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αφορά και στη διάσταση των σημείων διέλευσης και σινιάλαρε πως ο κ. Τατάρ «δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει σήμερα» δείχνοντας προς την κατεύθυνση άρνησης του Τ/κ ηγέτη να υπάρξει κάτι ανακοινώσιμο.

Θα τα ξαναπούν

Όπως αναφέρουν στην «Κ» έμπειροι παρατηρητές του Κυπριακού η συνάντηση δεν κηρύχτηκε αποτυχημένη με τα ΗΕ στη Κύπρο να προετοιμάζουν ακόμη μια συνάντηση εντός των επόμενων ημερών -που μαζί με την διάνοιξη των σημείων διέλευσης θα μπορούσαν ενόψει και της καθόδου της βοηθού ΓΓ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο να τεθούν και άλλα ΜΟΕ καθώς να συζητηθεί και το ζήτημα της Πύλας. Σε κάθε περίπτωση πάντως απαρατήρητο δεν περνάει και το ζήτημα ενός πρώιμου blame-game με καλά ενημερωμένες πηγές να θεωρούν πως μια συμφωνία για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων θα ήταν κάτι απτό που θα συνέβαλε θετικά προς την κατεύθυνση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό αλλά δεν πρέπει να θεωρείται και δεδομένο ως προς την κατάληξη.

Πηγή: Kathimerini

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έκθεση-καταπέλτης για την ΑΗΚ και το ενεργειακό κόστος

Avatar photo

Published

on

Σημαντικές και ιδιαίτερα αιχμηρές διαπιστώσεις για τον τρόπο λειτουργίας και τον στρατηγικό προσανατολισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) περιλαμβάνει η σημερινή Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η Έκθεση φωτίζει τη χαμηλή διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από πλευράς ΑΗΚ. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, η Αρχή διέθετε μόλις τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 20 MWp, τη στιγμή που η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο δίκτυο διανομής είχε φτάσει τα 420,1 MWp.

Κατά τον Γενικό Ελεγκτή, η υστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η ΑΗΚ να παραμείνει ουραγός στον τομέα των ΑΠΕ, επιτρέποντας στις ιδιωτικές εταιρείες να αποκτήσουν προβάδισμα, χωρίς ωστόσο να προκύπτει μέχρι σήμερα απτό όφελος για τον τελικό καταναλωτή.

Ρύποι: €955 εκατ. σε τέσσερα χρόνια – Το κόστος μεταφέρεται στον καταναλωτή

Ιδιαίτερα βαρύ αποδεικνύεται το κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Για την περίοδο 2020–2024, η συνολική δαπάνη ανήλθε στα €955 εκατ., εκ των οποίων τα €211,2 εκατ. αφορούν μόνο το 2024 (στοιχεία μη ελεγμένα).

Το ποσό αυτό επιβαρύνει απευθείας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κύπρος κατατάσσεται ως η δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη.

Περιβαλλοντικός και κανονιστικός κίνδυνος

Οι Ηλεκτροπαραγωγοί Σταθμοί Βασιλικού και Δεκέλειας εξακολουθούν να λειτουργούν με Άδειες Βιομηχανικών Εκπομπών που έχουν λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2020, χωρίς να διασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με τις οριακές τιμές εκπομπών που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί αίτημα παρέκκλισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Κενά σε ελέγχους και εξυπηρέτηση

Η Έκθεση εντοπίζει αδυναμίες σε πολλαπλές λειτουργικές πτυχές:

Λιγότερο από το 45% των απαιτούμενων ελέγχων σε μετρητές διενεργήθηκε σε συγκεκριμένα έτη, γεγονός που καταδεικνύει ανεπαρκή εποπτεία.

Συνολικά 384.702 τηλεφωνικές κλήσεις πολιτών παρέμειναν αναπάντητες στο Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης Πελατών κατά την περίοδο 2022–2024.

Το 56,1% των διαγωνισμών άνω των €10.000 την περίοδο 2018–2023 πραγματοποιήθηκε με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με κίνδυνο περιορισμού του ανταγωνισμού.

Ταυτόχρονα, καταγράφονται περιπτώσεις πλημμελούς εφαρμογής διαδικασιών είσπραξης οφειλών, καθώς και περιστατικό υπαλλήλου που παρακράτησε €29.750 από αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκών. Το συγκεκριμένο ποσό τελικά επιστράφηκε.

