Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν και κατόρθωσε να υπερβεί με σχετική άνεση την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη πολιτική αμφισβήτηση. Η πρόταση, που υπεβλήθη από 77 ευρωβουλευτές της άκρας δεξιάς, απαιτούσε την απόλυτη πλειοψηφία των μελών (361 ψήφους) για να εγκριθεί – κάτι που δεν θεωρήθηκε πιθανό εξ αρχής. Ωστόσο, η ένταση και οι αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ανέδειξαν την εύθραυστη συνοχή της φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας.
Η πρόεδρος της Κομισιόν κατηγορείται από πολιτικούς της αντιπάλους – αλλά και από ορισμένους συμμάχους – για έλλειψη διαφάνειας, κυρίως λόγω της άρνησής της να δημοσιοποιήσει τα SMS που αντήλλαξε με τον επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά κατά την περίοδο της πανδημίας. Τα μηνύματα αυτά σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση για την αγορά δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη καταδικάσει την Κομισιόν για την απόκρυψη των σχετικών στοιχείων, ζητώντας τη δημοσιοποίησή τους.
Ευρωβουλευτές από διαφορετικά πολιτικά φάσματα εκφράζουν ανησυχίες για τη συγκεντρωτική και ενίοτε μυστικοπαθή στάση της προέδρου, η οποία – όπως υποστηρίζουν – τείνει να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις χωρίς ουσιαστική διαβούλευση. Πολλοί την κατηγορούν επίσης ότι απομακρύνεται από τις οικολογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε, και ότι έχει επανειλημμένα συνεργαστεί με την άκρα δεξιά σε θέματα όπως η αναθεώρηση του Πράσινου Συμφώνου και η σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής.
Αν και όλοι οι επίτροποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν παρόντες στην αίθουσα του Κοινοβουλίου ως ένδειξη ενότητας και στήριξης προς την πρόεδρο, η εικόνα αυτή δεν ήταν αρκετή για να αποκρύψει τις εσωτερικές τριβές. Η πολιτική συμμαχία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων εμφανίζει σημάδια φθοράς και έλλειψης συνοχής, ιδίως καθώς πλησιάζουν κρίσιμες εθνικές εκλογές σε κράτη μέλη όπως η Ουγγαρία, η Γαλλία και η Ιταλία.
Η Corriere della Sera σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο επιβιώνει μόνο στα χαρτιά και δεν συμφωνεί πλέον σε τίποτα, ή σχεδόν σε τίποτα». Ακόμη και εντός του ΕΛΚ, στον οποίο ανήκει η φον ντερ Λάιεν, διατυπώνονται επικρίσεις. Ο επικεφαλής του κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, κατηγορείται ότι ασκεί πίεση στην πρόεδρο να προσεγγίζει την άκρα δεξιά για να εξασφαλίσει στήριξη σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, επικεφαλής των Σοσιαλιστών, δήλωσε: «Δεν μπορείτε να μας ζητάτε να είμαστε υπεύθυνοι ενώ εσείς διαπραγματεύεστε με εξτρεμιστές».
Μπροστά της η φον ντερ Λάιεν έχει να διαχειριστεί ένα διχασμένο Κοινοβούλιο και μια σειρά από δύσκολες προκλήσεις. Όπως σημειώνουν Ευρωβουλευτές, «η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί να εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της Επιτροπής των Βρυξελλών, αλλά θα κάθεται πάνω σε ένα τοπίο από ερείπια».
Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έρχονται είναι το ενδεχόμενο επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και το θέμα των εμπορικών δασμών. Η Ευρώπη καλείται να επιλέξει μεταξύ μιας κακής συμφωνίας ή της μη συμφωνίας, υπό την πίεση χωρών όπως η Γερμανία και η Ιταλία που επιδιώκουν συμβιβασμό για να προστατεύσουν τις εξαγωγές τους, και χωρών όπως η Γαλλία και η Ισπανία που απαιτούν πιο σταθερή και σκληρή στάση. Διπλωμάτες της ΕΕ προειδοποιούν ότι η πολιτική του κατευνασμού απέναντι στον Τραμπ μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. «Ο Τραμπ δεν είναι Χίτλερ ή Πούτιν, είναι σύμμαχος – αλλά με τους ισχυρούς άνδρες, η ιστορία μας διδάσκει ότι ο κατευνασμός δεν έχει ποτέ λειτουργήσει», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Be the first to write a comment.