Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ατζέντα Κασουλίδη – Δένδια γεμάτη με Κυπριακό, τριμερείς συνεργασίες και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Avatar photo

Published

on

Τα βήματά τους επί όλων των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος συντόνισαν Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Δένδιας, κατά την πρώτη τους συνάντηση στην Αθήνα. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου ταξίδεψε στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσει τον Ν. Δένδια και να συζητήσουν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Η ατζέντα γεμάτη με Κυπριακό, τριμερείς συνεργασίες και θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνάντηση έρχεται σε κρίσιμη περίοδο, καθώς από τη μια είναι οι προκλήσεις της Τουρκίας σε βάρος και των δύο χωρών και από την άλλη είναι οι καθοριστικές διαβουλεύσεις που διεξάγονται ενόψει των ψηφισμάτων που θα υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. 

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερό και διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες. 

«Ανταλλάξαμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από το  Κυπριακό, τις τριμερείς συνεργασίες, και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα αλλά και για περιφερειακά, ευρωπαϊκά, διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι «Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν έναν αυτόματο μηχανισμό συντονισμού και διαβούλευσης για τα θέματα που μας απασχολούν».

Παράλληλα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σταθεροί πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και πρόσθεσε ότι με τον Έλληνα ομόλογό του συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. «Οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου διαμορφώνουν δυσχερές περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Κασουλίδης, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες παραμένουν σταθερές σε έναν δρόμο ορθολογισμού, ο οποίος όπως είπε, «είναι ο δρόμος του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των ευρωπαϊκών αξιών».

Καταλήγοντας ο Ι. Κασουλίδης τόνισε πως «ο στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει σταθερά η βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αμέριστη στήριξη για βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και με βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αναφερόμενος στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι αυτές συνοδεύονται πλέον και με έξαρση της επιθετικής ρητορικής, ακόμα και κατά συγκεκριμένων προσώπων και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει τα συγκεκριμένα ζητήματα και στην ΕΕ και σε διεθνή φόρα. «Από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε την πρόθεση μας  για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου δεν είναι μονοθεματική αλλά αφορά μια μεγάλη γκάμα. «Κοινός μας στόχος μας είναι επίσης να εμπεδώσουμε και εί δυνατόν να ενισχύσουμε τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Αυτή η συνεργασία αποτελεί ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή, δεδομένου ότι συμμετέχει ο στρατηγικός μας εταίρος, οι ΗΠΑ», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ντούτζαρικ: Δεν ευθύνονται τα Ηνωμένα Έθνη

Τα ΗΕ προσπαθούν να κρατήσουν τις δυο πλευρές πιο κοντά και να καταλήξουν σε συμφωνία προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ Στεφάν Ντούτζαρικ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση που βρισκόμαστε (στην Κύπρο) δεν οφείλεται στην έλλειψη συμμετοχής των ΗΕ, συμπληρώνοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας στη διαδικασία.

Ο κ. Ντούτζαρικ απαντούσε  σε ερώτηση κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στα κεντρικά γραφεία των ΗΕ.

Σε ερώτηση για την ορολογία η οποία χρησιμοποιείται πολλές φορές από τον ΓΓ στις αναφορές του και την απουσία ορολογίας όπως “τουρκική εισβολή, τουρκική κατοχή, τουρκικές παραβιάσεις” αλλά αντίθετα, στη χρήση όρων από μέρους του που εξισώνουν τις δύο πλευρές, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι “ο ΓΓ προσπαθεί να  αντικατοπτρίσει στις εκθέσεις του την πραγματικότητα όπως τη βλέπουμε”, συμπληρώνοντας ότι “οι εκθέσεις μιλούν από μόνες τους είτε πρόκειται για έκθεση για την Κύπρο είτε για οπουδήποτε αλλού”, διευκρινίζοντας ότι τα ΗΕ “ήταν πάντα πολύ ξεκάθαρα για την επιτακτικότατα της ανάγκης και για τις δύο πλευρές στην Κύπρο να σέβονται και να τηρούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας”.

Πηγή: philenews.com

EKLOGES2026

EKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 20/04 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι σύγχρονες προκλήσεις της Λευκωσίας και τα ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών τέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, ο οποίος συντόνισε μια ουσιαστική και ζωντανή πολιτική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της πρωτεύουσας.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από την επαρχία Λευκωσίας, εκπροσωπώντας διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις:
Θεόδωρος Τσάτσος (ΔΗΣΥ), Ελένη Ευαγόρου (ΑΚΕΛ), Κατερίνα Χατζηστυλλή (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών) και Γιούλα Πιτσιάλη (ΑΛΜΑ).
• Η στεγαστική κρίση κυριάρχησε στη συζήτηση, με τους υποψηφίους να αναλύουν τις αιτίες της αύξησης των ενοικίων και της περιορισμένης διαθεσιμότητας κατοικιών, παρουσιάζοντας προτάσεις για ενίσχυση της προσιτής στέγασης και στήριξη των νέων ζευγαριών.
• Η εγκατάλειψη του κέντρου της πόλης αποτέλεσε βασικό σημείο προβληματισμού, με αναφορές στην εμπορική και κοινωνική υποβάθμιση συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και εισηγήσεις για αναζωογόνηση του αστικού πυρήνα μέσα από επενδύσεις και πολεοδομικά κίνητρα.
• Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ζητήματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ), με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στις ελλείψεις σε υποδομές και στη δυσκολία πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μια πόλη πραγματικά συμπεριληπτική και λειτουργική για όλους.
Η συζήτηση ανέδειξε τη σύνθετη φύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Λευκωσία, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για ολοκληρωμένες λύσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΣΕΑΔ: Πραγματοποιήθηκε η Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο «ΜΑΖΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Avatar photo