Υπερωρίες και ωφελήματα

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διαρκή αύξηση των υπερωριών, με τη σχετική δαπάνη να ανέρχεται στα €6,6 εκατ. το 2022. Παράλληλα, καταγράφονται δεκάδες περιπτώσεις υπέρβασης του ετήσιου ορίου υπερωριακής αμοιβής.

Το ευρύτερο ενεργειακό πλαίσιο

Η Ελεγκτική Υπηρεσία επισημαίνει ότι οι διαρθρωτικές αδυναμίες του ενεργειακού τομέα – όπως η καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου, η απουσία ηλεκτρικής διασύνδεσης, η περιορισμένη δυνατότητα αποθήκευσης και η παλαιότητα μονάδων παραγωγής – διατηρούν υψηλό το κόστος ηλεκτρισμού και ενισχύουν τους κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού.

Η Έκθεση ολοκληρώνεται με σαφή επισήμανση της ανάγκης λήψης πολιτικών και στρατηγικών αποφάσεων από το κράτος και τη ΡΑΕΚ, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική αποκλιμάκωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.

Continue Reading

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Χαραλαμπίδου και ΑΛΜΑ Διερευνούν Μοντέλο Εκλογικής Συνεργασίας

Avatar photo

Published

on

Συνάντηση με τη Γραμματεία του Κινήματος ΑΛΜΑ πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη η ανεξάρτητη βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενης συνεργασίας ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες του politis.com.cy, η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις ως προς το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια εκλογική συνεργασία.

Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι η κ. Χαραλαμπίδου δεν προτίθεται να ενταχθεί ως μέλος στο Κίνημα, αλλά επιδιώκει ένα σχήμα συνεργασίας που θα κατοχυρώνει τη θεσμική και πολιτική της ανεξαρτησία.

Σε περίπτωση κατάληξης σε οριστική συμφωνία, η κ. Χαραλαμπίδου αναμένεται να είναι υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΑΛΜΑ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας, διεκδικώντας έδρα στη Βουλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του Καταστατικού του Κινήματος ΑΛΜΑ, τα πρόσωπα που θα εκλεγούν με τα ψηφοδέλτιά του στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου οφείλουν εντός δεκαπέντε ημερών να καταθέσουν αίτηση εγγραφής ως μέλη. Ωστόσο, πηγή από το εσωτερικό του ΑΛΜΑ ανέφερε στο politis.com ότι η μεταβατική Εκτελεστική Γραμματεία διατηρεί τη δυνατότητα τροποποίησης του Καταστατικού. Η ίδια πηγή σημείωσε ακόμη πως δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση με την ανεξάρτητη βουλεύτρια, ενώ προβλέπεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία τις προσεχείς ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το Κίνημα ΑΛΜΑ έχει ανακοινώσει 30 υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ακόμη δέκα ονόματα θα ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Continue Reading

ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Εθνική Φρουρά και Αμερικανικές Δυνάμεις σε κοινές ασκήσεις και ανταλλαγή τεχνογνωσίας

Avatar photo

Published

on

Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πραγματοποιήθηκε κοινή εκπαίδευση προσωπικού των δύο χωρών, με τη συμμετοχή ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών της μονάδας Fleet Antiterrorism Security Team Company Europe (FASTEUR), η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια του αμερικανικού στόλου στην Ευρώπη.

Στη συνεκπαίδευση συμμετείχαν η Διοίκηση Καταδρομών, το 964 Τάγμα Στρατονομίας, καθώς και ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της Αστυνομίας Κύπρου. Το πρόγραμμα επικεντρώθηκε σε στρατηγικές και τακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης τρομοκρατικών απειλών, καθώς και στην αξιοποίηση αντιοχλαγωγικών μέσων και τεχνικών ελέγχου πλήθους. Παράλληλα, προσωπικό της Εθνικής Φρουράς μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτειακής Συνεργασίας με την Εθνοφρουρά του New Jersey, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την παρακολούθηση επιχειρησιακών διαδικασιών στους τομείς της κυβερνοάμυνας και της κυβερνοασφάλειας.

Όπως επισημαίνεται, η Εθνική Φρουρά συνεχίζει να επενδύει συστηματικά στην εκπαίδευση και στη διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του προσωπικού της, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Τονίζεται ότι η εκπαίδευση αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και για την αποτελεσματική ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia