Χωρίς συμφωνία για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης έληξε λίγο πριν από την 1 το μεσημέρι η συνάντηση των δύο ηγετών. Οι δύο ηγέτες φαίνεται πως θα ξανασυναντηθούν σύντομα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με το σημείο της Λουρουντζίνας να τίθεται από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ως δυνητικός χώρος δημιουργίας ενός νέου οδοφράγματος- καθώς το έθεσε δημοσίως σε δηλώσεις του εξερχόμενος της συνάντησης. H ανακοίνωση των ΗΕ στη Κύπρο περιορίστηκε στο να αναφερθεί σε «εποικοδομητική συνάντηση» -αφήνοντας ωστόσο το ενδεχόμενο μιας ακόμη συνάντησης των δύο ηγετών για το θέμα των οδοφραγμάτων. Κατά την άφιξη του στο Προεδρικό μετά την συνάντηση ο κύριος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε πακέτο 8 σημείων που πρότεινε στον Τ/κ ηγέτη.

Λίγο μετά τις 10.45 το πρωί οι δύο ηγέτες πέρασαν το κατώφλι της οικίας του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στο παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Πρώτος αφίχθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, συνοδευόμενος από τον «ειδικό αντιπρόσωπό» του (σ.σ. Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής), Γκιουνές Ονάρ ενώ ακολούθως στο χώρο μετέβησαν και ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Μενέλαο Μενελάου. Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε, στην «Κ», από έμπειρους παρατηρητές, ως η πρώτη ουσιαστική συνάντηση των δύο ηγετών μετά το δείπνο της Νέας Υόρκης του περασμένου Οκτωβρίου -με τους δύο ηγέτες να έχουν βρεθεί και, κοινωνικά, στην εκδήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τι διαμείφθηκε

Τόσο πριν την συνάντηση όσο και μετά το πέρας της διαφάνηκε έντονα πως η σημερινή «μίνι-διαπραγμάτευση» των δύο ηγετών δεν θα κατέληγε σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την διάνοιξη ενός νέου σημείου διέλευσης. Ο κ. Τατάρ επέμεινε στο «γιοκ» για το ζήτημα που έθετε η ελληνοκυπριακή πλευρά για διάνοιξη οδοφράγματος σε Πυρόι και Κόκκινα και επέμεινε στις αρχικές θέσεις που είχε θέσει και στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φιντάν «ζητώντας ουσιαστικά από την ελληνοκυπριακή πλευρά μια πρόταση που να είναι αμοιβαία επωφελής» ενώ παράλληλα έριξε στο τραπέζι και το ζήτημα διάνοιξης ενός σημείου διέλευσης στη Λουρουντζίνα επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για διάνοιξη σημείου στη περιοχή Μιας Μηλιάς.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Προεδρικό αναφέρθηκε ουσιαστικά σε μια «πρόταση-πακέτο» 8 μέτρων -στην οποία δεν αναφέρθηκε εκτενώς αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αφορά και στη διάσταση των σημείων διέλευσης και σινιάλαρε πως ο κ. Τατάρ «δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει σήμερα» δείχνοντας προς την κατεύθυνση άρνησης του Τ/κ ηγέτη να υπάρξει κάτι ανακοινώσιμο.

Θα τα ξαναπούν

Όπως αναφέρουν στην «Κ» έμπειροι παρατηρητές του Κυπριακού η συνάντηση δεν κηρύχτηκε αποτυχημένη με τα ΗΕ στη Κύπρο να προετοιμάζουν ακόμη μια συνάντηση εντός των επόμενων ημερών -που μαζί με την διάνοιξη των σημείων διέλευσης θα μπορούσαν ενόψει και της καθόδου της βοηθού ΓΓ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο να τεθούν και άλλα ΜΟΕ καθώς να συζητηθεί και το ζήτημα της Πύλας. Σε κάθε περίπτωση πάντως απαρατήρητο δεν περνάει και το ζήτημα ενός πρώιμου blame-game με καλά ενημερωμένες πηγές να θεωρούν πως μια συμφωνία για διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων θα ήταν κάτι απτό που θα συνέβαλε θετικά προς την κατεύθυνση μιας διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό αλλά δεν πρέπει να θεωρείται και δεδομένο ως προς την κατάληξη.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.