Published

on

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Απριλίου 2026, στο Δημαρχείο Στροβόλου, η Δημοσιογραφική Διάσκεψη του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΣΕΑΔ), στο πλαίσιο του επικείμενου Ετήσιου Συνεδρίου του Συνδέσμου.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες και η θεματολογία του 11ου Παγκύπριου Συνεδρίου ΠΣΕΑΔ με τίτλο «ΜΑΖΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ – Διαμορφώνοντας το Αύριο», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Απριλίου 2026, στις 8:45 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Το φετινό συνέδριο εστιάζει στις σημαντικές εξελίξεις που επηρεάζουν τον ασφαλιστικό τομέα, με έμφαση στη φορολογική μεταρρύθμιση και τις επιπτώσεις της, στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και των σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς και σε καινοτόμες πρακτικές που επανακαθορίζουν τον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Στη διάσκεψη τοποθετήθηκαν:

• ο κ. Πάνος Τσιολής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΠΣΕΑΔ
• η κ. Άντρη Κονιζίδου, Προεδρεύουσα του 11ου Παγκύπριου Συνεδρίου
• ο κ. Νικόλας Κλάρκ, Λειτουργός Τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων
• ο κ. Γιάννης Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος, εκ μέρους του Μεγάλου Χορηγού του Συνεδρίου SOEASY Insurance Brokers Ltd
• ο κ. Ζαχαρίας Τζερμνίας, Business Development Director και F2F Head Sales, εκ μέρους του Μεγάλου Χορηγού MetLife
• ο κ. Παναγιώτης Σοφοκλέους, υπεύθυνος θεματολογίας
• η κ. Φρύνη Σόλωνος, μία εκ των κύριων ομιλητών του Συνεδρίου
• καθώς και εκπρόσωπος του «Ιδρύματος Θεοτόκος – Αμερίκος Αργυρίου»

Ο ΠΣΕΑΔ ευχαριστεί θερμά τα ΜΜΕ για την παρουσία και το ενδιαφέρον τους.
Continue Reading

THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE

THE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

Avatar photo

Published

on

Η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει επίπεδο μέσα από το νέο δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel. Με γρήγορο ρυθμό, ξεκάθαρους κανόνες και ουσιαστικές τοποθετήσεις, δύο υποψήφιοι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα debate χωρίς περιθώρια υπεκφυγών.

Στο νέο επεισόδιο, στο στούντιο βρίσκονται:
▪️ Απόστολος Ψαράς, υποψήφιος με το ΑΚΕΛ (Λεμεσός)
▪️ Ανδρέας Νικητήρας, υποψήφιος βουλευτής Κερύνειας με το ΔΗΚΟ

Οι δύο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα που καίνε — χωρίς περιστροφές και χωρίς “ασφαλείς” απαντήσεις:

🔴 Κυπριακό
👉 «Ποιος από τους δύο σας λέει την αλήθεια στον λαό για τη λύση — και ποιος συνειδητά τον παραπλανεί;»

💸 Οικονομία / Ακρίβεια
👉 «Αν αύριο κυβερνούσατε, ποιο μέτρο θα παίρνατε άμεσα — και γιατί δεν το έχετε επιβάλει ήδη ή στηρίξει μέχρι σήμερα;»

🏠 Στεγαστικό / Νέοι
👉 «Ποιος ευθύνεται πραγματικά που μια ολόκληρη γενιά δεν μπορεί να ζήσει αυτόνομα — και τι ΔΕΝ κάνατε όταν μπορούσατε;»

Ενέργεια
👉 «Ποιος φταίει που πληρώνουμε από τα ακριβότερα ρεύματα — και ποια δική σας απόφαση ή παράλειψη συνέβαλε σε αυτό;»

🧨 Αξιοπιστία
👉 «Γιατί να σας εμπιστευτεί ξανά ο πολίτης — όταν έχετε ήδη δοκιμαστεί και αποτύχει;»

Με αυστηρό χρόνο, ευθείες ερωτήσεις και πραγματική σύγκρουση, το The Duel δεν αφήνει χώρο για υπεκφυγές — μόνο για καθαρές θέσεις.

📺 Δείτε το επεισόδιο στο Vouli.TV και παρακολουθήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πραγματικά είναι: άμεση, σκληρή και χωρίς φίλτρα.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia